icon

Čo robiť pri ukončení rodičovskej dovolenky?

jankicia
2. dec 2024

Prosím Vás, v decembri mi končí rodičovský a od januára som chcela ísť do práce ale detičky mi nevzali do škôlky.Obvolala som 6 škôlok a nikde nič. Takže od januára nedostanem nič iba prídavky. Mám ešte nárok na nejaké peniaze? Ďakujem.

karolsisa
3. dec 2024

@jankadr súhlasím, že na svk máme ozaj dlhú matersku/rodicovsku. Ale navrat do práce máme komplikovanejši. V zahraničí je veľa firiem, ktoré majú detské kútiky, v ktorych je o deti postarané, pokiaľ je matka v práci a dokonca si môže odbiehat dojcit. Na svk je toto ešte len v plienkach a skôr ojedinelé. Sú aj možnosti opatrovateliek, ale toto tiež závisí od lokality, rozdiel je BA, kde je bohatá ponuka a Bohom zabudnutá dedina a voziť dieťa niekoľko km, plus ako dievčatá spomínali vyššie, keď si matka prepočíta náklady na opatrovanie a benzín, zistí, že sa jej to vôbec nevypláca. A chcela by som vidieť osobu, ktorá by dobrovoľne chodila do práce a nič nezarobila. Nikto nevraví, ze štát sa ma starať o deti do puberty. Jediné čo chceme je, mať možnosť deti niekam umiestniť, pričom na to neminieme celú výplatu. Ak ide len o to, o každé jedno dieťa, ktoré ma žena v štátnej škôlke sa v podstate stará štát, keďže sa platí minimálne školné (zvyšok dotuje štát). Vykrikujete, že chceme hodiť dieťa na krk štátu, ale v podstate to každá jedna tak či tak robíme 😃. Problém skôr vidím v tom, že niekoľko rokov späť, štát veselo rušil školy, škôlky, lebo sa rodilo menej detí, teraz chce, aby sa rodilo viac detí (čo sa aj v posledných rokoch deje), zdvihli sa prídavky atď, čo je pekné, len akosi zabudol poriešiť práve tieto inštitúcie.
Je na svk vôbec možnosť vybavovať zariadenie (jasle/škôlku) pre nenarodene dieťa? Pokiaľ viem, súčasťou každej prihlášky musia byť osobne údaje dieťaťa. Teda ak berieme oficiálnu cestu. Neoficiálne si dokážu takéto veci vybaviť ozaj len vyvolení...To sa pýtam čisto zo zvedavosti, či vôbec jej toto reálne riešenie na svk

bejka90
3. dec 2024

No ja si myslim, ze ak mate papier z maja ked boli zapisy, ze vam deti neprijali, tak by ste mali mat narok na dalsi rok rodicovskej.. ale meviem to na 100%, dobre by bolo ist sa opytat na urad...

lenkakravcova
3. dec 2024

@riyadh preháňaš. Pani rieši len vykrytie do konca roka. S DVOJIČKAMI. Zámerne to dávam veľkým, lebo zjavne nechápeš, že tam sú iné náklady než na súkromnú škôlku alebo opatrovateľku pre jedno dieťa.

mamicka2005
3. dec 2024

@karolsisa ja som odpísala suzy2508 aj som ju označila. Nepísala som autorke.... a ani Tebe 😀

karolsisa
3. dec 2024

@mamicka2005 prepáč, v tomto prípade je chyba na mojej strane čo sa týka čítania s porozumením 😅😁

mamicka2005
3. dec 2024

@karolsisa v pohode 😃

jankadr
3. dec 2024

@karolsisa ja nevykrikukujem nič🙂Iba som reálne opísala stav,ktorý záleží od toho,či sa chce autorka vrátiť do pôvodnej práce.Ja som sa napr chcela,lebo dobrý plat,lebo dobrý kolektív,lebo dobrá šéfka,lebo dobrá pracovná doba..Neviem,akú prácu má autorka A preto som pomaly rok dopredu riešila škôlku,obehla babky,či sú ochotné pomôcť mi v náročných dňoch chorôb v skolke a riešila s mužom,že aj on už občas bude musieť zostať doma a hlavne už aj voziť deti zo škôlky,keďže syna som počas RD vozila iba ja.A plánovali sme dopredu kto,čo a ako a potom už za jazdy.A chápem,že na Orave bude problém so školskou,keďže je tam určite viac detí.A reálne,my nevieme autorke pomôcť,iba rozumné poradiť.Ziadne čarovné palicky nemáme a ani neporadime inštitúciu,odkiaľ prídu peniaze alebo kam dať deti.Vsetky,ale že všetky moje kamošky a kolegyne lepia ako sa dá,s mužom,bábkami,kamoškami,jaslami,súkromnými skolkami,au-pairkami.Mam aj kamošku so 4 deťmi,čo je na RD,dva dni jej najmladšie dieťa stráži mama,lebo ona učí v škole.A je šťastná,že učí,lebo ma zmenu🙂A keď vidím,čo všetko robí so 4 deťmi,tak ma môj obdiv.Mnohe moje kamslosky pracujú od 2 rokov deti (áno dobre práce za slušný plat) a ver mi,že sa v živote obracajú a hľadali riešenia a možnosti.A teda všetky sú uvedené vyššie.A už aj tu na SK je zopár lastovičiek l,firiem,čo ponúkajú kratšie úväzky

lienka.7
3. dec 2024

@4_veronika_4 nic v zlom, ale to je fakt skvelá rada dat výpoveď v praci... a potom prácu s malými skolkarmi nájde kde?

karolsisa
3. dec 2024

@jankadr sorry, svoju správu som zovseobecnila a zakomponovala som odpoveď aj na názory iných žien v tejto diskusii, hoci som označila teba. Pravda, že autorka mohla situáciu riešiť už minimálne v júni, keď zistila, že jej deti nevzali do štátnej škôlky. Minimalne obehat inštitúcie a získať info, či je možné cca polroka poberať ešte nejakú dávku. Ja som zasa len reagovala na to, že si hneď na autorku napísala, že chce, aby sa jej o deti staral štát, čo nemyslím, že zrovna o toto jej ide. Každopádne, treba využiť možnosti, ktoré ma k dispozícii. Ťažko povedať či ma šťastie a môže očakávať pomoc napr. z rodiny. A stazene to má tým, že ma dvojičky. Sama píšeš, že je náročné poriešiť jedno dieťa po materskej, s dvomi je dvojnásobne ťažké. Klobúk dole, že kamoška to zvláda so štyrmi deťmi, avšak je rozdiel riešiť už len 1 dieťa pričom zvyšné 3 ma v zariadeniach a riešiť súčasné 2 deti. Nadávať na štát tiež nepomôže, vieme ako to tu funguje a treba sa podľa toho zariadiť. To ale neznamená, že nemôžme povedať, čo si o fungovani na svk myslíme a ako by to bolo pre nás možno lepšie. Každá z nas by skákala od šťastia ak by sme sa nemuseli niekedy pomaly rozkrajat len preto, že po návrate do práce nemáme kam umiestniť dieťa.

ivec16
3. dec 2024

ked chce stat aby matky pracovali, treba im aj vytvorit podmienky (napriklad vo fr skolka povinna od 3 rokov, takze zoberu kazde dieta co ma 3 roky, jasle su problem ten kto neziska miesto v jasliach ma moznost vybrat si opatrovatelku -stat prispieva, resp mozete si nieco odcitat z dani a pod) ja si tiez myslim ze na sk mame luxusne dlhu matersku… aj rodicak… niekomu vyhovuje niekomu nie…neviem ci mame naozaj tak malo uciteliek v materskych skolach… ze ci sa neda otvorit o triedu viac alebo menej podla toho kolko deti sa hlasi… vo fr sa to kazdy rok prisposobuje poctu deti… ale to tu my na fore nevyriesime

ivec16
3. dec 2024

@riyadh krasna buducnost

karolsisa
3. dec 2024

@ivec16 personál by sa možno aj našiel, skôr myslím, že problém je v kapacite budov materských škôl. Každá trieda ma zo zákona nejakú kapacitu (na 1 dieťa/určité m2) ktorú zriaďovateľ nemôže prekročiť....ak sa nemýlim. Koľko detí sa do škôlky vmesti, toľko zoberú, zvyšok ma smolu.

ivec16
3. dec 2024

@karolsisa hej nase slovenske normy su velkoryse…

ibrunova
3. dec 2024

@jankicia neskúšala si škôlku v nejakej blízkej dedine?

tortelinka
3. dec 2024

@lienka.7 fakt rada 🫣

evkatk
3. dec 2024

My v celej rodine podávame prihlášky do jaslí a škôlky hneď po narodení dieťaťa a každý rok tie prihlášky obnovujeme. Nestalo sa, že by deti neboli prijaté, kedy je potrebné. No zo skúseností iných treba podaľ minimálne 2 roky, pred potrebným prijatím a obnovovať prihlášku.

anjelicek26
3. dec 2024

Baby ti to už napisali, deti do jasli platenych alebo opatrovatelka. Ano pôjde jej prakticky celý tvoj plat, poznám to veľmi dobre,bola som v tej situacii viac krát a odratavala každý deň,kedy konečne mohli do škôlky... ale za udrzanie miesta v práci mi to vždy stalo.. a deti tam boli vždy spokojne... je to frustrujuce, rodiny rozpocet to nezachrani, teoreticky môžeš do septembra ostat aj na neplatené rodicaku. Ale čo na to zamestnavatel? Ale riešiť v decembri, že čo s deťmi v januari je nejaké fakt kratkozrake....a ze všade v zahranici majú zamestnavatelia škôlky a Boh vie co ešte je nejaká naivna predstava. Mozno pár veľkých zamestnavatelov ma. 98 percent žijeme v inej realite, kde deti do skolky prihlasujeme s hviezdickou a priezviskom v 10.tt aby ich vzali trojrocnych do skolky...

karolsisa
4. dec 2024

@anjelicek26 ako to funguje v zahraničí vieš najlepšie, keďže v ňom bývaš 🙂. V tom mám, priznám sa, medzery. Ale na svk berú deti vyslovene podľa veku, systémom starší vyhráva. Čiže podať prihlášku skôr nepomôže. Jediná možnosť je obehat všetky škôlky v okolí a dúfať v stastie. Nam tak nezobrali 3,5 ročnú, pretože dokázali naplniť škôlky so staršími deťmi. Ak nie je škôlka pre dieťa spadova, zase uprednostnia dieťa, ktoré ma v danej lokalite trvalé bydlisko. Nemali sme šancu dostať dieťa do štátnej škôlky. U nás bola jediná možnosť súkromná. Pri 1 dieťati fajn. Pri dvojickach je to ozaj finančne náročnejšie. V mojej lokalite by ozaj išla na škôlky komplet 1 výplata. Jediný benefit by bolo udržanie zamestnania, ako tu už viaceré spomínajú. Aj tak zastávam názor, že je to v našej spoločnosti trošku nedomyslene. Po toľkých rokoch, kedy žena už dávno nefunguje len ako žena v domácnosti, ale je riadne zamestnaná, by bolo fajn zmeniť systém a vytvoriť podmienky, ktoré by uľahčili návrat do zamestnania. Treba sa aj v tomto smere hýbať vpred a nepozerať len na to, že ja som to mala náročné, zvládla som to (horko ťažko), tak nech sa trápia aj ostatní, lebo taký je systém a meniť ho netreba. Čo sa dá zlepšovať, treba zlepšiť 😁
Samozrejme, nič to nemení na fakte, že autorka problém rieši v hodine dvanástej.

jankadr
4. dec 2024

@karolsisa pozri aj toto sa už u nás pomaly mení.Byvam v MT a ešte som tu nepočula,že by sa dieťa nedostalo do školky.Minimalne sú tu 3 súkromné škôlky.A dosť aj štátnych.A myslím,že aj minulý rok tu riešilo viacero žien,že im dieťa naopak vzali do škôlky s oni vlastne nechceli,lebo chceli ten platený rodičak🙂Ale viem,že je určite horšia niekde situácia v BA,ale stále hovorím,kde je vôľa,tam je cesta.Poznam kopec žien,čo sa na toto pripravili a nebolo to jednoduché,ale aj také,čo len vyplakavali,ako sa nič nedá (a pritom možnosť bola,len boli aj lenivé).

tiika
4. dec 2024

@jankicia Nepíšeš, kde a ci vôbec si zamestnaná alebo si chcela ísť do novej prace?

Fajn, že si dala prihlášku v máji, no pokial ju zamietli a máš navyše dvojičky, tak situáciu určite nemáš riesit až v decembri. Prepáč, ale toto fakt nie. Asi by ma pot oblieval, nespávala by som, kým by som to nevyriešila, obvolávala v máji, v septembri všetko čo sa da a nie teraz. Mne pride tvoj prístup taký laxný a zvláštny.
No co už teraz? Môžeš sa obrátiť na obec, okres, UPSVaR, či ti nevedia nejako poradiť.
Byť na úrade prace ako nezamestnaná, poberať podporu.
Môžeš si nájsť prácu vo väčšom meste a tam hľadať aj skolku pre deti.
Byt doma s deťmi a zobrať k sebe 1-2 ďalšie deti na stráženie..?
Nájsť si prácu s poobednou alebo inou zmenou, keď bude muž doma.

lienka.7
4. dec 2024

@jankadr to vôbec nie je pravda, v BA sú kapacity volne, ale rodičom sa jednoducho nechce nosiť deti inde. Zial, nemôže každé dieťa chodiť do škôlky "pod domom". Potom nech si rodicia platia dráhu sukromnu, keď im to nevyhovuje.
Mimo to, takmer všade, a dokonca aj dedinách sa pri troške ochoty dá nájsť pani na stráženie. Minimálne ina matka na MD, ktorá dieta vie postrazit, či poobede vybrať zo škôlky. Aj kamarátka takto stráži dieta. Berie za to 300€. Jej to pomôže a tu druhu to zas až tak "neboli", ako keby mala dat raz toľko za súkromnú. Druhá vec, keď bývaš niekde "kde líšky dávajú dobru noc". Ale na to treba myslieť kým sa niekde sťahujem, co budem robiť, keď prídu deti. Lebo skolka je len začiatok.
A ako tu spomínala
@anjelicek26 pokial mam perfektnu pracu, tak na ten čas sa proste "zatnem" a vydržím to jednoducho.

karolsisa
4. dec 2024

@jankadr pomaličky sa to mení, máš pravdu. 3-rocne deti už budú musieť byť prijaté do škôlky, čo je tiež super. Moznosti sú, nevravím, že nie, aj autorka začala problém riešiť neskoro. Ale sú lokality, v ktorych je ešte stále problém umiestniť dieťa. Bývam v blízkosti Trnavy, myslím, že to nie je žiadna diera a pre mňa bolo nemozne dostať dieťa do škôlky, pričom som dala prihlášky do okolitých dedín aj v samotnej TT. Možno tento problém ma aj autorka. Poriesili sme, ale len s 1 dieťaťom. 2 by bol aj pre nás finančny problém.

mamina7070
4. dec 2024

pracovala si pred detmi a trva tvoj pracovny pomer?

narok na prispevok nemas, ale skus napr si zobrat jedno dve dalsie deti k svojim a opatrovat ich a tak si privyrobis

suzy2508
4. dec 2024

@karolsisa to, že budú musieť byť prijaté trojročné deti, platí to aj počas roka, či zase len potom od septembra?

lajla17
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
4. dec 2024

@lajla17 ty tu o com tocis???? Celý MK je plný príspevkov typu dokedy musím otehotnieť, ako si najlepšie naplánovať tehotenstvo aby som mala narok na to a to a to... tak tu laskavo nemudruj, plánovať tehotenstvo je uplne normalne. A ked uz teda sulozim, tak si asi približne viem vypočítať, kedy by sa dieta narodilo. Ak mám problém, tak v ten mesiac jednoducho nesulozim a čakám.

karolsisa
4. dec 2024

@suzy2508 momentálne je v platnosti, že zriaďovateľ je povinný prijať dieťa, ktoré do 31.8. dovŕši 4 roky. Ak pre dieťa nie je voľné miesto v spádovej škôlke, zriaďovateľ musí nájsť miesto v inej blízkej škôlke, resp. vytvoriť miesto v rámci obce, kde sa tieto deti umiestnia a budú vzdelavane. Od roku 2025 to bude platné aj pre 3-rocnych. Ak tomu dobre rozumiem, dieťa bude musieť mať 3 roky v čase nástupu do škôlky. 🤷‍♀️

karolsisa
4. dec 2024

@lienka.7 ty si to predstavuješ ako hurvinek valku 🙈😃. A že je MK aj plný žien, ktoré sa snažia roky otehotnieť a konečne sa im to po dlhom snažení podarí? Také asi neriešia, že dieťa sa narodí v januári. A ešte mi daj, prosím, recept na to, ako sa vyhnúť splodeniu dvojčiat 😂

lajla17
4. dec 2024

@lienka.7 veľmi inteligentný komentár a gratulujem ti k naplanovanému a nalinajkovanému celému životu, nielen tomu sexuálnemu. 🙈 viac sa ani nejdem vyjadrovať, len aby ti všetko tak stále klapalo ako hodinky

lajla17
4. dec 2024

@karolsisa presne tak, ale @lienka.7 je pani dokonalá, to sa predsa nemôže nikomu stať, keď sa to nepodarí v danom termíne treba počatie odložiť o rok alebo ak sa náhodou stane tak čo? Ísť na potrat, lebo by mi ho potom nemuseli zobrať do škôlky? Choré, ani neverím, že niekto príčetný môže niečo také vypustiť...