icon

Čo robiť pri ukončení rodičovskej dovolenky?

jankicia
2. dec 2024

Prosím Vás, v decembri mi končí rodičovský a od januára som chcela ísť do práce ale detičky mi nevzali do škôlky.Obvolala som 6 škôlok a nikde nič. Takže od januára nedostanem nič iba prídavky. Mám ešte nárok na nejaké peniaze? Ďakujem.

maciatkolulu
4. dec 2024

@lienka.7 to je úplný fakt,ale skús mi prosím vysvetliť zmysel tyych dávok pre väčšie deti,čo nevezmú do škôlky? Narodených do 31.8. prečo tam stáť vypláca ? Z okolia mojej dcéry ,dieťa bude mať štyri,mama v práci,táto v práci,dieťa po bankách a mesačne cvaka od štátu "vreckové",lebo ho vraj nezobrali do škôlky. Toto potrebujem pochopiť.

maciatkolulu
4. dec 2024

@karolsisa v tom zahraničí máš ešte väčší problém s jaslami a školkami ako na sk a zamestnania ako na sk. Pochybujem,že predavača v bille,ma kutik strážený 4,alebo 8 hodín a tak,tiež sú zamestnania a zamestnania. Ale tí už máš aj na sk. Že veľké firmy majú svoje škôlky,alebo prispievajú na súkromné. Ale opäť. Sú ženy,či robia ako predavačky atď. Myslíš,že tie majú lepšie možnosti pri nástupe do práce a od oveľa,oveľa menšieho dieťaťa?

petko81
4. dec 2024

@suzy2508 naša sa narodila 22.3.22 a zobrali ju teras od septembra,2.5 ročnú.
Držím prsty

suzy2508
4. dec 2024

@karolsisa áno, tomuto rozumiem. Ja len že či to bude platiť s tým umiestnením aj počas roka. Chápeme sa, že človek podá prihlášku rok vopred (v mojom prípade január 2025 má malý 2 roky), prihlásila by som ho do škôlky od januára 2026, kedy dovŕši 3 roky a či by mi ho musel zriaďovateľ prijať, keďže to už v platnosti bude. Resp. či je to vždy len od septembra a teda od septembra 2026 mi ho už budú musieť prijať (mal by 3 roky a 8 mes)

karolsisa
4. dec 2024

@suzy2508 myslím, že počas roka to nebude platiť. Dieťa budú musieť zobrať len v prípade, že do septembra dovŕši 3 roky. Čiže až v nasledujúcom šk. roku (2026/27). Teda ak tomu správne rozumiem. V prípade dostatku miesta ho samozrejme zobrať môžu. Držím palce, nech sa vám pošťastí 🙂

bubbka
4. dec 2024

@lienka.7 ze lepsie naplanovat tehotenstvo :D ach dobry vtip...

suzy2508
4. dec 2024

@karolsisa ďakujem pekne 😊

ailiba
4. dec 2024

@jankicia bohuzial, nemas narok na nic. Mas moznost sa zamestnat a platit sukromnu skolku, opatrovatelku, prip. Nejaky rodinny prislusnik... Alebo ostat doma az do septembra, kym ti dieta neprijmu. Poznam nie jednu, co tak ostala.... Drzim palce.

karolsisa
4. dec 2024

@maciatkolulu záleží od konkrétnej krajiny. Ale čo sa týka napr. Rakúska, tam je vraj dobrý systém zariadení pre malé deti, teda aspoň v mestách. Ak by sme mali debatovať o USA, tam je to, naopak, katastrofa.

maciatkolulu
4. dec 2024

@karolsisa bývam v AT. A teda škôlky a jasle sú plné jedna radosť. Nehovoriac o Tom,že jasle a škôlka poobede sa platia. Štátne a to slušne výšky.

lienka.7
4. dec 2024

@suzy2508 prijať dieta do skolky je možné od dovŕšenia 2 rokov, musí však byť samostatné a bez plienky. Je to však skôr výnimkou, pretože kvôli veku je takéto dieta pocitane za 2 deti. Pokial chceš, aby ti malý nastúpil do skolky v januári 2026, tak musíš podať prihlášku v sk.roku 2025/2026, v máji, ako sa podávajú. Inak v pohode môže potom nastúpiť aj od septembra 2025, nemusis vobec čakať do januára. A predpokladám, že riaditeľka, pokial ma volne miesta aj uprednostní takéto deti, pretože pokial dieta nenastúpi do 15.9., skolka na neho nedostane dotáciu za celý rok. Cize na tvojom mieste volím nástup od 1.9.oficialne, s tým ze sa dohodnem s riaditeľkou, ze malý nastúpi reálne až v januári. Im môže byť jedno, že tam nie je, lebo peniaze na neho dostanú a majú menej deti. Ako sa povie, ak vlk je sýty, aj koza celá.
A inak vždy je hraničným dátumom na prijatie 31.8. Vtedy tvoj malý 3 roky ešte nemá, cize nie, nie je povinný ho prijať. Až ten ďalší rok, kedy už k 31.8.bude mať 3 roky, aj keď v tvojom prípade už pomaly aj 4. Žiaľ. Ak ta čokoľvek este zaujíma, v pohode napis ss. Obe deti mám zimné a jarné cize tiež som to riešila.

najjulinka
4. dec 2024

@lienka.7 no ono my ked sme šli do štvrteho tak sme si prepočitali, či to dame..... Dohodli sme sa, že si doprajeme ozaj 3 roky volno z prace a nebudem pracovať...... Co pri predošlých troch tak uplne nebolo. No čo čert nechcel s prckom som na rodičaku do 6 rokov a ceny za ten čas tak stupli ako nikdy predtým (jedinýkrát v živote sa ma z UPSVaRu pýtali či to finančne dáme).... Medzičasom pomenili danove bonusy a všetko k tomu nastavili,a le my tie vysoke danove bonusy na 4 deti nedostaneme ale všetko - školky, kružky, družina, obedy išlo hore k tomu zvyšeniu danoveho bonusu.. .ani jeden den v živote som neboal nezamestnana.... ale celý prepočet ako čo dáme je uuuuuplne v ****... všetko je inak ako sme vypočítali.....
Peniaze nie su všetko a davame to,a le vtedy ked sa ma na UPSVaR pýtali či to vobec dame, som im odpovedala, že neviem....... Mala som bobky aj ja z tej prorodinnej politiky, ktorá nejak nepočítala s deťmi.... :-/

lienka.7
4. dec 2024

@najjulinka uplne s tebou v tomto súhlasím. A pokojne si buď doma koľko chceš, v tom ti nikto nebráni. Ale nežiadal, aby ti za to stat este navyše aj platil (myslím teraz nád tie 3 roky). A to je podstatou všetkých takýchto diskusii. Btw, ako v inej diskusii "vtipne" poznamenala autorka, ze prečo stat neplati žene len tak ďalšie 3 roky doma, lebo vsak predsa si potrebuje oddýchnuť po tych 3 rokoch co sa starala o dieta! 🤦‍♀️ niektoré si myslia, ze tým, že porodili, naplnili svoju "misiu" na tomto svete a uz nemusia vôbec nič.

lienka.7
4. dec 2024

@maciatkolulu myslím, že môj názor veľmi dobre poznáš. Ja nevidím jediný dôvod, aby stat platil matkám hocičo navyše, s výnimkou keď sa stara o naozaj postihnuté dieťa. A zdôrazňujem to slovo postihnuté, lebo predlzene rodicaky na základe soplikov by mohlo mať priznaných asi 98% deti.
Takýmto matkám, ktoré sa o postihnuté deti starajú by stat nemal vyplácať ani nejaký smiešny rodicak, ale normálne priemernú mdzu.

najjulinka
4. dec 2024

@lienka.7 myslim, že mnohe by vymenili ak by dieťa bolo zdrave a stačili im tri roky....... Do 6 nepredlžia pre modre oči ale pre zdrav.dovody.

maciatkolulu
4. dec 2024

@najjulinka mrknibsintubtie témy a porovnaj alergie a intolerancie s ťažkou formou dmo napríklad. A dostávajú do tých šesť rokov skoro rovnako. S tým rozdielom,že dotyčné matky naozaj postihnutých detí sa v robíte zaručene neukážu,kdežto matky týchto druhých "vážne"chorých detí sú veselo v práci a detičky celý deň v škôlke. A ešte sa sťažujú,že platia zrps 25 eur na pol roka a obedy stoja mesačne 55.... Poznám prípad dieťaťa vraj sociálna fóbia,decko od troch do šesť rokov s koľké a úplne doslova hovno ku bolo a nebola jediná,ešte na mňa pozerali,že či mi nesibe,že neberiem nič ...toľko k tým mamičkám,čo by dali všetko za zdravé detičky....

najjulinka
4. dec 2024

@maciatkolulu chvalabohu my na ťzp nie sme..... a teda bola by som rada, keby to šlo len k lepšiemu.... s najstaršou som nemala predlženy rodičak,a j ked teda už viem, že sa to dá..... na ťzp nikdy nemala - prepadala sitom..... v podstete sme riešili, že opatrovatela by nepotrebovala, ale osobnu asistenciu (nie celodennú) ano a štát sa tvari, že je zdrava, lebo ma v podstate 2 mini diagnozy, len kombinacia zrovna tých dvoch robí šarapatu..... bude dospela a o chvilu sa štat bude tváriť, že je samostatná a ma si najsť prácu........ bez šance.....

maciatkolulu
4. dec 2024

@najjulinka bola som na Tom podobne...ale ja som bola šťastná,že napriek všetkému,bola ok. Ano,mala problémy s učením atď. Ale nebolo to nič,oproti iným. Ano,mala/ma v sebe shunt,ale je inak ok. Zdravá,mladá žena,už mama zdravej dcéry,preto má vytláčajú pseudo diagnózy a drzosť vôbec brať na ne prachy. Lebo sú rodiny,kde to potrebujú priam zúfalo.

suzy2508
4. dec 2024

@lienka.7 ty si zlatá, ďakujem pekne za polopatistické vysvetlenie. Aj som si to screenshotla, ak mi niečo napadne, píšem 🙂

lienka.7
4. dec 2024

@suzy2508
Nemáš za čo 😁 pokojne napis ak niečo, nie všetko sa dá totižto písať verejné 😉🤫🤐
PS. Mile, ze niekto aj podakuje, ja som tu totižto ta "naj" polointeligentna svinka podľa iných 🤣🤣🤣

lienka.7
4. dec 2024

@suzy2508 ešte doplním, nech je to uplne jasne tu prihlášku podávas máj 2025😉, na sk.rok 2025/2026 😊 lebo čítam to po sebe, napisala som to trosku chaoticky 🤔🙈

jankicia
autor
4. dec 2024

Fuuuu, no pravdu povediac ani som nečakala takúto búrlivú diskusiu 🙂 Takže, v prvom rade chcem poďakovať za poradenstvo mamičkám, ktoré má chápu a potom tie , ktoré sú veľmi "múdre"a odsudzuju aj keď nepoznajú situáciu do hĺbky. Tak len v krátkosti...na SK som nežila niekoľko rokov.
Okrem dvojičiek mám ešte dve ďalšie deti Áno v zahraničí som nemala nikdy takýto problém, že čo s deťmi...Ale ok ...Vitajte na SK. Škôlku som riešila naozaj skoro a nie ako niektoré píšu v decembri. Mala som sľúbené od viacerých riaditeliek, že vezmú určite na 100%. ... žiaľ nevzali. Čo sa týka opatrovateliek áno mala som dve ale obe otehotneli a zatiaľ sa mi žiadnu nepodarilo zohnať. Babky ani kamošky nemôžu, keďže som ešte k tomu presťahovaná mimo. Chcela som len radu, keďže som nebola až tak znlalá SK zákonov a na úradoch sú " veľmi milé paničky". Ďakujem ešte raz.

lillibeautycentre
5. dec 2024

@jankicia Ahoj, nebudem komentovať niektoré reakcie🤮🤮🤮. Dostala si zo spádovej škôlky rozhodnutie o neprijatí dieťaťa z kapacitných dôvodov? Zober ho na úrad práce a tam znova požiadaj o predĺžený rodičovský. Pozri link, ktorý som pripla vyššie. Držím palce 🎄🎄🎄

4_veronika_4
5. dec 2024

@lillibeautycentre na toto nemá nárok , je to pre rodičov ktorých dieťa dovrsilo 3 roky do 31.8 ...na toto by mala nárok budúci školský rok

karolsisa
5. dec 2024

@maciatkolulu mám rodinu v AT, tí si pochvaľujú. Možno záleží tiež od lokality ako na SK 🤷‍♀️

agatakarcova
5. dec 2024

@lienka.7 Možno vaša rada nemala vyznieť škaredo, ale pre mňa je. V preklade: na deti si vopred treba zarobiť alebo ich počať tak, aby nemali narodeniny v zime? OK, možno aj takáto stratégia niekomu vyjde, ale v dnešnej dobe, kde sa mnohé páry snažia o dieťatko a nevychádza to, kde pracujú obaja rodičia a aj tak je ťažké našetriť si hoci aj na polrok dopredu, tobôž pri dvojičkách, mi príde táto rada ako neempatická. Platiť súkromnú škôlku alebo opatrovateľku, keď bežný plat toto nepokryje, len kvôli tomu, aby si žena udržala prácu, je trochu nedomyslené zo strany štátu. Viem, o čom hovorím, bola som šťastná, že sme dostali štátnu škôlku pre dieťa pred dovŕšením jeho 3 rokov. Mamičky, nebuďme na seba zlé.

jankicia
autor
7. dec 2024

Prosím Vás, ešte otázka.... úrad práce je tam predsa len veľa ľudí bez práce.... nemôžu mi oni niekoho dať na opatrovanie? Ďakujem

mamina7070
7. dec 2024

@jankicia ty si mozes vziat nieko na opatrovanie ale musis ho zaplatit
a nie tak to nefunguje ze zdravym ludom len tak prideluju opatrovatelky

jankicia
autor
7. dec 2024

@mamina7070 však áno zaplatím ale zatiaľ nikto nemá záujem.

mamina7070
7. dec 2024

@jankicia skus na stranke domelia alebo na fcb skupine mesta alebo mozno ponukas malo