Dá štát rodičovský len na mladšie dieta?
Ahojte. Chcem sa poradiť. Za chvíľu sa mi maá narodiť druhé dieťa a medzi starším a ním bude 19m. Myslela som, že to urobím tak že doberiem rodičovský na staršie dieťa do 3.r., pretože na ten som poberala materskú a je teda vyšší. Ale podľa článku ktorý som našla na internete, tak štát bude financne podporovať iba mladšie dieťa a teda budem mať právo iba na nižší rodičovský keďže tam už nebudem mať materskú. Lebo veľa diskusií som mohla dohrať rodičovský na staršieho. Tak som zmätená.
Prikladám link na článok.
Mne pride ten zaver clanku trochu zavadzajuci. Ano, je pravda, ze ak mas narok na materske, tak musis rodicak na starsie stopnut. Ano, nemozu sa poberat 2 rodicaky paralelne na 2 deti, to je tiez pravda. Ale tato 3. moznost sa tam nespomina! Ak nebudes mat narok na MD s mladsim, preco by si nemohla zostat na RD so starsim do jeho 3 rokov a az potom si zaziadat o RP na to mensie?
Ja robim uz tretiu retaz a nejako som nezachytila, ze by doslo k takejto pre rodicov negativnej zmene. Dobre by bolo spytat sa na UPSVaR alebo na facebooku Maria Dvončová - Právne pre rodica.
A clanok nespomina jedno male financne pozitivum retaze a sice tzv. Prispevok na starostlivost o dieta. Je to 41eur mesacne, treba si to rozratat na dni. Pobera sa odo dna, kedy sa na starsie dieta, ktore este nema 3 roky, prestava poberat rodicak, az do konca 6nedelia na mensie. Ziada sa, az ked je rodny list maleho. To je ale zaujimavejsia info pre maminy, co idu poberat druhe materske, len ony maju narok (este studentky... a este dakto. Je v tom aj prispevok na jasle, ten je vacsi).
normalne budes poberat na starsie dieta vyssi rodicak. vo chvili ako skonci na starsieho rodicak by som sa s muzom dohodla aby nabehaol na par tyzdnov na matersku dovolenku s mladsim. vtedy vam sice stopnu rodicak ale dostanete matersku a potom uz moze muz poberat zvyseny rodicovksy prispevok na mladsie dieta.
Tak to aspon urobil v minulosti moj kolega ze pocas zimnej odstavky kedy firma nepracovala vzal 2-3 tyzdne matersku a potom sa vratil do prace a uz poberal rodicovsky prispevok on.

@krsamkova úplne v pohode si ponecháš RP na staršie dieťa aj po narodení mladšieho. Pôjdeš si len na ÚPSVaR podať žiadosť na prídavky na ďalšie dieťa, príspevok pri narodení už ti príde automaticky - tam už žiadosť nepodávaš. Keď starší dovŕši 3 roky automaticky ti RP skončí a ty si podáš žiadosť o RP na mladšie.