Ako získať nárok na materskú dovolenku počas tehotenstva?
Ahojte,
Dá sa počas tehotenstva (4.mesiac) získať nárok na materskú dovolenku?
Švagriná mi povedala, že áno, ak bude mať akokeby 3 práce a platiť si vyššie odvody. Že vtedy stačí len 3 mesiace. Len nikde to neviem nájsť.
Ďakujem
@balerina2025 a mozu za to tie zeny a nie ten, co napisal zly zakon, ze? Mne to pride podobne, ako keby si zenam, co maju narok na vyssi rodicak nadavala, ze na nich musis makat. Radsej budem makat na zenu, ktora bude mat par mesiacov vdaka tomu o 100€ navyse ako na nasich politikov, ktori maju za mesiac viac, nez ja za rok a ako bonus este dozivotnu rentu.
A prepac ale tesit sa, ze SP ide niekomu po krku... prave so SP by bolo treba narobit poriadky, lebo o com oni presviedcaju ludi, to je naozaj neuveritelne. Presne ako ty maju pocit, ze este aj papier, na ktory napisu, ze nemas narok na matersku ako keby ti zo svojho davali. To by bolo na niekolko stran, ale to nie je predmetom tejto diskusie. Ale uz vidim, co mohlo byt pricinou. Nevedeli prekusnut, ze som sa zamestnala tehotna.
@kivivi tak ok, podme kradnut vsetci, nezasluzene 🙂 dufam ze to ucite aj svoje deti, ako byt sikovny, nerobit a zarobit.
vies napriklad aj to zneuzivanie PNniek, moze dopadnut tak ze budu kratit PN aj tomu co by este mal byt prelieceny.
vzdy je to na ukor niekoho, nezabudaj.
a ked mam pomoct, mozem pomoct inac a nie tak, ze budem dakomu radit ako odrbal zakon. pardon za vyraz.
jedna vec je na hlavu pisany zakon, a druha, ze uz to konecne viac preveruju.
ja sa za to nehanbim.
ono ked si planujes dieta, mas mat nasetrene a podme hrat zas tuto pesnicku dokola a dokola a dokola...ako 1000000000 x raz tu.
@lilinka88 mimochodom, ked uz je teda ideme chytať za slovíčka, podporu vyplaca stat, prostredníctvom SP, po splnení podmienok a evidencii na UPSVaR. Potvrdenia ako aj všetko mas ale z UPSVaRu. SP ti len tak nič nevyplatí, musí to byt v súčinnosti s UPSVaRom, a to preto lebo on nená prístup k tvojim príjmom. To ma iba SP. Týmto sa ti ospravedlňujem za nepresnost.
@kivivi ty si teda riadne mimo 🤦♀️ typický Slovak, neplatiť nič, dane, odvody, ale zdravotníctvo a všetko ostatne potom chcieť zadarmo, ze? A teda potom najmä 1000€ dochodky, lebo vsak chuderka nemáš z čoho žiť na staré kolena..A nie, nadávajú to zo svojho, ale s NASHO SPOLOCNEHO. pokial ty budeš zo svojich príjmov platit takýmto podvodnickam, nedbam. A tie rozprávky, ako niekto zamestná tehotnú práve na 3 mesiace si nechaj prosím pre seba. Vidíme tu, ako vyhodia "cerstvo" tehotnú, ale tu, ktorá je 5-6 mesiaci pomaly, zamestnaju zrazu s max.mzdou, hoci predtým mala ledva 1000€. Na mnohé z Vás sa tu s tými vymyslami nechytá ani HCHA👌🙈
Btw, aj ty vo firme kde si podvadzas, keď to tu tak horlivo obhajujes?
@balerina2025 pleties dokopy uplne nesuvisiace veci. Kradez ma co prosim ta s materskou? A zneuzivanie PN je klamstvo, tiez nechapem, ako to suvisi s vybavenim materskej. Nevadi, my dve sa nezhodneme, nema to zmysel.
@lienka.7 ake rozpravky? Zamestnala som sa v 4. mesiaci, sefka vedela, ze som tehotna a mam doma dieta, co prave nastupilo do MS, v praci som bola naposledy ani nie tyzden pred porodom. Vies, su povolania, kde bude vzdy treba ludi. Ale ano, nie je to praca za pasom, musis mat aj VS.
@kivivi materska je davka ako kazda ina vyplacana SP. as simple as it is.
@kivivi len jednoduchá otázočka... aku mzdu si mala do toho 3 mesiaca a akú teda od toho 4 mesiaca tie 3 mesiace, z ktorých ti bola počítana materska?
A týždeň pred pôrodom si bola v praci asi ťažko, nakoľko to uz si mala matersku...jaj, ci aj na tom si odrbavala? Lebo akonáhle by si mala matersku aj plat, ohlásila by sa SP 😉 ty moja mala podvodnicka 😘
@lienka.7 samaritanka. obetovala sa a pracovala az do porodnych bolesti
@balerina2025 toto je divná poznámka, lebo xyz živnostníčok pracuje až do dňa pred pôrodom, aj keď už majú aj materskú (ak pracujú na faktúry za mesiac napr.).
@lenkakravcova ok, tak ked toto maju ako prioritu....
@balerina2025 hej no, alebo niektoré možno to majú aj ako nutnosť (ak nejakú opustil chlap alebo proste nemajú financie z nejakého dôvodu).
@lenkakravcova pokial by bola živnostnícka, tak neodrbava so známou 3 mesačnou fintou. To sa da iba pri TPP. Len toľko k tomu 😉
@lenkakravcova mam pocit ze planovanie dietata ma byt ked ma clovek rezervu a nespoliehat sa na to, ze obidem troska moralne hranice a nerobim, zarobim . to je zle. teraz uz pisem o fiktivnom 3mesacnom zamestnani u nejakeho dobreho znameho.
nuz ....snad zacnu aj tieto pripady riesit, mozno ludia troska zmudreju a uvedomia si, ze stat nie je bezodna slamka.
@balerina2025 nebola žiadna zivnostnicka... ani ta by nemohla pracovať, keď berie matersku. Klame tu, len tak sa prasi...
@lienka.7 to posledné čo si tu napísala nie je pravda. Živnostníčka normálne pokračuje v pracovnej činnosti aj počas materskej. Nema povinnosť ju prerušovať a môže mať aj zisk počas daných mesiacov jej poberania.
"Pre SZČO je kľúčové zabezpečiť, aby boli nemocensky poistené aspoň 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom. Týmto spôsobom si môžu uplatniť nárok na materskú dávku, ktorá je nezávislá od ich podnikateľskej činnosti. Podľa zákona o sociálnom poistení nemá podnikateľka povinnosť prerušiť svoju činnosť ani počas poberania materskej dávky, čo jej umožňuje ďalej podnikať bez prerušenia.
Pre SZČO, ktoré počas materskej dovolenky pokračujú v podnikaní, je dôležité, že ich príjem z podnikania nemá vplyv na poberanie materskej dávky. Nemusia teda prerušiť alebo pozastaviť svoju živnosť, a to ani v prípade, ak počas materskej naďalej dosahujú príjem."
Môžeš si to vygoogliť.
@lenkakravcova teória je krásna vec, ale prax je ina. Nemienim sa tu s tebou o tom fakt dohadovať. Nemôže mať prijem keď pobera matersku ani na živnosť.
A splietas tu opatovne SZCO a 90 dňový účelový TPP dokopy. Chapes to, či nie? Ak nie, nema zmysel s tebou ďalej diskutovať.
@lienka.7 zivnost je asi fakt vynimka proti TPP pri MD. aj ked autorka pise o TPP, odbocili sme na zivnost...
@lienka.7 prosím ťa, fakt si dostuduj zákon a fakty. Predstav si,že žena môže kľudne pracovať až do pôrodu. Jednak nie je povinnosť nastúpiť na materskú 6 týždňov pred pôrodom, môže kľudne aj neskôr. Druhá vec,že sa tým ukráti o nejaké dní/týždne materského, ale nástup na materskú si volí žena a zákon samotný má na toto paragraf... Za ďalšie, môže byť na materskej z PP. Do pôrodu vypomáhať ešte na dohodu. To je za určitých podmienok tiež úplne legálna možnosť. Tak tu neobvinuj každú ženu z klamstva a podvodu.
@lienka.7 nič nesplietam, ty si tu do toho začala ťahať to, že ta-a-tak je to pri SZČO, pričom to tak nie je, iba to sa ti tu snažím vysvetliť (neriešim autorkin prípad). Sama som SZČO a teda viem, že to nie je tak ako píšeš a SZČO môže normálne podnikať ďalej aj počas materskej. Tak nepíš ohľadom toho bludy.
@lienka.7 ty mas proste od zaciatku potrebu dokazat, ze klamem. Uz som tu pisala, ze narok na matersku som mala len pri prvom dietati. Kedze teraz narok na matersku nevznikol, pracovala som skoro do porodu preto, aby som nezostala bez prijmu. Pre vsetky, ktore tu tvrdia, ako ja klamem a podvadzam, narok na matersku mi nevznikol prave preto, ze zamestnavatel (statna institucia) vyuzil dieru v zakone. Takze sa tu netvarme, ako diery v zakone vyuzivaju tie zle zeny podvodnicky, ked presne toto vo velkom robi stat cez vlastne institucie. Ale nepochybne zas budes mat pocit, ze tu klamem a zavadzam. Nemam potrebu ti ukazovat moj vypis zo SP, ak si sa rozhodla, ze som klamarka, tak snad ta hreje pocit, ze si lepsia odo mna.
@kivivi prosím ta, fakt sa tu už viac nestrapnuj🙏 a aspoň tu neklam, ako ta niekde len tak vzali vo 4 mesiaci, a 7.mesiaci ti dali hneď aj zmluvu na neurčito, vsak? 🤦♀️ A to na tom ministerstve, či kde si do toho porodu pracovala za 100€ mesacne? Ci aj v SP ti podobne ako v praci a "vyšli v ustrety", ze môžeš brat plat aj matersku, lebo ty chúďatko nemáš peniaze? Akože fakt tu aspoň neklam... naozaj. A inak, materska je práve tou náhradou prijmu, aby žena až do porodu nemusela pracovať.
@lienka.7 ty musíš byť veľmi nevyrovnaný človek, keď máš potrebu každú ženu obviňovať,že je podvodníka a klame, len preto,že tvoja myseľ nie je schopná spracovať fakt,že nie všetko je tak ako si ty myslíš a veci môžu byť aj inak a je to úplne v poriadku. Miesto obviňovania žien tu by si ten čas mohla venovať radšej sebarozvoju a schopnosti prijať aj inú pravdu ako je tá tvoja. Alebo aspoň naštudovaniu si zákona, keď už tu toľko mudreješ...
@lienka.7 v čom konkrétne sa hrám na hlúpu? Ty tu tvrdíš,že žena nemôže nastúpiť na materskú neskôr ako 6 týždňov pred očakávaným pôrodom, že nemôže popri materskej pracovať, že SZČO nemôže fakturovať. Ani jedno nie je pravda. Hlavne,že ty všetky ženy označujes kvôli tomu za klamarky. Lebo nie si schopná si priznať neznalosť, doštudovať si fakty a uznať,že nie každé žena podvádza
@lienka.7 nie je diskusia o materskej alebo PN, aby ste v nej vy dve neutočili na všetky ženy. Veď to sa už ani nedá čítať ako označujes ženy, ktoré ti napíšu,že pracovali do pôrodu, že si klamarky, lebo to nejde. Fakt venuj čas niečomu prospesnejsiemu a keď sa v danej oblasti vyznáš akurát tak z diskusií na internete, tak radšej ani nekomentuj.
A keď máš pocit,že si taký odborník, chod priamo za ministrom práce a poraďte mu čo robiť, keď už konsolidujeme,aby štát na takýchto podvodníčkach ušetril milióny. Určite tvoje rady ocení
@lienka.7 ja opakovane pisem, ze som narok na matersku nemala. Ty mi stale podsuvas, ze som brala matersku. Stale dokola pisem, ze som narok na nu nemala a preto som pracovala do porodu. RP som dostala totiz az odo dna porodu. A tiez nikde nepisem, ze som dostala zmluvu na neurcito, pretoze som nedostala. Ty tu na mna chrlis siru kvoli tomu, co si si sama vyfabulovala.

@balerina2025 ako viem že ona bude dlhšie zamestnaná ako 3 mesiace.. oni to riešili sa mi zdá hneď ako sa dozvedeli, čiže už vyše mesiace je isto