Dala som výpoveď a zistila som, že som tehotná
Ahojte žienky, chcela by som sa s Vami poradiť, resp. Vás poprosiť o radu ohľadne zamestnania a tehotenstva. Pracovný pomer som žiadala ukončiť dohodou, momentálne čerpám dovolenku a ukončený pracovný pomer by mal byť od 01.09.2016. (v práci stres, zlý kolektív a za skoro minimálnu mzdu). zistila som týždeň do zadu, že som tehotná, čítala som niečo okolo ochrannej lehoty, ale neviem či som to správne pochopila. Týkala by sa ma len vtom prípade keby som výpoveď dostala, zistila, že som tehotná a že by ma nemohli vyhodiť a ja by som chodila i na ďalej do zamestnania? V mojom prípade asi z ochrannej lehoty nebudem mať nič však? No do práce sa vrátiť nechcem, šediviem už len z predstavy, že sa tam mám ešte na 5 dní vrátiť. Čo by ste mi poradili? 😉
@lucique29 No, tak najlepšie je nepodpisovať žiadnu dohodu o skončení PP, stihnúť dať skôr oznámenie o tehotenstve ako by ti mal dať výpoveď a je to v poriadku a už len záleží na tebe či chceš pracovať do nástupu na MD - alebo teda ako sa dohodnete alebo ísť na PN -ak by mala byť opodstatnená.
@lucique29 upravuje to ZP §142 odsek 3:
Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
Ak teda zamestnavatel nema pre teba ziadne pracovne miesto, si tehotna, tak by som mu oznamila, aby postupoval v zmysle ZP, §142 odsek 3.
Mozno to bude na dlhe lakte, ale nedaj sa, ziadna PN, ked si zdravotne OK, ved zbytocne by si prisla o peniaze, nehovoriac o tom, ake je to obmedzujuce, byt na PN.
@lucique29 no ja som zatial citala ze len 2 a 2 hod.. Vraj PN si preto lebo ti nieco je,tak by si mala byt doma..Neobmedzene vychadzky maju onkologicki a psych. pacienti..Samozrejme ak sa da dohodnut,tak o to lepsie. Treba si vyzistit..Po pravde som si to este nezistovala..Ked sa vrati chlap z prace koncom novembra,pojdem si to vyzistit. ja tu nechcem byt kvoli tomu ze do prace sa chodi cez smyklavy teren a nechcem prist k urazu .ako ti baby radia,radsej nechod PN..zamestnavatel ti musi nieco najst
Ja by som sa chcela opytat ze ak som pracovala 4 roky a potom ma prepustili a tak ma niekto zamestnal na za cca 800e a po troch mesiacoch prepustil a ja som na UP tak z coho sa mi pocita vyska materskej ? dakujem
@avigen Pozri prvá a hlavná podmienka pre nárok na MD je mať 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom (čiže napríklad ak otehotnieš do mesiaca - tvoj TP bude cca jún 2017 - čiže sa budú posudzovať dátumy napr. 15.6.2015-15.6.2017) ak splníš túto podmienku tak sa ti stačí zamestnať na 90 dní bez PN a OČR na max.vymeriavací základ a dostaneš maximálnu materskú - ale pozor znovu platí, že musíš mať aktívne NP alebo byť aspoň v ochrannej lehote - čo je pre tehotné 8 mesiacov - čiže ak sa aj zamestnáš dnes budeš pracovať tých 90 dní a dostaneš výpoveď a nebudeš ešte tehotná, tak ti to znovu nepomôže mať nárok na MD.
Ahojte baby, viem že táto konverzácia je stará,ale veľmi potrebujem poradiť... chcem dať výpoveď v práci, už ju mam aj napísanú ale potrebujem sa uistiť ako to teda je.. pokiaľ by som bola vo výpovednej lehote do 12/2018 a otehotnieť mám teda nárok na materskú??? Pokiaľ by som otehotnela po výpovednej lehote počula som že treba si platiť nemocenské a tým pádom by som mala nárok aj na materskú? zamestnaná som 4roky.. poraďte prosim
Dobrý den, aj ja sa chcem opytat, od februara pracujem na dohodu...minuly mesiac som zistila, ze som tehotna....zmluvu mam do konca roka...chcem sa opytat...ked som tehotna, tam mi zamestnavatel urcite uz zmluvu nepredlzi po novom roku? a mam narok na matersku alebo nie...a je lepsie byt od januara prihlasena na urade prace ci ist na PN..dakujem
som zamestnana na 4 hodiny.....na minimalku..teda poloviu z minimalky...v auguste 2017 mi skoncila materska....od septembra do februara som pracovala nacierno...od februara do konca aprila som bolo normalne zamestnana...od maja som presla na polovicny uvazok....to som si aj myslela, ze nemam narok na podporu...preto som sa pytala aj na PN....
PZ na polovicny...ja ze to je to iste..a na PN bude stacit az ked skoncim v praci? a budem mat narok na MD

@lucique29 jasne, tak posun stretnutie