Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
ahojte viete aj mne poradit?pracovala som tri roky v máji 2014 som dala v práci výpoved teraz som na podpore ktorá mi končí v novembri.čakám bábo som v 17-týždni a neviem či mám nárok na neakú materskú alebo iba na rodičovský príspevok po narodení dieťaťa.dakujemza všetky odpovede 🙂
hrubý plat som mala 550eur.
@makeka no ak zamestnanie potrvá menej ako 90 dní bez PN a OCR tak MD bude rátaná z platu z predošlého zamestnania ... áno môžeš sa aj cez agentúru .. ak by ti zamestnanie trvalo 7 dní tak by aj po prepustení by si bola v ochrannej lehote a kedykoľvek by si mohla ísť na PN a potom na MD 6t pred termínom pôrodu.
dakujem pekne za info aspoň sa človek vie pripraviť lebo na úrade to niekedy nevysvetlia nám sedlákom 🙂
Chcela by som poprosit o radu.U posledneho zamestnavatela som pracovala od 4/2009, 7/2011nastup na matersku potom, rodicovsky do 23.7.2014, 24.7.2014 nastup do prace, cerpanie 1 den dovolenky, ostatne preplatene + odstupne a rozviazanie prac.pomeru dohodou. Teraz som na up evidovana, poberam podporu maximalku a som tehotna, termin porodu 28.4.2015,nastup na matersku asi okolo 15.3.2015, ochranna lehota asi este vyjde. Od 16.9.2014 pracujem na dohodu s pravidelnym prijmom 90 eur mesacne. Mam narok na pn a matersku? A z coho sa mi bude pocitat. Kazi mi ta dohoda nieco, mam ju zrusit, alebo moze ist dalej?Dakujem za rady. Cakame tretie babo, kazda korunka by sa zisla. Teraz tiez nieco schvaloval parlament od 1.1.2015, ako sa ma to bude tykat?Dakujem este raz.
@erivara Nie nemôže sa ti počítať z predchádzajúceho zamestnania, keď už máš nový pracovný pomer (dohoda) a tam si odpracovala už 90 kal. dní. Z predchádzajúceho zamestnania by sa ti počítalo vtedy, keď by si stihla ochrannú lehotu 8. mes., ale nemala by si žiadne nové zamestnanie....
@erivara nie nebude, dohodou si si zrušila OL zo starého zamestnania ... lebo OL zaniká vznikom nového poistenia.... alebo ak by ti stačila MD minimálna ... cca260e tak treba pred MD ukončiť dohodu, a deň pred nástupom na MD sa prihlásiť na DNP z minima .. budúci rok bude minimálna výška 412e DNP ... a MD bude rátaná z toho
@zalka @dena1973 @erivara a čo si myslíte, ak by dohoda bežala až do pôrodu a pred nástupom na md/pn by sa prihlásila na dobrovolné poistenie. Dni z ukončeného prac.pomeru, ktorých má dosť by sa jej prirátali aj k dohode (tam jej netreba vela) a k DNP, tj. mala by nárok na materské z dvoch nem.poistení.
@erivara tým že ti skončil PP v roku 2014 a nástup na MD je v roku 2015 tak by sa bralo ako rozhodujúce obdobie rok 2013 a tam si nemala príjem, takže aj tak by bola MD minimálna.
Takže máš 3 možnosti,
1) prácu kde odrobíš 90 dní bez PN a OCR tak MD od 91 dna detto aj PN budú rátané z hrubej mzdy z tejto práci
2) prácu kde bude príjem hrubá mzda stanovená 412e v roku 2015, a v podstate hned môžeš ísť na PN .. PN bude minimálna, MD minimálna ... výhoda tohto je, že môžeš ísť hned na PN
3) ukončenie dohody, založenie DNP pred nástupom na MD v roku 2015, min. VZ 412e zaplatiť 1-2 dni poistné a ísť na MD.... nevyhoda .. nemôžeš ísť na PN z toho poistenia, dá sa ísť len na MD kvôli nedostatku dní poistenia ( nie je 270 dní ale nárok na MD vznikne, no na PN nie )
Podľa mňa možnosť číslo 2 je schodná. Isť do roboty a hned na PN a na MD aj keby ťa z roboty prepustili ale až v roku 2015 by som to riešila .
Ďakujem pekne za odpovede a rady.
@zalka bože, úplne som na to zabudla (vidieť, že odpovedám len sporadicky)
ešte k tvojej odpovedi, k bodu 2) tam, neviem, či to bude ten istý zamestnávatel, ak by to bol iný zamestnávatel a nový pracovný pomer bude trvať v r.2015 a nebude mať 90dní plateného poistenia je podstané, aby v roku 2014 nebolo u iného zamestnávatela 90dní plateného poistenia.
a ešte mi napadá (nepoznám taký prípad, no myslím som o tom niekde už písala, že možno je to možné), že ak by skončila napr. dohoda jeden den, na druhý den vznikne dnp, dajmetomu další den je nástup na md 6týž. pred termínom a porodí o 2dni skôr ako je termín, tak možno vznikne nárok na materské z oboch, ale som to neoverovala. Toto sa dalo použiť pri OL z dnp a nástupe z rodičovskej na materskú v zamestnaní a ak sa § 50 nezmenil, tak by sa to malo dať. Píšem to tebe, lebo vidím, že asi najviac odpisuješ a ja sa tým tolko nezaoberám a nezistujem novoty. Ber to ako tip, že by to mohli v istých prípadoch mamičky skúsiť požiadať aj z toho ukončeného (ak by nemali inú možnost sa zamstnať a porodili pred termínom a na md išli 6týž.pred termínom z oboch poistení, to je podmienka)
Prosim o radu, pracovala som na dohodu cca do maja 2014, od 09/2013 som evidovana na UP,na dohodu som pracovala od 10/2013,z coho by mi vysla materska nejakych cca 25€. A teraz k otazke, oplati sa mi naSP ziadat o matersku? Ak mi vypocitaju takuto sumu, to volim radsej poberat rodicovsky prispevok, ale niekde som citala ze ak raz poziadam o matersku a vypocitaju mi hoc aj nizsiu sumu, tak na rodicak nemam narok a musim poberat tu smiesnu matersku, ze uz ju nemozem odmietnut. Je to tak? Vie mi niekto poradit? Vdaka
@sfera si tehotná? si nastúpila na MD? ak ešte nie tak si založ DNP ... a nastúp na MD z DNP .. dostaneš 260e MD
a áno MD ak výjde 25e tak by ti toľko platili ale UP by ti doplácal do výšky RP .. takže o nič by si neprišla a nemôžeš rovno požiadať o RP ... lebo pokiaľ nemáš papier zo SP, že nemáš máš nárok na MD tak UP ti RP nebude vyplácať.

@zuzula68 vysvetli svoje myšlienky .. .lebo som nepochopila na čo sa pýtaš.