icon

Aký bude rodičovský príspevok od 2012?

jojuss
16. sep 2011

Ahojte no neviem ako vy či viete ale započula som od kamaratiek ževraj ma byt rodičovsky no materska menej nie 212 eur na jedno dieťa s pridavkami na dieťa ale iba 95eur 😢 od januára 2012 ,matky čo mali odpracované 270 dní maju narok na viac tak ako to je bude to alebo su to len ich bajky ževraj to bolo pred nedavnom v Teleráne na markíze 😠

Strana
z3
koran
16. sep 2011

No tak to by aj mňa zaujímalo či to tak bude, ale musíme dúfať že nie. Bože moj nežijeme náhodou na slovensku? ☹ no porazí ma keď to tak bude. ja rátam s tými 212eurami...

ela2710
16. sep 2011

@jojuss spekuluje sa o tom, ale plati to len pre tych rodicov, pri ktorych ani jeden neodpracoval 270 dni. Ale ak muz, ci zena odpracovali aspon 270 dni alebo studuju, atd. sa nechava povodny

jojuss
autor
16. sep 2011

Ved to každý teraz je tažká doba ,pre par eur čo robia ,ved s 95 eur sa to neda :D ,čakam druhe a to bude v januári preto sa pytam či niekto nevie o tom aby sme sa mohli pripravit ☹

jojuss
autor
16. sep 2011

@ela2710 no lebo kamoška vraví ževraj to počula že to už schválili tak neviem ked to nebolo ani spravach ani v novinach ☹

ela2710
16. sep 2011

@jojuss ja si nemozem pomoct a mozno budem za ,,zlu" ale ja s tym celkom suhlasim, totiz najma z toho dovodu, ze ista skupina rodicov naozaj nikdy nerobila, ani robit nebude a deti si robia ako na beziacom pase, hoci o nich nie je postarane 😒

ela2710
16. sep 2011

@jojuss a predsa zakon ma byt (fakt neviem ci uz je) tak, ze staci aby jeden z rodicov mal odpracovane, alebo aby prave dostudovali, ci este stale studuju, ono ked niekto nic nerobi, a je po skole uz par rokov tak nemoze cakat, ze dostane rovnako vela ako rodiny kde aspon jeden z paru odpracoval

jojuss
autor
16. sep 2011

Ved to chapem ale musia hladiet že sa stoho neda žit a niektory ludia čo su na urovni s toho si aj pomahaju ,a ja čo som robila len pred 4 rokmi pred materskou čo mam teraz maleho 🙂 na mna to neplatí ,a dostanem ako ti čo maju vela deti ako smetí 😀

jojuss
autor
16. sep 2011

@ela2710 a ked niesme zobratí a môj robí už asi 6 rokov ?

exupery
16. sep 2011

Mna len zaraza fakt,ze ked bol v minulosti schvaleny roddicak tych 256eur a mal sa znizovat na 190eur-pretoze ako tvrdili nasi poslanci-rodicovsky prispevok jje socialna davka a socialna davka musi byt vyplacana vsetkym v jednej sume,teda nemoze byt dvo ci trojfazova...kam sa zase stratil,ten pojem o jednotej soc.davke,ked zase moze byt dvojfazova....

ela2710
16. sep 2011

@jojuss ale akoze to neplati, ja si myslim, ze je podstatne, ze si uz pracovala a odvadzala odvody, ide o to, ze rodic musi mat odpracovane a ked nema, tak nedostane, ak ty alebo manzel pracujete a mate odpracovanych 270 dni, tak sa vas uprava zakona netyka 😉 ale ja som zatial nepocula, ze by to uz schvalili - neviem, len som citala aky navrh chcu dat, ale nic viac

ela2710
16. sep 2011

@exupery a tych 256 uz nie je? ani ked si platis dnp?

ela2710
16. sep 2011

@jojuss zobratí nemusite byt 🙂 ak bude zapisany v rodnom liste ako otec dietata - je teda jeho rodicom, tak staci aby odpracoval 270 dni on - a ako pises ma odrobene, v tom navrhu bolo, ze aspon jeden z rodicov, nie ze musia byt manzelia 🙂 ani ja nie som vydata a moj priatel, kedze je ocino pobera na maleho danovy bonus 🙂

exupery
16. sep 2011

Ano je,ale plati to len pre matky,ktorym to stihli schvalit myslim,ze do konca roku 201O,po zaciatku roku 2011 plati predlzena materska a potom vsetci jednotne 190eur,ako je to ked i platis DNP to neviem...

jojuss
autor
16. sep 2011

ešte že tak no raz neviem ako to bude a či to aj je ,uvidíme :D len ževraj ani bolestne no po pôrode že nema byt tích 1000 eur či ako to bolo pri malom som mala 35 000 po našom a teraz už to nema byt :D

ela2710
16. sep 2011

@jojuss no my sme mali okolo 830 eur - cez 1000 som mala aj s RP,ale ,,porodne" je len tych 830 a ak ti manzel robi tak tento ti ostane, ten mensi by mal byt ozaj len pre tie pary, ktore nepracovali

ela2710
16. sep 2011

@jojuss a ,,porodne" - prispevok pri narodeni a prispevok pri doziti 28 dni sa vyplaca na prve 3 deticky a tak by to malo aj ostat, aj keby chystali navrh, nepreslo by im to 😉

jojuss
autor
16. sep 2011

No tak potom si ma potešila 😀 len dufam že to nebude pre manželov platit 😠 , bola to pomoc pre babo 🙂 maj sa diky za spravičky peknú noc 🙂

ela2710
16. sep 2011

@jojuss aj tebe dobru noc 🙂 bola to pomoc pre babo pre vela rodicov, ale mnohí to aj zneuzivali na ,,pomoc" pre seba 😠 😒 ale keby som sa nahodou o niecom docitala, ozvem sa 🙂

sympa1
16. sep 2011

no super...mna vsetky zvyhodnene porodne a zvysene rodicovske obisli 😠 porodne 4000 pred 3,5 rokmy a som rada ze som rada...rodicovsky do poslednej chvile 160 euro a som rada ze sme prezili v zdravy a mame krasne deti 🙂

bubulka722
16. sep 2011

@ela2710 V poriadku, súhlasím s dvoma hladinami RP. Vyššie pre študentov a tých čo pred MD pracovali. Len to má jeden háčik. Pred rokom kedy boli dve výšky RP (pre pracujúcich 256,-€ a nepracujúcich 160,-€) sa vo vláde handrkovali, že RP je sociálna dávka, ktorá by mala byť pre všetkých rovnaká. Preto nakoniec tento príspevok schválili na rovnakú sumu 190,10€ od 1.1.2011. Čo sa odvtedy zmenilo, keď to zrazu nemá byť na rovnakej úrovni??? Mám na to len jedno vysvetlenie: keby urobili takýto rázny škrt (95,-€ pre nepracujúce a 190,10€ pre pracujúce mamičky) minulý rok, tak by ich ľudia ukameňovali a teraz o rok neskôr sa tvárme, že nám to vôbec nevadí. Prečo nezachovali túto dávku tak ako bola uzákonená od Ficovej vlády, veď sú tieto dávky pre mnohé rodiny úplne likvidačné a nedá sa z nich nijako vyžiť. 😠

ela2710
16. sep 2011

@bubulka722 chapem, no toto je cele na nervy, tak ci tak je to malo 😒 ale ved to zrejme ani neschvalili

andrejka1974
16. sep 2011

tak pokiial viem tak to preslo ale platit to bude az od 1.7.2012 kto dovtedy zacne dostavat prispevok bude ho mat vo vyske 190 eur a bude ho poberat aj po zacati platenia zakona v nezmenenej vyske cize 190 eur az do 3 rokov ak sa samozrejme medzitym vlada nerozhodne zmenit zakon co je u nej dost casto nemyslite 😝

ela2710
16. sep 2011

@andrejka1974 ja neviem, ci preslo, ci nie, ale este sa to strasne vela krat dovtedy zmeni, vlada je nevyspytatelna

bubulka722
16. sep 2011

@andrejka1974 No verím že za tejto ľudomilej vlády sa s RP onedlho dostaneme na nulu. Bolo by na čase zamávať s nimi tak ako oni mávajú s nami. Zaslúžili by si poslať ich do Auganistanu robiť živé terče Bin Ládinovi.

vierkasteffi
4. dec 2011

ako to bude od januara s RP?

mahalo
4. dec 2011

No hej Ela, ale co taky rodicia studenti? 🙂 Ja mam teda stastie ze aj v najhorsom sa hadam budem moct obratit na rodicov, ale co taki co nebudu? :(

sashie
4. dec 2011

Najlepšie zavolať na sociálnu poisťovňu - moja skúsenosť. Kým niečo uzákonia, tak sa to 1000x zmení aj keď to povedia v TV alebo v novinách. Na stránke sociálnej poisťovne je číslo (info ohľadne materskej a rodičovskej, resp. informátor Vás prepojí), na ktorom Vám všetko povedia - to je overený zdroj. Trocha sa zaujímam o tieto zákony týkajúce sa MD a RP (aj keď nestíham tak ako predtým), ale nepočula som v médiách, že by sa RP mal znižovať na 2 rozdielne dávky (tých čo majú odpracované a nemajú odpracovaných 270 dní). Pokiaľ ja viem, tak sa má zvyšovať RP o cca 4 eur-á, čiže z pôvodných 190 na 194 bez rodičovských prídavkov (to je tuším cca 20 eur).

tinna88
13. dec 2011

Ahojte, ja by som sa chceôa spýtať ohľadom rodičovského príspevku. Malá má 2roky a 2 mesiace, od februára ju dám na 2 -3 hodinky do škôlky, je medzi dospelými a pýta sa mi medzi deti, keď ideme okolo škôlky plače...
Moja otázka ale je, že ak budem doma, či mi nezoberú rodičovský príspevok.
Ďakujem Maťa

mandragora22
13. jan 2012

ahojte, ja som z toho magor. vsade citam, ze RP mal ist na 194,70 (ak mam jedno dieta vo veku 2 rokov) a odpracovanych tych 270 dni... ale dnes mi nabehol a klasika. tych 190 € ci kolko to chodilo. vie mi niekto vysvetlit, kto sa v tom vyzna, ze co je vlastne nove? dakujem!

monalisatko
13. jan 2012

@mandragora22 rodičovský sa dostáva spätne ak sa nemýlim, čiže teraz si dostala za december

Strana
z3