Budem mať nárok na materskú ako nezamestnaná?

yyveronikayy
12. máj 2021

Dobrý deň.
Rada by som našla odpoveď na túto moju zložitú situáciu.
Pracujem v Rakúsku ako opatrovateľka nepretržite vyše 4 rokov, kde riadne platím odvody. Plánujem túto prácu ukončiť z rodinných dôvodov. Zrušenie živnosti a následne nahlásenie sa na úrade práce na SK. (na podporu nemáme vraj nárok). Chceli by sme s partnerom dieťa, Otázka znie, budem mať nárok na materskú z SK ak budem nezamestnaná a podľa čoho mi ju vypočítajú? Riešenie je aj v čase tehotenstva sa aspoň na 3 mes. ,,zamestnať,, pred pôrodom a podľa toho by mi mali vypočítať materskú? Bude to stačiť? Budú sa mi rátať aj dni odpracované v Rakúsku ak sa zmestím do tých 270dní za posledné 2 roky?. Dúfam že som to napísala zrozumiteľne. Ďakujem, pekný deň.

s_a
12. máj 2021

Tak ja sa nevyznám ale nahlas rozmyslam, keď platis odvody v Rakúsku, prečo by ti mali vyplacat materskú na Slovensku? Slovensku materskú z rakúskeho platu by sme všetci chceli 😀

kkovacovak
12. máj 2021

@yyveronikayy pokiaľ vám rakúsky zamestnávateľ platil slovenské nemocenské (čo pochybujem) tak by ste mali. Musíte byť proste nemocensky poistená dva roky pred nastupom na materskú a spĺňať tých 270 dní. Čo vy nebudete a tým pádom nárok nemáte.

yyveronikayy
autor
12. máj 2021

@s_a Na účely splnenia uvedenej podmienky sa Vám započíta obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia (vrátane ukončeného nemocenského poistenia v štáte Európskej únie), ak predmetné obdobie bude spadať do obdobia posledných dvoch rokov pred pôrodom. To je text okopírovaný zo stránky slovenskej soc. poisťovne.

nafka0483
12. máj 2021

@yyveronikayy Daj presny link nech vidim aj zvysok textu co si kopirovala, prosim.

kkovacovak
12. máj 2021

@yyveronikayy vy ale píšete že budete po návrate z rakúska nezamestnaná. Jedine že by ste si sama platili nemocenské počas nezamestnanosti. Je otázne či sa vám to oplatí. Hlavne netreba rátať s tým že otehotniete hneď ako si to naplánujete. To by bol sen každej ženy

siska266
12. máj 2021

@yyveronikayy Ahoj ja sa chcem tiež spýtať niečo a vidím, že ty sa asi vyznáš. Keby teraz od júna otehotniem, musela by som v mojom prípade ísť na rizikové. Len ja som nastúpila do zamestnania minulý rok v july a predtým som bola na úrade práce. Tak neviem ci by som mala mat nárok na matersku potom.

kkovacovak
12. máj 2021

@siska266 nemáte nárok. Musíte byť dva roky pred nastupom na materskú dovolenku 270 dní nemocensky poistená. Ak ste zamestnaná od júla tak toto nespĺňate.

yyveronikayy
autor
12. máj 2021

@kkovacovak nejaký čas by som bola možno 2 3 mesiace ale ako píšem ďalej, v prípade žeby to vyšlo včas, vedela by som sa papierovo zamestnať na tých viac ako 90 dní na SK kvôli výpočtu tej materskej.

andula1988
12. máj 2021

@kkovacovak ak od jula min roka, tak uz splna nie ? 270 dni za posledne 2 roky .... ak otehotnie este ako zamestnana a sla by aj na rizikove tak ma narok aj na matersku, tehotensky ...

nafka0483
12. máj 2021

@yyveronikayy "Za predpokladu, ak máte bydlisko na území Slovenskej republiky a po zániku nemocenského poistenia ... sa Vám bude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, bude sa na Vás vzťahovať legislatíva Slovenskej republiky, t. j. aj ochranná lehota. .... a splníte ostatné podmienky nároku na materské, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky vznikne."

"Ak sa Vám po ukončení zárobkovej činnosti v Anglicku nebude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky nevznikne."

Tebe by sa davka v nezamestnanosti nevyplacala, cize podla toho ti nevznikne ani narok na matersku. Ale zas je to z roku 2011, neviem ci sa nieco menilo odvtedy.

kkovacovak
12. máj 2021

@andula1988 ano. Neuvedomila som si v tom momente že chce eštelen tehotnieť 😄

yyveronikayy
autor
12. máj 2021

Viem že najlepšie je ísť na soc. a pýtať sa tam , len som skúšala či nemá niekto podobnú skúsenosť. Lebo k tomu ja som v rak. ako SZČO tak ešte aj to je rozdiel.

siska266
12. máj 2021

@andula1988 Áno minulý rok 7/2020 som sa zamestnala, predtým som bola na ÚP a ešte len chcem otehotnieť ak výde ifv tento rok jún alebo júl. Ale išla by som hneď na rizikové.

andula1988
12. máj 2021

@siska266 ano vznikne Vam narok na materske aj tehotensky prispevok.... ak otehotniete a popripade pridete o pracu uz ako tehotne ste v ochrannej lehote ... drzim palce aby to vyslo

nafka0483
12. máj 2021

@kkovacovak Podmineka neznie "pred narokom na matersku" ale "ku dnu porodu".

@siska266 Ak otehotnies este pocas trvania nemocenskeho poistenia (cize pocas zamestnania), tak ano, budes mat narok. Pocet dni splnas. Ak aj otehotnies neskor, tak vies poistenie obnovit dobroovlnym poistenim.

janickacrazy
12. máj 2021

@yyveronikayy musela by si otehotnieť počas zamestnania v Rakúsku, potom by si mala mať nárok na MD z Rakúska, moja kamoška tak mala nárok z Anglicka, ale teda neviem aké sú tam presne podmienky, skús si to zistiť tam

siska266
12. máj 2021

Ďakujem vám za rady dievčatá, ešte to najhlavnejšie mi chýba,vysnívané bábätko.

yyveronikayy
autor
12. máj 2021

@janickacrazy áno viem, to by bolo to najlepšie riešenie.