Ako zvýšiť materskú?
Zdravim. Potrebujem pomoc od mamicky, ktora mala podobnu/rovnaku situaciu ako ja. Od 19. 8. 2019 som SZČO a od 8.2020 platím minimálne povinné poistenie do soc. poisťovne doteraz. Momentálne som v 15. týždni tehotenstva a nástup na MD by mal byť 4.9.2022. Čo môžem spraviť pre to, aby som si zvýšila materské alebo dosiahla maximálne materské? Budem veľmi vďačná ak mi odpíšete a poradíte. Vopred veľmi pekne ďakujem.
@babovka2321 a kto vas zamestnal v 5. mesiaci tehotenstva?
@martinka_333 tiež si myslím, že jediné riešenie je zamestnať sa minimálne 90 dní (90 bez PN a OČR), aby sa počítalo materské z toho príjmu. Samozrejme, tehotnej sa je zamestnať sa niekde pomerne dosť veľký problém. Ale iné riešenie v tejto chvíli podľa mňa už nie je.
Tiez som sa zamestnala na 90dni resp zmluva stale trva vypoved mi nedali a mala som dost vysoku matersku.
@mima1 A co pri nastupe do novej prace treba tajit tehotenstvo a do kedy? Alebo ste mali niekoho znameho kto vas zamestnal?
Netajila som nic kedze som mala brucho velke. Isla som cez znamych.
@martinka_333 tak pokiaľ ste v 15 tt tak až tak dlho sa vám to tajiť nepodarí nakoľko o pár týždňov to už neskryjete že ste tehotná. Najideálnejšie je keby vás zamestnal nejaký známi aj za cenu, že mu zaplatíte výšku odvodov, ktoré za vás on bude platiť.
ako nehnevajte sa na mna ...ale neda mi to...vy cely cas platite minimum a chcete maximum??mali ste si platit take odvody aku chcete matersku....mne ako pracujucej sa nikto nepyta ake odvody chce platit...a ano riesenie je sa zamestnat a platit vysoke odvody 3 mesiace...
@misana84 Ja sa nehnevam ale keby mate peniaze na zaplatenie 3 mesacnych vysokych odvodov tak by ste ich neobetovali na to, ze vam potom par mesiacov bude s babatkom lepsie? Myslim, ze ak by ste mali moznost dostavat viac tak by ste tu nemoralizovali.
A dievcata dakujem vam za vase odpovede, urcite skusim nieco vymysliet s tym zamestanim sa a ak nevymyslim, nic sa nedeje 🙂 budem vdacna aj za dalsie skusenosti. Krasny den vsetkym 🙂
@misana84
Najlepšie Vám aj tak poradia na sociálnej poisťovni... určite by som sa išla radšej opýtať tam
@misana84 etiku tu neries, na to tu pochopenie nenájdeš. Slečna si neuvedomuje, zo cely socialny systém je nejako nastavený a podla zaplatených odvodov mas potom vyratanu aj určitú vysku davky. Raz ked platis 100€ tak nemôžeš očakávať ze ti stat zaplati 1000€.
Nechce sa mi to tu teraz vyratavat, ale pekne sa da autorke ukázať kolko vlastne zaplatila a kolko vlastne chce aby sa "tých par mesiacov mala s bábätkom lepsie", na úkor iných. A potom sa divíme ze stat je takých sračkach ako je.
@martinka_333 riešenie je ako ti tu už napisali zamestnať sa na min.3 mesiace na TPP. Len potom mysli na to, ze ty sa máš lepšie na úkor niekoho iného, resp.na tvoj lepší život sa to poskladali aj ine mamičky, ktoré tu matersku maju minimálnu, ale podla zasluhy👌
@martinka_333 čo sa týka zamestnania na min.90dní, tak zamestná ťa jedine nejaký známi a s tým že mu preplatíš všetky odvody - t.j. aj za zamestnávateľa aj za zamestnanca....nikto "cudzí" ťa inak nezamestná....teoreticky si vieš ukončiť DNPO a znovu sa prihlásiť ako DNPO s tým že odvody z vysokého VZ budeš platiť minimálne 26 týždňov.....
@mogaa lenže platiť odvody cez DNPO nestihne 26 týždňov keď je už 15 tt
@misana84 zial... vies niektoré si to tu trosku mýlia, ze stat sa ma predsa postarať. Omyl. Oni sa maju postarať - matka a otec.
Vies co, u tvojej kamošky by som ešte chápala, ze fakt platila odvody, ale stalo sa jej toto. A teda fajn, nasla niekoho, kto ju teda pro-forma zamestna aby teda tu matersku mala (neriesim v akej vyske). Ale aby niekto mal min.mzdu XY rokov, odvody teda pomaly žiadne, resp.minimalne a cuduj sa svete zrazu 3 mes.predtym sa znenazdajky zamestna pomaly na max.sumu a zo 400€ je zrazu 1600€ materska! No a potom, samozrejme ukončenie PP, pripadne pokles. V SP predsa nie sú hlúpi, vidia toto. Ja by som to dávala ako účelové a zamietla, resp.ziadala vrátenie príslušnej sumy nad daný rámec, na aký by mala ziadatelka narok. Pokial sa to nezačne robit, stále sa to bude zneužívať. Zial na úkor hlúpych poctivcov
@lienka.7 @misana84 uz staci vy "poctivky". Myslim, ze tieto vase vylevy nikoho nezaujimaju tak si ich nechajte na nejake ine temy kde sa niekto (znudeny, zavostlivy ako vy) bude chciet s vami dohadovat. Ja som len polozila otazku, zaujimala ma len odpoved a nie tieto vase žvasty o tom co je a nie je spravodlive. Vies hovno kolko som robila, kolko odvodov som zaplatila v minulosti a nie minimalne a zbytocne (teda nie zbytocne, stat ich vyuzil tiez v prospech inych) . Vies hovno ako sa snazime s otcom mojho dietata. Taketo vycitky si teda nechajte pre tych co v zivote prstom nepohli, pre (vascinu) ciganov a po novom aj ukrajincov. Musite sa citit dost na pecko ak riesite kazdu nespravodlivost co sa vo svete deje. Chod sa vykricat niekde na namestie na protest politikov. Uz ani neodpisuj, jebni sa radsej o zem
@martinka_333 oki, odpoved poznas ako tak sup sup pracovat
@sheila121 vieš co, ja sa divím, ze ine hlupane im tu este radia ako odrbat systém. Neuvedomujú si pritom vôbec, ze to ide aj na ich úkor🤦♀️ stat je v neuveriteľných 💩💩💩 a keď im dvihnu dane a znížia davky, to tu bude zase nadavania na Fica a spol.ako kradnú (pozor teraz ho tým nebranim). Pritom nie sú o nič lepšie ako on, či pripadne naši rómski spoluobčania.