icon

Dieťa alergik, ekzematik a aj tak nemam narok na platenu rodicovsku "dovolenku"

anitka12
26. jún 2018

Ahojte, od 6.mesiacov liecime atopicky ekzem (zatial neuspesne), teraz zaciatkom roka synovi zistili celorocnu aj sezonne alergie. V marci mal 3.roky. Alergolog mi odporucil ostat s nim doma do 6.rokov(kycha, kasle, tre si ocka), vybavit si prispevok. Ano, pokusala som sa o to ale zamietli. Vraj nie je dlhodobo lieceny a vraj nepotrebuje moju celodennu starostlivost! (A to som tu este nerozpisala problemy v ramci ekzemu, napr: skriabanie sa do krvy) Kolko je to vlastne dlhodobo? 2,5 roka nestaci? Poradte, ak ste mali niektora takuto skusenost. Co este treba vybavit? Ďakujem.

Strana
z2
anitka12
autor
27. jún 2018

@lenqua_12325 ano nastupi. Musim vsak podotknut, ze aj napriek tomu, ze nas syn je velmi rozumny dieta vo veku 3 roky a 6-7 rocne dieta si to uvedomuju trosku inak. Nemyslite?

anitka12
autor
27. jún 2018

@tecko28 napisal tam tieto 2 diagnozy, ale nas mily pan alergolog nema problem s tym napisat nam dalsiu lekarsku spravu a uviest tam uplne vsetko, strucne a jasne. Tak snad. Dakujem.

montemotherone
27. jún 2018

@anitka12 pokiaľ viem, v zozname indikacii sú aj alergie. Raz ho tu ktosi zdieľal. Asi je ozaj dôležité, ako to popíše lekár. Skús dať odvolanie alebo čo. Poprípade po určitom čase zase požiadaj, s novým odporúčaním od lekára.
Pre tie, ktoré oponujú: Nemám skúsenosť s predĺženou platenou rodičovskou, ale viem, že si to niektoré vedia vybaviť aj na iné hlúposti. Moja dcérka mala podobné problémy od 5 mesiacov. Myslím že vtedy to ešte nebolo možné, alebo som o tom nevedela, ale tí ktorí zažívajú každý rok v sezóne dieťa nervózne, usoplnené, s doškrabaným noštekom, keď žiadne lieky nezaberajú, upravujú stravu, prostredie, kúpia práčku vzduchu a každý druhý týždeň s ním musí ostať niekto doma... vedia, že je to veľmi nepríjemné a stresujúce obdobie. Niekedy to nemusia byť celé 3 roky. Stačí aj rok, kedy dieťa zájde do škôlky na 4 hodky, aby nebolo izolované, a zvyšok strávi doma v pokoji a upravenom prostredí. V škôlke nezabezpečíte ani stravu (ak nie je diabetik, či celiatik), ani prostredie (koberce sa čistia raz za rok maximálne, kopec plyšových hračiek, dečiek, závesov...) + zvýšený atak na imunitný systém, čo u alergika nespôsobí posilnenie imunity, ale ďalšie vydráždenie k reakcii...
Ako učiteľka, som sa s tým v praxi často stretla, že stačil rok, aby sa dieťa vrátilo do domáceho prostredia (na odporúčanie pediatra), a po roku sa jeho zdravotný stav zlepšil a zmenu prostredia znášal organizmus oveľa lepšie. Odporúča sa to nielen pri alergiách, ale aj opakovaných infekciách.
Je kopec mamičiek, ktoré si vybavia predĺženú platenú RD na dieťa, ktoré sa síce narodilo predčasne, ale nezanechalo to na ňom žiadne následky, a v čase nástupu do MŠ nemá žiadne problémy. Rodičák sa leje na účet, dieťa ide do MŠ, a mama do práce... To sú iné diery v systéme!
Nie toto tu, keď mama sa chce o dieťa postarať a zvýšiť mu komfort v nepohode, ktorú prináša alergia... Lebo príjemné to teda nie je. Keďže aj ja som od mala alergička, viem o čom hovorím 😒

anitka12
autor
27. jún 2018

@brona235 Suhlasim, potvrdzujem. Ano aj nas maly ho zdedil po mojej sestre, ktora ho ma, no uz v lahsej forme doteraz. A poviem Vam dokazala si rozskriabat kozu aj v dospelosti.

anitka12
autor
27. jún 2018

@mummy01 To mi je strasne luto, uplne vas viem pochopit, je to na psychiku narocne. Dakujem a drzim aj vam palce, nech ste zdravi.

anitka12
autor
27. jún 2018

@meluela rukavicky sme skusali ale poviem Vam pravdu, ani za svet... Skusim, dam vediet, dufam ze sa podari.

meluela
27. jún 2018

@anitka12 asi je teda este malicky na tie rukavicky ... ak ta potesi, mne to niekedy v puberte preslo -teda ekzemy-, sice sa objavila alergia, ale ta tiez po nejakom case z velkej casti presla (po zmene bydliska). ekzemy na rukach sa mi vratili pri druhom tehotenstve dost zle, ale po nejaych 2 rokoch sa mi to zasa podarilo dostat pod kontolu .. vysadila som kortikoidy ktore som mala pocit ze to este zhorsuju a pretrpela vracajuce sa zhorsenia ktore chodili v takych vlnach vzdy o nieco slabsie ... vysadila som na cas maso a umyvala sa len jednym typom mydla .. potom som zistila ze z masa to nebolo, zacala ho zasa jest a mydlo viac-menej dodrziavam ale mam pocit ze si ten ekzem vlastne robi co chce a clovek sa moze aj pokrajat. akurat jedine pravidlo mam ze nesmiem riad umyt holou rukou, len v rukaviciach ...

dianadia
27. jún 2018

Dobrý deň. Ja sama som taký prípad. Od mala sa to liečilo neviem o tom, ze by preto mala byt mama doma s dietatom.
Od toho su kremy a do teraz co je uz hodna chvila od detstva chodim na koznu kremujem ale takými mliekami co sa mozu deno-denne pretoze ja mam aj take hornonalne na oblasti kde sa mi najviac vytvaraju to je zahyb podkolien predlaktia, ktore ked si dam vecer na dake doskrabane miesto tak tam vobec nic nie je ale ako hormonalne sa to nemoze pozivat kazdy den. ked som bola mala tak krk som mala. A alergia nuz injekcie cez zimu a cez leto tabletky. A hlavne ziadne parfumovane sprchove iba zihlavovy sampon iba avivaz a prach pre babatka. Ked je oblecenie az extremne vonave a ja si ho obleciem tak je koniec. Detsky len praci a avivaz lebo sprchove su strasne aspon pre mna najlepsie Lactovit alebo daco s obsahom mlieka.

lenqua_12325
27. jún 2018

@anitka12 momentálne už nemyslim lebo je veľa hodín 😁😉 ten ekzém ma hrozný chudáčik teraz vidím fotku. Nam pomáha jeden krém, ale je to kortikoid.
Jasne, ze 3 ročne dieťa a 6 ročne je rozdiel, nepochopili sme sa.

tova
28. jún 2018

@anitka12 ako moze tvoje dieta nieco zdedit po tvojej sestre? je to sestrine dieta?? hadam to zdedil po tvojom otcovi/mame alebo preskocilo to generaciu. Ja mam rovnaky ekzem (neskor aj alergie) od narodenia!!! som dospela takze viem co to je. chodila som aj do skolky, aj do skoly, prace atd... Nepokaz mu este sama psychiku s obmedzovanim a zdoraznovanim ze je iny ako ostatne deti. Musi to od mala brat ako "normalne" aby sa raz nehambil, nebal, necitil iny. Davaj ho do skolky aj na pol dna ak cely den by bolo komplikovane. S ucitielkou sa dohodni co moze jest, dotykat atd. Skolky si mozes vyberat aj sukromne tak neni vyhovorka. Ekzem presne viem a citim aky ma, mam rovnaky. Treba obmedzit alergeny, pot to zhorsuje, stres, natiraj sudokrmom stale, hrubo na celu noc do 2 dni mu to zmizne ked nerozskriabe. Ja som aj s obvazami uz spala lebo v noci som nevedela ze sa skriabem a nemohla som to kontrolovat. rukavicky treba aspon aby nechtami nerozniesol infekciu, ale tenke, bavlnene, hladke aby ich nesvrbeli. Nic sladke, cokolady, cukor su zle na ekzem. Kup ho v letnej vode a daj tam par hrsti ovsenych vlociek, strasne svrbiacu kozu ukludnuje. Ked moc svrbi, tak prilozenie ladu pomaha, schladi kozu. V lete musi byt v dome kde je klima, pot mu to zhorsi. Velmi mu prajem aby to bol len detsky ekzem a do dospelosti zmizol. Preto nemyslim ze je dobre riesenie aby bol do 6r. doma, ale nejaky prispevok na kremy, obvazy, oleje by mohol stat dat, lebo to sa nazbiera do mesiaca. Inac Sudokrem je dobry na mokry ekzem a modra indulona na suchu kozu. vobec nepalia, ziadne kremy s alkoholom, parfemom tie palia hrozne. Ja uz pouzivam aj kokosove maslo a dokonca som si spravila cistu (nesolenu) bravcovu mast, dala do chladnicky aj tym natieram aby som nemala tolko chemie na kozi, zabera.

anitka12
autor
28. jún 2018

@tova asi moze, neviem ako to funguje, ale kazdy jeden doktor sa ma pyta kto mal v rodine ekzem, a kazdy jeden mi povedal ze je to dedicne, nikto iny okrem sestry to nemal. Naozaj to neviem vysvetlit. Opytam sa na to blizsie. 😉 A ako som uz pisala, nie som z tych matiek co silou mocou chcu ostat doma a separovat svoje dieta od kolektivu, chodim do skolky s malym sa zahrat a vidim ze 2 ucitelky na 20 deti je dost a pochybujem zeby ustriehli akurat toho mojho. Aj ked skusit to urcite chcem, ako som uz pisala. A sukromna skolka? Pani, ja sa tu idem "bit" o 200€, myslite, ze keby na sukromnu skolku mam, tieto peniaze riesim? A myslim, ze psychiku tu vobec riesit nemusite, nakolko s tou problem urcite nema, je to normalne dieta, az na to ked sa zacne skriabat nevie to ovladat, a ja skratka len chcem pokym sa to nenauci, odtiahnut mu ruku, upozornit ho na to a predist dalsim zapalom. Chcem toho tak vela? A dakujem za rady ohladom ekzemu ale toto vsetko co ste mi napisali uz dlho praktikujeme, okrem tej bravcovej masti (urcite skusim).

veronikastrickova
28. jún 2018

@tova aj ja som alergicka a alergiu ma brat, ujo a bratranec. Ani rodicia, ani stary rodicia nemaju.

anitka12
autor
28. jún 2018

@veronikastrickova je to zahada, ale je to bohuzial tak. 😐

veronikastrickova
28. jún 2018

@anitka12 @anitka12 no geny su vec ktora je zvlastna a stale dokazu vedci zustit nieco nove, takze ja na ziadne Nikdy, To nieje mozne neverím.

tova
28. jún 2018

@veronikastrickova ale ty nemozes zdedit nic po ujovi!!! omg, jedine ze mas jeho geny a je tvoj bio otec. Choroby vynechavaju generacie ale clovek otec alebo mama moze byt nosicom choroby len ich telo nema na tu chorobu reakciu proste ju len prenasaju z generacie na inu generaciu a nemusia na vsetky ich deti. Ja sama mam len ekzem zo 4 surodencov. Moje deti ho nemaju ani jedno, ale mozu byt prenasacmi a ich deti mozu mat.

anitka12
autor
28. jún 2018

@tova vidim, ze Vas to normalne stve. To ze nevieme? Ano, je to asi tak. A vy neverite svojim doktorom ze vedia? Skratka nam povedali ze ZDEDIL/a. Co my viacej s tym? Ostava nam tomu iba verit, tak ako im verime vsetko ostatne. Ved oni studovali, oni nas maju poucovat, nie naopak. Ale kedze ste mi dali takeho chrobaka do hlavy, hned pri najblizsej navsteve sa na to opytam.

veronikastrickova
28. jún 2018

@tova ked je niekto pokrvny pribuzny, ma nejake spolocne geny nie?

pieksamaki
29. jún 2018

@anitka12
ja sa iba na chvíľočku pridám...Ak dovolite
fotka ručičky vášho dieťatka mi pripomenula môjho manžela.aj on to má také, na predlakti...Aj iné časti tela...
presne ako píšete, on si to nekontrolovane škrabe až do krvi A to je 40 ročný, pri komunikácii so mnou, vždy, aj keď deti, alebo len tak,keď prejde niekam V rámci domu, počas chôdze....až do krvi.... ja to už niekedy nemôžem prežiť A odchádzam Z miestnosti...Podľa mňa to má teraz podmienené stresom..Z počtu detí, čo máme .Všetko si sleduje čo zje,ale psychicky neodolá, A zje občas aj blbost, K lekárom nechce ísť zase...
dúfam, že sa vám podari vybaviť predĺžený rodičak,...Aby sa hľadalo čo to vyvolava, kym je malý...viem a chápem,že chcete mať pod dohľadom....chcela by som aj ja vedieť, čo im to spôsobuje....
Dve deti (z5) to majú tiež ...čiže dedičné, ale nemajú to tak vážne ako vás chlapček...
držím palce

anitka12
autor
29. jún 2018

@pieksamaki dakujem za komentar aj za pochopenie. Verim, ze sa s tym da nieco robit, len musime byt trpezlivy.

Strana
z2