icon

Budem mať nárok na materskú, keď som zamestnaná na dobu určitú?

23. máj 2022

Ahojte. Viete mi niekto povedat, ci budem mat narok na riadnu matersku ked som v praci zamestnana na dobu urcitu- a to je dovtedy, kym sa ina kolegyna vrati z MD a RD maximalne vsak na 2 roky? Som ako zastup za nu, jedna sa mi o to ci ked otehotniem, tak mozem byt v klude lebo dostanem matersku alebo mi ukoncia zmluvu (v case po nastupe kolegyne do prace) a ostanem bez materskej? Po skole som odpracovala 3 roky len neviem ako to je pri pracovnych zmluvach na dobu urcitu. Dakujem

Strana
z2
gertys
24. máj 2022

@alenah31 tak na tehotenske ano alebo nie? Som z toho trosku mimo. Je potrebne aby som sa zamestnala? Alebo by postacovalo si dobrovolne zacat platit odvody?

gertys
24. máj 2022

@alenah31 ja som dostala vypoved 31.5.2021 a beru sa do uvahy posledne 2 roky. Je 24.5.2022 takze este jedne cely rok mi do toho spada tak akoze nie? Teraz nviem ci tomu ja stale merozumiem

alenah31
24. máj 2022

@gertys ty to stále nechápeš - ak nie je nemocenské poistenie aktívne v čase kedy nárok na MD alebo tehotenské vzniká - tak to znamená akoby si ich ani nemala. Do úvahy sa berú len v prípade ak bolo NP prerušené, ale znovu sa obnovilo a z nového NP nie je dodatočný počet dní NP - vtedy sa pozerá 2 roky spätne a dni NP sa pripočítajú k tým novým. Čiže ak by si NP neobnovila...je fuk, že tie dni máš - nárok na materské by si skrátka nemala - v čase nároku si NP aktivované nemala a ani si nebola v OL. Ak obnovíš NP - budeš mať nárok aj na tehotenské. Len potom kukni či si môžeš dovoliť platiť si DNP - už sa nedá platiť si čisto NP - musíš si platiť celý balík poistenia do SP - a to minimálne je cca 190€ mesačne.

gertys
24. máj 2022

@alenah31 no vidim ze som to pochopila len ty stale vravis ze nemam NP a ja to riesim ze si ho urcite obnovim a budem si platit cize v takom pripade tam narok je. Ano viem kolko to stoji. Otazka je pre mna skor kolko mi vynde materska. Ci sa mi to vobec oplati

gertys
24. máj 2022

@alenah31 ale inak si mi velmi pomohla som ti belmi vdacka Dakujem ❤️❤️❤️

alenah31
24. máj 2022

@gertys nie - momentálne nemáš NP. Až si ho obnovíš potom ho budeš mať - to sú fakty, nepíšem o tom čo bude, ale čo momentálne je. A pozor na zmenu podmienok od 1.6.2022 - nestačí, aby si si ho obnovila na niekoľko dní a šla na PN až do MD - to je práve tá zmena - do dní NP sa nebudú počítať dni s vymeriavacím základom 0. Pre účely tohto ustanovenia je rozhodujúce reálne platenie poistného na nemocenské poistenie a z tohto dôvodu sa aj vymeriavací základ vo výške 0 eur bude považovať za absenciu vymeriavacieho základu. Ty píšeš, že ťa na 2 mesiace niekto zamestná - toto už nebude možné - treba reálne platiť odvody až do nástupu na MD. Čo sa týka DNP - z min. dobr. odvodov ti vyjde materské z minima - ale budeš mať nárok na vyšší RP - čiže preto sa to oplatí.

gertys
24. máj 2022

@alenah31 a ako to je s tehotenskym? Ak sa DNP od juna, bude mi priznane tehotenske? Ja nepojdem na PN lebo som na RD.

diamond007
25. máj 2022

Autorka- ale pri reťazovom pôrode už na druhé mať nárok nebudeš, tak len aby si vedela

vinkel
25. máj 2022

Ja som mala tak že zmluva mi skončila mes. pred odchodom na materskú a materskú som dostala v pohode ale po skončení materskej som išla na úrad prace aby mi podpora neprepadla a bola na na úrade tých 6 mes. A potom spat na rodičovský som išla. zatiaľ rodicak poberal manžel. Len neviem či Je stale možné pracovať a poberať rodičovský. 🤷‍♀️

emma222
25. máj 2022

@alenah31 Ahoj. Prosím ťa ta zmena platí až od 1.6.2022 ? Že keď som od februára do mája bola na PN tak sa mi to ešte bude počítať do dni nemocenského poistenia za posledné 2 roky (270 dni) ? Aj keď som počas PN neplatila poistné ako DNP ? z DNP sa 31.5.2022 odhlasujem a nastupujem do prace. A po 1.júni 2022 keď už náhodou zamarodim v práci tak sa mi to do dni nemocenského poistenia nebude počítať? Ďakujem za každu radu 😊

lilinka88
25. máj 2022

@emma222 obdobie PN aj RD sa počíta/bude počítať do 270 aj keď má nulové VZ

emma222
25. máj 2022

@lilinka88 ano? Že aj po 1.júni 2022 sa bude počítať aj keby sa dal niekto na DNP a po pár dnoch na PN tak sa mu budú počítať tie dni do nemocenského? Že len vymeriavací základ sa nebude počítať, kvôli tomu že niektorí ľudia si dali ten najvyšší aby dostali tu najvyššiu materskú a pritom si poistné počas PN neplatili. Správne som to pochopila že kvôli tomu aby sa to nezneuzivalo ?

alenah31
25. máj 2022

@emma222 ano presne tak.

emma222
25. máj 2022

@alenah31 Ok ďakujem. Šlo mi hlavne o to aby sa mi rátali dni nemocenského poistenia kvôli prípadnej materskej aby mi vyšla, keďže mi chybali mesiace..A dala som si DNP a potom som mala PN tak som sa zlakla či sa mi tie dni počas PN budú počítať. Tak ďakujem za odpoved 🙂

juliatriscova
27. máj 2022

mám pre teba dobrú správu...zmenou zákona o sociálnom poistení platnom od 01.06.2022 je nová ochranná lehota 180 dní od ukončenia pracovného pomeru....to znamená, že ak spĺňaš podmienky a to 270 dní nemocenského poistenia za 2 roky a otehotnieš po ukončení pracovného pomeru do 180 dní, tak nárok na materskú ti vznikne.....

emma222
27. máj 2022

@juliatriscova ďakujem krásne za odpoved 🙂 aspoň nejaká vyhoda ;)

Strana
z2