icon

Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?

19. máj 2023

Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...

Aký máte na to názor?

zuzanockamt
20. máj 2023

@milanemila Na SR platí, že treba otehotnieť čím skôr - keď aj počas školy, aby bola mladá na stužkovej svojho dieťaťa a dožila sa jej - toto je typický argument v diskusiách, či mať dieťa neskôr. Ale že študenti - rodičia nemajú nič našetrené a ani svoje bývanie, to ich už netrápi.

andreakotesova
20. máj 2023

@pininka1 ja som otehotnela až po 30tke a to dom predtým 13 rokov pracovala a môj RP bol 190 Eur! Ten vyšší, na ktorý mali nárok predtým pracujúce matky, v tu dobu Radicova zrušila. Mala som aj materskú a ani ta nebola v takej výške percent, ako teraz. A to som mala druhé dieta po 2 rokoch. Ale teda mala som (a aj mam) manžela, ktorý sa o nás postaral.

maranta_leuconeura
20. máj 2023

Zaujimalo by ma ako sa to dotkne doktorandiek, kedze nie su nemocnesky poistene. Ja som si platila dobrovolne nemocenske, pre pripad, ale neklamme si, vacsina si neplati. Takze jedine co mi pride nefer, ze by baba po strednej v 19 mala dostat matersku a doktorandka ktora este studuje v 29 nie 🤷

77katarina
20. máj 2023

@andreakotesova Nepíšeš to náhodou o mne, .... len s tým rozdielom, že ja som tomuto štátu v tom čase už odpracovala 16 rokov a Radičová konkrétne Mihál kašľal na to kto koľko pracoval pred materskou a všetky nás hodil do jedného vreca 😤🤢🤮

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lilope
20. máj 2023

@oli18 komunizmus tu nikdy nebol a to či bol socializmus zaostalý sa dá viesť polemiku.

phelipe
Odpoveď bola odstránená
dadis
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Pri oboch deťoch som mala dosť rokov odpracované a teda aj odvedené do systému a môj pobyt doma pri dvoch deťoch bol tri roky, takže len polovica toho,čo štát ponúka. A áno, počas školy som mala prioritu študovať a nie robiť si deti, HAK je maximálne spoľahlivá. Mimochodom popri doktorandskom štúdiu sa dá aj pracovať (viem o čom píšem).

phelipe
Odpoveď bola odstránená
dadis
20. máj 2023

@zuzanockamt Tak si teda nepotrebovala matersku, ked si bola zabezpecena? Ved ty nemozes vediet, kto su tie zeny a len z tvojho rozhodnutia, lebo si myslis, ze tvoj zivot je spravny, by matersku dostat nemali. Ved ziju slusny zivot, studuju, pracovat budu do 70tky 😆😅, preco by nemohli 6mesiacov poberat nejaku davku? Nech ich vytrestame? To nehovorim, ako sa vselijako prave tieto davky zneuzivaju, priplacaju sa odvody, cerpaju ich otcovia aj ked sa realne o dieta nestaraju a pod...ale tento konkretny minoritny exemplar ti velmi vadi, zaujimave..a mimochodom ani hormonalna antikoncepcia nie je 100% ochrana

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Nuž predstav si, že obdobie MD by som zvládla aj bez príspevkov. Je potrebné mať našetrené tak, aby bol človek schopný prežiť 6-12 mesiacov bez akejkoľvek pomoci. Toho sa držím stále.

dadis
20. máj 2023

@zuzanockamt Jeziiis, Zuzi, zabudla som, pani dokonala by zvladla aj bez materskej. Vyborne, ze take dokonale zeny na SK mame, lebo mne teda tie peniazky prisli dost vhod 😆😆, ale som asi luuuuza.

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Samozrejme, že aj mne prišli vhod. Ale vždy mám rezervu, keby čosi. Nikdy by som nemala dieťa ako študentka, čerstvá absolventka a bez rezervy. Ale to som ja, pre mňa je moja cesta tá správna.

phelipe
Odpoveď bola odstránená
dadis
20. máj 2023

@zuzanockamt Ved nevravim, ze je nespravna, ale castokrat sa stalo, ze zeny otehotneli neplanovane. Aj ja som pocas studia chodila s buducim manzelom a antikoncepciu som uz vynechala, davali sme si len pozor, vedeli sme, ze to nie je 100%, ale muz pracoval, vedel by sa o nas postarat. Ale tie peniaze by sa nam vtedy zisli rovnako, ako ked som otehotnela po 8rokoch chodenia. Bola som nezodpovedna? Bolo by moje materstvo ine? Malo by to vplyv na moj buduci pracovny zivot a odvody do systemu? Ved necakajme, ze teraz kvoli materskej zacnu baby hufne otehotnievat v 4.rocniku na gympli? Sama tomu neveris.

betulinka1
20. máj 2023

Stat to nezruinuje. Tych pripadov nebude vela, aby sa to ekonomicky dotklo stat, kde aj tak lietajú peniaze hore dole. Na druhej strane materská je 9 mesiacov, na rodičovskú mal narok kazdy, Cize kolko tam je realny rozdiel medzi materskou a rodičovským 300€?

phelipe
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
20. máj 2023

@phelipe presne ako pises. Plus nesmieme zabudnut, ze ine štáty podporujú mladé rodiny aj inak. Napr. skoro s berurocnymi hypotékami pre viacčlenné rodiny ako je v HU. Je rozdiel splácať hypo s úrokom 1% ako 4%. Potom sa boja mat u nas deti, ked nebudu deti nebude mat kto drzat ekonomiku. Zial je to tak. Nehovoriac o zdravotných dopadoch na ludi, ze im nevychádzajú peniaze, ze ziju hektické zivoty aby zarobili. Potom sa plati zdravotna starostlivost, ktory tiez stoji nemalé peniaze. Je to začarovaný kruh, na ktory sa treba pozriet komplexne.

nikelca
20. máj 2023

Tak je to pre študentky alebo po škole? Ja som prevé dieťa mala po maturitách v júni sa narodila a od septembra som nastúpila na VŠ- mala som rodičovský. Potom som o 5 rokov odovzdala diplomovku a narodil sa mi syn. Zasa som dostala rodičovský. tým padom som vždy bola študentkou po skončení štúdia ale nerozumiem prečo by som mala mať materskú? a akú výšku materskej? Veď ak je materská minimálna z odvodov tak sa aj tak dopláca do výšky rodičovského. či ak si po škole nájdem robotu s 1000e v čistom a odrobím mesiac už budem mať takú materskú?

pininka1
20. máj 2023

@andreakotesova ano, kebyze nemam muza, ktory celkom dobre zarobil tak.... si samozrejme rozmyslim mat dieta takto. Ale ja nelutujem, peniaze nie su vsetko, chcela som mat deti skoro.

zuzana212722
20. máj 2023

@phelipe podľa mňa takéto co by bolo keby... sú úplne zbytočné otázky..
Ja sa výhradne starám o seba a svoju rodinu nikto nám nič nedal sme mladá rodina na byt sme makali ako aj na dom ako na všetko..prečo by ma malo zaujímať koľko kto dostane? Mám sa preto trápiť ci zúriť ako tu niektoré? Prečo? No tak nech si každý žije podla seba ja sa skutočne nezaujimam o iných je mi to fakt úplne jedno ako si kto žije co si robí pokiaľ sa Nejedná o moju rodinu ..

floki1994
20. máj 2023

Ja si nemyslim ze to je fer...take zeny maju rodicak,pridavky, kocikovne...na tu matersku si treba nieco odrobit...tiez som odkladala babatko aby som mohla mat poriadny narok na matersku a urobila si aj financnu rezervu nech kazdy mesiac netrpnem ci mi pipnu peniaze 15 alebo 16 den 😑 ak sa zena rozhodne mat dieta skor hned po skole tak je to jej rozhodnutie a jenoducho treba ratat s vecami okolo..ze to je financne nakladne ...

oli18
20. máj 2023

@lilope pardon, odvodila som tood vladnucej KS

lucka_ke
20. máj 2023

ja som mala prvé dieťa až v 35 rokoch (tretie tehotenstvo, prvé dve neúspešné), po mojich skúsenostiach je lepšie mať dieťa čím skôr, ja nie som proti tomu, aby študentka mala aj materské, ešte odvedie do systému dosť peňazí

jj298
Odpoveď bola odstránená
dadis
20. máj 2023

@jj298 Nemyslim si, ze to dvihne porodnost. Ale ani to nijak vazne nezatazi rozpocet SP a je to spravodlive.

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Spravodlivé akým spôsobom?

dadis
20. máj 2023

@zuzanockamt Zena/muz, ktory sa plne a zodpovedne zapaja do chodu spolocnosti - studiom, alebo pracou - mal by mat narok na adekvatnu matersku davku. Niektore povolania sa bez dlheho studia nedaju vykonavat. Studium mediciny urcite v 25 rokoch nekonci. Sesternica ma 27 rokov a tento rok statnicuje, este ju cakaju atestacie. Byvaju s priatelom v najme. Kedy budu mat adekvatne podmienky pre rodinu? V 38.rokoch?

andreakotesova
20. máj 2023

@dadis môj známy pracoval ako chirurg a popritom atestoval, čiže príjem mal. Tvoja sesternica mala na výber, tak ako ostatné ženy, muži.