Budem mať nárok na materskú?
Ahojte mam otázku od 1.10.2014 pracujem zistila som že som tehotná som V 5 týždni chcem sa spýtať ak budem do konca tehotenstva robiť budem mať nárok na materskú? pred tým som bola na rrodičovsej
Ďakujem na materskú by som mala ísť začiatok augusta tých 270 dní by malo byť V júni
@mytraja3 súhlasím s @liebling98. Ak ti bude trvať pracovný pomer do 27.6.2015, tak podmienku 270 dní nemocenského poistenia budeš mať splnenú. Aby sa ti materské nekrátilo (t.j. aby si mala platených 34 týž. a nie menej), tak na materské (ak ti bude PP trvať ku dňu nástupu na materské) podľa zákona môžeš nastúpiť 6 až 8 týž. pred pravdepodobným pôrodom. Ak by ti PP z nejakých dôvodov skončil, ale už by si mala podmienku 270 dní nem. poistenia splnenú, tak nástup podľa zákona musí byť presne 6 týždňov. Výpočet bude z roku 2014 za predpokladu, že u terajšieho zamestnávateľa za uvedený rok (2014) máš odpracovaných 90 kal. dní (bez PN, OČR).
Malo tam byt MD ci PN🙂
@mircalla ty kokoooos akože fakt nemám na teba slov. To všetci ľudia z tvojho okolia boli planovane deti svojich rodičov? Kto vie či aj vašim neušlo a ty si neplánovaná a teraz si to tu vybijas na niekom,kto sa PODOTÝKAM slušne! opýtal a ty sa tu prezentujes ako obmedzená hus..... 🙄
@vierocka888 Zbytocne sa namahas....
Kocky sa vam este divim,ze rozoberate niekoho kto si tu chodi vybijat svoje pocity a mozno komplexy-myslim mircalla. Neviem,to chce akoze medajlu,ze najskôr tolko rokov robila....Ved tato tema je uplne o niecom inom,ak chce riesit,kto si zaplatil a si zasluzi byt na MD,nech si zalozi vlastnu diskusiu. To uz by sme tu mohli zacat rovno rozoberat preco ide väcsina nasich dani a odvodov na cvargu tohto statu😉. A ten biedny RP z toho fakt zbohatneme,vsetky.😉
@mircalla, poznam tvoju situaciu, poznam tvoju cestu za dietatom, boli sme roky v rovnakych skupinach, preto si mi blizka.... ale neviem preco reagujes tymto sposobom.... ono v nas je kdesi hlboko zakoreneny pocit nespravodlivosti voci tym, ktore otehotneli bez stipky problemu, jednoducho LEN TAK, neplanovane.... Preto tvoje reakcie trochu chapem, ale aj tak si myslim, ze @mytraja3 si ich nezasluzi.... nicim sa neprevinila... akurat - otehotnela LEN TAK.... Nechcem sa ta dotknut, opakujem, si mi blizka svojim osudom, preto ak nahodou, tak prepac....
Zienky ja pracujem od 1.10.2013 v jednej firme,planujeme vsak uz babatko a chcem vediet ci mam narok na matersku a ako ju vypocitam,ak otehotniem nebudem moct pracovat,kedze v praci dviham tazke veci atd...ako to je lebo ja som v tomto blba,a niekzori vravia ze musim vkuse odpracovat 4roky ini ze 2roky a niektori ze cxa 250dni...a ja mam z toho mix...dakujem vam krasne
@mircalla nehnevaj sa ale si ako male decko...nicim ta neurazila a ty reagujes akoby ti neviem co urobila...si strasne zatrpknuta a citit to z kazdeho komentu ktory das...ze dospela zena pfuuuj na teba...si zky clovek
@petulda333 na to,aby si mala nárok na materské, musíš za posledné dva roky mať odpracovaných 270 dní, teda 270 dní musí byť za teba platené nemocenské poistenie... takže ak otehotnieš teraz, resp.tvoj prac.pomer bude trvať naďalej a ty otehotnieš, budeš môcť ísť na PN a aj tak budeš mať nárok na materské ;)

@mytraja3 Vies co, ja som si odmakala 15 rokov kym som na nu isla a opat makam uz dalsie 2....nekalkulujem kolko penazi vytlciem zo statu a kedy sa mi zase oplati otehotniet......