icon

Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?

19. máj 2023

Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...

Aký máte na to názor?

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis S tým bolo treba počítať pri výbere povolania, každý vie do čoho ide (to sa tu zase často v iných diskusiách opakuje). Lekárky majú deti skôr, netreba preháňať.

dadis
20. máj 2023

@andreakotesova
@zuzanockamt No nie kazdy je ochotny detom obetovat svoju tuzbu po povolani. Sesternica chce chirurgicku atestaciu, pracovat popritom bude, ale tak zatial to dieta nevidi teraz realne. Tu 38cku som myslela - aby mali vsetko pre dieta zabezpecene, ako ste sa vyjadrili - byvanie, uspory a pod. Lebo zatial nic take nemaju. Ozaj si nemyslim, ze toto je tema, ktora by nejako zasadne zmenila nas zivot, ze par studentiek by dostalo matersku davku.

andreakotesova
20. máj 2023

@dadis ved preto som napísala, že mala na výber. Dnes je normálne porodiť prvé dieťa v styridsiatke.

dadis
20. máj 2023

@andreakotesova Akoze, rozhodla sa studovat, mohla sa rozhodnut nestudovat? To je ozaj vyber 😀, treba ju za to potrestat

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Veď má v pohode čas na dieťa ešte 8-10 rokov. Počas tejto doby sa dá stihnúť veľa. Človek nemôže mať všetko, sú ženy, ktoré baví byť matkami, chcú deti skoro a sú také, pre ktoré to nie je číslo jeden.

dadis
20. máj 2023

@zuzanockamt Ano, ma cas, ale z biologickeh hladiska to vsak nie je idealne. Nemyslim si, ze by sme mali sankcionovat zeny za to, ze maju deti v skorsom veku. Je to predsa nasa prirodzenost, aj ked spolocnost tomu nepraje.

zuzanockamt
20. máj 2023

@dadis Mať dieťa je slobodná voľba, nie povinnosť.

andreakotesova
20. máj 2023

@dadis ja som tiež chodila na VŠ a deti som mala až po odpracovani 13 rokov 🙂 vybrať si mohla menej náročnú školu - toto je ten výber.

denithestrange1993
20. máj 2023

Ja chcem do tejto diskusie len doplnit,ze absolventka neznamena,ze nikdy nepracovala. Asi zabudate na fakt,ze drviva vacsina studentiek popri studiu napr vs pracuje. Mala som spoluziacku co otehotnela v poslednom rocniku,ale pracovala od 18tky.

zuzanockamt
20. máj 2023

@denithestrange1993 Ak pracuje a spĺňa podmienky, nárok bude mať aj teraz.

domiklik
20. máj 2023

@zuzanockamt poviem ti tajomstvo, 99% žien, ktoré otehotneju po maturite, ani tie s bruchom na stužkovej, a ani tie tehotné grcajuce na štátniciach to neplánujú... Plánované rodičovstvo je super, ale občas to nevydá... Za to, že ty si brala antikoncepciu, nemusí každý, za to, že ty si mala k dispozícii 4 jasle v okolí, to je skôr svetlá výnimka... Tvoj život nie je šablóna pre všetky ženy... Z niektorých tvojich vyjadrení mam pocit, žeby tie tehotné absolventky mali ísť povinne na potrat, aby si ich vytrestala, lebo ty si si odrobila...

domiklik
20. máj 2023

@andreakotesova "môj známy pracoval ako chirurg a popritom atestoval, čiže príjem mal. Tvoja sesternica mala na výber, tak ako ostatné ženy, muži"... Na tento výrok si spomeň, keď tvojmu dieťaťu 3krat odložia operáciu, kvôli nedostatku anesteziologov. Lebo, ženy, ktoré na to reálne majú, nebudú študovať medicínu z jednoduchého dôvodu, lebo chcú byť aj matkami

derdia
20. máj 2023

Zaujimave rozhoduje o prispevlu pre druhych... Skuste si predstavit seba, aj sebe by ste tak urputne odopreli matersku? Ci len tomu druhemu nedoprajem...?

ivec16
20. máj 2023

ja suhlasim co sa tyka vyskoskolacok urcite… dnes sa tehotenstvo stale odklada a potom ma mnoho parov aj problemy…

douc
20. máj 2023

mna by zaujimalo kolko to bude, ak to bude len ako rodicovska tak ok ale materska ma byt vo vyske platu cca 8 mesicov a kedze plat nemali tak preco

oblecenie99
20. máj 2023

1. vyživovaciu povinnosť otca dieťaťa
2. majú nárok na "kočíkovné" pri narodení
3. opravte, ak sa mýlim, ale aj rodičák
Akože sme na tom ako štát tak perfektne, že si to môžeme dovoliť? Tak fajn, zvýšte materskú pre pracujúce, alebo nech tie dostanú materskú tri roky. Keď už ideme rozdávať, tak vo veľkom do frasa.
Rodičovská tri roky, predĺžené rodicaky za časté sople dieťaťa, vlaky zadarmo, toto je čistá utopia, už je zarobené, už len rozdávať. A my, čo sme čakali, lebo maturity, lebo výška, lebo práca, lebo lebo, tak sa s radosťou vrátime po pol roku od pôrodu späť do práce, lebo na to všetko niekto aj musí zarobiť, že?
Súhlasím, za podmienky nenastupenia do pracovného procesu na SK, tak vrátenie tej prevyšujúcej čiastky (rozdielu medzi materskou a rodičáku).

sense
20. máj 2023

Nech majú materskú 6 týždnov pred pôrodom vo výške nižšieho RP, a nie až po pôrode. Vprvom rade sa majú o dieťa starať rodičia a nie štát. Pretože ak to bude napr z priemernej mzdy a následne vyšší rodičak ako k tomu prídu ženy ktoré síce odpracovali ale pracovali len za minimálnu mzdu, pripadne ženy ktorým chýba ozaj len pár dní aby podmie ku splnili.
A osobne si myslím ze pôrodnosť sa tým nezvysi

17alexis
20. máj 2023

Týka sa to absolventiek SŠ a VŠ, nie študentiek, ktoré ukončili SŠ a VŠ a súhlasím s touto upravou.

nikolka1986
20. máj 2023

Určite by mali dostávať materskú ako aj študentky tak aj po ukončení školy, ako každá iná žena.

moonlighting
20. máj 2023

Už veľa peňazí ide v tomto štáte do luftu vďaka nezmyslom ktoré niekto vymyslí a toto by bolo ďalším do zbierky. Bez príjmu nezostanú, dostávajú RP.

avery95
20. máj 2023

Ja by som sa na to pozrela aj z tej stránky, že čo ak žena chcela pracovať, ale nečakane otehotnela- istota práce po materskej žiadna a povedzme si, mať dieťa a dostávať čosi cez 300€ je dosť bieda. Áno, v ideálnom prípade má aj muža, no to nemusí byť samozrejmosť. Len by som možno stanovila nejakú hranicu, koľko mať odrobených dní, prípadne výšku materskej nejako limitovať..ale to len môj názor

kvietocek87
20. máj 2023

Nech dajú všetko možné,aby sa ženy nebáli mať deti.Kto bude na nás robiť.Detí treba,ako soľ.Uz teraz sa rodí málo detí a budú veľké problémy

dadulkaf
20. máj 2023

@domiklik som z rovnakého mesta ako zuzanockamt a vlani pribudli nové jasle a majú problém naplniť kapacity.

dadulkaf
20. máj 2023

@phelipe až na to, že komunizmus tu nikdy nebol.

milanemila
20. máj 2023

@betulinka1 no u niekoho je rozdiel medzi materskou a rodicakom aj vyse 1400e

poppy22
20. máj 2023

nechapem..je podla vas ok,ak dostane matersku rozumovo velmi jednoducha zena,ktora zacala hned po vychodeni 5 rokov na 3 rocnej ucnovke robit najnizsie prace-takato je podla vas hodnejsia penazi ako stredoskolsky alebo vysokoskolsky vzdelana,ktora otehotnela?lebo to sa stava a co potom -potrat?/hk nemozu vsetky a celibat patri do stredoveku/...takze mudrejsie maju rodit v 30+ aby dostali matersku /hoci to si uz budu musiet asi nasetrit na umele oplodnenie/ a jednoduchsim staci nieco odpracovat,ja neviem-poumyvat stanicu,predavat v trafike- po ucnovke?to vazne?dobra perspektiva ohladom buducej kvality...

lacibo
20. máj 2023

@oonnaganamakusai a co je to zapadny model? V bohatej krajine ako Švajciarsko sa zeny staraju o deti a domacnost do ich 18.rokov..muzi ich uzivia..zeny varia obed pre celu rodinu..aj v pracovnom dni pridu muzi a deti o 12.00 na obed..iba zeny ktore robia karieru nastupuju pri detoch do prace..bezne zeny max. Na uvazok par hodin do tyzdna po veceroch ked je muz doma..aj u nas moze ist zena do prace po 6 mesiacoch..nikto jej to nezakazuje..co to ma spolocne s nejakym modelom..kazdy sa zariadi podla svojich moznosti..ja by som navrh podporila..ma svoje opodstatnenie z celospolocenskeho hladiska

lacibo
20. máj 2023

@phelipe ano to by bolo super..aj ja mam 6 rocne dieta..neplatit dan z prijmu..pomohlo by zvysit rodinny rozpocet

betulinka1
20. máj 2023

@milanemila tak ale nebudu mat taky vysoky zaklad aby tam bol taky rozdiel.

sense
20. máj 2023

@lacibo no nie je to Vždy tak ze je to preto ze muži tak úžasne zarábajú ale kvôli tomu ze by platili vyššie dane a žena pokiaľ nemá nejaké vzdelanie alebo zarobí 3-4000 tis by dala to co zarobí na opatrovateľku pripadne jasle a mimoškolské stráženie a zvyšok na dane. A ešte by aj zdravotné poistenie museli platiť, takto z jedného povedzme 5-6tis platu ako samozivitel s dvoma, troma deťmi ma dane prakticky nulove a ešte im vyjde aj pramienverbilligung a zdravotné im zaplatí z časti štát. Ale žijú spôsob ako veľa rodín na slovensku od výplaty ku výplate. Pretože nie každý zarobí 10tis