Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
@zalka to je u mňa nevídané a prekvapujúce šťastie.. 🙂 ako fakt, teraz sa už smejem, ale predtým mi nebolo všetko jedno..no ok, nechám ťa už napokoji, takže, budem sa opakovať, ešte raz vďaka a pekný zvyšok večera 😉
@limetka713 rado sa stalo .... a príjemné tehu
žienky dnes som dostala rozhodnutie s ZP že narok na matersku nemam ,to znamena že teraz nebudem dostavat po tych celych troch rokov tu matersku ,ale si myslim že nato mame narok
Dobry ten rodicovsky prispevok to kolko mesiacov budem dostavat
ahojte, prosím vás, ja by som sa chcela len opýtať, teraz som nezamestnaná, presnejšie od 14.1. 2013 som na úrade práce, občas som brigádovala, ale to bolo bez zmluvy ako výpomoc na pár hodín. myslíte, že keby som sa šla poistiť ako ste tu už vyššie kdesi spomínali, na to DNP, a platila si ho napr. pár dní a potom išla na maródku, a potom by sme sa snažili o bábo a bola by som stále celý ten čas na maródke až do prípadného pôrodu, že by som dostávala materskú? alebo na nu nemám nárok a mám až na ten RP? lebo to nevidím ružovo s tým, že sa čoskoro zamestnám a chceli by sme už aj bábo..ďakujem
@artemisia77 ak si bola súvisle do 14.1.2013 nem.poistená aspon 270dní a prihlásiš sa na dnp tak, aby medzera medzi poisteniami bola max. 460dní, a potom budeš poisetná až do pôrodu, tak nárok na nemocnské ziskaš a aj na materské (ak zaplatíš čo treba v splatnosti)
@gapa no prac. pomer bol ukončený piatok 11.1 a hned pondelok 14.1. som sa zaevidovala na úrade práce a ten prac. pomer trval 20 mesiacov, takže tých 270 dní by som splňala, a tá medzera medzi poisteniami ku dnešnému dňu je 441 dní, teda ak by som sa zajtra na prihlásila na to DNP a zaplatila za všetky dni až kým nepôjdem na maródku tak to spĺňam? nie sú tam už žiadne dalšie podmienky? a môžem byť takto vlastne prípadne celé tehotenstvo na maródke? diky
@artemisia77 ak si počas toho prac.pomeru nemala prerušenie, napr. rodičovskú dovolenku, neplatené volno, očr nad 10dní, pn nad 52týž., tak sa celá doba ráta do toho, tj. áno, splnaš 270dní v posledných dvoch rokoch (nekontrolovala som počet tých dní) budeš splnať aj podmienku trvania poistenia a ak zaplatíš v splatnosti, tak nárok vznikne. Sú tam nejaké obmedzenia, ak by si bola invalid. nad neviemkolko % alebo mala poistenie v zahraničí, iné si nepamätám.
@zalka Ahoj. Citala som co si poradila zabiatku. Ja som dnes pisala na poradnu soc. poistovni, a pytala som sa na to, ci ked sa po prihlaseni na DNP z maxima hodim na PN az do nastupu na MD, ci sa mi bude ratat aj materska z maxima. Ona mi odpovedala, ze nie, ze to musi byt skutocne platene poistenie. Ako je to teda? Oklamala ma?
@zalka Ahoj. Citala som co si poradila zabiatku. Ja som dnes pisala na poradnu soc. poistovni, a pytala som sa na to, ci ked sa po prihlaseni na DNP z maxima hodim na PN az do nastupu na MD, ci sa mi bude ratat aj materska z maxima. Ona mi odpovedala, ze nie, ze to musi byt skutocne platene poistenie. Ako je to teda? Oklamala ma?
Posielam ti presne znenie jej odpovede: "Ak aj splníte podmienku 26 týždňov, materské budete dostávať v maximálnej výške iba, ak budete mať v rozhodujúcom období platené dobrovoľné poistenie z maximálneho vymeriavacieho základu. Ak dobrovoľne poistenej osobe vznikne nárok na výplatu nemocenskej dávky z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, dobrovoľné poistenie neplatí. To znamená, že ak budete uznaná za dočasne práceneschopnú a počas 26 týždňov trvania dobrovoľného poistenia a nič nezaplatíte, materské Vám bude vypočítané z minimálneho vymeriavacieho základu zo sumy 402,50 €"
Inak omylom som to poslala na inu temu, tak posielam spravne.
@30tnicka áno oklamala, zákon nehovorí o platení ale o poistení ... ak bolo predtým platených 270 dní ...
a to čo ti napísali platí ... ale v inom prípade ... napr. rok 2013 .. baba si platila DNP z minima, potom šla na PN, a potom na MD .. počas PN zrušila DNP z minima a prihlásila sa na maximum .. do 31.12.13 bola na PN, MD, a nezaplatila z nového poistenia ani cent .. preto ak jej skončí MD tento rok a pôjde na PN tak dostane len z minima aj ked bola prihlásená na maximum ... toto čo ti napísali platí v tom prípade ..
@zalka ahoj, chcela by som ťa poprosiť o radu snažíme sa s manželom ešte o jedno dieťatko, zatiaľ som ešte neni tehotná, ale ak by sa nám zadarilo mala by som prosím ťa nárok na MD??? Alebo čo by som mohla ešte preto urobiť, aby som dostala???,Moja situácia je takáto: 26.3.2013 mi skončila RD vo firme som dostala výpoveď k 31.4.2013 ( čerpala som dovolenku), od vtedy som na ÚP (dostávala som podporu 6 mesiacov max.). Ďakujem za odpoveď....
zdravim, mam taký problém bola som zamestnana 273 dni pred otehotnenim a ked som ostala tehotna som dostala vypoved. Zamestnana som bola do 1.10. 2013 a to som uz bola na PN a to som az doteraz. Nástup na matersku by som mala mat 18. 5.2014 tak ci mi vznika narok na nu ci iba na rodicovsky prispevok?. dakujem
@zuzulinka24 Ak máš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia - ako píšeš, tak nárok na materské ti vzniká v ochrannej lehote. 8 mes. ochrannú lehotu po ukončení prac. pomeru stihneš ak si mala uk. PP 1.10.2013 a nástup na materské máš 18.5.2014. Nástup na materské musíš mať presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.
dakujem velmi pekne za odpoved
@zuzulinka24 😉

@limetka713 no presne tak ... ako píšeš .. a by som povedala že aj najvyšší čas .. lebo ešte ozaj splnaš podmienky 🙂 o pár dní by si už nesplnala.