icon

Čo vybaviť po pôrode bez partnera?

Dnes o 06:48

Ahojte. Zaujímajú ma hlavne odpovede zien ktoré boli samé na všetko už od tehotenstva, teda nemali partnera. Čo všetko vybaviť po pôrode ? Zdravotnú poisťovňu treba riešiť alebo to ide rovno podľa matky ? Viem že rodinne prídavky musim ísť na upsvar požiadať a na matriku pre rodný list. Potom ešte ten jednorazový príspevok keď sa bábätko dožije 28 dni, to treba tiež podať nejakú žiadosť ? Lebo Google tvrdí že to ide automaticky. Od otca dieťaťa mám zápisnicu o otcovstve podpísanú takze budem dávať návrh na súd o zverenie do starostlivosti a výživné. Je ešte niečo na čo nezabudnúť ? Ďakujem.

anonym_24252b
Dnes o 07:14

@anonym_autor ahoj, v porodnici by ti mali dat info kde a kedy bude treba ist po rodny list. Trvaly pobyt a poistovna ide automaticky podla matky. Jednorazovy prispevok pri narodeni ide automaticky. Davas si ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok (po materskej/alebo ak nemas narok). Musis si este dohodnut pediatra a tam budes vypisovat nejake papiere.

autor
Dnes o 07:26
@anonym_24252b

@anonym_autor ahoj, v porodnici by ti mali dat info kde a kedy bude treba ist po rodny list. Trvaly pobyt a poistovna ide automaticky podla matky. Jednorazovy prispevok pri narodeni ide automaticky. Davas si ziadost o rodinne pridavky a rodicovsky prispevok (po materskej/alebo ak nemas narok). Musis si este dohodnut pediatra a tam budes vypisovat nejake papiere.

@anonym_24252b pediatra mám a mám aj nárok na materskú. V pondelok nesiem na sociálnu poisťovňu papiere na materskú. Niekde som čítala ze ako slobodná mama budem mat matersku o 3 týždne dlhšie. Nevies či je to pravda ? Alebo sa pýtať rovno sa sociálnej poisťovni ? Bola som tam včera a pani nebola moc ochotná. Budem na nejaké veci potrebovať aj podpis otca ?

anonym_78f644
Dnes o 11:53

Ahoj, tieto veci nemaju nic s tym, ci partnera mas ci nie.
- Poistovna aj TP je dietatu pridelena automaticky po narodeni podla udajov matky.
- o rodinne pridavky ziadas tlacivom
- prispevok pri narodeni dietata Ti pride automaticky

Za mna: ani raz mi pri detoch neprisla karticka poistenca, aj ked by mala automaticky... Toto len maj na mysli a keby nepride, v danej poistovni to oznam a poziadaj, nech poslu.

anonym_51172f
Dnes o 15:00
@anonym_autor

@anonym_24252b pediatra mám a mám aj nárok na materskú. V pondelok nesiem na sociálnu poisťovňu papiere na materskú. Niekde som čítala ze ako slobodná mama budem mat matersku o 3 týždne dlhšie. Nevies či je to pravda ? Alebo sa pýtať rovno sa sociálnej poisťovni ? Bola som tam včera a pani nebola moc ochotná. Budem na nejaké veci potrebovať aj podpis otca ?

@anonym_autor zakon nepozna pojem slobodna matka, lebo to by bola kazda, ktora nie je vydata, ty budes osamely rodic, vtedy mas narok na dlhsie poberanie materskeho

autor
Dnes o 16:04
@anonym_78f644

Ahoj, tieto veci nemaju nic s tym, ci partnera mas ci nie.
- Poistovna aj TP je dietatu pridelena automaticky po narodeni podla udajov matky.
- o rodinne pridavky ziadas tlacivom
- prispevok pri narodeni dietata Ti pride automaticky

Za mna: ani raz mi pri detoch neprisla karticka poistenca, aj ked by mala automaticky... Toto len maj na mysli a keby nepride, v danej poistovni to oznam a poziadaj, nech poslu.

@anonym_51172f a na to budem potrebovať už sudne rozhodnutie že je dieťa v mojej starostlivosti alebo to treba niekam do predu oznámiť alebo ako to funguje? Nevies náhodou ?
@anonym_78f644 Ďakujem, dám si na to pozor.