icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

zalka
2. nov 2014

@sfera napíš mi presné dátumy od kedy si pracovala do kedy na dohodu, tiež pozri výplatné pásky či máš stiahnuté odvody za nemocenské poistenie ...

monikabeno
10. dec 2014

ahoj baby, chcela by som sa opýtať na nárok na materskú..som dlhodobo dobrovoľne nezamestnaná, nie som vedená na úrade práce..ak mi dá gynekolog papier o nástupe na MD, stačí ho zaniesť do Sociálnej poisťovne?ďakujem...

lubinkas
10. dec 2014

@monikabeno Papiere od gynekologa zanesies do SP, oni to poslu vyrozumenie, ze nemas narok na matersku a s tym papierom pojdes potom na UPSVaR po narodeni dietatka.

monikabeno
10. dec 2014

@lubinkas to je všetko?a zdravotné poisťovna s tým nič nemá spoločné?som myslela, že aj tam mi treba ísť..ďakujem za odpoveď!!!

siska765
10. dec 2014

@lubinkas a to sa musi ist na SP ?nestaci to doniest na UPSVaR?

lubinkas
10. dec 2014

@monikabeno no so zdravotkou neviem ako to je, to ti mozno poradi niekto dalsi. Ale predpokladam, ze si platis sama poistne, takze v podstate by si tam podla mna teoreticky ist nemusela, ale naozaj neviem ...

lubinkas
10. dec 2014

@siska765 na SP musis ist s papierom od gynekologa, ze v podstate nastupujes na matersku. Oni ti musia postou poslat vyrozumenie ci mas, alebo nemas narok na poberanie materskej a potom s tym papierom sa ide na UPSVaR. N UPSVaR nemozes prist s papierom od gynekologa🙂. Aspon teda podla info, ktore mam.

siska765
11. dec 2014

@lubinkas tak dnes to dopadlo takto : gynekolog mi dal papier a sam mi povedal ze s tym mam ist na SP, tam mi na pockanie do 1 min. vystavila papier a s tym na urad prace, tak si mala pravdu ,ale ked som sa na urade prace pytala pred mesiacom tak mi povedala ze mam len im doniest papier ze nie na SP. Samy v tom maju bordel.

lubinkas
11. dec 2014

@siska765 Maju ... Lebo aj mne ked som sa telefonicky informovala v SP ze kedze nemam narok na MD, ci tam mam vobec chodit, povedali, ze ano, ze mi v priebehu minutky vystavia potvrdenie ze nemam narok na poberanie MD a s tym pojdem na urad prace. No a realita bola, ze ked som prisla do SP vypytat si ten papier, mi povedali, ze oni take nevystavuju, ze musim normalne zaziadat o materske a pride mi od nich vyrozumenie postou a s tym mam ist na urad prace. Tak ja uz naozaj netusim ...

siska765
11. dec 2014

@lubinkas no ja tak isto ako ty nemam narok na MD ,ja z toho dovodu ze mi nevychadzaju mesiace koli zahraniciu ale to je jedno.Podstatne je ine.Mne ho dala na SP,doniesla som iba papier od gyndu ze 24.12. nastupujem kvazi na MD a ona mi ho fakt vystavila do 1 minuty.Kukla do pocitaca ,tam jej vyhodilo info o mne a vytlacila a bolo.Tak to nechapem,ze niekde tak a niekde inak.Inak moj gynekol. sa rozculoval a ze bol aj na SP koli tomu , ze na co to ma vystavovat pacientkam ,ked aj tak nemaju narok na MD ,sam vravel ze je to cele popletene co si vyzaduju dnes.Aj tak kolkokrat na tych uradoch sedia truby sproste a same ti nevedia vysvetlit to co od nich potrebujes.Ja som napr. : som kvazi rizikova po potrate a pytam sa jej ,este asi v 4-5 mes. na UPSVaRe, ze ci musim chodit na kontakt a ona ze nie , ze staci ked donesiem od doktora taky papier, tak som sa doktora pytala ze ci mi ho da a on na mna kuka ako tela na nove vrata ze aky papier ze on nic take nema-a to podotykam UP mam v uplne inom meste ako gynek.tak si predstav to pendlovanie medzi nimi-tak ma nasrala ta truba na urade, ze ani len nevie co chce odo mna poriadne vysvetlit, tak som sa fakt ze nasrala , napisala som riaditelovi UP ,ze nechapem co vlastne odo mna chcu ,nech mi to vysvetli, lebo ze ta kompetentna co tam sedi ,pyta odo mna papier, ktory lekar nevystavuje ,on sa mi ospravedlnoval a vysvetlil mi vlastne co ta mudra pani uradnicka odo mna vlastne chcela.No chapes???A na najblizsom kontakte sa ma ta uradnicka potom pytala ze preco som volala s riaditelom 🙂 🙂 a moja odpoved : Lebo ste mi to nebola schopna vysvetlit a nechapal ani doktor, tak potom na co take informacie podavate a chcete nieco ,co neviete ani pomenovat?ale sklapla rychlo 😀 ja sa s nimi nebudem srat, ale nech sa na mna nikto nehneva co teraz poviem : ked to nepochopi normalny clovek a s vysokou skolou tak ako to ma pochopit napr. taky bezdomovec alebo soc. pripad ?na co tam sedia ked nevedia vykonavat svoju pracu tak ako maju?a to by som vedela takychto pripadov vela spomenut , skoda reci, no so mnou uz nebude nikto takto mavat, proste volam vrchnemu a ziadam vysvetlenie 😀

gapa
14. dec 2014

@monikabeno ak si dobrovolne nezamestnaná, tak sa zatial pre teba nič nemení, až pôrodom a poberaním rodič.príspevku môžeš byť zdravotne poistená štátom, čo treba oznámiť (po požiadaní o RP si treba vyžiadať potvrdenie odkedy poberáš RP a možno aj kopiu RL radšej zobrať? na ZP) Do dna pred pôrodom si stále dobrov.nezamestnaná.

erivara
6. jan 2015

@zalka Prosím Ťa, zmenilo sa niečo v mojom pripade od 1.1.2015 ? Chcela by som poprosit o radu.U posledneho zamestnavatela som pracovala od 4/2009, 7/2011nastup na matersku potom, rodicovsky do 23.7.2014, 24.7.2014 nastup do prace, cerpanie 1 den dovolenky, ostatne preplatene + odstupne a rozviazanie prac.pomeru dohodou. Teraz som na up evidovana, poberam podporu maximalku a som tehotna, termin porodu 28.4.2015,nastup na matersku asi okolo 15.3.2015, ochranna lehota asi este vyjde. Od 16.9.2014 do 10.12.14 dohoda s pravidelnym prijmom 110eur mesacne. Mam narok na pn a matersku? A z coho sa mi bude pocitat?Dakujem za rady. Cakame tretie babo, kazda korunka by sa zisla. Teraz tiez nieco schvaloval parlament od 1.1.2015, ako sa ma to bude tykat?Dakujem este raz.

zalka
6. jan 2015

@erivara no PN aj MD sa budú rátať z platu z dohody .. tj. z mála, treba ti zamestnanie no tam nestihneš 90 dní aby si mala MD vyššiu ako minimálnu.
Takže den pred MD sa môžeš nahlásiť na DNP z VZ 412e a z toho dostaneš MD ...

erivara
10. jan 2015

@zalka Tak aby som tomu rozumela, mám sa prihlásiť v soc. poisťovni na dobrovoľne nemoc. poistenie , koľko mám zaplatiť, a kedy ho mám zrušiť? To bude materská tých 260eur? A treba sa a kedy odhlásiť z dochodkoveho poistenia, čo za mňa teraz platí štát, lebo sa starám o dieťa do 6 rokov? Ďakujem za trpezlivosť.

zalka
10. jan 2015

@erivara hm.. stačí sa prihlásiť den pred PN alebo MD ... zaplatíš 4,50 e a zrušiť v posledný den MD ...

erivara
10. jan 2015

@zalka A to dôchodkové, čo s tým?

zalka
10. jan 2015

@erivara vieš že neviem keby si mala zamestnanie tak sa odhlásiš , ked budeš mať DNP no neviem ostaň prihlásená ... alebo sa opýtaj na SP ...

erivara
26. jan 2015

Oplatilo by sa mi teraz zamestnať na pár dni a ísť hneď na pn a potom skončiť prác.pomer a ísť na DNP 2 dni pred materskou?
@zalka

zalka
26. jan 2015

@erivara tak to sa ti oplatí ostať zamestnaná počas MD a nerušiť to ...

mimiky26
23. feb 2015

@zalka Ahoj, ja som uz s tebou konzultovala ukoncenie PP a podporu...tak sa opäť na teba obraciam. Od roku 2008 do 2.2.2015 som mala PP. Medzitým od aprila 2012 MD,nasledne RD. Teraz som na urade prace,RD pobera manzel. Planujeme babo, viem ze mam moznost platit si DNP, no kedze chcem max.matersku,tak by nas to vyslo draho. Chcem sa opytat, ak mi skonci podpora, na ako dlho by som sa musela zamestnat,aby mi vysla PN a potom MD? Vdaka

zalka
23. feb 2015

@mimiky26 90 dní bez PN a OCR .. minimálne

mimiky26
24. feb 2015

A čo ak by som trebars mesiac pracovala a išla na PN?vysla by mi PN a MD alebo nie? Ak áno, tak aká? Dakujem.

zalka
24. feb 2015

@mimiky26 PN by bola z minima cca 220e ... MD by bola z minima cca 260e ... ak neodpracuješ 90 dní bez PN a OCR

mimiky26
24. feb 2015

Ďakujem za info
@zalka

zalka
24. feb 2015

@mimiky26 rado sa stalo

mimiky26
26. feb 2015

@zalka ešte sa chcem opytat,ci to DNP musím platiť celých 26 týždnov z maxima ak chcem max MD?nnedá sa to nejako ,,obísť?

zalka
26. feb 2015

@mimiky26 nie nedá sa to nijako obísť .. po RD ti nepatrí PN z DNP .. až ked máš 270 dní
po RD patrí MD z DNP ... a na max. potrebuješ platiť 26t

efkak
26. feb 2015

@mimiky26 da sa to, zalezi na tom v ktorom si mesiaci .... ja som v 02 zistila ze sa zadarilo a beriem MD z maxima

mimiky26
26. feb 2015

@zalka ja som to myslela tak,cči musím celých 26 týždnov platiť tých 400 eur ak chcem max.MD.

mimiky26
26. feb 2015

@efkak ja ešte nie som tehotná ale plánujeme. Ty si si platila DNP?