Čo robiť po skončení rodičovskej dovolenky?
Syn bude mať v decembri 6 rokov, do školy teda nastupuje až budúci rok. Mám na jeho predĺženy RP, keďže tento je vraj možný poberať len do 6 rokov, je volako ošetreny čas potom? Teda kým nastúpi do školy? Alebo od januára už nemám nárok na nič, len sa prihlásiť ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov aby som aspoň zdravotné poistenie nemusela sama platiť? Syn nie je ZTP a ani nejdem nič také vybavovať, takže opatrovateľske sa nás netýka.
nema pracovny pomer.
Mala som rovnakú situáciu, dieťa nie úplne v poriadku nato, aby som si mohla nejakú lepšiu prácu, ale zas nie až také choré, aby mi priznali opatrovák. Tak som si musela nájsť prácu, ktorá je síce "pod" moje možnosti a platená nič moc, no s premenlivou pracovnou dobou, ktorá mi vyhovuje, aby som si riešila aj všetko okolo dieťa Držím ti palce ❤️
@zorkahorka toto jej asi nevyjde, ja som bola v rovnakej situacii, mam majove dieťa, tiez som mala predĺžený rodičovský kvoli zdrav.stavu dieťaťa a nevyšlo mi nič, a to som robila pred materskou. Nezachadzaju az tak daleko, ale posledne 2 roky iba, co vlastne bola na rodicaku.
Poriadaj pána manžela, aby sa u vás postaral.
chodi maly do skolky ? na celodenny pobyt? nechces brigadu aspon na par hodin ?
bude treba sa prihlasit na UP aby sa za teba platili odvody a vi budes mat narok na davku v hmotnej nudzi zavisi od prijmu domacnosti a poctu osob ak manzel pracuje a ma aspon minimalnu mzdu narok ti nevznikne
Tu je taka empatia,ze az.. nikto nic o nej neviete,ani o diagnoze dietata,ale hlavne,ze kazdy ju odcudzujete. A milujem,ked vypisuju zeny,co tu ani neziju a v kazdej teme tzv.radia a vyjadruju sa ako my tu mame zit. A potom,ze preco odtial ludia utekaju. No prave preto....
@terina25 nechapem co tu stekas. @autorka uz bola doma maximum co mohla. Prepáč, ale snad nečaká, ze stat jej bude platiť do aleluja. V inej krajine by nedostala ani to, či u nas. Nie, nevieme, aké chore ma dieta, pokial je to na ZTP, nech vybavuje a rieši. Pokial nie, bude musieť sa podľa toho zariadiť. Bud ísť do prace a platit opatrovateľku, alebo bude doma a bude to ťahať všetko muz. Presne tak, ako ine ženy, čo majú chore, či postihnute deti. Pokial nenoze ísť do skolky preto, lebo potrebuje nejaké lieky, nech sa autorka informuje, či tam nepotrebuju kuchárku, pomocnú silu, upratovačku.... nasa suseda presne takto robi, od 3 rokov je tam s malou. Žena s VS, ale obetovala sa za dieta, je s ním, a má za to aj nejaké peniaze (ano, síce malo, ale vždy lepšie ako 0). Vieš, všetko dá dá, keď sa chce. Nielen nadávať na stat, vies. Stat tu nie je na to, aby sa staral o tvoje dieta, nato sú tu rodicia.
Tu je každý so zdravotne znevyhodneným dieťaťom socka. 👏👏👏
Autorka, žiaľ, neporadím. Naozaj ostáva len UP alebo si nájsť brigádu na 2-3 hodiny denne, ale úprimne, u nás je veľmi málo takýchto ponúk. A viem, že nie vždy sa to pri týchto deťoch dá. Tiež máme dieťa s XY diagnozami, kde nám nič neprešlo. Má 15 a v živote bude len veľmi ťažko raz fungovať, no vyhliadky na ID sú mizivé, až nulové.
Mila autorka, v prvom rade vam prajem vsetko dobre a veľa radosti zo zivota napriek choremu dieťatku.
Zijem v AT, slobodna matka po odpracovani 1 roka a predchaduajucich problemoch je na up. Mesačne dostava 1600 €. Je to byvala kolegyňa, takze nie jedna pani povedala!
Len tolko na tému, iny štát iný mrav. Preto ti nebudem vypisovat aby si si nadla opatrovatelku alebo zdravotnu sestru do skolky.
Moja naj kamaratka ma zial dve deti s postihnutím. Kolko sa oni rodicia nabojovali za vzdelanie deti, je nonsens! Ziju na Slovensku.
Takze to, ze niekde je v pohode schvaleny osobny asistent ci zdravotna sestra je krasne ale nie bezne.
Ja ti zial pomoct neviem ale prajem ti aby sa ti situacia vyriesila co najlepsie pre všetkých.
Iste su aj zeny, ktore pracovat nechcu ale verim, ze je lepsie byt v praci a mat zdrave deti! Hlavu hore a skus vnimat aj na SK to pekne ako aj v zivote ❤️
@terina25 vsak v poriadku, stara sa tak isto ako akákoľvek iná matka. Len si treba uvedomiť, že štát tu nie je na to, aby ti suploval v tom pripade tvoj výpadok prijmu. Môže ti pomôcť, co aj robi. A btw, ano, nevieme, ako vážne je chore jej dieta. Niektoré si tu ale myslia, ze pokial ma ich dieťa alergiu ci ekzém, tak hneď už bum, predĺžený RP do 6 rokov, lebo vsak majú "chore" dieta.
@terina25 To dieťa má vážnu dg? Keď spomínaš ústav. Ak by to bolo vážne, tak vybavuje opatrovateľský, čiže dg je taká (pravdepodobne), s ktorou bude normálne fungovať, má v pláne nastúpiť do školy.
autorka: A dieťa chodí do MŠ? Mal by byť predškolák, čiže musí absolvovať prípravu. Alebo máte IP kvôli zdravotným problémom?
Zeby konečne zdvihnúť zadok a ísť konečne do prace?
@katica06 ano, ale ako tu citam, tak premudrelych je tu viac, co tvrdia, ze "asi nie je tak vazne chore, ked nepriznaju opatrovak". To je krasna teoria, ako urad vie posudit zdravotny stav, len uz nevidia tu prax, ze to dieta je mnohokrat podla nich chore "nejak napoly" a opatrovak zamietnu. Ale realne nedokaze fungovat same. Alebo matka pracovat tak, aby zabezpecila vsetko, co je potrebne na zivot a zaroven este aj na pripadne terapie, lieky, atd...
Vid tu prispevok od
@svetlonos...
A poznam viac zien s vazne postihnutymi detmi a este aj problemy im stat robi, ked potrebuju vybavit specialnu pomocku, vozik atd. Ci Slovensko, ci CR. Aj tam je to podobne.
@zuzanockamt este ze ty vies, ci ma alebo nema vaznu dg. 👏
@terina25 Neviem, preto sa pýtam. S vážnou dg by bol problém aj s umiestnením v bežnej škole ( a o tom autorka nepíše).
Ahojte.rozumiem reakciám ,ktoré suv tejto téme ,aj na jednej ,aj na druhej strane.
Nakoľko vieme,že existujú aj muži/ženy, ktorí radi využijú systém.ale v konečnom dôsledku ich to len dobehne ,keď dosiahnu dôchodkový vek a prečo ja mám tak málo dôchodok.
Nakoľko mám hendikepované dieťa , DMO ľavá ruka,ľavá noha , máme uznaný ztp so sprievodcom od 3rokov,zatail do 5 rokov (marec 2024).verím,že s jej dg jej predĺžia do 6 rokov.
Tak my sme napr druhá skupina, ktorá by nechcela využívať soc.system štátu.ale rza keď má dieťa hendikep ,pohybový a oni odpisu ,že môžme chodiť autobusom.tak no comment
Ale každý druhý asocial naša menšina (nenaražam na slušných, pracujúcich občanov) má ztp a plne nákupné košíky.tak asi niečo nie je na poriadku.
Ale ztp parkovací nám nepriznali už po druhý krát, lebo dieťa chodí.ale zakopava, špičkuje.nema koordináciu.po schodoch má doprovod.popripade ide po štyroch.ale nie, neschvália.
Záleží žiaľ od kraja a konkrétneho posudky.lekara ,môj pocit
@pe_mi Ako je potom možné, že ZŤP (parkovačku) schvália autistovi?
Ked ma nastupit do skoly asi nebude na tom zdravotne az tak zle a teda mal by absolvovat predskolsku triedu potom ti baby radia dobre maly do skolky mozno.do.specialky?a ty normalne do prace ak ti nezanikol pracovny pomer mozno skusit urad prace a podporu na pol roka.ak nie je syn schopny navstevovat slolku daj mu posudit zdravotny stav a ziadaj opatrovatelsky prispevok..
@zuzanockamt absolútne netuším.podla mňa autista ,ak je horší stupeň, možno odôvodnila tým,že by mohol okoliu ublížiť?
My chodíme pravidelne na liečenia a s našou dg , presne našou majú baby(teda ich deti s hemiparezou) úplne od začiatku parkovací .
Jednoznačne sa presviedčam, že záleží na posudkovom lekárovi .dokonca tento druhý krát,čo sme podávali,som sa aj odvolala a neprešlo to!!zase podám v roku 2024 a asi si vymyslím,zhorsim stav dieťaťa (srandujem)na hlavu
@zuzanaa239 u nas to iste, tiez dcera cukrovka od 2 rokov, teraz ma osem je druhacka a stale chodim do skoly pichat cez obed. Neviem si najst pracu, som na urade prace uz rok a pol. No katastrofa. Tiez som musela ukoncit TPP po skonceni rodicaku mladsej dcery. Cele zle..
@katica06 no ved o tom hovorim, ze je to bieda a nie kazdy ma moznost, ze sa da aj na HO alebo tak. Polovicne uvazky sa dost tazko zhanaju aj matkam zdravych deti a nevychadza im to potom vodit dieta do skolky, zo skolky. Ak si v ramci mesta alebo s dobrymi spojmi, ok, ale ak mas cestovat hodinu niekam, este aj prestupovat, to sa ani nroplati ten polovicny, fakt 😔.
@hiro no mozno ani to nie, co ja viem. Mozno ako tu mamicky hovoria, ze chodia pichat inzulin, napriklad. Ucitelky to pichat nemozu 🤷♀️
Napriklad manzel bol skolak, ked mu spoluziak dal ochutnat sezamovu tycinku, dostal zachvat, nevedel, ze je alergicky na to, dovtedy sezam nejedol. A co spravila ucka? Poslala ho s dakou starsou ziackou pesi do nemocnice, ze je to "kusok". Skoncil na JIS a ma stastie, ze sa neudusil. Slapacka asi 15-20 min. do kopca. A mama mu robila v nemocnici, ta ked sa to dozvedela, tak skoro skolabovala, isla robit poriadky potom do skoly. A dnes? Nerobim si iluzie, no...
Tiez som bola v takejto situacii, v dobre platenej praci som dala vypoved a robila som na ciastocny uvazok, aby som vsetko to co bolo nutne stihala. Pre mna bola priorita, aby bolo dieta v skolke ci v zariadeni tie 2-3 hodinky, aby sa socializovalo. Nechcela som, aby trpela kvoli ochoreniu a zaroven bola mimo deti. Bolo to vsetko priserne tazke,podmienky cista hroza a viac som plakala ako sa tesila. Prioritou bolo dieta a jeho vyvin.

'' pretože mi ho aj tak zamietnu. Nesplname podmienky v tomto byrokratickom štáte'' ==> nezamietnu podkial potrebuej specialnu starostlivost, z toho co pises dieta asi nechodi do skolky, preco to nevyskusas? a potom cakas ze ti to budu zeny davat milodary ci co?
skoda tej podpory ze si si ju nechala prepadnut, pokial si ovsem na nu mala aj narok.
ono taketo veci najlepsie zistovat cerz urady, nakolko mi nepozname celu tvoju zivotnu situaciu, ani nevieme ci mas muza rodinu co ti pomoze, atd atd...to nikde nespominas, podla vsetkeho si matka samozivitelka? stat to nezaujima, stat sa nestara o to ci si sama ci nie...
tak na co cakat tu empatiu ked text je len text a ked je este tak formulovany ze ho kazdy moze pochopit 3 roznymi sposobmi.??
a este raz, za opytamie na urade nic nedas.