icon

Budem mať nárok na materskú?

mytraja3
10. jan 2015

Ahojte mam otázku od 1.10.2014 pracujem zistila som že som tehotná som V 5 týždni chcem sa spýtať ak budem do konca tehotenstva robiť budem mať nárok na materskú? pred tým som bola na rrodičovsej

mircalla
10. jan 2015

@mytraja3 Vies co, ja som si odmakala 15 rokov kym som na nu isla a opat makam uz dalsie 2....nekalkulujem kolko penazi vytlciem zo statu a kedy sa mi zase oplati otehotniet......

mytraja3
autor
10. jan 2015

Ďakujem na materskú by som mala ísť začiatok augusta tých 270 dní by malo byť V júni

dena1973
10. jan 2015

@mytraja3 súhlasím s @liebling98. Ak ti bude trvať pracovný pomer do 27.6.2015, tak podmienku 270 dní nemocenského poistenia budeš mať splnenú. Aby sa ti materské nekrátilo (t.j. aby si mala platených 34 týž. a nie menej), tak na materské (ak ti bude PP trvať ku dňu nástupu na materské) podľa zákona môžeš nastúpiť 6 až 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom. Ak by ti PP z nejakých dôvodov skončil, ale už by si mala podmienku 270 dní nem. poistenia splnenú, tak nástup podľa zákona musí byť presne 6 týždňov. Výpočet bude z roku 2014 za predpokladu, že u terajšieho zamestnávateľa za uvedený rok (2014) máš odpracovaných 90 kal. dní (bez PN, OČR).

mytraja3
autor
10. jan 2015

@mircalla nikoho nezaujíma koľko si ty od robila nikto sa rá ba to nepýtal.

dena1973
10. jan 2015

@evittam V tom, že sa počítajú kal. dni máš pravdu, ale ak PP trvá až ku dňu pôrodu, tak nemocenské poistenia sa počíta až ku dňu skutočného pôrodu. Ale v tomto prípade, ak PP bude trvať k 27.6.2015, tak už podmienku 270 dní bude splnená. 😉
@mytraja3

mytraja3
autor
10. jan 2015

@dena1973 zmluvu mám do 30.9

evittam
10. jan 2015

@dena1973 Pokial viem,tak NP ako aj ostatne odvody sa dnom nastupu na MD ci N neplatia.🙂

dena1973
10. jan 2015

@mytraja3 Ak do 30.9.2014 bude v PP trvať, tak podmienka 270 dní bude splnená....

evittam
10. jan 2015

Malo tam byt MD ci PN🙂

dena1973
10. jan 2015

@evittam to nevadí, ale ak nem. poistenie trvá, tak sa počítajú aj dní do nemocenského poistenia (podmienka platenia tu nezohráva žiadnu rolu - ide tu o nemocenské poistenie, ktoré musí trvať).

nufanek
10. jan 2015

@mircalla nezvyknem prispevat, no nedalo mi. Zakladatelke si dala milnu info hned na zaciatku a este tu aj riesis ako si mohla dovolit otehotniet mesiac po nastupe do prace. Toto mi zavana nejakym komplexom alebo zavistou 😖

mircalla
10. jan 2015

@nufanek Nie, len podla mna je to bud 1. hlupe a nezodpovedne 2. tazka kalkulacia
...bud idem do prace alebo idem byt tehotna, ak nechcem byt tehotna, tak si davam pozor..... dalej uz neriesim.

mircalla
10. jan 2015

@nufanek co mam zavidiet? ze pocita dni aby dostala prispevok od statu, lebo si skomplikovala zivot? to asi nie

vierocka888
10. jan 2015

@mircalla ty kokoooos akože fakt nemám na teba slov. To všetci ľudia z tvojho okolia boli planovane deti svojich rodičov? Kto vie či aj vašim neušlo a ty si neplánovaná a teraz si to tu vybijas na niekom,kto sa PODOTÝKAM slušne! opýtal a ty sa tu prezentujes ako obmedzená hus..... 🙄

mircalla
10. jan 2015

@vierocka888 Zbytocne sa namahas....

mytraja3
autor
10. jan 2015

@mircalla jediný kto sa tu zbytočne námaha si ty A riešenie si svoje komplexy inde A nie tu...A neplánovane si asi bola ty

mircalla
10. jan 2015

@mytraja3 Ok, si rozumna a zodpovedna,to si chcela pocut? uz ma neries, povedala som si svoj nazor, ze je v tycho pripadoch to bud cista nezodpovednost alebo kalkulacia a za tym si stojim.

mytraja3
autor
10. jan 2015

@mircalla pre mňa za mňa si stoj aj za neviem čím nikto tu nebi tajná teba zvedavý hus zavistliva

mircalla
10. jan 2015

@mytraja3 Hej, zavidim ti tvoju ekonomicku situaciu, teraz si na to kapla

dena1973
10. jan 2015

@mircalla Sú tu aj horšie prípady (ak si prečítaš iné diskusie), ktoré riešia nie to, či vôbec budú mať nárok na materské, ale ako dostať maximálnu materskú....ja si myslím, že toto je špekulácia... 😒

evittam
10. jan 2015

Kocky sa vam este divim,ze rozoberate niekoho kto si tu chodi vybijat svoje pocity a mozno komplexy-myslim mircalla. Neviem,to chce akoze medajlu,ze najskôr tolko rokov robila....Ved tato tema je uplne o niecom inom,ak chce riesit,kto si zaplatil a si zasluzi byt na MD,nech si zalozi vlastnu diskusiu. To uz by sme tu mohli zacat rovno rozoberat preco ide väcsina nasich dani a odvodov na cvargu tohto statu😉. A ten biedny RP z toho fakt zbohatneme,vsetky.😉

mytraja3
autor
10. jan 2015

@evittam
@mircalla presne dotyčná si tu rieši komplexy

evittam
10. jan 2015

@mircalla No ty uz asi moc o tom tehotenstve uvazovat nemôzes. A dieta je komplikacia?! Take zeny ako ty by deti nemali mat vôbec.

katy2
10. jan 2015

@mircalla, poznam tvoju situaciu, poznam tvoju cestu za dietatom, boli sme roky v rovnakych skupinach, preto si mi blizka.... ale neviem preco reagujes tymto sposobom.... ono v nas je kdesi hlboko zakoreneny pocit nespravodlivosti voci tym, ktore otehotneli bez stipky problemu, jednoducho LEN TAK, neplanovane.... Preto tvoje reakcie trochu chapem, ale aj tak si myslim, ze @mytraja3 si ich nezasluzi.... nicim sa neprevinila... akurat - otehotnela LEN TAK.... Nechcem sa ta dotknut, opakujem, si mi blizka svojim osudom, preto ak nahodou, tak prepac....

mircalla
10. jan 2015

@evittam Tak to ti dakujem za tieto slova....

mircalla
10. jan 2015

@evittam Prave si docielila, ze si po 7 rokoch rusim ucet na tejto stranke.
Spokojna dufam

petulda333
10. jan 2015

Zienky ja pracujem od 1.10.2013 v jednej firme,planujeme vsak uz babatko a chcem vediet ci mam narok na matersku a ako ju vypocitam,ak otehotniem nebudem moct pracovat,kedze v praci dviham tazke veci atd...ako to je lebo ja som v tomto blba,a niekzori vravia ze musim vkuse odpracovat 4roky ini ze 2roky a niektori ze cxa 250dni...a ja mam z toho mix...dakujem vam krasne

petulda333
10. jan 2015

@mircalla nehnevaj sa ale si ako male decko...nicim ta neurazila a ty reagujes akoby ti neviem co urobila...si strasne zatrpknuta a citit to z kazdeho komentu ktory das...ze dospela zena pfuuuj na teba...si zky clovek

evittam
10. jan 2015

@mircalla Nemam byt preco spokojna a ani to nebolo mojim cielom,co si chcela docielit to mas,môzes si za to len sama. Ty si zacala riesit to co sa tu riesit ani nemalo. Takze len tolko z mojej strany. A inak preco si si vybrala zo vdetkych mna,zaujimave....

sue
10. jan 2015

@petulda333 na to,aby si mala nárok na materské, musíš za posledné dva roky mať odpracovaných 270 dní, teda 270 dní musí byť za teba platené nemocenské poistenie... takže ak otehotnieš teraz, resp.tvoj prac.pomer bude trvať naďalej a ty otehotnieš, budeš môcť ísť na PN a aj tak budeš mať nárok na materské ;)