icon

Chcem byť čo najmenej na materskej

monikafialka
23. okt 2017

Prosim je tu este niekto kto bol alebo chce ako ja byt co najkratsie na materskej? Pre mna je aj predstava 1 roka doma hrozna, chcem chodit do prace a medzi ludi. Ako dlho ste boli a kde ste prosim davali dieta? Su nejake jasle v takom veku prosim? Dakujem

tinaa64
25. okt 2017

@simca06022011 .na nemám muža doma ale v práci...odkedy je mala na svete boli sme spolu tyzden dokopy za 4 mes. Ďalej....Svokra je v práci Svokor je príďte Svokor ten chodí n huby a ryby...moja Babka na chalupe (vychovala 6 deti vrátane mňa) takže si užíva samotu .môj dedo bohužiaľ už skorrov4 roky nezije.tety pracujú svagrinne tak isto...a moja Mama žije v čechách od mojich 9 r..tak na koho si má to dieťa zvyknúť ked nie na svoju mamu?a nenechám predsa aby sa niekto cudzí "staral" o tak malé babo...a keby bolo na mne ani ta staršia este nieje v škôlke..a svojim deťom chcem dať to o co ja som bola ako dieťa ukratena...

tinaa64
25. okt 2017

@malasandrika nemá deti hneď za sebou....je medzi nimi 3,5 ročný rozdiel...pre mňa mať deti hneď za sebou je ročný rozdiel...

malasandrika
25. okt 2017

@tinaa64 sama si napísala, že si doma 4 roky a ďalšie 3 budeš, čiže doma budeš 7 rokov.

simca06022011
25. okt 2017

@m.i.r.i suhlasim s tebou.. ja poznam maminky doma na retazovych rodicakoch ale veru o deti sa nestaraju, to je taky doplnok, pomojkat, vystiskat, hodit do kocika a hajde kavicky, plavanie, dieta na vikend supnut babke a ruka hore... jednej mojej velmi dobrej znamej dcerka nechybala mesiac, ked ju dala "kamaratke" a to ona svoje deti vychvali do neba a ako ich miluje a nejde do prace, ved na to ma potom cely zivot cas a nech sa chlap stara, ked jej deti narobil... a kopec prikladov z rodicakov by som vedela opisovat.
Prvorada pre dieta je spokojna mama, to ci sa malej venujem plne od 16tej do 20tej, alebo cely den ju prehadzujem, popri nej beham, varim, upratujem, vlacim ju na po nakupoch a nevenujem sa jej a este som nervozna, lebo "mala by som aj pracovat" sa urcite prejavi na detoch. A kariera po rodicakoch? No mozem povedat, ze za 12 rokov, co mame firmu, som este nikdy NIKDY neuprednostnila nikoho kto ma 4-5-6 a viac rocnu medzeru v zivotopise. Iste su profesie kde nevadi tolko rocny vypadok, ale casto veru vadi. Neodcudzujem v ziadnom pripade niekoho kto je doma, je to na kazdom rozhodnuti, ved kazdy musi vediet co je pre neho uspokojujuce. Ale podporujem snahu zapojit sa do prace zien. Ja by som si babatko do jasiel nedala, skro by som to riesila babkou napr. na jeden max. dva dni v tyzdni, pracou na doma atd.. Ale maly loptos 1,5 rocny sa vie v jaslickach perfisne zabavit a nemam s tym ziadny problem a naozaj sa tam kopec veci naucia, co doma u niektorych mamin tazko a babiek tiez. Dieta potrebuje vychovu, naucit sa kopec veci, ked vsetko do seba nasavaju ako spongie (preco to nevyuzit? nedat ich do kolektivu? ) ale nepotrebuje mame okolo sukne behat do 3 rokov a sediet s nou (vacsinou) doma. A zase, nie kazde dieta je rovnake, ale zase ani kazde nie je "upne specialne" 🙂) vsetko je to aj o tom ako sa rodicia uz pri prichode z porodnice nastavia, ako si to dieta naucia a vychovaju.

aduska121
25. okt 2017

@monikafialka predstava jedneho roka byt s tvojim babom doma je hrozna? Medzi ludi mozes chodit aj s babom nikto ti nekaze byt stale doma neviem ci cakas babo alebo uz mas ale hadam sa tvoj postoj zmeni😉

simca06022011
25. okt 2017

@tinaa64 nezaujima ma vas harmonogram doma, resp kto kde je, ja som to myslela tak, ze kym dieta nie je zvyknute na ine osoby (je jedno kto to je, ci je to rodina a ci nie), tak bude revat pri KAZDOM a to ze sa ukludni pri tebe je uplne normalne. ALE same to to dieta udretim 3 rokov neprejde. Ja mam pocit ze tym ze nemas rodinu po kope (praca, vzdialenost albeo co ja viem co), tak sa fixujes na deti. A presne, chces im dat to o co si ty ukratena, to ci im to bude dobre albeo nie je tebe jedno. Vam je tak dobre. Volbu mas, ja nesudim... len som ti chcela povedat, ze to dieta na ludi treba naucit, lebo bude ti rovnako vyvadzat aj pri nastupe do skoly (od septembra sme tam a videla som to na vlasnte oci, ako deti niesli na rukach, ako deti revali, ako nechceli chodit bez mamicky do triedy, kym deti naucene byt v kolektive sa otukali hned, zakyvali sme im pred skolou a isli... )

babulkomale
25. okt 2017

@dai
"absolutne ho nevnimam ako obdobie kedy sa tvori nejaky vztah - to vnimam az obdobie kedy dieta ma aj nejaku tu pamatovu bunku vyvinutu"
"ano, v prvom roku ma potrebovali ako zasobovaca mlieka, nosica a pod. .."
"kedy sa zacina vyvijat osobnost etc. - a to je az po tom prvom roku... "

konecne som pochopila, z coho vychadzas pri tvojich prispevkoch. Ked toto dokazes napisat, tak z toho pre mna vyplyva, ze nemas absolutne sajnu o psychologickom prenatalnom vyvoji, o pamatovych stopach, moznych traumach uz z tohto obdobia, ked je dieta napr. nechcene, matka si je neista, traumach z porodu, z obdobia po porode - to su vsetko veci ktore ovplyvnuju ludi do dospelosti, len o tom vacsina nevie. Vacsina potom reaguje, alkoholizmom, depresiami (nikdy som nebola, chcena, cenena, nikto ma nema rad, potom vyber nespravneho partnera, nasilnika, sebadestrukcne spravanie, by si sa divila ake kvantum aj vzdelanych usmiatych zien zaziva doma psychicke ci fyzicke tyranie). Ta mensina, co si to uvedomi a zisti, to riesi roznymi terapiami, ked zistia ze sa im veci v zivote dokola opakuju a oni robia akoby tie iste chyby, resp. vyseldok ich konania je vzdy rovnaky.
Dalo by sa o tom pisat vela, ale nie je mojim cielom hlasat tu psychologicku osvetu, kto nechce, nic ho nepresvedci a zije si vo svojej bublinke.
Mna velmi ovplyvnili uz ako dieta clanky o babatkach co umierali v ustavoch na "obycajny" nedostatok lasky. Mali teplo, svetlo, jedlo, cistu plienku, ale chybalo tam to, co robi cloveka clovekom - laska, emocie, naklonnost, pocit, ze niekomu na nas zalezi.
A ked pisem o zenach, co sa detom venuju, tak tym myslim take, ktore sa naozaj venuju a nie take, ktore su doma lebo nic ine nevedia, pofajcievaju z okna a deti soplave sa hraju s flasou od vína.

janickacrazy
25. okt 2017

@simca06022011 Veľmi to zovšeobecnuješ, niektoré deti sú také, že neplačú ani pri cudzích ľudoch od malička. Moj prvý syn bol taký, mohol si ho zobrať hocikto na ruky, vždy sa usmieval, také slniečko. Druhý syn reval vkuse aj pri mne, pri cudzích ešte viac. Tiež poznám chlapca, ktorý chodil od 3 rokov do školky a aj tak reval vždy ráno a reval aj pri nástupe do školy. Iný chlapec nechodil do školky vobec nikdy a pri nástupe do školy nemal vobec problém. Tieto veci sú aj o povahe dieťaťa.

dai
25. okt 2017

@babulkomale tak vidis, a kvantum zien nema ziadne depresie ani traumy, milujucich manzelov , su realne stastne a uspesne aj ked boli v jaslickach...
pozri, ja mam psychologiu vystudovanu - nevenujem sa jej... jasne ze dieta mojkam a milujem aj ten prvy rok - ja ti len hovorim ze moja skusenost matky uz starsich deti je, ze su v zivote rozne hranicne obdobia pre vyvoj dietata a teda co vidim je ze dieta potrebuje hlavne spokojnu a stastnu matku - lebo taku miluje aj muz - lebo taky par tvori stastnu rodinu - lebo v takej rodine ziadne traumy ani depresie ani zle pocity nevznikaju ani ked dieta ide do jasliciek, do skolky ci kamkolvek ...
ak mas pocit ze je mu lepsie s traumatizovanou matkou upatou nan, ktora vnima ako stredobod vesmiru, riesi kazdy mesiac kedy uz pride rodicak lebo nevedia posledny tyzden vyzit ( neverim ze v takej rodine nie su hadky kedze financie su najcastejsou pricinou rozchodov ako aj konfliktou v rodine - hlavne teda ich nedostatok ), svoje frustracie si vybija v diskusiach ako je tato ked sama seba snazi presvedcit o spravnosti svojho rozhodnutia tym, ze inym zenam bude vypisovat naco maju deti ( prepac ale toto spokojna matka nikdy podla mna nenapise ...) a pod. ... takato matka stastny domov pre svoje dieta nepripravi aj ked s nim bude sediet doma cely zivot - skor nan presuva svoje zle pocity, nestastie a frustraciu - a jasne - dieta sa na matku nenormalne upne - potom tu mame diskusie kde sa zeny stazuju na hnusne svokry a manzelikov mamickinych maznacikov, ci zeny neschopne odputat sa od vlastnej rodiny a zit realne zivot svojej vlastnej - prikladov tu mas fakt dost v diskusiach...

simca06022011
25. okt 2017

@janickacrazy ano zovsetobecnujem, aj moje dieta malo obdobie ked sme ju do skoly s revom niesli.. a zaujimave ze to prezila a viac nebol problem. A je aj kopec inych pripadov.. dieta place prvy tyzden a rodicia su na prasky a teda ostava doma, nasledne vzdy ked ma ist yase chyti hystericky plac a vie ze do skolky sa nepojde a bude sa doma. Prikladov je milion a keby sme sa mali kazdemu venovat, prispevky by tu mali niekolko stran. Aj tak si myslim, ze dieta na kolektiv treba ucit a skor ako ma 6 rokov. Povahove crty sa daju ovplyvnit a ked je to velmi zle tak sa da prisposobit tomu.

m.i.r.i
25. okt 2017

@dai presne...kedysi za nasich cias bolo "idealne" mat 2 rocny rozdiel medzi detmi...samozrejme bolo vela roznych rodin ale tie cca 2 roky boli uplne najbeznejsie, ked prve dovrsilo rok, pracovalo sa na dalsom priblize...teraz nejako carovne sa za "ideal" povazuje 3 roky...zaujimave kolko rodin si to vyratava presne na chlp, aby matka nemusela do roboty, niektori maju dokonca aj 3 deti kazde po 3 rokoch ak priroda pomoze a vyda to presne podla planu...a potom sa tu cudujem ze minuly tyzden az 2 temy tu boli o tom, aky to je hnusny stat, ze nemam narok na matersku pri druhom dietati..a dana mamicka nevie pochopit, ze keby sla po prvom aspon na 270 dni pracovat, tak by tu matersku mala...ked uz aj chce tie 3 roky , co nejde po roku a pol ci dvoch do prace a potom pracujem na dalsom, a ma aj matersku...to len taka uvaha ako tu mamicky zmyslaju, nadavaju na stat, ze im da len 200 eur rodicak a oni to tahaju uz s 2 detmi doma a rodicak len jeden...
ono tychto tem tu bolo viac..ja to nikomu zas nezazlievam,ja viem, ze su aj zeny co ich naozaj naplna byt zenou v domacnosti, starat sa o muza, deti, domacnost, mozno doma aj tvoria s detmi,vidime tu, ze mnohe sa dali aj homeschooling ...doma popri tom mozno pecu, hackuju, staraju sa o rodinnu pohodu..ved to je krasne...a ked to ja tak necitim, tak to nikomu nezazlievam...a nech ma deti doma naveky, ked mnoje ani skolka,ani skola...zit sa da vselijako..uz o co je kto ukrateny ci nie - to je ina debata, na nic nie je jedn uhol pohladu..tiez ak si to zena moze dovolit, lebo manzel vela zaraba, on ma tu karieru a ziju si nadstandartne, budis..ja by som len v takom pripade mala velky strach co ak raz manzel zisti, ze domacu zienku uz nechce, pride s novou blondinou a ja ako matka doma nemam nic...do prace nic, lebo nerobim uz roky, deti male doma atd...to len riesit, aby som vysudila od solventneho manzela dobre vyzivne a polovicu majetku 🙂 Ja by som toto nemohla, lebo aj z tohto pohladu by som chcela byt nezavisla a schopna sa o seba postarat ak by sa nedajboze nieco stalo..ale to som ja a moje myslenie...a tak isto by tu mohli teda tie ostatne idealne mamicky co su doma do 3 rokov chapat, ze su zeny co myslia aj inak a nie je to nespravne a uz vobec nie pre to dieta skodlive..lebo veru, ked je matka sokojna, ked sa potrebuje aj realizovat, tak je spokojne aj dieta...

babulkomale
25. okt 2017

@dai
"ak mas pocit ze je mu lepsie s traumatizovanou matkou upatou nan, ktora vnima ako stredobod vesmiru, riesi kazdy mesiac kedy uz pride rodicak lebo nevedia posledny tyzden vyzit ( neverim ze v takej rodine nie su hadky kedze financie su najcastejsou pricinou rozchodov ako aj konfliktou v rodine - hlavne teda ich nedostatok ), svoje frustracie si vybija v diskusiach ako je tato ked sama seba snazi presvedcit o spravnosti svojho rozhodnutia tym, ze inym zenam bude vypisovat naco maju deti ( prepac ale toto spokojna matka nikdy podla mna nenapise ...)"
zasa extremizujes - naozaj si myslis, ze ja si myslim ze im bude lepsie a takouto mamou???
Ak tym popisom tej frustrovanej matky, na ktoru su deti chorobne upate, myslis mna, pretoze som napisala, ze naco jej budu deti, ked uz teraz toto riesi, tak sa velmi bavim :D
A napisala som to preto, lebo ked sa ma zena obmedzovat, zapierat, nutit, riesit este pre teh.ci bude pritazliva, ako sa zbavit dietata po co najkratsej dobe, dat ho mame, opatrovatelke, institucii atd, tak ANO, spytala som sa naco by jej deti boli? Lebo v tom naozaj zmysel nevidim. Ja poznam zeny, ktore deti nechceli a dobre urobili, naoazj im fandim, pretoze su tak egoisticke, ze by tie deti pri nich ani neprezili (to su slova tych zien). Proste si myslim, ze kazda zena nemusi byt matkou, je kopec inyc poslani v zivote, potrebujeme aj tie co su 18 hodin v praci ked ich to uspokojuje, aj ked mozno 10 hodin z toho piju kavu a prispievaju na koniku do diskusii :D

simca06022011
25. okt 2017

@babulkomale rovnako aj mamy na RD a MD ktore su doma 24hodina a z toho 16 prispievaju na koniku :DDD

m.i.r.i
25. okt 2017

@babulkomale mas pravdu samozrejme, ze deticku tyrane a traumatizovane v rannom detstve su poznacene...to nik nespochybnuje..ale zas nemozes tu porovnavat traumatizovane dieta ktore je v decaku bez lasky revajuce v postielke cely den s tym co je v jaslickach ci doma s opatrovatelkou..ake je traumatizovane tym, ze sa o neho riadne postaraju, len to na par hodn prevezme niekto iny ako matka?
A zas, ja viem...aj niektore tie analyzy..ja uz tym, ze som porodila cisarskym a dieta bolo dojcene zial len do pol roka som stratila vazbu so synom a on ma z toho do zivota velke traumy...tak ak ja, kedze som tiez narodena cisarskym, dojcena do 3 mesiacov a of 9m v jasliach...pritom s mamou mam normalny vztah, vzdy som mala..rodicia sa maju po 40 rokoch stale radi, mala som dobre rodinne zazemie a vsetko..ale no cakam ci po 40tke alebo kedy sa tie traumy prejavia..- to len trosku sarkazmu k tomu, ze ano, aj tie studie a analyzy beriem, ziadne dieta by nemalo trpiet a veru nie nedostatkom lasky..ale 3 roky doma s dietatom tu lasku tiez nezarucuju

janickacrazy
25. okt 2017

@simca06022011 No podľa mna je to dosť individuálne, niektoré deti potrebujú skor kolektív, iné neskor, ale tak všeobecne okolo toho 3 roku to vačšina detí zvládne. Tiež záleží ako ich rodičia doma vychovávajú. Poznám ženu, ktorá sa deťom nikdy veľmi nevenovala doma, bola taký chladný typ matky a jej deti boli v jasliach vyslovene šťastné, lebo tam sa im venovali tie učiteľky viac ako mama doma, smutné, ale aj to sa deje.

tinaa64
25. okt 2017

@simca06022011 No moja bola taká istá ako druhá...a predstáv si ona neplakala...a tiež bola na mňa naviazaná...prešiel rok a behala za každým aj za úplne cudzími ľuďmi...nemala problém..ale stale to bolo a aj je že chce byť pri mne..už bola aj na chalupe 4 dni bezomna ...nemala problém ale prišlo jej smutno..a nie je mi jedno či im to bude dobre alebo nie...nás aj..už viem...sibmyslus že si liečil svoje komplexy z detstva na svojich deťoch..a áno...je MI tak dobre....je MI dobre lebo trávim vás a ľuďmi kt.veľmi ľubom..a ked na muž co o len sekundu voľno a je doma tak som rada že som doma a ním aj a deťmi..kebyze som bola aj ja v práci to sa nevidíme vôbec...a áno som naviazaná na svoju rodinu a nemyslím tým len svoje deti a muža..ale komplet ču rodinu babku deda.tety atď atď..čo je na tom zle?čo je zle na tom že matka chce byť s deťmi do vtedy pokiaľ môže?a nemyslím že tým repo moja staršia dcéra...chodí na výlety a kdetade aj bezomna...je pravda že tiež nie som zastncom toho že 11 ročne dieťa by mal9 som sedieť pri ma inej sukni a ďalej ako od veziaku sa ani nepohne...a nejde ani na školský výlet..ver toto nechcem ani ja....ale ak je možnosť sa venovať deťom namiesto toho aby som bola niekde zatvorena 8 až 12 hodín denne p
Tak prečo nie?a po ďalšie..a k tomu harmonogramu..napísala som to to preto aby si mala predstavu že prečo fungujeme tak ako fungujeme...1,5 2 ročne deti fajn beriem sú kus väčšie nieje to až take strašne ked idú do jasiel. Sama som robila v jasliach..a my sme tam chlapčeka kt.mal len 6 mes.a to je podľa mňa veľmi skoro...pre mňa osobne je skoro dať pár mesačne dieťa ku niekomu cudziemu...

katka1981
25. okt 2017

@monikafialka, tak ja som doma takmer nonstop lebo bez auta sa od nas odist neda. Auto ma manzel a ja sama nejazdim. Dufam, ze sa to v dohladnej dobe zmeni, lebo je to naozaj velmi tazke, navyse byvame na samote, takze ozaj je to extremne tazke pre mna, ja som velmi ukecana a chyba mi spolocnost. Napriek tomu by som od mala neodisla ani za nic do prace. Dufam ze sa podari kupit dalsie auto, zacnem jazdit a druhu polku materskej si uzijem naplno. Ajtak teraz v aute pokial nespi, musi jest, inak vrieska. Jedine co ma trapi, ze som uplne mimo spolocnost, ale ja som extrem. Pri dcerke to bolo lepsie, boli sme partia, manzel ma mohol odviezt, teraz je to ine, lebo nestiha nic. Ale maly mi zato stoji, nic krajsie neexistuje a ja sa ho neviem nabazit. Keby mam auto a jazdim, uzivam si to naplno a verim, ze to tak bude. Kamoska odkedy je na MD tak ta cestuje krizom krazom, BA - vychod, dovolenky, ja som v zivote tolko nenabehala co ona a to ma male dieta. Zavisi ale vela aj od dietata a od toho kolko mas energie. Ale musis byt mobilna, jazdit a mat auto. Nestresuj sa zbytocne dopredu.

dai
25. okt 2017

@m.i.r.i ved presne to pisem - malokedy tu niekto nadava tym retazovym matkam a vycita im ze vlastne nicia sebe buducnost a okradaju svoju rodinu o financie ( jasne ze oni vychovavaju k skromnosti - co je teda velmi jednoduche pri detoch do 6rokov🙂 potom zrazu riesia ze deti su pod vplyvom zlych deti lebo chcu znackove veci a podobne...) a este neviem co by sa im dalo vytknut z pohladu samostatnej zeny... ale teda tych pripomienok typu - naco si robis decko ked nechces zit podla mojich pravidiel tu citam nenormalne vela - len v tejto diskusii som to videla uz najmenej od 2och matiek - ktore teda obdivujem za ich presvedcenie ake su dokonale a ze prave ta ich cesta je ta jedina spravna, ale teda chyba im poriadna davka empatie a tolerancie na druhej strane... a podla mna, vychadzajuc z freuda a teda ked pozriem nato ze vsetko ma svoj povod v rannom detstve ako som tu bola poucena🙂 tak pravdepodbne sa im tohto vela nedostala v tom detstve a riesia si vlastne svoje traumy ked su schopne takto zautocit na inu zenu/ matku len preto lebo ma inu predstavu o zivote ako oni😀

babulkomale
25. okt 2017

@m.i.r.i ja som nemala na mysli studie a analyzy, ale realnych ludi, ktori okolo mna ziju. Ale nie take to povrchne, co ukazuju vacsine, ale veci, ktore sa niekedy boja priznat aj sami sebe. Ale ok, je v mode spochybnovat uplne zakladne veci, ja to nikomu neberiem, ked sa tak vyhne prilisnemu prezivaniu zivota, ktore by bolo mozno nad jeho sily. Ono to potom raz pride a nebyva to prijemne...

timi1606
25. okt 2017

@monikafialka Ahoj,ja som sa vrátila na polovičný úväzok do roboty,keď malá mala rok. Vtedy pomohli manžel a babičky. Od 1.5 chodí do jaslí a ja normálne do roboty. Záleží to od jasličiek, ale u nás tam je tiež bábo čo má 7-8 mesiacov.

m.i.r.i
25. okt 2017

@babulkomale no, ako sa hovori, deti nemame na chvilu, ani na 3 roky ale na cely zivot...ci ty po 3 rokoch na materskej prestanes byt matkou? ako to, ze ides do prace, strcis dieta do skolky, neskor do skoly a na kruzok napriklad..a nedajboze do tabora v lete...
Taka matka, co ide skor do prace nie je o nic horsia ako ta co ostane doma..ty do tej prace pojdes hadam tiez, len o nieco neskor...deti nas potrebuju stale, tak to neznamena, ze ta co ho da v roku do jasli nie je matka...tak isto s nim riesi choroby, zubky, problemy, cez vikendy a vo volnom case sa moze s nim hrat, ucit do skoly, chodit na vylety, citat knihy, ucit sa v zivote nestratit..tak ako mozes povedat, ze taka nemala mat deti, lebo sla do prace skor ako tento stat nejako zidealizoval? Len o tom to je...

babulkomale
25. okt 2017

@simca06022011
to sa da? Kam daju deti?

janickacrazy
25. okt 2017

@m.i.r.i máš pravdu, len malá "technická" poznámka, deti v decákoch odložené v postieľkach neplačú, pretože sa veľmi rýchlo naučia, že aj tak nikto nepríde

babulkomale
25. okt 2017

@katka1981
prajem ti cim skor auticko 🙂 je to parada, sadnes a ides kam chces

dai
25. okt 2017

@babulkomale jasne ze idem z extremu do extremu🙂 lebo mi aj tie prispevky od teba napr. extremne prisli/ detto ta otazka... keby deti nechcela tak ver ze to nikdy neriesi - ja tiez poznam zeny ktore deti nechcu a maju v tom uplne jasno - ich ani nenapadne sa zamyslat nad tehotenstvom, nad tym ako by vyzerali etc. - oni to neriesia lebo to dieta nie je zapocitane do ich predstavy o buducnosti... preto mi pride otazka naco ma dieta len preto lebo rozmysla o svojom vzhlade v tehotenstve ako extremna... nie kazda preziva tehotenstvo ako najsuper obdobie v svojom zivote, nie kazda tak preziva porod, nie kazda moze byt doma 3 roky, nie kazda chce byt doma 3 roky - toto ale zdaleka neznamena ze si dieta nezasluzi, ci je horsia matka ako ta ktora sa vytesuje z bruska a nasledne place od stastia pri porode a beha okolo neho 3 roky...

siska53
25. okt 2017

@simca06022011 predovsetkym.podla mna tie,co su nerozne,lebo musia upratat a tal,maju tyc debilkov,ako mala nasa suseda, s detmo pomaly ani von, nemala sa cas ani s nimi hrat,lebo musela mat tip-top byt ( pri dvoch malych detoch s rocnym rozdielom - moja mala len skonstatovala,esteze to boli kludne deti) a pripravenu veceru a vrchol dna po navecerani sa pana prechadzka po sidlisku. Esteze my sme to mali nastavene inak.

Ako neviem si predstavit plnohodnotne sa venovat od 16-20 nepretrzite ( uz len preto,lebo vacsina musi riesit aj domacnost.. Alebo ma vacsina toolko prachov,ze si plati upratovacku,inak si to neviem vysvetlit)..to nerobia ani ucitelky,ktore im.spravia nejaky program,co netrva dlho,lebo este nevedia tie deti tak udrzat pozornost a maju volnu hru. S tym,ze v jasliach sa asi tazko hraju nejak velmi so sebou, nas maly bol s kamosmi vynimka,lebo oni sa uz po roku vnimali a hrali sa,ale boli to hry typu - nahaname sa,nic viac..az po 2.r.najskor mozno hovorit o ako-takej spolocnej hre,hoci stale to bolo viac o nahanani..
Ako som pozorovala nielen nasa (ta doteraz deti az tak nechce),alevacsina deti do tych 2-2,5r. Na cudzie deti zvysoka kasle a maximalne tak vznikne hadka o nejaku formicku.

Ok,beriem,ze su deti,co su na kolektiv nastavene aj skor,ale vacsina nie,minimalne z imunitneho hladiska.

A strcit dieta babke? A preco? Babka nie je povinna sa starat o deti! Mnohe navyse este pracuju.. Staci,ze im strkame deti cez prazdniny a pocas vacsiny OCR.

A vylety? Paneboze,ved skor rodic ich niekam.vezme ako skolka ci jasle! S tolkymi detmi si trufnu tak zoparkrat do roka! Aj to len s tymi vacsimi! A ani sa im necudujem.

babulkomale
25. okt 2017

@dai
neviem, kde si citala, ze by som napisala ze bude horsia matka, ze pre kazdu je teh.najkrajsie obdobie atd. Viacere tu mali pocit, ze ona velmi to dieta nechce... Mam pocit, ze stale vychadzas z tych prispevkov frustrovanych chudobnych matiek, co sa na rodicak fixuju ako na prijem, cakaju nan a mozu ist na nakup a do tohto vreca hodis kazdu mamu, co neleti tyzden po porode do "officu na meeting, kotkodááák". A tiez dost dehonestujuco proti nim vystupujes, az s posmechom.
Predpokladam, ze to pises pocas pracovnej doby, za ktoru ti plati zamestnavatel.

Uz keby si si len psa chcela adoptovat z nejakeho OZ co ich zachranuje, tak ta riadne preklepnu, ci mas cas, ci sa vies obetovat kym sa nauci hyg.navyky, ci ho mas kam dat cez dovolenku alebo vziat so sebou, ci mas na veterinara a tak podobne.
Takze aj deti by mali mat ludia, ktori maju dostatok lasky k detom a nie len plnu hlavu pracovnych povinnosti. Kazdy zamestnavatel ta dokaze skor ci neskor nahradit, aj keby si sa citila aka uzasna, ale pre dieta je mama stredobod vesmiru do urciteho veku, tak to proste to dieta vnima a chladne matky sa mozu aj na hlavu postavit, inak to nebude.
Preto aj deti tyranov a alkoholikov maju mamu rady, pretoze nikoho ineho nemaju a fixacia na matku, ci uz je chladna, srdecna ci slope, je prirodzena.

katka1981
25. okt 2017

@babulkomale, dakujem si zlata. Aj aj si to prajem, nech som konecne samostatna a nie je vsetko na manzelovych pleciach.

alenkay7
25. okt 2017

@monikafialka naco ti je dieta, aby si vsetko premeškala? A už si porodila že mas take silne reci.

malasandrika
25. okt 2017

@babulkomale vieš, ženy takéto veci riešia dopredu úplne bežne. Keď sa mi na teste zjavili dve čiarky, riešila som všetko - cez interupciu, dojčenie, stopku v škole, plány v práci, pôrod, samozrejme aj vzhľad, lebo aj to je pre mňa dôležité. Nie pre každú ženu je materstvo vrcholom života a pôrod orgazmom.
Pre mňa je materstvo svojím spôsobom obmedzovanie, ale ver, že pre svoju dcéru som tá najlepšia mama