Čo všetko mi vstupuje do základu pre výpočet materskej?

wifonka2112
20. jún 2019

Pracujem na plny uväzok, z tohto pracovneho pomeru pojdem na matersku. No po nastupe na matersku budem u tohto zamestnavatela pracovať ďalej z domu na dohodu.

Ďaľej mám 4 iné dohody u rôznych zamestnávateľov, v ktorých chcem pokračovať aj na materskej. Vie mi niekto poradiť , či do základu pre výpočet materskej mi vstupujú aj odvody platené z tých 4 dohôd?

Logicky mi vychádza že že by malo , nakoľko materská sa počíta zo zaplateného poistného, no neviem , či aj v prípade, že v tých dohodách budem pokračovať popri materskej.

Ďakujem krásne za odpovede

29simona29
20. jún 2019

@wifonka2112 do materskej vstupujú všetky prac. pomery, z krorych boli platené odvody počas rozhodujúceho obdobia, takze aj dohody. Popri MD treba mat dohodu u iného zamestnavatela alebo iný predmet cinnosti, ako bola zmluva, z ktorej sa platili odvody pred MD a z ktorej je vypočítaná MD. Inak by si mohla o MD prist. Tiež som to tak mala aj mám.

wifonka2112
autor
20. jún 2019

Ďakujem , áno dohodu u môjho zamestnávatela u ktoreho budem na MD budem mať na inú činnosť, ale pri ostatných dohodách hádam činnosť netreba meniť , či?

draik
20. jún 2019

@wifonka2112
Každý pracovný pomer u rôznych zamestnávateľov sa sleduje samostatne. Teda u každého sa sleduje podmienka 270 dní NP za dva roky pred pôrodom. Ak je to splnené, žiada sa materské zvlášť.

evittam
20. jún 2019

@wifonka2112 Tak ako píše
@draik
Môžes požiadať z kazdeho PP o MD zvlast ale nemusis.

wifonka2112
autor
28. jún 2019

@29simona29
Ano bola som si to overiť na socialke..ak budem pokračovať v tých dohodách bez zmeny tak mi nevstpi poistné z nich do vymeriavacieho základu. Nakoľko im robim učtovnictvo iné ako to na dohodu uviesť asi neviem, ešte rozmýšľam že teda požiadam o materské u všetkých zamestnávateľov a učto budem robiť zatiaľ na živnosť...alebo keby zmením dohodu z učtovníctva na administratívne práce?neviem ako precízne toto berú..

29simona29
28. jún 2019

@wifonka2112 to je tiež riešenie, stačí, ak v predmete dohody bude ina cinnost, ako doteraz..Zatial som nepocula, že by toto niekto overoval, ale nie som odborník z fachu, tak neviem to na 100%. Ja som dohody pred MD nemala, iba TPP a počas MD som uzavrela dohodu s pôvodným zamestnávateľom na iný predmet cinnosti, síce podobný, ako bol môj TPP, ale nie to iste, ale to je trochu iný prípad ako ten Tvoj.