icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

dena1973
6. okt 2013

@sylvya Nemáš začo.... 😉

gabi25
6. okt 2013

Ahojte prosím o radu. Koncom októbra 2013 končím RD. So zamestnávateľom u ktorého som zamestnaná 7 rokov sme sa dohodli na výpovedi (2 dni čerpania dovolenky a ostatnú mi preplatí) kedže nemá pre mňa prácu. Tento týždeň som zistila že som tehotná cca 6 týždeň.Takže - od novembra pôjdem na podporu.
Chcem sa spýtať: budem mať nárok na MD? - počula som o nejakej ochrannej lehote pokiaľ som v deň ukončenia PP tehotná, ale neviem o čo ide.
A pokiaľ nárok budem mať nárok na MD z čoho sa mi bude vyrátavať?
Môžete mi poradiť.

zalka
6. okt 2013

@gabi25 hm.. a už si zo zamestnávateľom podpísala dohodu? ak nie, tak mu oznám tehotenstvo ... a tým pádom ostaneš zamestnaná ... pôjdeš kludne na PN napr. počas tehu ak pre teba nemá prácu.

Ak by si ale podpísala dohodu o skončení PP ... a si tehotná tak si v 8m ochrannej lehote pre tehotné, takže ak by ti nevzniklo od skončenia PP do nástupu na MD 6t pred pôrodom žiadne poistenie, tak MD dostaneš ... samozrejme aj PN počas tehu z ochrannej lehoty ...
Ale lepšie je byť zamestnaná počas tehotenstva ...

gabi25
7. okt 2013

@zalka keď už sme sa dohodli na výpovedi (výpoveď mám dať ja dohodou, vieš ak zostanem zamestnaná - mám min.mzdu na páske... robotu pre mňa nemá, takže PN = cca 170 € + iba vychádzky a ja mám syna s ktorým treba chodiť okrem iného do škôlky.) a z čoho by mi bola rátaná MD ak by som bola v ochrannej lehote?

zalka
8. okt 2013

@gabi25 jaj no MD z OL fúha ak vezmeš odstupné tak by mohla byť rátaná z maxima ... ale ťažko mi povedať s týmto skúsenosť nemám

gabi25
8. okt 2013

@zalka a nevieš mi poradiť kde by mi to mohli povedať . na sociálnej poisťovni, že by?
Zalka a keby som sa zo zamestnávateľom dohodla že by ma zamestnal pred nástupom na MD, myslíš že by som po MD a RD mala nárok na podporu v nezamestnanosti.

zalka
8. okt 2013

@gabi25 no skús napísať do SP cez kontaktný formulár ...
No a čo sa týka druhej otázky, tak ak nepomenia zákony tak áno.

gabi25
8. okt 2013

@zalka ešte mám jednu otázku zalka. Pokiaľ som na MD alebo na RD stojím zamestnávateľa nejaké peniaze?
Vopred ďakujem.

zalka
8. okt 2013

@gabi25 ani cent ... nič ho nestojíš

gabi25
8. okt 2013

@zalka stále rozmýšlam čo by bolo najlepšie a ešte ma napadla predsa jedna otázka. Budem mať nárok na MD z OL aj keď výpoveď zamestnávateľovi dám ja?

zalka
8. okt 2013

@gabi25 áno ale musíš po RD nastúpiť do zamestnania aspon na 1 deň, ak nenastúpiš tak OL ti nevznikne a nárok na MD mať nebudeš.

gabi25
8. okt 2013

@zalka veľmi ti ďakujem za radu.

zalka
8. okt 2013

@gabi25 rado sa stalo

gabi25
17. okt 2013

ahoj zalka , znovu ta prosím o radu. Pokiaľ chcem dať zamestnávateľovi výpoveď dohodou aký je tam presne paragraf ?
A ešte jedna otázka na potvrdenie. Budem mať nárok na MD z OL aj v tom prípade keď výpoveď podám ja.

gabi25
17. okt 2013

@zalka ahoj zalka , znovu ta prosím o radu. Pokiaľ chcem dať zamestnávateľovi výpoveď dohodou aký je tam presne paragraf ?
A ešte jedna otázka na potvrdenie. Budem mať nárok na MD z OL aj v tom prípade keď výpoveď podám ja.

zalka
17. okt 2013

@gabi25 ak dávaš výpoved ty .. tak § uvádzať nemusíš žiadny ... poprípade §60 Zákonníka práce hovorí o skončení PP dohodou ... a nárok na MD z OL by si mala mať ... ak sa ti po RD tejto čo si teraz obnoví poistenie teda aspon den dva ked odpracuješ alebo tú dovolenku... ak sa neobnoví poistenie tak žiadna OL nevznikne a tým pádom ani nárok na MD nebude.

havana_frost
31. dec 2013

Kam všade sa musí osoba na materskej a zároveň nezamestnaná (nástup na MD v ochrannej lehote) sama nahlásiť a v akých lehotách? Táto osoba nebola evidovaná na UP, pretože prac. pomer zanikol v jeden deň a materská začína hneď nasledujúci deň.
1. SP - tam žiada o materské (tu je nejaká lehota?)
2. SP - sama sa prihlasuje na dôchodkové poistenie (platí štát)
3. zdravotná poisťovňa - oznámenie o zmene platiteľa (štát)

Ešte niečo?

dena1973
1. jan 2014

@havana_frost Na SP zanesie žiadosť o materské. Ak donesie do 5. dňa nasledujúceho mesiaca, tak dostane materské riadne za predchádzajúci mesiac, ale ak do bude po 5. dni nasledujúceho mesiaca, tak vyplatenie materského sa posúva na ďalší mesiac t.j. dostane za 2 mesiace naraz. Na dôch. poistenie sa prihlasuje odo dňa narodenia dieťaťa.

semancikova
28. jan 2014

Chcem sa opytat som evidovana na urade prace som v 5tyzdny tehotenstva kedy mam si ist vybavovat matersku v ktorom mesiaci dakujem

zalka
28. jan 2014

@semancikova kedy ti skončil PP?

semancikova
28. jan 2014

@zalka no ja chodim stale na ten aktivacny co je to su verejno prospesne prace a chodim sa hlasit tak preto sa pytam.daj vediet.

zalka
28. jan 2014

@semancikova a čo to má spoločné s pracovným pomerom? pracovala si niekedy?

semancikova
28. jan 2014

Ale vies ked som na socialnom tak budem musiet ist asi na socialne poziadat o matersku ci nie? @

zalka
28. jan 2014

@semancikova no zrejme si nikdy pracovný pomer nemala, tak nárok na materské mať nebudeš, len po narodení si požiadaš o vyplácanie rodičovského príspevku na UP .

semancikova
28. jan 2014

Mala som ale davno asi pred2,5roka @zalka

semancikova
28. jan 2014

@zalka to do 9mesiaca budem bez penazi?

zalka
28. jan 2014

@semancikova no nárok na MD mať nebudeš, no neviem ak si slobodná amáš viac ako 25r tak môžeš požiadať o dávku v hmotnej núdzi, ak si mladšia tak ani to nie, a ani ked si vydatá ...

maznacik007
28. jan 2014

@semancikova prvy RP dostanes najskor mesiac po porode ... skor nemas narok .. 😉

semancikova
28. jan 2014

No to bude ta davka v hmotnej nudzi budem sa vydavat mozno ze este pred porodom a mam 32 rokov

semancikova
28. jan 2014

No to bude ta davka v hmotnej nudzi budem sa vydavat mozno ze este pred porodom a mam 33 rokov
@zalka