Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
@dena1973 Dakujem ti za odpoved🙂 ale zaujimalo by ma este čo s tým mesiacom co sa deje vlastne teraz kedze pnku mi ukoncila 30,7 s tym ze mi materska ma zacat 30.7 ale narok na matersku nemamtakze ako pokracovat kde ist,..hm
@rebekahxyzz no škoda, že ti ukončili pn, mali ti ju ponechať, ked nárok na matetské nemáš. Ono toto je trochu také nedomyslené v zákone. Podla mna v tvojom prípade mali nechať pn až do dna pred pôrodom - ved je jasné, že ked si bola doteraz práceneschopná, tak aj teraz si.
Na tvojom mieste by som požiadala o MD až odo dna pôrodu (môžeš) a do dna pred pôrodm by som poberala nemocenské. Možno aj teraz je možný súbez pn a md, som to písala viac mamičkám, no len jedna mi písala, že tak urobila. Lebo v zákone o soc.poistení pri nemocnskom sa píše, že nárok na nemocenské zaniká 6týž. pred termínom, ak vzniká nárok na materskké (§ 34 ods.6 Zákona o sociálnom poistení)- z toho usudzujem, že ak nárok nevznikne, tak nárok pokračuje.
@rebekahxyzz Tak sa skús zaevidovať na ÚP a potom od narodenia dieťaťa požiadaj o RP na ÚP.....
Prosím Vás, keď už mám ten papier od gynekolkoga k žiadosti k materskej, mám ísť s ním k zamestnávateľovi a on ho potom pošle do Sociálnej?Alebo mám ísť najpv na sociálnu?
Zamestnaná od júna už nie som...
Prosím vás chcela som sa spýtať či neviete ako je to keď sa narodí bábätko má nárok aj otecko, aby bol doma s mamičkou aspoň niekoľko dní ....niečo som o tom počula len neviem kde sa na to spýtať a či to vôbec funguje...ďakujem
Ahojte vedeli by ste mi poradit som evidovana na urade prace od 1septembra.2013 z manzel ma s.r.o.achceli by sme dalsie babo.Poradite mi ako mam postupovat ,aby som dostala vysiu PNKu a matersku co vsetko musim urobit?Za vsetky odpovede vam Dakujem 🙂
@julia8474 min, tych 270 dni
http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...
v tabulke mas min. vymeriavaci zaklad, aj max. vymeriavaci zaklad, takze je na tebe, kolko chces platit, resp. dostavat
Prosim o radu, som evidovana na UP uz 1 1/2 bez naroku na podporu, som v 12tt tehotenstva mohla by som ist na platenu PN, alebo sa prihlasit na dobrovolne nemocenske poistenie?alebo ake riesenie by bolo mozne?
Aha, prepac nevsimla som si 1 1/2 roka, predtym som pracovala v zahranici
@1jajka1 Na dobrovoľné nemocenské poistenie sa ti už prihlásiť neoplatí, pretože by si musela mať spolu 270 dní nemocenského poistenia a to by si musela stihnúť do pôrodu....na PN nemáš nárok lebo nemáš nemocenské poistenie (zamestnanie). V takom prípade ti vznikne nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa...
A ked pojdem na matersku, tak ma vyradia z UP, a zdravotne poistenie si budem musiet platit sama?a ak by ma teraz znamy zamestnal vo firme, tak by sa asi tiez nic nevyriesilo??
Na PN by som mala narok aj v skusobnej dobe? To by ma musel asi zamestnat na trvaly pracovny pomer, na dohodu asi nie vsak?
ahojte, chcela by som sa prosím Vás aj ja spýtať, od 2.9.2014 som zamestnaná , ale od 29.9. som bohužiaľ na marodke sadra na nohe........ chcem sa spýtať či sa mi aj počas marodky rátajú dni do poisťovne ( potrebujem nazbierať 270dní pokúšame sa o bábetko ) po skončení maródky mi v zamestnaní dajú isto výpoveď... ďakujem za odpoveď
@1jajka1 Je to naozaj tak ako píše zalka k PN nepotrebuješ 270 dní nemocenského poistenia, aby si mohla byť na PN. Musíš byť zamestnaná a na PN-ku môžeš nastúpiť v ktorýkoľkovek deň....270 dní nem. poistenia je podmienka pre nárok na materské....ak ich nebudeš mať do nástupu na materaké, tak nárok vzniká na rod. príspevok. V takom prípade sa od narodenia dieťaťa môžeš prihlásiť v SP ako osoba starajúca sa o dieťaťa - ide o dôchodkové poistenie.
Dakujem za odpovede, a mohla by som byt zamestnana aj na dohodu? Aj vtedy by som mala narok na PN?

@dena1973 dakujem za odpoved🙂 a este by som chcela vediet vlastne ze co s tým mesiacom kedze pn mi ukoncila toho 30.7 s tym ze mam nastup na matersku od 30.7 ale ja narok na matersku nemam......hmm