icon

Budem mať nárok na materskú alebo iba na rodičák?

firstb
1. aug 2019

Ahojte, potrebujem radu. Momentálne som na materskej s dcérou. Tá mi končí vo februári. Snažili sme sa o druhé dieťa, teda aby to bol reťazový pôrod ale žiaľ skončilo to zamlčaným potratom. Teraz to plánujeme znovu skúsiť avšak neviem či budem mať nárok na materske. Stále som zamestnaná. Teoreticky ak by som otehotnela a vo februári by má dal lekár na rizikové(bola som aj s dcérou celú dobu, keďže mám viac zdravotných komplikácií) tj bola by som na PN a nenastúpila do prace. Vznikol by mi nárok na materské opäť, alebo by som mala narok iba na rodičovský príspevok? Ďakujem

Strana
z2
evittam
6. jan 2020

@nitka1157 No ved áno robi to zamestnavatel. Čiže RD ti konci 17.3.? Takže nástup 18.3. a PN od 18.3.
Ide o to keby si isla na PN v den ukončenia RD neobnoví sa NP lebo ta mzdarka neprihlasi spat - cize nebude ukončena RD a v takom pripade by si nemala platenú PN. Pochopila?
Netreba sa hned oduvat. Ale hned riadne odpovedať na otázky.

evittam
6. jan 2020

@sajka12 No SP je posledná inštitúcia kde by som sa informovala. Tam ti bud povedia kravinu alebo úmyselne zavádzajú. Cest vynimkam. Bohužiaľ.

sajka12
6. jan 2020

@evittam a inak, personalistka dáva ukončenie RD keď má dieťa 3 roky a PN podľa kladenky nie? Veď si tiež nemôže vymyslieť ten dátum... Čiže ide o to čo napíše lekár

evittam
6. jan 2020

@sajka12 Mzdarka dava ukončenie RD na zaklade písomneho oznamenia od zamestnanca kedy mu konci RD. Ci akoze ma 3 roky sledovať kedy bude mať koho dieťa 3roky?! A RD môže ukončiť predsa kedykoľvek.
No keď pojde na PN v den skončenia RD platí co som uz napisala. NP sa neobnoví, žiadna platená PN.

sajka12
6. jan 2020

@evittam Jasné, že koniec RD si určuje rodič ale končí najneskôr keď má dieťa 3 roky, tak som to myslela. Ale to som tým chcela povedať že personalistka s tým veľmi nemá nič spoločné 😀
Zadáva do poisťovne to čo má na papieroch. Dátum ukončenia RD, nástup do práce a keď tak následnú PN z kladenky 😉

nitka1157
6. jan 2020

@evittam anoo anoo takto presne.dakujem pekne za odpoved a prepac

evittam
6. jan 2020

@sajka12 No len ked ten papier nema-t.j.oznamenie od zamestnanca tak ani neukonci RD. Tu som uz stretla zopár zien co si spokojne sedeli doma nadalej na zadku ved sa rozhodli zostat doma na neplatenom a čudovali sa,ze preco by to mali niekomu oznamovat.👍🤣

evittam
6. jan 2020

@nitka1157 V pohode. Rado sa stalo.

sajka12
6. jan 2020

@evittam jemine 🙈 a potom je najhorší zamestnávateľ alebo poisťovňa alebo hocikto lebo veď im nikto nepovedal čo majú robiť 🥴

evittam
6. jan 2020

@sajka12 Tak,tak. Ze preco by mala riesit, ze ved jej mal zamestnavatel volať ci zaujimat sa
🤣🤣🤣🤣

sajka12
6. jan 2020

@evittam Či bude taká láskavá a nastúpi do práce 🤦‍♀️

evittam
6. jan 2020

@sajka12 Tak nejak....

lijanajanka
7. jan 2020

@evittam dobrý deň. Mohla by ste mi poradiť? Som na rodičáku a ten mi končí o rok. Chcela by som druhé bábätko. Ide mi o to do kedy musím otehotnieť aby som mala nárok na materskú a potom ten vyšší rodičák? Zmluvu mám na neurčito

evittam
7. jan 2020

@lijanajanka Kedykoľvek.

zuzana271
7. jan 2020

Dobrý večer, chcem sa opýtať....bola som zamestnaná 2 roky na polovičný úväzok, v októbri 2018 som otehotnela, pracovnú zmluvu som mala do konca Apríla 2019...v maji som nastúpila na materskú, skončila mi 23.decembra 2019, mám nárok na vyšší rodička či nie?

evittam
7. jan 2020

@zuzana271 Vid novela zakona.
Rodičovský príspevok vo výške 370 eur mesačne sa bude vyplácať tej oprávnenej osobe, ktorá o rodičovský príspevok požiadala a ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyssi RP.

veronikaszabova
7. jan 2020

@evittam ja mam pocit, ze aj ked to napises do dalsich 50 diskusii, dalsich 50 mamiciek sa bude pytat, ako to je 🙈

zuzana271
7. jan 2020

@evittam dakujem

evittam
7. jan 2020

@veronikaszabova No uz práve rozmýšľam ako navrhnúť admininom niekde to tu riadne "vycapit". Lebo počúvať "trapkizu, hnojku,..." to áno ale hodit si to do Google a mat za 2sekundy info vid vyssie to uz nie..

veronikaszabova
7. jan 2020

@evittam ja inak nechapem, comu nerozumia.
Mala si MD, mas 370.
Nemala si MD, dostanes 270.

evittam
7. jan 2020

@veronikaszabova No to ani ja...a 3x sa spyta aj po uvedenom príspevku. Ako pisem niekde-a bez hejtovania-proste finančná gramotnosť tohto národa je biedna.

zaba21
7. jan 2020

@evittam
Neviem či je to až také ťažké pochopiť, že sú tu aj nazvem to aj jednoduchšie ženy, ktoré sa o takéto veci doteraz nezaujímali. Mňa to zase až tak neprekvapuje... Vychádzam zo svojich dlhoročných skúseností aj ako účtovníčka aj učiteľka, keď som pracovala s ľuďmi z rôznych vrstiev. A blbé otázky som dostala aj od ľudí, u ktorých by som nejaký ten prehľad očakávala. Naozaj oceňujem tvoj prehľad ohľadom problematiky MD, RD, podpory atď, a vidím snahu pomôcť, ale naozaj sa dosť často správaš povýšenecky, aspoň ja to tak vnímam...

evittam
7. jan 2020

@zaba21 Vnímaj si to ako chces. Pre niekoho som povýšenecka, pre ineho arogantná-su to presne ľudia co
ked im napises pravdu tak namiesto priznania neznalosti este zo mna chcu spraviť tu zlu. Ale proste keď čítam ako niekto neovláda "základy prežitia"....U mna su to zakladne veci ktoré patria k všeobecnej inteligencii. Ked uz človek nevie ze uz minimálne mzdu ma vyplacanu mesiac spätne? Čiže aj davky? A ine zakladne veci. A takýto ľudia čo chcú naučiť svoje deti? Alebo ako im chcu pomoct v uceni? Ved by som sa od hanby pod zem prepadla pred vlastnými deťmi...

zaba21
7. jan 2020

@evittam
No ja na to pozerám tak ako ty, ale napriek tomu má neprekvapuje neznalosť takýchto vecí. Keď na trojročnom ucebnom odbore stretneš žiaka, čo nevie poriadne násobilku, alebo tretiak na strednej sa nevie orientovať na mape, tak takéto úradné veci sú už vysoky level...Mier...

evittam
8. jan 2020

@zaba21 Suhlasim. Ale nevidím na tom aby som vedela napríklad za co ma platí zamestnávateľ nic uradne ani žiadny "vysoky level"...

lijanajanka
8. jan 2020

@evittam ďakujem. kamoška ma tak isto stare dieťatko a povedali jej ze do marca musi otehotniet aby mala nárok na ďalšiu materskú tak ma to zmiatlo.

sajka12
8. jan 2020

Ženy dnes mi napadlo, že môžeme uzatvárať stávky koľko mamičiek tu bude budúci týždeň rozčúlene písať že im neprišiel zvýšený rodičák 😄

evittam
8. jan 2020

@lijanajanka No zalezi od situácie. Ak nestihnes MD este pocas RD tak stačí vykryť obdobie medzi koncom RD a dalsou MD.

lijanajanka
8. jan 2020

@evittam aj PN kou?do prace kde som robila nemôžem nastupit koli pracovnej dobe to so skolkou nemam ako skĺbiť.Sory ak je to hlupa otazka.😬.

evittam
8. jan 2020

@lijanajanka Ano aj. Ale najskôr sa musí obnoviť NP.

Strana
z2