icon

Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?

19. máj 2023

Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...

Aký máte na to názor?

zuzanockamt
19. máj 2023

@gejb Jasle existujú.

andreakotesova
19. máj 2023

@gejb nech nesexuju, alebo nech si dávajú pozor 😉

gejb
19. máj 2023

@oonnaganamakusai rovnako ako sa vsetci skladáme na podporu v nezamestnanosti, dávky v hmotnej núdzi, dôchodky pre dochodcov, platy politikom, kňazom...

cickamon
19. máj 2023

@gejb zasa to nieje ze ich necha stat s holym zadkom ako pises....porodne dostanu, rodicovsky dostanu hned od zaciatku a nieje v dnesnej dobe taky nizky, pridavky na dieta dostanu a uz je to celkom slusna suma... naviac dieta snad nema sama ale je tam aj otecko ktory ma prispievat na starostlivost o dieta, pracujuci otecko si moze uplatnit danovy bonus aj na dieta aj na manzelku na rodicovskej ak nema ziadny iny prijem... naviac ak nevychadzaju peniaze vzdy stat dovoluje pocas poberania rodicaku aj normalne pracovat, ak nevedela predtym a financie nevychadzaju vpohode je tu moznost si privyrobit... fakt s tym holym zadkom trochu prehanas si myslim...

jj298
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
19. máj 2023

Ja mám pocit, že niektoré (predpokladám asi jednoduchšie ženy) si myslia, že rodič dieťaťa je štát 🤷🤦.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
gejb
19. máj 2023

@oonnaganamakusai co s tým má moje neexistujúce dieťa? Trosku pleties 5 cez 9.

zuzinka888
19. máj 2023

Tak po vyske bude dolezitejsie ist hned rodit ako praxovat. No uz som zvedava ako sa zamestnavatelia pobiju o VS vzdelanu zenu, ktora nema prax ale za to 2 deti-( Ocr) a npr.3-6 rokov bola doma. Ak by urobila prax npr rok straca narok na materske.🙈

domiklik
19. máj 2023

@oonnaganamakusai na Slovensku mame materskú tiež len 6 mesiacov... Keď chce stat, aby ženy nastupovali po 6 mesiacoch do prace, ma im na to vytvoriť podmienky, napr skrátené uvazky a hlavne jasle... Len bohužiaľ na SR to funguje tak, že nevieš do škôlky umiestniť ani 3 ročne dieťa... Inak aj v tom tvojom západnom modely zostávajú ženy doma dlhšie ako pol roka, pokiaľ im to finančná situácia dovoľuje a chcu... Systém je aký je, mne osobne vyhovuje, neviem si predstaviť dat 6 mesačne dieťa do jaslí, ale ty ho kľudne daj a chod do roboty, a môžeš mať západný model aj na Slovensku...

katusik456
19. máj 2023

Podľa mňa súper vec. Ako čerstvej absolventky tento zákon platí aj pre mňa. A mám v pláne sa zamestnať aj odvádzať štátu najprv niečo, aby som mala nárok na materskú. Veľmi sa mýlite v tom niektoré, že si myslite, že to len využívať budeme. Čítala som aj radu nesexovať, niektoré ste veľmi vtipné, vidno ako vam to prekáža, lebo nejde o vás. A nie neplánujem za zamestnať a ísť okamžite na materskú. Tiež treba porozmýšľať, čo všetko vysokoškolsky vzdelaný človek môže ponúknuť štátu, je veľká pravdepodobnosť, že žena ktorá študuje vš, chce pracovať, ale zas nechce mať dieťa nezodpovedne skoro v 40-tke kvôli kariére.

domiklik
19. máj 2023

@zuzinka888 tak myslim, že keď absolventka vš otehotnie, tak zväčša neplánovane...

domiklik
19. máj 2023

@zuzanockamt fiha a kde? Lebo ja žijem v okresnom meste a mame tu jedny súkromné jasle s kapacitou cca 20 miest...

zuzanockamt
19. máj 2023

@domiklik Ja mám v okolí štvoro - a to len také, o ktorých viem.

domiklik
19. máj 2023

@oonnaganamakusai takí zamestnanci štátnej správy co pol dna drichmu a druhu polku dňa pozerajú filmy a na konci roka dostanú 4cifernu odmenu, ti žily netrhaju? Zameraj sa radšej na tieto skupiny 😀

domiklik
19. máj 2023

@zuzanockamt a kapacitne to dávajú s prehľadom, prosím nesranduj

dzulli1980
19. máj 2023

@domiklik Myslíš? ... 20 rokov pracujem v štátnej správe, ani jeden deň za tie roky som pol dňa v robote nedrichmala a druhú polku dňa nepozerala filmy a nikdy som na konci roka nedostala 4-cifernú odmenu ... zamestnaj sa v štátnej správe, uvidíš realitu.

zuzanockamt
19. máj 2023

@domiklik To neviem, ale keď som potrebovala umiestniť dieťa do jaslí, nebol problém. Počas jedného mesiaca som zavolala a na druhý mesiac bolo dieťa v jasliach.

zuzana212722
19. máj 2023

Mne to je srdečne jedno..ja si dieťa nerobím pre to koľko dostanem od štátu ale preto ze to chcem a som pripravená ci už finančne ale hlavne emocionálne..nech si majú študentky ci ženy co nepracovali je mi to jedno ja pracujem pre seba a svoju rodinu tak ako aj žijem..životy iných ma vôbec nezaujímajú..

zuzanockamt
19. máj 2023

@zuzana212722 Len to ide aj z tvojich odvodov.

domiklik
19. máj 2023

@dzulli1980 vidíš, ja takých poznám, na takých odvádzam dane a ty aj reálne robíš 20 rokov... V štátnej správe pracovať netúžim, mam radšej trochu spravodlivejšie delbu prace

zuzana212722
19. máj 2023

@zuzanockamt tak zmeniť to nemôžem takže sa stým nezaoberam..

zuzinka888
19. máj 2023

@lavender94 este im bude mozno stacit odrobit 90 dni za velke prachy a dostanu 1800 € matersku. To bude potom deti- a konecne bude mat kto robit na moj dochodok. A nemusim uz teraz odkladat do silonky.

lavender94
19. máj 2023

@zuzinka888 ja neviem, ja nezastavam názor že by si mali ľudia robiť deti hneď po škole bez žiadneho zabezpecenia. V minulosti to asi fungovalo ale dnešná doba je iná. Vidím to všade na okoli, 90% mladých mamičiek, ktoré otehotneli v 18 alebo aj skôr proste ešte nie sú ani mentálne spôsobilé na takú zodpovednosť a bez podpory rodičov by asi skončili na ulici. Toto mi jednoducho nepríde ako dobrý štart do života, nehovoriac o tom, že svoje vzorce prenesú na dieťa. Nehovorím, že každý musí mať dom, 20 tisíc rezervu a manžela, ale minimálne aspoň v hlave by to mohli mať upratané a vedieť už, čo znamená zodpovednost. Čo povedzme si narovinu, väčšina stredoškoláčok alebo dievčat s čerstvo ukončenou strednou školou netuší čo to znamená

dadis
20. máj 2023

@zuzinka888 Myslim si, ze takto to nebude, vymeraju im nejaky fix. Lebo to by sa zneuzivalo vo velkom 😆😆

pininka1
20. máj 2023

Ja som otehotnela po skonceni vysokej skoly, nikde ma nechceli zamestnat, lebo som bola absolventka, nepriek tomu ze som skoro celu vysku brigadovala. A prislo mi riadne nefer ze namam narok na nic. Rodicovsky bol vtedy taky slaby, ze to ani na plienky nestacilo.

moneequa
20. máj 2023

@zuzanockamt lebo ked ty si nemala problem umiestnit dieta do jasli, tak automaticky to musi byt vsade na slovensku tak,nie? 🙄. Vsak alebo este mozes poradit, ked maju na druhom konci republiky problem s jaslami alebo skolkou, mozu dochadzat do tvojho mesta…

milanemila
20. máj 2023

@gejb poses, ze mladu zenu cerstvu absolventku nechastat s holym zadkom ak otehotnie 🤷🏼‍♀️ ale ved je tam este aj nejaky otec dietata nie? Cize ak si spravim hned po skole alebo pocas dieta, tak musim byt financne zabezpecena nejakym sposobom a nie, ze ja sa rozhodnem otehotniet a stat staraj sa.
Ja by som zrusila aj rodicaky pre vaerky zeny, mozno by to konecne ludi prinutilo to rodicovstvo aj planovat a nie ze ups hala bala som tehotna, ale nevadi ved stat mi nieco da a videm aspon 6 rokov doma, lebo ved dieta ma ekzem.

milanemila
20. máj 2023

@zuzanockamt uplne suhlasim, u nas pojem planovane rodicovstvo velka cast obyvatelstva asi ani nepozna 🤷🏼‍♀️

milanemila
20. máj 2023

@oonnaganamakusai no to je ten solidarny system 🤷🏼‍♀️ to sa mozes spytat aj preco clovek so zdravou zivotospravou ma odvadzat rovnake % do zdravotnej poistovne ako obezny fajciar. Ale tak pri detoch je predpoklad, ze do buducna budu pre stat prinosom, preto ich “podporuje” a plati nie len davky ale aj zdravotne poistenie a vzdelanie.