icon

Čo po ukončení rodičovskej?

lulu369
30. sep 2017

Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem

ivik31
28. nov 2017

@zalka vdaka

ivik31
28. nov 2017

@zalka ale asi to neplati pre tych,ktori sa zamestnaju napriklad na obecnom urade a plati ich urad prace,ci ako to je?

zalka
28. nov 2017

@ivik31 nie to nie, to je pre tých čo si úplne sami nájdu prácu u zamestnávateľa, ktorý neberie žiaden príspevok na otvorenie pracovného miesta ...
ak by zamestnávateľ zobral nejakú formy dotácie na vytvorenie pracovného miesta tak ten príspevok zamestnancovi nepatrí ...

ivik31
28. nov 2017

@zalka dakujem este raz,pekny vecer

ivik31
1. dec 2017

Baby a neviete,ci sa da spätne vyplatit rodicovsky prispevok?Mam kamosku,ktora je z Ukrajiny a v roku 2000 sa jej narodil syn tu v SR,ale povedali jej,ze nema narok na nic

evittam
1. dec 2017

@ivik31 Spatne sa vyplaca polroka od ziadosti.

evittam
1. dec 2017

@ivik31 ...takze 17rokov?! Fakt vtipna. Nech pýta tam kde platila dane.

ivik31
6. dec 2017

@evittam ona ma tazku zivotnu situaciu,ale rozumiem,ze 17 rokov dozadu sa to neda,mozem sa spytat ked je niekto zaevidovany na UP od 31.10.dostane v decembri peniaze za ten jeden den,ci sa posiela uz aj november?vdaka pekny den

evittam
6. dec 2017

@ivik31 A je zaevidovana ako co?! Ake chce peniaze?

ivik31
6. dec 2017

To nie ona to moj brat je zaevidovany od 31.10.vratane,tak som chcela,ci dostane peniaze v decembri za ten jeden den ci aj za november?

natalienka12
6. dec 2017

@ivik31 Ake peniaze? Podporu v nezamestnanosti? Prislo mu uz rozhodnutie o priznani podpory?

vetva99
6. dec 2017

Prepacte ale ja som sa v tych poslednych prispevkoch nejak zamotkala 🙂 Prosim, dostatnte ma niektora do obrazu, kto vlastne o co ziada 🙂

ivik31
6. dec 2017

@natalienka ano uznali mu podporu,len nevie ako mu to pride

evittam
6. dec 2017

@ivik31 Podpora sa vypláca pozadu - ako aj skoro všetko. Takže v decembri by mu mala prísť za november + za jeden deň v októbri.

zofi81
6. dec 2017

@zalka @evittam Dievcata, chcela by som vas pekne poprosit o radu. Konči mi RD. Volala som s nasou uctovnickou a nezda sa mi, ako mi vypocitala dovolenku... Od zaciatku r. 2012 som bola PN-rizikove tehotenstvo, na MD som isla od 11.4.2012 - 4.12.2012. Potom RD. S druhým synom som zacala MD 6.12.2014 - 1.08.2015. Potom RD, ktora mi konci dnom 16.1.2018, ked ma syn 3. narodeniny, alebo nasledujuci den? Uctovnicka mi vypocitala 23 dni dovolenky... Je to spravne? Dovolenku za rok 2011 som mala vycerpanu... V dobe ked sa narodil prvy syn som este 33 rokov nemala ale ked druhý uz ano.
Este by som sa chcela spytat. Kedze sme sa prestahovali a do BA uz za pracou dochadzat nemôzem, ako to urobit, aby som dostala tu najvyssiu podporu... Ku ktoremu si mam dat ukoncenie PP? A ma to byt len dohodou? V pripade, ze by ma uz nechceli prijat a mozno by som mohla dostat aj odstupne, mohlo by mi to skor poskodit pri vypocte tej najvyssej podpory? Mam nacitane tony materialov a neviem sa z toho vysomarit...
A este, ak som to spravne pochopila, v tej jeden den mam cerpat dovolenku a zvysne dni, tych 22 mi maju len preplatit? Nechcem to nejako pokazit, druhy syn ma podozrenie na autizmus a peniaze potrebujeme na vsetky mozno aj nemozne terapie, aby sme ho co najviac posunuli dalej... Dakujem velmi pekne.

zalka
6. dec 2017

@zofi81 vyrátala ti zle dovolenku,
za rok 2012 ti patrí celá dovolenka, za rok 2012 si bola na PN a RD dokopy menej ako 100 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni,
za rok 2014 nepatrí, za rok 2015 ti patrí 11/12tin dovolenky lebo si bola na RD 109 pracovných dní a sviatkov takže sa ti kráti dovolenka o 1/12tinu vid §109
môj názor máš 43 dni dovolenky ... mne to príde že ti zabudla pripočítať dovolenku za prvú MD . alebo si si ju vyčerpala.

a áno 1 den čerpať zvyšok preplatiť ..

zofi81
6. dec 2017

@zalka dakujem velmi pekne za odpoved, ja som sa jej na narok na dovolenku pytala uz ked mi skoncila prva MD este koncom roka 2012 a uz vtedy mi povedala, ze nemam narok na ziadnu. Som si myslela, ze pocas MD nemam narok a viac som to neriesila. Potom neskor, ked som sa dozvedela od kamaratky, ze narok mam, som myslela, ze preto mi ziadnu nedali, lebo som hned na zaciatku r. 2012 bola na PN a tak som nemala odpracovanych tych 60 dni nepretrzite... Takze v podstate ju vypocitala dobre, ale za prvu MD mi nechcu nic priznat... Viem sa odvolat na nejaky zakon?

zalka
6. dec 2017

@zofi81 no predsa na zákonník práce, ved MD sa ráta za odpracovaný čas .. takže je tam nárok na celú dovolenku .. pripomen sa jej ... a navyše dovolenka nemohla prepadnúť ... lebo aj na to zákonník práce myslí čítaj
§ 113 odst
3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

zofi81
6. dec 2017

@zalka dakujem, zajtra jej volam, potom dam vediet, ako som dopadla... Som chcela mat "nieco v rukach" ak mi zase zacne vypravat, ze nemam na nu narok... A to ukoncenie PP k 17. januaru? A to odstupne by mi k tej najvyssej podpore skor pomohlo alebo uskodilo? Dakujeeem! Zajtra chcem zavolat sefovi a dohodnut sa, preto tolko otazok... A velke dakujem, ste uplne skvele, ako tu babam obidve pomahate!!! ☺

zalka
7. dec 2017

@zofi81 odstupné nemá velmi vplyv ak je dosť dovolenky na preplatenie ... a na zvýšenie denného VZ
a 17.1. je prvý den v práci

elizita
7. dec 2017

Ahojte , ja sa chcem spytat ci sa dni PN a RD scitavaju. Lebo v roku 2015 som bola 6 dni PN, potom jeden den Pcko, potom nejakych 70 dni PN, potom MD a potom RD nejakych 60 dni.. moze mi mzdova na zaklade tohto nieco kratit? Lebo ked to scitam v danom roku, tak je to nad 100 dni.

natalienka12
7. dec 2017

@elizita Myslis kratit dovolenku?

majusqa77
7. dec 2017

@elizita ano. za pn, ocr, rd

elizita
7. dec 2017

@natalienka12 ano, krati sa mi ako? Aj za RD v rokoch 2016, 2017?

natalienka12
7. dec 2017

@elizita ano za obdobie RD nemas na dovolenku narok. Len za obdobie materskej.

elizita
7. dec 2017

@natalienka12 ani, to chapem, ze za RD nie. V 2015 mi za MD predsa nabehlo 20dni dovolenky.. ta sa mi skrati za tu PN a nasledujucu RD, a potom sa krati aj za RD v rokoch 2016, 2017? Tym padom mi asi nic aj tak nezostane...

majusqa77
7. dec 2017

@elizita ak si iba na rd ti narok na dovolenku vobec nevznikne

natalienka12
7. dec 2017

@elizita nieee za RD ti nemozu kratit dovolenku! Len za PN ak si bola viac ako 100 dni PN.

majusqa77
7. dec 2017

@natalienka12 ? za rd sa dovo predsa krati 🙂

natalienka12
7. dec 2017

Roky 2016 a 17 neries. V roku 2015 mas narok na alikvotnu cast dovolenky do nastupu na RD. Neviem aku mas vymeru ci 4, 5 alebo 6 tyzdnov.