icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

mkmkmk13
22. máj 2014

Ahojte, chcem poprosiť o radu. Bola som zamestnaná od roku 2000 aj počas materskej a rodičovskej dovolenky u jedného zamestnávateľa. RD mi skončila 08.04.2014, do práce som nastúpila na jeden deň 09.04.2014 (aby bol max VZ) a v ten deň som ukončila prac. pomer. Od 10.04.2014 som nahlásená na úrade práce, som tehotná a termín pôrodu je 03.01.2015, čiže na materskú nastupujem dňa 23.11.2014. Moja otázka znie: Akú materskú budem dostávať? Ak nie najvyššiu, tak ako ju dosiahnuť? Ďakujem za odpoveď.

zalka
23. máj 2014

@mkmkmk13 minimálnu lebo v roku 2013 si nemala žiaden príjem.
najvyššiu MD dosiahneš zamestnaním sa na 90 dní bez OCR a PN ... z hrubou mzdou 1207,50 eur

mkmkmk13
24. máj 2014

@zalka Ďakujem Zalka za rýchlu odpoveď. Presne som to aj predpokladala, že sa budem musieť zamestnať. A tých 90 dní sa počíta aj víkendy a sviatky, čiže by som sa mala zamestnať najneskôr 25.08.2014, je tak?

zalka
25. máj 2014

@mkmkmk13 áno 90 dní kalendárnych sa počíta ...

gapa
25. máj 2014

@mkmkmk13 no podla mna, ak nástup na md je rok 2014 a si celý rok 2013 mala len!!!!! dni RD (žiadny vym.základ!!), tak ak sa zamestnáš a nesplníš tých 90dní plateného nem.poistenia, tak z pravdepodobného vym.základu. Ale radšej napíš cez poradnu soc.poistovne. Ale myslím, videla som takúto odpoved od nich. No istota je, ak si to overíš a v príp. problémov u vás v práci alebo soc.poistovni im to ukážeš, lebo tie § sú teraz dosť poprepletané.
ale ak budeš mať 90dní, nič neskazíš, len to bude drahšie, no na istotu.

lucikaa
25. máj 2014

No baby, tak aj ja sa snazim vymysliet a naplanovat ten nas "financny plan" na druhe mimi. 🙂 Ako tak sa v tom orientujem, ale potrebujem radu. @zalka mozem napisat IP, lebo vidim, ze ty si tu taka skusena 🙂) Dakujem.

lucikaa
25. máj 2014

resp. aby som neurazila, lebo aj @gapa tu ochotne a skusene radi 🙂) tak baby, dajte mi vediet, ci mozem niektoru z vas trosku otravovat.

zalka
25. máj 2014

@lucikaa a s čím chceš poradiť?

lucikaa
26. máj 2014

@zalka takze toto je moj pripad:
1.10.2009 - 31.7.2012 som bola zamestnana na PP
20.10.2011 - 15.7.2012 - evidencia na DNPO
1.8.2012 - 10.3.2013 - evidencia na UPSVAR
3.9.2012 - 24.1.2013 - poberanie nemocenskej davky (z povinneho aj dobrovolneho poistenie, kedze som bola v 8 mesacnej ochrannej lehote)
25.1.2013 - 19.9.2013 - poberanie materskej
20.9.2013 - doteraz - poberanie rodicovskeho prispevku
Planujeme babatko, cize termin porodu je rok 2015. Zaujimaju ma moznosti, ako si zvysit matersku.
1. prihlasit sa na DNPO - staci najpr cca mesiac platit z minima a ked bude potvrdene tehotenstvo, tak zvysit na maximum? Po potvrdeni by som sa chcela hned hodit na pn a tym ziskat 270dni.
2. alebo uzavriet este pp?ak ano, tak kedy?a na ako dlho? bola by mi preplatena aj pn aj materska v tom pripade? tu by som tiez uzavrela dnpo na rozdiel vo VZ, aby som mala maximum.
Dakujem za rady.
2.

zalka
26. máj 2014

@lucikaa počas poberania MD si sa prihlásila na DNP?

lucikaa
26. máj 2014

@zalka nie, este nie som prihlasena.

zalka
26. máj 2014

@lucikaa
1. prihlasit sa na DNPO - staci najpr cca mesiac platit z minima a ked bude potvrdene tehotenstvo, tak zvysit na maximum? Po potvrdeni by som sa chcela hned hodit na pn a tym ziskat 270dni.
----- nereálne, nakoľko si bez poistenia viac ako 460 dní ( 460+270 = 730 ) tj. nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch. Ak by si sa prihlásila na DNP .. tak by si musela platiť 270 dní až potom by si mala nárok na platenú PN alebo MD z toho poistenia.

2. alebo uzavriet este pp?ak ano, tak kedy?a na ako dlho? bola by mi preplatena aj pn aj materska v tom pripade? tu by som tiez uzavrela dnpo na rozdiel vo VZ, aby som mala maximum.
Dakujem za rady. -----ak chceš mať MD tak ti pomôže už len uzavrieť PP , a byť poistená 270 dní, a kedže sa čosi šušká o zrušení možnosti súbehu DNP a povinného poistenia ... tak ktohovie či táto možnosť by bola využitá, a samozrejme ako potrebuješ zo zamestnania 270 dní tak potrebuješ i z DNP 270 dní aby si mala nárok na MD ... a podmienky aby sa ti pripočítalo staré poistenie už nesplňaš vid vyššie

lucikaa
26. máj 2014

@zalka pri tej prvej moznosti viem, ze nebudem mat narok na pnku. Tam som mala na mysli, ze sa prihlasim na DNP a ked budem mat potvrdene tehu, tak pojdem na PN. Na Pn sice nedostanem nic, ale obdobie PN sa mi bude ratat, akoby som platila DNP, nie?a tym ziskam 270dni....

zalka
26. máj 2014

@lucikaa ak nedostávaš z poistenia PN, tak odvody platiť musíš .. bezohľadu na to, že si na PN.

lucikaa
26. máj 2014

@zalka takze musim pracovat aspon 90dni bez pn, ocr a potom by som mala pn platenu a odvody by som platit nemusela?

zalka
26. máj 2014

@lucikaa áno a zamestnanie ti musí vzniknúť pred otehotnením ... lebo ináč nesplníš podmienku 270 dní poistenia.

lucikaa
26. máj 2014

@zalka ano, to mi je jasne 🙂 Dakujem za rady.

zalka
27. máj 2014

@lucikaa rado sa stalo

mkmkmk13
20. jún 2014

Ahojte, o pár príspevkov vyššie som sa pýtala ohľadom materskej ako ju mať čo najvyššiu. Ešte by ma zaujímalo, ak som v 8 mesačnej OL (zamestnaná od 2000, na MD 2011, RD som bola od 2012 až do 08.04.2014 a potom som sa na 1 deň vrátila do práce – ukončenie PP 09.04.2014, od 10.04.2014 na UP), z čoho by sa mi v takomto prípade počítala materská? Vopred ďakujem za všetky odpovede.

zalka
20. jún 2014

@mkmkmk13 bola si tehotná k 8.4.14?

mkmkmk13
20. jún 2014

@zalka ano, doktor mi to rata od 29.03.2014

zalka
20. jún 2014

@mkmkmk13 tak z predpokladaného príjmu roku 2013, a to si bola na RD nemala si žiaden príjem takže MD minimálna.

vepi88
29. jún 2014

Ahojte zienky,potrebujem poradit,od 1.8. 2011 – 12.9.2013 som pracovala,od 13.9.2013 som nezamestnana az doteraz,pracujem len na dohodu na 40 hodin mesacne,polroka som dostavala davku v nezamestnanosti,mam narok na nejaku matersku,ak by som otehotnela?dakujem

zalka
29. jún 2014

@vepi88 áno na 65% z hrubej mzdy na dohodu .

daasa
21. júl 2014

Ahojte.som tehotna asi mesiac 🙂 ,som nezamestnana od maja 2014.(mom.na neplatenej predlzenej materskej)cely 2013 som bola zamestnana.mam narok na matersku?alebo sa musim zamestnat aby som dostala MD?a v ked chcem najvizsiu MD co mam robit?ked od zajtra budem mat zamestnanie zmeni sa nieco?dakujem.

iva123a
23. júl 2014

Baby poradte..som v piatom mesiaci a zatial som nezamestnana.teraz od prveho augusta ma ide zamestnat jeden znamy..za min.rok mam odrobenych 270 dni.z coho sa mi bude ratat vyska materskej??z novej prace alebo tej z min.roku?? A druha otazka.kedy mozem nastupit na mayersku???dakujem

rebekahxyzz
2. aug 2014

Ahojte.. 10. februára som nastúpila do prace ako predavačka , predtym som nepracovala po oznameni majitelom ze som tehotná (15.5.2014) mi chceli dat výpoved dohodou ktoru som nepodpisala. den na to som sla ku svojej gynekologičke aby ma vypísala , v práci mi bolo aj tak casto zle, bolela ma chrbtica a hlavne tam nevládzem byt kedze sa tam robia 14 hodinove zmeny,....takto pokracujem dalej na PNke az do materskej dovolenky, ...nastup na matersku mam 30.7, tak isto aj ukoncenie pnky..na matersku narok nemam... tak čo mám ďalej robiť?, bude to moje prve babätko tak sa do toho zial vôbec nevyznám. Ďakujem za vase rady .

sissmiss
2. aug 2014

Ahojte. Mmt som na rodicovskej, dieta bude mat v sept.2015 tri roky. Pred otehotnenim s nim som bola DNPO a este som stihla byt v ochrannej lehote a dostat vyssiu matersku (z dnp). V case kedy som si platila dnp som bola dobrovolne nezamestana (mala som sro).
Som prave zistila ze som tehu. Termin niekedy april 2015.
Ake mam teraz moznosti ziskat nejaku matersku? Ako to funguje? Moze ist napr.na matersku manzel? Zaraba dobre, plati vysoke odvody statu roky, takze nejaka lepsia materska by vysla. Pocula som o tom ze ak by menil zamestnavatela tak moze vlastne aj pracovat aj byt na materskej? Nieco take sa totiz rysuje. Ja ak sa nezamestnam tak zrejme narok na matersku nemam ako ziskat. Platit si max.dnpo by sa asi neoplatilo... Ak budem v case narodenia dietata este vlastne na rodicovskej s predch dietatom, tak ako sa to riesi? Nedostanem matersku a rodicovsky ano, alebo naopak?
DAKUJEM

dena1973
3. aug 2014

@iva123a Ak máš splnenú podmienku nároku na materské 270 dní poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom a budeš zamestnaná, tak nárok na materské ti vznikne. Počítať sa bude podľa toho koľko dní u nového zamestnávateľa odpracuješ. Ak odpracuješ u nového zamestnávateľa do nástupu na materské 90 kal. dní (bez PN, OČR, RD....)., tak sa bude počítať z príjmu od nového zamestnávateľa. Ak budeš v pracovnom pomere, tak nástup na materské môže byť 6 až 8 týždňov pred pôrodom.

dena1973
3. aug 2014

@rebekahxyzz Tým, že nemáš nárok na materské, tak budeš mať nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa, ten vypláca úrad práce.