Čo vybaviť po pôrode bez partnera?
Ahojte. Zaujímajú ma hlavne odpovede zien ktoré boli samé na všetko už od tehotenstva, teda nemali partnera. Čo všetko vybaviť po pôrode ? Zdravotnú poisťovňu treba riešiť alebo to ide rovno podľa matky ? Viem že rodinne prídavky musim ísť na upsvar požiadať a na matriku pre rodný list. Potom ešte ten jednorazový príspevok keď sa bábätko dožije 28 dni, to treba tiež podať nejakú žiadosť ? Lebo Google tvrdí že to ide automaticky. Od otca dieťaťa mám zápisnicu o otcovstve podpísanú takze budem dávať návrh na súd o zverenie do starostlivosti a výživné. Je ešte niečo na čo nezabudnúť ? Ďakujem.
@anonym_autor ahoj, v porodnici by ti mali dat info kde a kedy bude treba ist po rodny list. Trvaly pobyt a poistovna ide automaticky podla matky. Jednorazovy prispevok pri narodeni ide automaticky. Davas si ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok (po materskej/alebo ak nemas narok). Musis si este dohodnut pediatra a tam budes vypisovat nejake papiere.
@anonym_24252b pediatra mám a mám aj nárok na materskú. V pondelok nesiem na sociálnu poisťovňu papiere na materskú. Niekde som čítala ze ako slobodná mama budem mat matersku o 3 týždne dlhšie. Nevies či je to pravda ? Alebo sa pýtať rovno sa sociálnej poisťovni ? Bola som tam včera a pani nebola moc ochotná. Budem na nejaké veci potrebovať aj podpis otca ?
Ahoj, tieto veci nemaju nic s tym, ci partnera mas ci nie.
- Poistovna aj TP je dietatu pridelena automaticky po narodeni podla udajov matky.
- o rodinne pridavky ziadas tlacivom
- prispevok pri narodeni dietata Ti pride automaticky
Za mna: ani raz mi pri detoch neprisla karticka poistenca, aj ked by mala automaticky... Toto len maj na mysli a keby nepride, v danej poistovni to oznam a poziadaj, nech poslu.
@anonym_24252b pediatra mám a mám aj nárok na materskú. V pondelok nesiem na sociálnu poisťovňu papiere na materskú. Niekde som čítala ze ako slobodná mama budem mat matersku o 3 týždne dlhšie. Nevies či je to pravda ? Alebo sa pýtať rovno sa sociálnej poisťovni ? Bola som tam včera a pani nebola moc ochotná. Budem na nejaké veci potrebovať aj podpis otca ?
@anonym_autor zakon nepozna pojem slobodna matka, lebo to by bola kazda, ktora nie je vydata, ty budes osamely rodic, vtedy mas narok na dlhsie poberanie materskeho
Ahoj, tieto veci nemaju nic s tym, ci partnera mas ci nie.
- Poistovna aj TP je dietatu pridelena automaticky po narodeni podla udajov matky.
- o rodinne pridavky ziadas tlacivom
- prispevok pri narodeni dietata Ti pride automaticky
Za mna: ani raz mi pri detoch neprisla karticka poistenca, aj ked by mala automaticky... Toto len maj na mysli a keby nepride, v danej poistovni to oznam a poziadaj, nech poslu.
@anonym_51172f a na to budem potrebovať už sudne rozhodnutie že je dieťa v mojej starostlivosti alebo to treba niekam do predu oznámiť alebo ako to funguje? Nevies náhodou ?
@anonym_78f644 Ďakujem, dám si na to pozor.

@anonym_autor ahoj, v porodnici by ti mali dat info kde a kedy bude treba ist po rodny list. Trvaly pobyt a poistovna ide automaticky podla matky. Jednorazovy prispevok pri narodeni ide automaticky. Davas si ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok (po materskej/alebo ak nemas narok). Musis si este dohodnut pediatra a tam budes vypisovat nejake papiere.