Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?
Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...
Aký máte na to názor?
Starne nám Slovensko a tak sa snažia zachrániť čo sa dá...
je to jednoduché, ak nič neodvedieš - nemáš nič ani dostať....takéto rozdávanie je k ničomu, zaplatíme to všetci.....
Nejako som sa nedocitala, aká ma byt ta výška materskej? Nejaká fixná suma? Aká? Minimálna materska?
Co sa tyka SS, to vážne ideme podporovať, aby deti mali deti???
Co sa tyka VS, 99% študentov robi počas VS, co im bráni si odvádzať aspoň min.odovody? Detto doktorandky, dostávajú štipendiá predsa, okolo 1.000€ netto, to nemajú niektoré pracujúce ženy, tak opäť, co im bráni si začať platiť aspoň min.odvody keď teda chcú dieta? Mimo to, každej VS študentke, ktorá max.do 1 roka po VS nenastúpi do prace by som dala zaplatit skolne, lebo 5 rokov jej zbytocne tento stat platil vzdelanie. A povedzme si úprimne, takmer každá si povie, že vsak ešte sa narobím dosť, tak si chcem.dieta "uzit" doma, resp.hned aj ďalšie. Mala som kolegyňu, ktorá po doktorandskom štúdiu bola v 36 rokoch 1x!!! v praci (dovtedy na materských a rodicovskych). Mimo to, ze taka zamestnankyňa musi byt urcite "snom" každého zamestnávateľa... bez praxe, ale už 1-2 deti 👌 urcite sa o ne pracovný trh "pobije".
Medičky sú kategória sa o sebe, oni majú deti ešte aj cez VS, vedia do čoho idú. Aj moja sesternica takto kým skončila medinu, dcéra mala 2 roky. Pomahala celá rodina samozrejme, z jej i z muzovej strany.
@77katarina no vidis, a teraz ti ten istý Mihal keď mu zaplatis poradí, ako odrbat tento stat tak, ze pomaly nemusis zaplatit ani euro, ale vytrieskas z toho maximum.👌 ale však za penize v Praze dum, ako hovoria naši bratia Česi 😃
mne sa paci ako maju francuzi dane z prijmu… ako danova jednotka sa berie rodina, teda prijem oboch partnerov a potom sa to rozratava na pocet nezaopatrenych osob, 1 je dospela osoba 0,5 je dieta, ak je handikepovane dieta tak 1… a potom od prijmu su tabulky kde sa plati 6, 8, 10% dan z prijmu… materska sa vyplaca 16 tyzdnov, rodicak tusim 6 mesiacov (na oboje musite mat odpracovane, inak nemate narok) a potom pridavky do 3 rokov, ale tie su podla poctu deti a podla prijmu… tak isto prispevok pri narodeni nedostane kazdy, je to zastropovane, ak mate vysoky prijem nedostanete… ak mate vysoky prijem ani prispevky na jedno dieta nedostanete… na dve deti cca 160€ mesacne, takze na sk rodicak okolo 300-400€ do 3 rokov dietata je oproti francuzom luxus… zato zas dane z prijmu su vysoke… ale mozno by bolo spravodlivejsie
znizit tieto dane z prijmu pre rodicov popripade aj na nezaopatreny manzelku/partnerku, takze by vlastne clovek
dostal to co si zarobil…
Síce už mám syna väčšieho, ale toto by ma potešilo.. Ten návrh nie je taky zlý.. Tiež by mi to pred 14r. pomohlo... Otehotnela som hneď po SŠ, samozrejme ze nie plánovane, ale stalo sa... A myslím ze tie peniaze si zaslúži každé jedno dieťa, bez ohľadu na to, kedy žena otehotnie.. Dieťa je stále len dieťa a treba mu výbavu a všetko, ako pre tie deti, ktoré sa narodia "po odpracovani 270dni..."
Je to vsetko nadherne ale kde sa na to budu brat peniaze na vsetky tieto socialne veci to netusim …
@lienka.7 s niecim súhlasím, čo sa týka tých študentiek SŠ, treba ale ozrejmiť, že s ukončenou strednou, nie študentka 2.r.napriklad. Podľa zákona sú 18 ročný ľudia dospelí, takže zbytočne sa nadrapovať. Odkiaľ je informácie, že 99% študentov počas vš pracuje? Zaujímavý výskum... Neviem ako niekto počas denného štúdia od 8 do 17 minimálne, keď je v škole tak stíha pracovať, a nie žiadne víkendy, keď sa treba učiť, lebo niektoré odbory si to vyžadujú. Rovnako aj sa jedna o školu, kde je prax, tak odborná, súvislá, letná prax takže mesiac a pol z leta huč, predtým skúškové. Takže kde je čas pracovať?? Zaujímavý aj plat doktorantky, tiež asi z brucha vytiahnutý. Zjavne ste nikdy vš nenavštevovala ale treba rozumy rozdávať. Ten návrh o preplatení školného to tal nonsens aj tituly by ste odobrala, keby niekto sa nezamestnal vo svojom odbore? Môžete byť rada, že sú to vzdelaní ľudia, inak by vás asi nemal kto ošetriť, zapojiť elektriku, spraviť rtg a podobne... A áno je vecou ženy a muža, kedy budú mať dieťa, takže kolegyňa, ktorá uprednostnila deti a predtým sa vzdelávala, hlavne čo je vás do toho,čo ona robila. Keby sa staral každý o seba bolo by lepšie.
@zuzanockamt Koľko párov si už odfajklo svadbu, bývanie, robotu, hentaké sny, onaké sny, len tie deti nie a nie prísť.
Joooj páči sa mi ako všetky, čo nesúhlasia vravia ako študentky nič neodviedli do systému a nemajú nárok na žiadnu podporu navyše keď nič nedali! 😂 ja pracujem od 16, popri dennom štúdiu VŠ sa mi nedarilo ísť na TPP, keďže pre zamestnávateľa v mojej praci som bola atraktívnejšia ako brigádnička a prácu som meniť nechcela, keďže som mala flexi pracovnú dobu, milovala som čo robím a zarobila som si vyše 800€ mesačne popri škole… samozrejme nemám nárok na žiadne materské! Mám 300€ rodičák… chcete mi povedať, že som za tie roky do SP neodviedla žiadne odvody? Nezaplatila žiadne dane?😂 myslíte len na to aby to nebodaj niekto nevyužil… čo keby ste rozmýšľali komu to napríklad pomôže? Prečo nemôžeme myslieť na to, že to pomôže šikovným mladým VZDELANÝM ženám?? Chceme predsa, aby v tejto krajine rodili deti hlavne vzdelané ženy, ktoré vychovajú plnohodnotných členov spoločnosti, týmto nejdeme podporovať ľudí, ktorí sa podľa vás “len množia”, takí nedokončujú VŠ… Ach tolko neprajnosti len aby niekto nemal niečo viac, dopraj a bude ti dopriate✌🏻 som určite za, aby ďalšie šikovné inteligentné baby, ktoré chcú mať rodinu mladé nemuseli šetriť rok dopredu na to, aby dieťa mať mohli, keďže AJ NAPRIEK PRÁCI nemajú nárok na materské😉 (nakoniec sa mi to TPP podarilo ale chýbalo mi 30 dní do nároku na materskú lebo už som bola tehotna)
Ja suhlasim. A nikdy nepochopim preco ina zena zavidi tej dalsej akekolvek peniaze co dostane od statu. Vsak je to pol roka pani moji! Prelievaju sa tu peniaze v state na CTcka, dialnice sa nestavaju lebo sa stihaju rozkradat peniaze ale idete zavidiet matke, ktora bude s dietatom doma polrocny prispevok od statu, lebo ja kasne ze nemoze pracovat??
Vsak to nejdem 15rocnym detom co rodia v zakladke ty vole! 🤯 Doprajte a bude vam dopriate
@katusik456 štipendium denného doktoranda je dané zákonom, tak si to nastuduj, kým tu mudrujes. A blíži sa pomaly k 1.000€. Co sa tyka brigád a študentov, tiez si zdá sa mimo. Ci si myslíš ze všetky h študentov živia rodicia do 24 rokov a všetko im platia? Spamataj sa prosím ta 🤦♀️ to ty si asi nikdy nebola na VS. Mimochodom na zapojenie elektriky nepotrebuješ VS, to len tak mimochodom.
@lauha21 no vidis, tak si sa mala zamestnať na klasický TPP, kde by si ale potom nezarobila tých 800€, ze? Ape co ja viem 500€.?Ked si teda mala prijem, mohla si si platit aspoň min.odvody, či to ta vtedy asi nenapadlo, ze? A nie, predstav si, nedoprajem nikomu to, čo mu nepatrí. Stačí si odrobit 9 mesiacov a mas narok na matersku, tak kde je problém? Ci po skole hneď plodit deti, keď nemáš nič je podla teba lepší prístup? Mimo to, o dieta sa majú v prvom rade starať rodicia, nie stat, to tu niektorým asi stále nedochádza.
@lienka.7 Mihál ten k....viac škody spravil ako osohu a teraz ide mamičkám na rodičovskej veľmi pomáhať a hlavne radiť...Ach jaj 🤮 keď počujem jeho meno mám pokazený celý deň 😡
@lauha21 ak si robila na dohodu a mala si z nej odvadzane do socialnej poistovne ako tvrdis rak by si matersku mala. V opacnom pripade si si mohla platit dobrovolne poistenie a narok by ti vznikol, len ano nemala by si 800e mesacne ale menej, tak ako to robilo a robu x inych zien. A primarne sa majz staeat rodicia, nie stat. A sice si nemaka matersku ale roducak id narodenia dietata, takze uplne bez penazi od statu si nebola
To dieťa si neurobila sama. Tak tiež by sa má k tomu chlap postaviť. Ja som stále hovorila ak sú manželia tak žena by mala dostať materskú aj pracovala a keď nie tak rodičovský a tiež ak manžel pracoval/ cuje tak polovica z jeho nemocenského by mala ísť tiež ako materská ak nechce ísť potom on na materskú / otcovskú.
@lienka.7 @sense Hovorim chcela som a vtedy sa nedalo, keď už som sa konečne dohodla chýbalo mi na nemocenskom 30 dni… videli ste niekedy trenerku plávania (alebo čohokoľvek) na TPP? Ale ano s mužom len plodíme deti a nič nemame 😂 len dom a dieťa je plne zaopatrené nadštandardne, avšak materská by pomohla a myslím si, že mladé vzdelané ženy naozaj treba podporovať v tom, aby tu na Slovensku chceli mať deti… a takáto zatrpknutosť a neprajnosť v našej spoločnosti škodí každému
@mogaa veď pre vás je prt platné, či niečo odvádzate.Z toho sa platí celý štátny aparát Plus terajším dôchodcom.Pokial sa masívne nepodporia mladé rodiny,aby sa nebáli mať 3 a viac detí tak vám nebude mať,kto robiť teda nám na dôchodky.Z čoho vám budú dôchodok vyplácať keď nebude veľa detí, ktoré vyrastú a budú pracovať a odvádzať dane na vás dôchodok.To je kolobeh.
Alebo nech to naviažu aj na mužov, pokiaľ žena nemá odpracované,aby mala nárok na materské nech dostávajú pokiaľ otec dieťaťa pracuje a odvádza dane.Ved tí chlapi odvedú peňazí a nič z toho nemajú.
@kvietocek87 Aj muz moze tuto davku poberat, a aj ju dost muzov pobera
@kvietocek87 otec môže ísť na MD do 3 rokov dieťaťa, čiže "využije" svoje odvody.
@kvietocek87 Otec môže nastúpiť na MD od 6.týždňa do 3 rokov v dĺžke 28 týždňov. Samozrejme, že kritériá sú prísnejšie ako kedysi, lebo sa to zneužívalo jedna radosť. A stále aj zneužíva, keď otec veselo pracuje ďalej a beží mu materské.
@kvietocek87 môžeme rozdávať tým čo nič do systému nedali? máme na to? ten pohľad je veľmi jednostranný, lebo potom nie sú peniaze ani na školstvo ani na zdravotíctvo a tak to v tomto štáte aj vypadá....tým čo do systému odvádzajú , tí majú nárok aj na materskú aj na vyšší RP aj vyššiu Pn či následne na vyšší dôchodok.....akáže by to už bola spravodlivosť ak žena čo pracuje za nízku mzdu bude mať nárok na rovnakú materksú ako študentka....a tá žena má tiež deti....ja nezávidím nikomu nič, ale trošku súdnosti.....niekomu komu štát zabezpečí bezplatné školstvo, hoci aj VS stojí rodičov nemalé peniaze), ten následne so svojim vzdelaním viac zarobí ale má nárok aj na všetky vyššie dávky a ano následne bude mať aj vyšší dôchodok......takto štát zabezpečí bezplatné školstvo a potom kopec vysokoškolákov odíde do zahraničia....a ano aj tie čo po škole dostanú materskú hoci ani euro neodvedú do systému....stačí že jej partner odíde do zahraničia a ona ide s ním....všetky dávky sú vyplácané z VZ z ktorého človek platí do SP, nevidím dôvod aby materská bola výnimkou....
Nečitala som celú diskusiu, ale píšem za seba, mám ukončenú VŠ, pred pôrodom som odrobila 5 rokov, rodila som pred 30. Nič mi neušlo. Mám vlastné bývanie, moje rovesníčky majú už medzitým aj ďalšie deti, kto chcel, stihol… súhlasim s názorom na začiatku. Štát by mal “podporit” skrátene úväzky, štátne jasle, možno súkromníkov podniknúť nejaký benefit ak by otvorili firemné jasle/škôlky a pod. Podľa mňa toto zvýši úroveň života, nie materská absolventkám. Keď už áno, tak doktorandkám.
Žena predsa dostane RP, dostane príspevok pri narodení, muž môže ísť na materskú…. Štát jej niečo dá. Materská mal byt benefit za odvedené poistné štátu.
@lauha21 ja som nikde nenapísala len ze a mužom plodis a pokiaľ sa máte nadštandardné tak by ta tých 6 týždnov co je materská pred pôrodom z biedy ne vytrhli a následne si mala nárok na rodičak takže úplne bez peňazí si nebola. Každý nadáva ako sa stať nestará a aká je almuzna rodičovský príspevok. Ale už samotný názov hovorí ze je to príspevok, nie plat ani náhrada platu. Plus ta almuzna nie je len rodičak ale aj zdravotné poistenie pre matku a aj dieťa, len to akosi už k tej almuzne nikto neráta. Lenže štát tiež nie je dojna krava a odniekiaľ do tej štátnej kasy aj peniaze prísť musia.
A okrem toho ty si tvrdila ako si odvádzal do sociálne poisťovne roky a nič si nedostala. Ale keby si odvádzali tak by si dostala. A keďže ti chýbalo 30 dní tak si odvádzala toľko koľko bolo treba.
A nie nemá to zo závisťou nix spoločne. A chvalabohu na x veľa nezmyselných príspevkov slovenskej vlády lebo idú voľby nejdu moje dane
@lauha21 mlada vzdelaná zena vie, že nebude len tak plodit dieta, keď "nič nema". Hovorí sa tomu zodpovednosť, keby si nahodou nevedela. A ked ti teda nič nechýba, tak co vyplakavas? Jaj, ci vlastne ta materska, na ktorú nemáš narok by bodla, co? Ešte raz, pokial si vedela z chces dieta, ma si si potom platit dobrovolne. Detto všetky ostatné (nielen studentky). Ale jasne, ruka sa potom naťahuje dobre, že?
@dadis prosím nehrot to...opýtam sa ťa inak...akoze tvoja sesternica by zmenila rozhodnutie študovať medicínu a odložiť dieťa na neskôr kôli pár mesiacom materskej a rodicaku vyššiemu o 100 eur? Lebo o to sa presne jedna... Nikto neostane s holým zadkom, len či tie čo študovali dostanú minimálnu materskú a potom vyšší rodicak alebo rovno len rodicak...vážne je to taký rozdiel podľa teba že to ovplyvní rozhodnutie niekoho kto dieťa plánuje ho odložiť až po štúdiu, atestácii ci praxi? U nejakého lekára či vysokoškolsky vzdelaneho človeka čo má pred sebou sľubnú prax ...ti vedia že ich 100 eur naviac na dieťa rozhodne nezachráni...zachráni to ale našich spoluobčanov čo otehotnením ešte v 18-tke a
pôrodom tesne po škole získajú tu 100-vku, lebo tam sa pracovať extra nehrnú, deti si robia tak či tak tak prečo nedostať viac a reťazovo pre x deti...jediná výhoda že možno osadnici konečne dokončia školu...
@cickamon Nehrot ty. Teba tych par 100eur vytrhne? Kolegovia z IT si vybrali MD tskmer vsetci do bodky a pri tych platoch to ozaj nepotrebovali. A tiez pomlcim o tom, ze defacto z pracovneho procesu nevypadli... A o moju sesternicu nejde, nestuduje ani na SK, len som dala priklad, v akom veku moze zena koncit studium (bez atestacie)...

@lacibo ale to treba brat ako predvolebnú kampaň OLANo. Pozri si pásku. Dan z prijmu nemas taku velku. Najvyššie poplatky idu socialnej poistovni pre zamestananca.