Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
@nikoletah Ak si na PN v rámci pracovného pomeru, tak aj dni PN sa do 270 dní nemocenského poistenia počítajú. A počítajú sa aj dni, ktoré si bola nemocensky poistená (v prac. pomere) v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Podľa toho, čo píšeš podmienku 270 dní v posledných 2 rokoch máš splnenú.....takže nárok na materské ti vznikne.
Ahojte maminky i nemaminky 🙂
Poprosila by som poradit, ako si prilepsit alebo ako by som mala narok na matersku? Moc sa vtom nevyznam preto prosim vas o pomoc. Planujeme druhe babo, tak ako mam to riesit?
Takze : PP od 15.9.2009-6.1.2013( PN od 19.10.2009 , MD od 5.1.2010)
SZCO -4.7.2011-31.5.2013(mam pozastavanu)
UPSVAR- od 3.6.2013- stale trva( poberala som podporu 6m.)
Mam ozivit szco a platit odvody za seba,alebo mam sa zamestnat na 90 dni, alebo co robit aby som mala narok na matersku , alebo PN pocas tehotenstva.Dakujem velmi pekne za akukolvek radu 😉
@meli12 a si tehotná? ak hej tak ak ti vznikne zamestnanie kt. bude trvať min. do pôrodu ... pričom po 90dnoch môžeš ísť na PN .. tak nárok na MD ti vyrátajú z tých 90 dní teda z príjmu .. detto aj PN
ak si tehotná menej ako 6-8týždnov, môžeš sa prihlásiť aj na DNP ... a po 26t budeš mať nárok na MD z VZ z DNP .. a nie z minima.
@zalka nie , nie som tehotna len planujeme, a bola som zvedava len na to ci ako viem si prilepsit. 1 . Teda ak zostanem tehu , zamestnam sa na 90 dni, po 90 dni pojdem na Pn, tak z prijmu mi vyrataju davku? 2. Dajme tomu ze dozviem sa ze som tehotna, pocas tehu sa mozem prihlasit na DNP? A aj keby ze som tehu mozem sa aj vtedy zamestnat? Prepac, za tolko otazok, chcem mat vtom istotu,aby peniazky neboli len tak vyhodene 😉
@meli12 no pozri od skončenia poistenia 31.5.13 máš 15 mesiacov na to aby ti vzniklo nové poistenie .. konkretne 460 dní ... ak dovtedy otehotnieš a vznikne ti poistenie tak máš nárok na MD.
Ak dovtedy neotehotnieš a otehotnieš neskôr tak nárok na MD ti nevznikne aj napriek tomu, že budeš mať už poistenie po otehotnení ....
Dobry som vysokoskolacka a mam aspon narok na rodicovsky prispevok
Ahojte, konečne aj ja patrím k tým šťastlivkám a tešiteľkám v 15tom týždni. 🙂 . Potrebovala by som radu. Chcela by som vedieť či budem mať vôbec nárok na materskú. Momentálne som evidovaná na úrad práce od 1.7. 2013. Predtým som pracovala ako učiteľka (na dobu určitú- teda mala som zmluvu na školský rok- 10 mesiacov) Rada by som vedela na čom som...či budeme 😒 , keďže na úrade práce mi k tomu nevedeli nič povedať. Mám v tom guláš, tak budem vďačná za každú radu....či názor.
@andromedia Nie si zamestnaná, nemáš dobr. nem. poistenie ani nie si nem. poistená ako SZČO... V takomto prípade nárok na materské nevzniká....Vznikne ti nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa.....
@andromedia napíš dátum predpokladaného nástupu na MD a dátum predpokladaného pôrodu, a tiež či ťa vie niekto zamestnať ...
@zalka ahoj zalka..prosím ťa, nedávno si mi tu radila ( komentáre zo 17. marca) ohľadne DNP, nástupu na PN a dostávania materskej..vzhľadom k tomu, že som bola nečakane mimo mesto a až dnes som chcela ísť do SP si vybaviť DNP z max VZ ( 1207,50 € ) ako si mi radila, ešte som si to tu chcela kuknuť predtým než tam pôjdem..a niečo mi nesedí, neviem, môžeš mi pomôcť? toto som si teraz prečítala na stránke SP :
" Matka dieťaťa musí zároveň splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred skutočným dňom pôrodu" ale nech počítam ako počítam, ja ked mám termín pôrodu stanovený (zatiaľ) na 11.12.2014, tak mi to nevychádza tých 270 dní , od dnešného dňa je to 262 dní a to ešte nerátam možnosť, že by som napr. porodila pred termínom..tak neviem, oplatí sa mi tam vôbec ísť, nie je to zbytočné? ved aj tak zrejme nič nedostanem ☹
@zabiatko98 hm.. ak sa prihlásiš dnes .. tak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia ... lebo od dnes do pôrodu som ti písala že musíš mať poistenie ...
stále platí to čo som psíala vtedy....
akurát si nenapísala v ktorom týždni tehu si ... ak si dlhšie tehotná ako 8t ( od menzesu sa ráta ) tak sa ti neoplatí prihlasovať sa z maxima ... stačí z minima ... 402,50 eur .. lebo by si nestihla splniť podmienku 26t poistenia .
A ak sa dnes prihlásiš tak zajtra môžeš ísť na PN ... pretože tebe sa k tomu DNP čo dnes uzatvoríš pripočíta ešte ukončené zamestnanie ... to čo ti skončilo 31.12.12 ... ale máš už len pár dní času ...
@zalka momentálne som v 3. týždni ( posl. menzes som mala 6.3.2014), volala som s gyndošom a že aby som tak skoro ani nechodila, preto som chcela ísť na PN cez obvodného..len som narážala na to, že tam písali, že v čase reálneho termínu pôrodu musím splnať podmienku 270 dní, čo mi teda nevychádza, od dnešného dňa je to len tých 262..tak preto som, že sa ťa radšej opýtam.. dnes sú na SP do 17.00 tak som chcela ešte dnes ísť..no neviem teda..PN môže byť asi až od pondelka, lebo moju obvodnú zastupuje iná a ona mi PN nedá ani keby mi fakt niečo bolo, tak musím čakať s PN do pondelka...ja neviem, mám pocit, že všetko je proti mne ☹
@zabiatko98 ku dnešnému dnu splnaš podmienku 270 dní .. ak sa prihlásiš a budeš prihlásená do pôrodu .. tak aj ku dnu pôrodu budeš ju splnať ... nečakaj ... poistenie ti môže vzniknúť najneskôr koncom marca aby si mala splnenú podmienku 270 dní poistenia... potom už mať nebudeš ....tak nefilozofuj a poisti sa ...
@zalka ja viem, ved som mala v pláne tam ísť už koncom min. týždňa, ale situácia v rodine sa vyvinula tak, že som musela cestovať a to som si myslela, že sa môžem prihlásiť len v meste bydliska na SP..ok, ok, už nefilozofujem, obliekam sa a odchádzam 🙂 ďakujem pekne za pomoc, si zlatá 😉
@zabiatko98 áno v mieste bydliska sa treba prihlásiť ... a nezabudni ak sa prihlásiš na sumu 1207,50 eur tak treba zaplatiť za každý den bez PN cca 14 eur ... takže zajtra potom chod na tú PN ... a zaplať najneskôr poistenie do 8.4. to je posledný termín na zaplatenie poistného za marec 2014
@zalka ok, dobre, skúsim a ked nebudem môcť ísť zatiaľ na PN, tak si tie dni samozrejme zaplatím, ešte raz diky 🙂
@zabiatko98 no uvidíš ... 33,15% z VZ resp. 35,15% z VZ sa platí mesačne ... na dni .. podelíš ...
výška odvodov za mesiac deleno počet dní v mesiaci ( 30 alebo 31) a krát počet dní kedy si nebola na PN = výsledná suma odvodov
@zalka tak hotovo, oddnes prihlásená z max. VZ, teda tých 1207,50 €.. ďakujem pekne za každú tvoju doterajšiu radu 😉
@zabiatko98 rado sa stalo .. ináč ma fakt zaujíma ako vieš že si tehu ked si len pred pár dnami mala menzes ... 🙂
@zalka podla všetkého sme počali ku koncu MS a kupila som pepino test, ten citlivejší, kde píšu, že ukazuje už do 2 dní od počatia, tak som skúšala ako besná 🙂 lebo som si myslela, že náhoda je blbec, u mňa dvojnásobne lebo ked sme plánovali a bola som zamestnaná tak to nevyšlo..takže teraz ako na just hej 🙂 ale overila som to aj digitálnym a to už ukazuje 2-3 týždeň.. takže ked som ti písala prvýkrát tak to bolo pár hodín po zistení..
@zalka to som ja inak, z druhého nicku, ked som sa registrovala na mojasvadba.sk 🙂
@limetka713 zaujímavé n aozaj .. 🙂 tak nech to výjde ....
@zalka ďakujem pekne 🙂 , ešte raz..aj za to nakopnutie dnes, aby som tam šla, lebo už som si myslela, že to je zbytočné...teraz už len PN a môžem si to tehotenstvo konečne začať užívať 😀

Baby ked som zamestnana od 1.8.2013(aj predtim som pracovala, len cca 4 mesice som bola na urade p) od 12.12.2013 som na pnke, tak mam narok na matersku?