icon

Ako vybavím pandemický rodičovský, keď som nezamestnaná?

adanka0609
4. nov 2021

Ako vybavim pandemicky? Som nezamestnana...mam 3 rocne dieťa... dakujem

alenah31
4. nov 2021

@adanka0609 a teraz niekedy ti skončila RD? Pokiaľ áno a nemáš nárok na inú dávku či iný príjem (napr. podporu a pod.) z ÚPSVaR ti príde čestné vyhlásenie - to vypíšeš a pošleš späť - následne ti RP bude chodiť naďalej - teda zatiaľ je schválený len do konca roku 2021, či ho predĺžia ešte nikto nevie.

izabellik
4. nov 2021

ak poberas teraz rodicovsky, tak nic specialne vybavovat nemusis. bude ti chodit aj nadalej.

1angelika
4. nov 2021

@izabellik a to je ako možné? Nie je rodičovský len do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa?

luccija
4. nov 2021
alenah31
4. nov 2021

@izabellik musí urobiť niečo špeciálne - musí poslať čestné vyhlásenie - inak výplatu RP pozastavia.

alenah31
4. nov 2021

@1angelika počas mimoriadnej situácie keď žene končí RD a mala by ostať bez príjmu je možné poberať tzv. pandemický RP - ak pošle na ÚPSVaR čestné vyhlásenie, že nemá po ukončená DR nárok na žiadnu inú dávku alebo iný príjem tak jej ÚPSVaR bude RP vyplácať naďalej - malo to byť do ukončenie mimoriadnej situácie, teraz to oklieštili do konca roku - zatiaľ, podľa mňa to po Novom roku budú vyplácať naďalej - bohužiaľ!!

adrbat
4. nov 2021

@1angelika čo viem, tiež sa môže poberat dlhšie. Mamina ho brala asi kým brat nemal 5-6 rokov. Ale tam posudzovali jeho zdravotný stav - keďže je zdravotne ťažko postihnutý. Ale ak je dieťa veľmi často choré a matke to neumožňuje po 3 rokoch nástup do roboty, tiež si môže požiadať o predĺženie - či to schvália je otázne, viem že tam treba posudok od doktora.

1angelika
4. nov 2021

@alenah31 ďakujem, to viem aj ja ale
izabellik to napísala akoby rodičovský aj po 3 rokoch chodil ďalej len tak bez toho aby si ho matka z nejakých dôvodov vybavila, tak to sa mi nezdalo.

1angelika
4. nov 2021

@adrbat to je iná situácia...

1angelika
Autor odpoveď zmazal
luccija
4. nov 2021

@1angelika veď To to
@alenah31 vysvetlila.Za bežnej situácie áno, ale počas pandemie nie.
@adrbat to je iné to je predĺžený zo zdr.dovofov dieťaťa buď platený, alebo platia iba odvody

1angelika
4. nov 2021

@luccija ale keď nastúpiš do práce napríklad keď má dieťa 2,5 roka, rodičovský chodí naďalej a keď dovŕši dieťa 3 roky tak ti automaticky prestane chodiť, nezáleží na tom či je pandémia, či nie, hm?

luccija
4. nov 2021

@1angelika ale veď žena má príjem z práce, tak nemôže dostať pandemicky Je to pre ženy, ktoré neberú žiadnu dávku ani prijem

1angelika
4. nov 2021

@luccija nechaj tak, ja nehovorím o pandemickom rodičovskom ale o rodičovskom príspevku všeobecne a na ten je nárok aj keď pracuješ.