icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

gujana
27. feb 2014

Neviem ako to vychádza. Mala som plat 600€ v hrubom a mám nárok na 4 mesačné odstupné a preplatia mi ešte 38 dní dovolenky (mám 39,5 dna dovolenky - nevyčerpanej, takže keď jeden budem čerpať, preplatia mi 38 dní, pól dňa sa údajne nedá podľa p. personalistky)

zalka
27. feb 2014

@gujana max. podpora ak tak spravíš ... že budeš čerpať 1 den dovolenky ...

zalka
27. feb 2014

Panebože baby .. šak trošku aj čítajte s porozumením .... stále dokola vysvetlujem to isté, tuším ma to prestáva baviť ....

gujana
27. feb 2014

ďakujem Ti za trpezlivosť

gujana
27. feb 2014

@zalka Ešte mám jednu otázku, vyšla by mi max. aj keby som čerpala jeden deň dovolenky a výpoveď dostala až na druhý deň? Keďže mám 39,5 dňa dovolenky? Ja viem, že som ako Alica v krajine zázrakov 🙂
Prepáč

zalka
27. feb 2014

@gujana a čo bude druhý den? pôjdeš do práce? lebo pracovný pomer skončí v den po šichte ..
a kedže 1 den čerpeš dovolenku , a druhý den chceš skončiť PP .. tak čo by si robila ten druhý den? pracovala, alebo čerpala zase dovolenku?

gujana
28. feb 2014

Jasne, takze uz je mi to jasnejsie. Dovolenka + vypoved v jeden den, napr. 22.5. a malo by to byt OK. Ak tento zamestnavatel nebude suhlasit, tak sa hned 23.5, alebo este aj 22.5 zamestnam u druheho na den dva za tych 53€/den. Nesmiem mat ani jeden den prerusenie.
Si poklad...

gujana
28. feb 2014

Terajsi zamestnavatel mi da na den len tolko, kolko skutocne mam dostat za den dovolenky + zvysok preplati.Na plate sa isto nedohodnem. Takze neviem, ci to bude tych 53€ na den. Maximalne sa mozem pokusit dohodnut na tych datumoch...

zalka
28. feb 2014

@gujana no ved ak za den dovolenky dostaneš 25 eur .. a máš 10 dní dovolenky .. tak dostaneš hrubú mzdu 250 eur ... a na max. podporu stačí 53 eur .. za den .. a ty budeš mať napr. 250 e za den ... neviem čo špekuluješ.

gujana
28. feb 2014

Mas zlate nervy...toto chapem. Takto by to bolo v pripade, ze vsetko u terajsieho zamestnavatela klapne. No v pripade, ze by nebol ochotny, tak zvazujem variantu B. Zamestnat sa u ineho na jeden den, ktory mi da tych 53€ v hrubom/den. Stratila som sa v tom vtedy, ked si mi napisala o tych 16€. Nepochopila som preco by mi mal dat iba 16€, ale v poho. Mesiac pred ukoncenim RD oznamim zamestnavatelovi, ze 21. maja koncim RD a 22.5 budem cerpat tu dovolenku a zaroven ukoncim PP v ten isty den. Snad sa to podari...
Este raz dakujem za Tvoj cas a cenne rady.

zalka
28. feb 2014

@gujana držím päste aby sa podarilo

gujana
28. feb 2014

Ani neviem ako Ti podakovat...si zlata a trpezliva. Mangel mi hovoril, ze Ti mam dat uz pokoj, lebo ked uvidis dalsi prispevok odo mna, tak uz aj klavesnicu rozbijes. Velka vdaka, Zalka 🙂

zalka
28. feb 2014

@gujana vieš tých 16 e som uvádzala ako príklad .. ak má niekto minimálnu mzdu tj. cca 2e na hodinu tak pri 8 hodinovom pracovnom čase je dovolenka 16e na den ... len o tom som písala ako príklad, aby bolo jasné, že i z minimálnou mzdou baby môžu mať maximálne podpory v nezamestnanosti .. ak majú napr. minimálne 4 dni dovolenky ...

janatko7
1. mar 2014

Ahojte.Chcem poprosiť o radu.5.7.'13 som nastúpila na MD.K 1.9.'13 mi zamestnávateľ nepredĺžil zmluvu.Teraz 27.02.mi skončila MD.Mala by som poberať RP, chcela by som si však vybrať podporu, keďže po RDiz nárok podporu mať nebudem.Chceli sme, aby zatiaľ RP poberal manžel.Pani na socialke mi vsak povedala, že manžel má nárok aj na materskú, aj by na ňu musel nastupit, lebo RP môže poberať až po matetskej.On však doma zostať nemôže. Čo teda urobiť, naozaj to nejde, že on by poberal RP, pracoval by a ja by som poberala podporu? Ďakujem

zalka
1. mar 2014

@janatko7 ale samozrejme, že to ide ... nemusí požiadať o MD .. stačí ak na UP požiadada o RP ....

janatko7
1. mar 2014

@zalka ale tam kde sa žiada o RP mi povedali, že potrebujú potvrdenie od SP, že nemá nárok na materskú.A tam
sa vyjadrili, že to potvrdenie mu nedajú, lebo nárok na materskú má.

zalka
1. mar 2014

@janatko7 no treba na SP žiadať potvrdenie, že nepoberá MD ... .. je rozdiel nemať nárok na MD... a nepoberať MD ... a vyriešené

evita68
1. mar 2014

@janatko7 musíte najskôr na SP doniesť potvrdenie od manželovho zamestnávateľa, že v práci nežiadal a materskú ani rodičovskú dovolenku.. na SP podpíše vyhlásenie, že do veku 3 rokov dieťaťa nebude žiadať o materské.. až potom mu tam dajú potvrdenie, že nemá nárok na materskú

janatko7
1. mar 2014

@zalka hmm, tak to je pravda.Práve pozeram ten papier zo SP "potvrdenie o nároku na materské"sú tam dve kolónky:uplatnila si nárok na matetske a neuplatnila si nárok na ..Tak v pondelok idem na to.A veľmi pekne ďakujem.

janatko7
1. mar 2014

@evita68 a je na to aj konkrétny formulár, či stačí to na spôsob čestného prehlásenia?

matazi215
7. mar 2014

Ahojte, aj ja by som Vás poprosila o radu. V 9/2005 som nastúpila do zamestnania na dobu neurčitú. 2. januára 2006 som išla na PN - rizikové tehotenstvo. Keď mala dovřšila 3 roky 15.7.2009 som požiadala zamestnávala o neplatené volno a 29.8.2009 mi prišlo schválenie o predlžení rodičovskej dovolenky na 1 rok. Popri predlženej RD som pracovala na dohodu a znova išla na MD pár dni po 15.7.2010 kedy mi uplnil 1 rok - na schválenie predlženej RD. Druhá dcéra sa narodila 2.9.2010. 2.9.2013 som nastúpila do zamestnania, ale nakolko mi zamestnavatel nemohol upravit pracovný čas tak som požiadala zamestnávatela znova o neplatené volno a v zdravotnej poistovni sa nahlasila na neplatenú rodičovskú dovolenku. U zamestnávatela nám neplatené volno do 31.8.2014.
Ale teraz by som chcela íst na UP nakolko od oktobra by som mala mat nové zamestnanie u iného zamestnávatela. Ako by som mala dat vývoved a ako sa mi bude rátať dávka v nezamestnanosti. Mohli by ste mi nejako poradiť. Dakujem

gapa
8. mar 2014

@matazi215 požiadaj zamestnávatela o ukončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu, napr. ukončenie prac.pomeru dnom 16.3.2014 (alebo inak). POdpora sa ti bude rátať z vym.základov v období dva roky pred zaevidovaním, tj. ak by ťa zaevidovali napr. od 17.3.2014, tak sa sledujú vym.základy v období 17.3.2012-16.3.2014.

slnkoo9
8. mar 2014

@zalka prosim ta chcem sa spytat,jednej maminke si tu radila pre max podporu:áno budeš mať nárok na podporu, čerpaj 1 - 2 dni dovolenky, zvyšok si daj preplatiť a podpora bude maximálna 800 e...trochu tomu nerozumiem, mam zmluvu na neurcito a maly ma 4,5.2014 3roky...lenze ja zadnu zvysnu dovolenku nemam.ako aby som mala max.podporu, a este sa chcem spytat, pred md som mala 560e v hrubom teraz pracujem na dohodu, ako sa podpora vypocta, nie nahodou tym ze som 3roky na MD tak sa vypocitava s mnimalky urcenej na slovensku? a este ked pojdem ziadat o podporu moze my dohoda stale trvat a nebude to mat zaden vplyp na podporu?dakujem krasne

zalka
8. mar 2014

@slnkoo9 ak máš dohodu s pravidelným príjmom tak max. podporu nedosiahneš ... budeš mať vypočítanú podporu z príjmu spred MD ... čiže bajočko 280 e dostaneš podporu

slnkoo9
9. mar 2014

@zalka no dohodu mam papierovo 37e mesacne, takze max.podporu nijakym sposobom nedosiahnem?takze urcite sa to nerata s manimalnej ale to co som mala pred nastupom MD???..a ako sa to pocita raz my vyslo 560 inokedy 533e v hrubom...a mozem teda pracovat na dohodu aj pocas vybavenia podpory a ziadny vplyv to mat nebude?

zalka
9. mar 2014

@slnkoo9 ukončila by som dohodu, a po zaevidovaní na UP by som znova založila dohodu ..
a nie ty nijako nedosiahneš. Keby si nepracovala ( alebo mala dohodu s nepravidelným príjmom kde nie je odvádzané poistenie v nezamestnanosti ) tak by si mohla čerpaním alebo odpracovaním 1 dna v práci a preplatením dovolenky alebo odstupného získať max. podporu v nezamestnanosti.
No kedže pracuješ na dohodu , tak na tvoje šťastie zmenili zákon od 1.1.14 a dostaneš aspon 50% z hrubej mzdy pred MD ... ak by ti skončila RD v roku 2013 tak by si dostala podporu vo výške 19 eur mesačne ... kvôli tej dohode.

slnkoo9
9. mar 2014

@zalka a ked teraz 2mesiace pred skoncenim MD ukoncim tu dohodu?porad prosim ako tym 1odpracovanym dnom ziskam tu maximalnu, dovolenku nemam vobec.

zalka
9. mar 2014

@slnkoo9 už je zbytočné rušiť dohodu ... na max. podporu potrebuješ výplatu 53e na deň... ak si robila napr. rok na dohodu .. tak aby si mala max. podporu by si musela mať rok výplatu 100e na den tj. kolo 3000e mesačne .. po celý rok ... proste max. podporu nezískaš ... pozri výplatné pásky z dohody či tam máš odvedené prachy na poistenie v nezamestnanosti a na nemocenské poistenie.

matazi215
9. mar 2014

@gapa ďakujem, ale aj tak by som mala ešte otázku, ak som tie dva roky napr. od 17.3.2012 do 16.3.2014, bola na rodičovskej dovolenke a odrobila len jeden mesiac 9/2013 a hrubá mzda bola napr. 440 E, tak kolko asi mi výjde nezamestnanecke, alebo z čoho sa bude rátať. U mňa neplatí ten jeden deň dovolenky, alebo ako to je?

slnkoo9
9. mar 2014

4.5 mi konci MD a mam nastupit a ak by som sa 5.5 zamestnala u niekoho na par dni s platom 1500e hrubeho a v ten isty den dala aj vypoved v starom zamestnani?na dohodu robim od septebra 2013