icon

Ako získať max. materskú?

deydy
11. aug 2018

chcela by som veľmi pekne poprosiť, ak by mi vedel niekto poradiť, ako získam maximálnu materskú, som zamestnaná od 1,februára 2018, zistila som, že som tehotná, cca 7 týždeň, takže podmienku poistenia 270 dní splním, ale ako si materskú zvýšiť, kedže zarábam min. mzdu? Dakujem

deydy
autor
16. aug 2018

@sinabe dakujem vsetkym za rady,ak som spravne pochopila,tak v terajsom zamestnani mozem byt cca do decembra,s tym,ze pracu na dohodu alebo zmluvu budem.mat uz od 1.11.,aby som splnila tych 90 dni,termin porodu mam cca 5.4.2019

sinabe
16. aug 2018

@deydy 90 dni do nastupu na matersku ano. S tym, ze ostatne zmluvy musis uz mat vtedy ukoncene,aby sa ti materska ratala z tych 90 dni, z tej vysokej mzdy len.

katren
16. aug 2018

@deydy pocas tych 90 dni nesmies ist na PN....

danka_k
16. aug 2018

@katren
@sinabe a tych 90 dni je pracovnych? ci vsetko? dik

elizita
16. aug 2018

@deydy mozem normalne pracovat az takmer do MD.. Staci ti skoncit zmluvu povodnu napr 1tyz pred nastupom na MD. Len ak by si zostala nahodou na ozajstnej PN tak smola,lebo tych prvych 90 dni nesmies byt PN. A ked si na PN a mas dvoch zamestnavatelov tak asi musis byt PN u oboch

sinabe
16. aug 2018

@danka_k kalendarnych

danka_k
16. aug 2018

@sinabe dik

nikka455
25. aug 2018

@deydy ja som mala dve zamestnania. Jeden PP trval 4 roky a ten som ukoncila mesiac pred nastupom na matersku. Medzitym som sa zamestnala aj u ineho zamestnavatela kde som odrobila cca 110 dni bez pn. Ziadam teda o matersku z oboch zamestnani. Kedze nemam u toho druheho splnenych 270 dni daju sa rozdelit tie dni z prveho PP kedze je uz ukonceny.

elizita
25. aug 2018

@nikka455 si si ista, ze budes mat narok z oboch? Akoze sa ti platy kvazi scitaju?

nikka455
Autor odpoveď zmazal
elizita
25. aug 2018

@nikka455 tak to je asi v mojom pripade pruser.. lebo u sucasneho zamestnavatela kde koncim 31.12 budem mat 270dni.. a v aprili a min rok v juli som ukoncila 2 prac pomery.. teraz od 1.10 budem zamestnana v dalsom zamestnani do MD a len z tohto som si chcela ziadat matersku.. no ked sa mi to ma akoze scitavat so vsetkymi ukoncenymi tak to mi ponizi matersku!!! vobec neviem co mam robit.. u nas na socialnej su neochotni a ti ochotni nie su spolahlivi

evittam
25. aug 2018

@elizita Ukončiť povodny PP a mat u noveho aspon 90dni bez PN a OCR.

elizita
25. aug 2018

@evittam ano, ved to planujem. Do 31.12 pracujem full, od 1.10 do cca 14.1 novy zamestnavatel s maximom, od ktoreho chcem ziadat MD.. lenze @nikka455 pise, ze kedze nema od posledneho zamestnavatela 270dni, len 110dni, tak sa jej to scita s ukoncenymi poisteniami.. cize mne so sucasnym zamestnavatelom aj dvomi predoslymi.. a ked to scitaju a vydelia, tak mi celkovo nevyjde podla toho max materska..

medovka14
25. aug 2018

@evittam ahoj, môžem ti napísať spravu ohľadom možnosti muža ísť na MD? Dakujem 🙂

@elizita tu si myslím že trocha miesate pojmy preto to takto vyznieva. Myslím si podľa info ktoré mám, že žiadosť o MD si podáva žena a tam uvedie z ktorého zamestnania chce poberať MD, teda môže a nemusí zo všetkých, podľa toho čo jej lepšie vychádza. Co sa týka nároku musíš mať splnených 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch a to je jedno u koľkých zamestnávateľov a z akých pomerov. Teda ak z posledného zamestnania nemáš 270dni poistenia, poistenie sa spocita zo všetkých zamestnani, nie nevyhnutne príjem MD v zmysle poberania dávky. Takto tomu aspoň ja rozumiem.

evittam
25. aug 2018

@elizita Tak veď jasne pisem-ak nechces aby sa ti to sčítalo tak jedine ukončiť skor povodny PP.

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
25. aug 2018
elizita
25. aug 2018

@evittam tak ma potom ta nikka zmiatla.. potom nevidim zmysel si uplatnovat md z oboch zamestnani... takze sa drzim povodneho planu..

klekina
25. aug 2018

@evittam ahoj, prosím ťa, vidím ze si v tychto veciach zbehla. Chcela by som sa ťa opýtať keď nastupiš po MD do prace, dovolenka ktorá sa ti ratala počas materskej dovolenky chapem ale niekde som počula že niaka alikvotna cast dovolenky ti plynie aj počas poberania rodičovskeho príspevku. Maš prosím ťa s tým skúsenosti? A zároveň keďže planujem druhú matersku na ktorú by som išla v roku 2019 a tento rok som januar, február bola ešte na rodičaku potom uz TPP ako sa bude materska rátať? Lebo viem že by to malo byt za rok 2018 ale či sa ten rodičak tiez bude brať ako prijem alebo len od toho marca? Ďakujem vopred za odpoveď

evittam
25. aug 2018

@klekina Narok na dovolenku vzniká len počas trvania MD, počas trvania RD nie. RP je nezdanitelny príjem, neplatia sa z neho odvody na NP t.j.nepocita sa do VZ pre MD, ani trvanie RD. Cize tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za obdobie marec 2018-do konca mesiaca predchádzajúceho nastupu na MD

klekina
25. aug 2018

@evittam ďakujem

evittam
25. aug 2018

@klekina Za malo

nikka455
Autor odpoveď zmazal
elizita
25. aug 2018

@nikka455 a nemas lepsie ziadat len z toho kde si mala vyssi plat? Aby sa ti vymeriavace zaklady nescitali a nespriemerovali cim ti to mozno vyjde este menej akoby si si ziadala len z jedneho zamestnania kde si mala vyssi plat?

nikka455
Autor odpoveď zmazal
janzi
31. aug 2018

Ahojte. Chcela by som vas poprosiť o radu. Chceli by sme aby moj manzel isiel na matersku. Momentálne je zamestnany, 270 dni NP splna ale pracuje za minimálnu mzdu. Zamestnal by sa na dalsiu zmluvu na 90 dni s max. VZ. Ak by ziadal o materske tak by musel z oboch pracovnych pomerov, alebo by stacilo iba z jedneho? Z toho s max. VZ aby dosiahol max. materskú a ten dlhy pracovny pomer by mu mohol zostat nadalej aktívny?

miskacabalova
24. okt 2018

@deydy ahoj prepáč že otravujem,ale tiez ma čosi zaujíma....mám pracovný pomer....ale keďže chcem najvyššiu materskú chcem poprosiť známeho o dohodu a aby mi len doratal mzdu aby som spolu aj z prvého zamestnania dosiahla najvyššiu matersku....dá sa to aj takto? Či musím v prvom zamestnaní ukončiť pomer? Vopred ďakujem za odpoveď

evittam
24. okt 2018

@miskacabalova Nie neda. Musis z oboch splnit hlavnu podmienku nároku na MD. Cize ak chces vyuzit 90dni tak povodny PP musi skoncit.

nikka455
29. okt 2018

@miskacabalova musis ukoncit pracovny pomer u predchadzajuceho zamestnavatela, ale kludne staci par dni pred odchodom na matersku. Ak mas z PP viac ako 270 dni tak oni si to presunu len to sa da iba z ukonceneho PP.