Čerpať dlhšie rodičovský príspevok alebo ísť na podporu ?

minka
29. apr 2020

Prosím viete mi poradiť: momentálne vyšlo, že počas krízovej situácie na Slovensku v dôsledku pandémie nového koronavírusu budú môcť rodičia čerpať dlhšie rodičovský príspevok aj po dovršení 3 rokov dieťata, vyplýva to z nariadení. Musí ísť však súčasne o rodičov, ktorí nemajú nárok na príjem zo zamestnania.

Môj prípad je, že zamestnávateľ chce uzatvorit dohodu o rozviazaní PP po ukončení rodičáku a chcem sa dohodnut na 1 dni dovolenky a k tomu dnu aj tuto dohodu podpísat+ preplatenie zostávajucej dovolenky/ na ziskanie max podpory.
To znamená ale , že .... ked ja nastupim do zamestnania na jeden den dovolenky pre ziskanie max podpory, nebudem mocť žiadat znovu o predlženie rodičovského príspevku?
K predlženiu urad podla mna si bude žiadat zmluvu ukončenie pp ktorý nadväzuje hned po rodičáku, ale mne ukončuje po 1 dni dovolenky.
Dobre som to pochopila?
Dakujem!

alenah31
29. apr 2020

@minka nielen príjem zo zamestnania,ale ani nárok na očr - a ty keďže PP stále trvá máš nárok na očr - teba sa predĺžený rodičák nebude týkať, kopírujem:
"Musí ísť o rodičov, ktorí nemajú nárok na príjem zo zamestnania, z podnikania alebo nárok na dávky sociálneho poistenia (očr, dávka v nezamestnanosti), prípadne na dôchodok z druhého alebo tretieho penzijného piliera. "Týmto osobám sa bude poskytovať rodičovský príspevok v rovnakej sume, v akej im bol poskytovaný, a to najdlhšie do konca krízovej situácie.""

rea999
29. apr 2020

Ako treba o to požiadať

alchemilkazltozelena
29. apr 2020

@minka na tento rodicak maju narok len ti ktori nemaju iny prijem do rodiny... a to je len cca 4000 ludi... cize si domysli kto..

minka
autor
29. apr 2020

a čo v tom prípade keby som ukončila prac pomer skor , nečerpala by som dovolenku vobec, den ked mi končí rodičák? ...zohladnuju pri tom manželov príjem?

alenah31
29. apr 2020

@rea999 a spĺňaš podmienky? pokiaľ áno predĺžia pravdepodobne automaticky ako pri podpore. A ako píše @alchemilkazltozelena nárok vzniká len malému % takýchto rodičov.

alenah31
29. apr 2020

@minka ale si neskončila....okrem toho máš nárok na podporu, tebe PP stále trvá a na podporu sa dá nastúpiť až do 2 rokov od ukončenia PP. Nakoľko systémy sú prepojené vedia či máš-nemáš nárok na iné dávky či náhrady príjmu. Potom ak nie - predĺžia rodičák.

minka
autor
29. apr 2020

alenah31 ale potom z čoho budu ratat max podporu? či to znamena len posunutie terminu?

minka
autor
29. apr 2020

po predlžení rodičáku automaticky by som mohla urobit pôvodný plán na ziskanie max podpory?...to už nie, kedže ukončím prac pomer pred predlžením rodičaku

veronikaszabova
29. apr 2020

@minka nechapes? Ak ukoncis PP, narok na dalsi RP nemas -- lebo mas narok na podporu!

minka
autor
29. apr 2020

Takže mi zostáva presvedčit šefa aby sme neukončili este prac pomer, počkali s tým pár mesiacov kým je krizova situacia a zatial poberala by som predlžený rodičák ?

alenah31
29. apr 2020

@minka nie nepoberala...pretože ak neukončíš PP máš nárok na mzdu - urob ako si chcela. Buď nastúp do práce - ak neukončíš PP ostaň na očr. Alebo nastúp na 1 deň, podpíšeš dohodu o ukončení PP, preplatia ti zvyšok dovolenky - zrejme získaš max. podporu - choď sa evidovať na ÚP. Alebo normálne nastúp do práce a pracuj.

minka
autor
29. apr 2020

Jáj, už mi svitá 🙂 ... okej, mám v tom jasno vďaka vám, dakujem za vysvetlenie!

tanapeta
29. apr 2020

@alenah31 iba osoba, ktorá poberá rodičovský príspevok nesmie mať príjem. Nie obaja rodičia

alenah31
29. apr 2020

@tanapeta napisala som nieco ine? Ja som kopirovala text novely. Predpokladam, ze ten RP nedostane iba jeden rodic, ale vsetci rodicia, ktori narok splnaju. Prijem druheho rodica nikoho nezaujima, tema je o tych rodicoch, ktori poberaju RP, treba citat s porozumenim.

tanapeta
29. apr 2020

@alenah31 no vyššie píšete, že nárok majú len tí, ktorí nemajú iný príjem do rodiny. Čo nie je pravda.
ale teda asi som zle označila.

alenah31
29. apr 2020

Ved ano -narok ma ten, kto nema iny prijem do rodiny, napr. prijem manzela predsa nie je prijem zeny, ktorej konci RP -ona iny prijem nema, RP jej predlzia.

alchemilkazltozelena
29. apr 2020

@tanapeta asi myslis mna... ja si myslim ze posudzuju oboch rodicov, inak by tych ludi nebolo len 4000 ale predsa daleko viac...

tanapeta
29. apr 2020

@alchemilkazltozelena nie, neposudzujú. Iba tá osoba, ktorá bola poberateľom rodičovského príspevku

alenah31
29. apr 2020

@alchemilkazltozelena nie, prijem manzela rolu hrat nebude.

alchemilkazltozelena
29. apr 2020

@tanapeta
@alenah31

Ako myslite.. mne je to v podstate jedno kedze mna sa to netyka, moj maly mal 3 roky 15.2. takze mam smolu ako vzdy, nevadiii

alenah31
29. apr 2020

@alchemilkazltozelena ono tych co to splnaju ale fakt vela nie je. Ide hlavne o matky, ktorym sponcil PP pocas MD resp. RD a robotu teraz fakt hladat nemozu, na podporu narok ziadny....myslim, ze tu pojde najviac o predlzenie na dva mesiace. Ja mam v susedstve jednu taku - slibodna s dietatom, ex ju mlatil ako zito. Zije sama v starom dome, riadne sa stara, vsade cisto, skromne. Mala slubenu pracu a aj ma....no po pandemii. Este aj sud o vyzivne jej pozastavili.

evittam
29. apr 2020

@alenah31 Uz je to schvalene?

tanapeta
29. apr 2020

@evittam áno

evittam
29. apr 2020

@tanapeta Určite? Poprosim o relevantnú info
Vdaka

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
29. apr 2020

@evittam vraj ano, od zajtra by to malo byt aj na stranke upsvar.

evittam
29. apr 2020
minka
autor
18. jún 2020

Prosím Vás baby, urobila som ako ste mi poradili , aby som ziskala max podporu( 6.5 koniec rodičaku,7.5dovolenka,ukončenie prac .pomeru dohodou, vyplatenie zostav dovolenky,potom som sa nahlasila na urad prace ako uchádzač, eviduju ma,25.5 som požiadala o podporu v nezamestan v socialnej poisť. a stále čakám nič neprišlo)Teraz mi z uradu prace poslali aby som podpisala čestne prehlasenie o predlženie rodičáku za krizove obdobie, vraj aby som dostala za jun nejake peniaze. Je to ok?

minka
autor
18. jún 2020

Môžem vraj pokračovat v predlžení a poberat dalej počas krizy rodičovský prispevok, do odvolania.To znamena , že mi neschvalili podporu? Nedali mi o tom vediet zatial nič.

evittam
18. jún 2020

@minka Ak ti RD koncila 6.5, tak mas narok na RP za cely jun t.j.nemozes ziadat o podporu za maj. Az od 1.6.