icon

Ako získať vyššiu materskú na Slovensku?

158polica158
5. apr 2025

Baby 9 rokov som pracovala v rakusku. Odtiaľ som poberala materskú 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po pôrode. Rodicovsky poberám zo Slovenska a z rakúska mi chodí ešte doplatok k rodinným pridavkam, ten rozdiel . Ten mi bude končiť teraz v septembri ako malý dovŕši 2 roky. Moja otázka znie, chcela by som druhé dieta ako postupovat aby som mala nárok na sk materskú a hlavne vyssiu materskú viem že treba priplácať ale odkedy koľko a či teda aj mne by vznikol nárok. S ničom nemám problém manžel ma s.r.o. čiže by ma zamestnal ale kedy zamestnať koľko pred plánovaním tehotenstvom atd? keďže na Slovensku nemám odpracované nič keďže som pracovala len v rakusku v rakusku mi nárok už zaniká od septembra na čokoľvek . Ďakujem

Strana
z3
klarissa25
5. apr 2025

A pracu stale mas ano?

martinkatinka
5. apr 2025

Ved sa zamestnaj uz teraz. A cim vyssi plat, tym vyssia materska.

balerina2025
5. apr 2025

SP moze pokladat zamestnanie sa u manzela ako ucelove, toboz, kedbyze ides podla..aby si potom nemala problem.

158polica158
autor
5. apr 2025

@klarissa25 nemám ja som bola živnostníčka v rakúsku

nafka0483
5. apr 2025

@158polica158 Potrebujes sa zamestnat alebo si platit dobrovolne poistenie. Potrebujes aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky pred porodom.
A aka je vyssia materska? Odvija sa od DVZ ktory zavisi od platu. Pri dobrovolnom poisteni si DVZ zvolis sama. Z max. DVZ mas maximalnu matersku.

Rodicovsky prispevok je v 2 sumach - nizsi a vyssi. Ak mas narok na matersku, tak mas vyssi. Ak nemas, tak nizsi.

klarissa25
5. apr 2025

@158polica158 no tak musis splnit podmienku 270 DNP,

158polica158
autor
5. apr 2025

@klarissa25 od 17. Novembra 2023 som poistená na Slovensku . Takže to spĺňam a potom koľko pred plánovaným tehotenstvom sa môžem zamestnať?

nafka0483
5. apr 2025

@158polica158 Ako si poistena? V zdravotnej poistovni?
Akebo si platis dobrovolne poistenie? Ktory balicek?

balerina2025
5. apr 2025

@158polica158 mas na myslis zdravotne poistenie nie? ci si dobrovolne poistena a platis si Socialne odvody?

158polica158
autor
5. apr 2025

@balerina2025 nie normálne som poistená na Slovensku ja so neplatím nič . 8 rokov som si platila v rakusku zdravotnú sociálnu ale ako som skončila z rakúskou materskou automaticky som prešla na slovenské poistenie zo zákona čo je .

balerina2025
5. apr 2025

@158polica158 nechapem ....ZP si predsa platit zo zakona musis nie?

martinkatinka
5. apr 2025

Ked mas rodicovsky zo SK, tak zdravotku za teba plati stat. Socialne ale nie.
Takze ak sa nezamestnas, nrbudes mat narok na matersku. Iba na ten nizsi rodicak.

158polica158
autor
5. apr 2025

@balerina2025 naozaj si neplatím nič . z rakúskeho sociálneho štátu kde som si platila som prešla na Slovensko a neplatím nič keďže som oficiálne už na Slovensku poistená z Rakúskom nemám nič spoločne . A som na materskej

nafka0483
5. apr 2025

@158polica158 Si zdravotne poistena. Si evidovana na RP takze za teba zdravotku plati stat.
To nikak nesuvisi s materskou.

Na tehotenske a materske potrebujes byt nemocensky poistena - riesi sa to na socialnej poistovni, nie zdravotnej.

158polica158
autor
5. apr 2025

@martinkatinka a koľko pred tým sa treba zamestnať a platiť si aby som mala nárok ?

nafka0483
5. apr 2025

@158polica158 Necitas co ti piseme? Napisala som ti podmienku kolko dni potrebujes.

158polica158
autor
5. apr 2025

@nafka0483 už áno vidim . Dakujeeeem 😁

martinkatinka
5. apr 2025

@158polica158 uz tu bolo spomenute, 270 dni. Ale pozor na ucelove zamestnanie, Ak ta aj manzel zamestna, musis prenho realne aj pracovat, pretoze sa to kontroluje.

balerina2025
6. apr 2025

@martinkatinka autorka ide do risku, mne sa hrozne paci, ako kazda planuje tehotesntvo ako na kalkulacke 🙂

mogaa
6. apr 2025

@158polica158 na Slovensku je povinné len zdravotné poistenie, materská ide z nemocenského postenia......na materskú máš nárok ak za posledné 2 roky máš 270dní nem.poistenia - čo ty ale nemáš keďže nie si zamestnaná a si na RD ale bez TP......takže ty ak chceš materské musíš mať v prvom rade 270dní nem.poistenia......a už záleží či si chceš platiť dobrovolné nem.poistenie alebo z vymeriavacieho základu zo zamestnania.....

balerina2025
6. apr 2025

vies najvacsia istota je sa normalne zamestnant nielen na oko u pana manzela. idses sama do risku a mozu cele tvoje plany pokladat za ucelove, toboz ked si predtym makala v AT .takze bacha na to. ved je problem normalne pracovat, ako kazda z nas? a este nezabudaj, moze trvat ovela dlshie pocat dieta, takze tato fiktivna kalkulacia...nuz vela stastia.
inac a, sk robila v AT, tak si vies z AT preniest podporu nie? ak mas narok...

lenkakravcova
6. apr 2025

@158polica158 nemusíš byť zamestnaná (môžeš), ale musíš byť nemocensky dobrovoľne poistená v Sociálnej poisťovni 270 dní pred pôrodom na danú sumu.
Čiže napr keď si dáš poistenie na najnižšie odvody, budes platiť každý mesiac okolo 230€ a potom dostaneš materskú najnižšiu tj okolo 450€ (a po nej prejde na vyšší rodicak, čo je viac menej rovnako).
Ak sa poistiť na vyššiu sumu, budeš platiť viac a potom dostaneš vyššiu materskú.

Reálne sa to robí takto:
Poistiš sa na minimálne sociálne poistenie na 90 dní.
Po tom, čo to máš zaplatené si to prerušíš a otehotenieš (nárok sa posudzuje za 2r spätne).
Keď otehotnieš ideš sa prihlásiť opäť na platenie odvodov ale dáš si už vyššiu hodnotu (platíš 8 mesiacov od kedy vieš že si tehotná) - podľa toho ako vysokú chceš mať materskú, hoc aj platiť 600€/mes (materská asi 1200€). Toto si platíš až do dňa pôrodu. Nerusis, ono to ostáva bežiace potom aj bez platenia aj počas čerpania materskej. Zrušis to po vyčerpaní a prechode na rodicak.

lenkakravcova
6. apr 2025

@martinkatinka stačí keď si dá dobrovoľne poistenie na danú sumu a je na tom istom bez risku.

balerina2025
6. apr 2025

@lenkakravcova ona sa vsak pyta na nieco insie ze?

balerina2025
6. apr 2025

@lenkakravcova super ze vlastne radis ako viac odrbavat stat kedze zrejme je toto kalkulovanie este netehotnych riadne ucelove. ale dobre, dakujem

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 ona sa pýta ako môže mať najvyššiu materskú a ako jednu z možností uvádza zamestnať sa v manželovej s.r.o.. nikde nenapísala, že nechce nič platiť, keď sa aj zamestná, odvody, aj keď budú fiktívne, budú musieť zaplatiť. Akurát,že ide do risku. Čiže postup s dobrovoľným poistením je možno aj menej nákladný, určite bez risku a s rovnakým výsledkom. Nevidím tu žiaden návod na odrbavanie štátu

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 jej vec. len uz SP naozaj ide po krkoch. chapem ze ludia sa snazia ale bacha na vec.

martinkatinka
6. apr 2025

@lilinka88 ale ved pokojne sa moze zamestnat, nemusi zrovna u manzela... A potom ked splni 270 dni a otehotnie, ma narok na matersku... Alebo si zaplati tu dobrovolnu nemocensku a nemusi pracovat nikde.

balerina2025
6. apr 2025

@martinkatinka dakujem ze to aj ine dako inac chapeme..
@lilinka88 ja nie som blba, ale ty si myslis ze ona bude realne pracovat? 🙂 mozem ti to vyslovene vysvetlit ako sa to robi.

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025
@martinkatinka nejako mi uniká pointa prečo mne niečo vysvetľujete. Ja som iba reagovala na reakciu @balerina2025, že niekto tu dobrovoľnými odvodmi radí odrbavat štát. Pri dobrovoľných odvodoch nie je žiaden risk, proste to platí a podľa odvodov má následne výšku materskej. Tam nie je žiaden odrb s 90 dňami ako pri zmene zamestnania, tak ani nie je dôvod, aby niekomu takému šla SP po krku

Strana
z3