icon

Budem mať nárok na materskú?

mojmisinko
8. mar 2016

Zienky, ak viete, poradte prosim. Od 2008 som bola zamestnana u jedneho zamestnavatela, september 2012 som nastupila na MD+RD. Do prace som sa vratila 15.9. ale k 31.12. som dostala vypoved z organizacnych dovodov. 1a2/2016 som evidovana na urade prace, od 1.3. Som nastupila do novej prace. Zistila som ale, ze som tehotna, momentalne zacinam 7tt. Obavam sa, co dalej. Ak dostanem vypoved v skusob. dobe, budem mat narok na matersku? Gynekolog ma chcel dat na PN, zatial to zvladam... Vieteprosim potadit ci mam narok na pn a ak budem na pn a potom ma prepustia budem mat narok na matersku? Dakujem

gapa
11. mar 2016

@sandrasstini 90kalendárnych dní, len dni pn, očr, neplatené volno, kedy sa nepaltí sa do toho nerátajú. Víkendy sa do toho rátajú, lebo vlastne ty ked dajmetomu zarobíš 800eur v hrubom, berie sa to na kalend.dni, teda aj víkendy, len ak si napr. pn od piatka do piatka (vrátane), tak je to 8kalend.dní, tie sa nerátajú, lebo si oslobodená od platenia aj ked poistenie trvá.

sandrasstini
11. mar 2016

Ak sa zadari tak v 2017 hej by som rada sla. Ooki nevadi aj tak si mi toho dost objasnila 😊 Veeelmi pekne dakujem!
@gapa

mojmisinko
autor
12. mar 2016

@mojmisinko ahoj, chcela by som Ta este velmi pekne poprosit o radu. Rozhodla som sa, ze od pondelka odidem z prace, mam choreho synceka a nemam ho uz s kym nechat, tak spojim nutne s "uzitocnym"... Ale kedze do nastupu do materskej mam este 6 mesiacov, chcela by som to aspon nejak vykryt... Narok na nezamestnanecke by som mala mat este asi 4 mesiace ( vycerpalasom januar a februar 2016 + 1 den z marca). Ale kedze tak ci tak ma chcel gynekolog vypisat na PN, tak by som sa dala aspon na mesiac vypisat a potom na nezamestnanecke do nastupu na matersku. Chcem sa opytat- v pondelok by som isla zaniest vypoved, maleho nemam kde nechat, asi bude musiet aj do prace so mnou ...☹ a v utorok by uz mohla k nemu prist moja mamka, by som isla ku gynekologovi, nech ma vypise. Moze sa to spravit tak, ze den po vypovedi ( v skusobnej dobe)mozem ist na PN? Muz ma presviedca, ue ano. A este by som sa chcela spytat ci poberanie PN neovplyvni vysku mojej materskej... Viem, ze zivot nieje len o prachoch ale musim z niecoho zit....

mojmisinko
autor
12. mar 2016

@gapa zle som oznacila, prispevok vyssie bol pre Teba... Ak mas trochu casu, prosim o radu DAKUJEM

gapa
12. mar 2016

@mojmisinko len treba napísať, že končíš pracovný pomer v skúšobnej dobe (nie výpoved, to je iné, pri výpovedi plynie výpovedná doba. A ukončenie pracovného pomeru nerovná sa výpoved, to je len jeden z o spôsobov ukončenia prac.pomeru)
- áné, nárok budeš mať, ak pôjdeš na pn den po ukočení pp (do 7dní bez zdokladovania tehotenstva, ak nem.poistenie trvalo aspon 7dní. Ak by si išla na pn neskôr ako na 7mi den po ukonení nem.poistenia, tak by bol treba doklad od lekára, že si tehotná a aj si bola tehotná v posledný dent rvania prac.pomeru/nem.poistenia)
o dôchodkovom poiteni som už písala
zdravotné si potom vybavíš s dokladom o poberaní nemocenského odkedy, dokedy (príp. rozhodnutie zo SP + kopia ukončenia pn by mohla stačiť) + potom rozhodnutie o zaevidovaní na up.

alicazazrakova
19. apr 2016

Ahoj žienky, chcem sa poradiť, prosím, ak viete, či mám nárok na materskú?
- Pracovala som od r.2008 u jedného zamestnávateľa, pričom v lete 2012 som nastúpila na MR/RD do 15.9.2015.
- 16.9 . 2015 som sa vrátila k tomuto zamestnávateľovi, ale k 31.12.2015 som dostala výpoveď z organizačných dôvodov ( pričom od asi 12.12. som si čerpala dovolenku až do konca).
- od 1.1.2016 do 1.3.2016 som bola evidovaná na úrade práce, poberala som dávku v nezamestnanosti
- od 2.3.2016 som sa zamestnala u nového zamestnávateľa. Zároveň som zistila, že som tehotná...
- od 15.3. ma gynekológ vypísal na PN, ktorá trvá dodnes, zrejme potrvá do 3.5. , teda po ďalšiu poradňu
- s novým zamestnávateľom sme sa vzhľadom na okolnosti dohodli, že ukončíme pracovný pomer v skúšobnej dobe k 15.4.2016 ( je to malá firma a nechcem, aby mi zo života robili peklo..)
Takže teraz som ešte na PN, zatiaľ som sa nebola hlásiť na úrade práce. Dúfam, že budem mať ešte nárok na dočerpanie podpory v nezamestnanosti, keďže som ju čerpala len 2 mesiace.
Moja otázka znie: budem mať nárok na materskú? Aj v prípade, že termín pôrodu je cca 19.10., čiže na MD by som mala nastúpiť asi 7.9.2016. Ak dočerpám PNku do 3.5. a od 4.5. budem poberať tie 4 mesiace podporu, tak ju budem čerpať do 4.9.2016, čím mi tam vzniknú nepokryté asi 3 dni, záleží, či sa ešte posunie termín pôrodu.... môže mi to nejak ovplyvniť nárok na materskú? Myslím tie nepokryté 3-4 dni?
Ďakujem za každú radu.
Pekný deň.
alica

alicazazrakova
19. apr 2016

@mojmisinko jejda, to mame skoro rovnake, som si ani nevsimla uvodny prispevok....a ako tak citam, tak by nam to malo vyjst...a Ty si este zostala v praci? v ktorom si tt?

mojmisinko
autor
20. apr 2016

@alicazazrakova napokon sme sa so sefom dohodli, ze zostavam... Som v 14tt

tayluska
25. apr 2016

Ahojte babule, potrebovala by som radu. Od juna 2013 som na MD. Dovtedy som bola riadne zamestnana, pracovny pomer stale trva. V auguste mi konci RD. V praci som aj dohodnuta, ze sa po skonceni RD vratim spat. Lenze do toho som znova otehotnela. Termin mam 11.12. Na matersku by som mala nastupit koncom oktobra. Moja otazka znie: budem mat narok na matersku? Alebo iba na rodicovsky? Je lepsie zostat PN, alebo ist na tych par mesiacov pracovat?
Dakujem za kazdu radu.

evittam
25. apr 2016

@tayluska Ak PP trvá tak nárok na MD budeš mať normálne - z predpokladaného VZ, ktorý ti potvrdí zamestnávateľ. Už záleží na tom ako sa s ním dohodneš - či nastúpiš na tých pár týždňov alebo pôjdeš PN, prípadne ak máš ešte dovolenku- vyčerpala by som ju a potom asi PN do nástupu na MD.

tayluska
25. apr 2016

@evittam dakujem moc moc za odpoved :-*

evittam
26. apr 2016

@tayluska Rado sa stalo.

dominiak
27. apr 2016

Ahoj kočky 🙂 vidím, že tu sa toho dozviem oveľa viac ako na stránkach sociálnej poisťovne. Chcela by som Vás poprosiť o radu. V januári sa vydávam a chceme začať pracovať na potomkovi 🙂 Zaujíma ma, či budem mať nárok na materskú. V januári budem pracovať o toho zamestnávateľa 1,5 roka, pracovnú zmluvu mám uzavretú na dobu určitú, t.j. marec 2017 a nie je tam šanca na predĺženie. Myslím, že po skončení tejto zmluvy si už ďalšiu prácu nenájdem, ak teda pôjde všetko dobre a otehotniem. Vznikne mi nárok na materskú ? alebo už nie lebo budem nezamestnaná? ďakujem za odpoveď.

dominiak
27. apr 2016

ešte dodatočná otázka ... ak zamestnávateľovi oznámim že som tehotná, som v ochrannej lehote alebo aj tak sa môj pracovný pomer ukončí v marci 2017 podľa zmluvy ? ďakujeeeeem

vulka
27. apr 2016

@dominiak Pracovný pomer sa Ti normálne skončí uplynutím doby, na ktorú bol vytvorený, čiže v tom marci.

gapa
27. apr 2016

@dominiak ak budeš tehotná v den ukončenia prac.pomeru (presnejšie nempoistenia), tak ti nárok na materské vznikne. Je na lekárovi, či ti potvrdí v posledný den trvania pp tehotenstvo, no to sa ráta od prvého dna poslednej menštr., tj. (aj ked takto hranične to netreba brať), no ak napr. tvoja PM bude 10.3.2017 a potom už nedostaneš a tvoj pp skončí 31.3.2017, tak lekár by ti to mohol potvrdiť (aj ked je to na nom, no už tu viac takých prípadov písalo, že potvrdili). SAmozrejme, ale je podstatné, aký bude zákon účinný v den nástupu na MD, to je podstatné, lebo podla toho zákona sa postupuje. Zmeny sa nedajú vylúčiť. Nárok v tzv. ochrannej lehote (podla Zákona o sociálnom poistení) po zániku nem.poistenia vzniká presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, nie skôr, aj keby si bola celý čas PN.!!!! pozor na to.
Ak máš prac.zmluvu na dobu určitú, neplatí pre teba ochranná doba (podla Z8konníka práce § 64), lebo tehotné sú chránené pred ukončením pp VýPOVEDOU, nie však iným spôsobom, napr. uplynutím dohodnutej doby, alebo ukončením dohodou, v skúšobnej dobe je to trochu obmedzené, no aj v tom prípade sa dá ukončiť s tehotnou.
Tj. budeš v ochrannej lehote pre nárok na nem.dávky a aj v ochrannej dobe chránená pred výpovedou, nie však pred ukončením prac.pomeru. Výpoved nerovná sa ukočnenie prac.pomeru, aj ked veeeeeeela ludí to berie ako totožné (aj ja som brala do cca 2007 tak)
Ochanná doba

alicazazrakova
28. apr 2016

@gapa ahoj, prepáč, že tak na drzovku, ale vidím, že sa naozaj vyznáš, preto Ťa chcem veľmi pekne poprosiť, ak si nájdeš chvíľku k mojej situácii: od 2.3. 2016 som sa zamestnala v novej práci. ( predtým som bola dlhé roky zamestnaná u jedného zamestnávateľa, kam som sa od 15.9.2015 vrátila po RD a bola som tam do 31.12.2015. Január, február plus prvý marcový deň 2016 som bola na urade práce) Zároveň som začiatkom marca zistila, že som tehotná....od 15.3. ma môj gynekológ pre silné nevoľnosti vypísal na PN, zatiaľ som stále PN, ale povedal, že od 3.5. pri najbližšej kontrole PN ukončí, kedže moje obtiaže konečne pominuli. Kedže som bola v skúšobnej dobe, so zamestnávateľom sme sa dohodli na ukončení PP v skúšobnej dobe k 15.4.2016.
Predpokladám, že nárok na materskú mi vznikne a asi z toho predošlého vymeriavacieho základu, aký mám aj teraz pri PN. LEn čo ma straší je, že vlastne od 4.5.2016 čiže po ukončení PN pôjdem zas na UPSVaR, tam by som mala mať nárok na dočerpanie podpory tie 4 mesiace mínus jeden deň ( lebo prersonalistka ma omylom v novej práci prihlásila až od 2.3., čiže som potom musela mať novú prac.zmluvu, tú som dokladala na UPSVaR, lebo tá pôvodná bola od 1.3.2016). To čerpanie podpory by malo byť cca do 2.9. 2016. Termín pôrodu mám cca 19.10.2016 ( určil to podľa sona, kedže som mala veľmi nepravidelnú menštruáciu a posledný termín menzes vôbec nekorešponduje s otehotnením. teraz som v 15tt+1deň). Na materskú nastúpim trebárs od 7.9.2016 ( ak sa držím toho TP 19.10.2016). A to k čomu som sa chcela dopracovať - nemôže mi narobiť nejaké problémy to, že ten týždeň medzi podporou a nástupom na materskú bude "voľný"? Tam budem asi ako samoplatca, však? Ďakujem veľmi pekne. A.

dominiak
28. apr 2016

@gapa ďakujem pekne, pomohla si mi 🙂

dominiak
28. apr 2016

@vulka som si myslela, len som sa chcela uistiť .. ďakujem pekne 🙂

gapa
28. apr 2016

@alicazazrakova ak budeš evidovaná na UP ako uchádzač o zamestnanie,tak je jedno, či poberáš podoru alebo nie. si zdravotne poistená ako uchádzač o zamestnanie a nie ako poberatel podpory. Potom treba aby si mala nástup na md presne!!! 6týž. pred termínom, ani o den skôr, inak by nárok nevznikol. tj. ak je termín napr. v utorok,tak aj nástup 6týž.. predtým v utorok.
Nezabudni po ukončení pp si môžeš dať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak máš dieťa do 6rokov, len treba kopia rodného listu, nevadí, že chodí do škôlky. Podstatné je, že ti netrvá povinné dôch.poistenie zamestnaca a nedá sa podať prihláška ani den spätne, až odo dna, kedy podáš prihlášku. tj., ak si nepodala, tak najlepšie hned zajtra a urob si kopiu, daj potvrdiť prevzatie a založ do dôchodku. Po pôrode prehlás na mladšie dieťa.
A áno,materské bude z toho istého vym.základu ako nemocenské,šťastie, že si mala v predch.roku platené aspon 90dní poistenie. Materské je tuším 75%, nemocesnké je 55% z denn. vym.základu.

evittam
29. apr 2016

@gapa Súhlasím, ale ťa opravím - MD je 70% z VZ, PN prvé 3 dni 25% a potom 55%. 😉

alicazazrakova
29. apr 2016

@gapa Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveĎ aj za radu, len sa chcem ešte opýtať, dosť ma to zmiatlo - ak teda sa bude gynekológ držať TP toho 19.10.2016 a vypíše ma presne 6 týždňov pred TP na MD, čo sa stane ak porodím skôr ako je stanovený TP? stratím nárok na materskú? Ďakujem

gapa
29. apr 2016

@alicazazrakova nie, to nevadí. Len ak by si porodila ešte skôr, ako nastúpiš na md, tak by ti dali nástup na md v den pôrodu- tj. asi by sa opravovala žiadost o materské.

alicazazrakova
2. máj 2016

@gapa dakujem Ti velmi pekne, si zlata. Cize vlastne nezalezi kedy naozaj porodim, ci skor ci neskor, ale dolezite je, aby som nastupila na MD presne 6 tyzdnov pred terminom porodu stanovenym gynekologom, vsak? Este raz dakujem a prajem vsetko dobre

jozka25
2. máj 2016

Ahojte chcela by som sa opytat som v 25 tyzdni tehotenstva a doktorka ma vypisala ako PN z dovodu rizikoveho som zamestana ale mam odrobenych 89 dni a musi byt 90 dni jeden den mi chyba aby mi vypocitali z hrubej mzdy normalnu marotku ak by som sa teraz dala vypisat a odrobila aspon tyzden dva potom by sa mi zapocitali ktym 89 aj tie dva tyzdne?dakujem velmi pekne

selenka7
2. máj 2016

@jozka25 aj ked si na PN, si zamestnana, nemocenske poistenie bezi dalej. Prerusuje sa az po uplynuti 52 tyzdnov praceneschopnosti (teda celeho roka), co nie je Tvoj pripad 🙂

majusqa77
2. máj 2016

@selenka7 ale pre vypocet musi byt 90 dni bez pn a ocr

jozka25
2. máj 2016

Ale k 30.3. Som pn a tym dnom my chyba 1 den aby som mala 90 dni a platenu PN zterajsieho zamestania ked ze v minulom roku som mala dohodu na 5 mesiaci a tam mi vypocitali smiesnych 0.85 centov na den

gapa
2. máj 2016

@jozka25 to už sa treba dohodnúť s lekárom, lebo teraz je to viac sledované aj zo sociálky, ale lekári si to vedia bohájiť. Môžeš odpracovať alebo čerpať riadnu dovolenku aspon 1den, len teda bacha si daj na to, aby si radšej mala počas víkednov pn, ak by si bola bez pn menej ako týžden tak by mala byť o niečo vyššia dávka (aj ked to vždy od konkrétnych údajov záleží), lebo suma vym.základov sa vydelí počtom dní s nem.poistením v rozhodujúcom období a dni pn sa vylučujú, tj. ak budeš PN aj cez víkendy suma sa bude deliť nižším číslom, tj. na 1kal. den je to viac. tj. nie tak, že si bez PN = robíš od piatku do dalšieho utorka ale radšej bud týžden alebo dva, aby tam bol víkend 5pracovných+2víknedy, nie 5pracovných a 4víknedy.

dena1973
2. máj 2016

@selenka7 otazka znela uplne inak...