Dokazovanie tehotenstva pre sociálku
Zdravím vie mi niekto poradiť? Bola som zaniesť papiere na socialku na matersku z ochrannej doby. Problém je v tom, že prac. pomer skončil 24.4.2018 a ja mam v tehotenskej knižke dátum poslednej MS 17.4.2018 takže sociálka odomňa chce aby som dokázala, že som bola už 24.4. tehotná ale to sa predsa dokázať nijak nedá.. Doktor im len prefotil knižku a zakrúžkoval dátum 17.4. s tým že iný dátum určiť nevie ale oni stále chcú dôkaz resp. potvrdenie, že som bola 24.4. už tehotná.. Môžu toto po mne požadovať? Veď je to nezmysel presne určiť dátum kedy som bola oplodnená 😄
@evittam ja som hlavne nechcela vypisovat romany okolo toho a nikoho som nechcela urazit ani odocovat..splnene mam vsetko len mam pocit ze kazdy ten PP posudzuju zvlast preto som nespomenula druhy prijem lebo zo socialky sa k tomu takto postavili ze su to dve poistky a teda na vyplatu druhej materskej musim mat tu ochrannu dobu splnenu. no hovorim uvidim ako to nakoniec dokopeme a dam vediet aj pre buduce maminky lebo som zrejme dost specificky pripad 😊 ja som tam mala aj tri tyzdne PN mozno budu robit caviky len za PNku uvidime 😉
@nikista nárok na MD mať budeš
@evittam trošku sa mýliš v tom, nikto nebude skúmať kedy mala zadávateľka ovuláciu,
tehotenstvo sa vždy ráta od prvého dňa poslednej menzes,
prečo žena zistí tehotenstvo je vždy v 5 až 6 týždni, tj. menzes jej mešká pár dní a už je v 5 týždni aj ked ovulku mala 2t predtým.
https://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3
Príklad
Zamestnankyni sa v období tehotenstva skončil pracovný pomer 31. decembra 2015. Od 1. januára 2016 jej začala plynúť ochranná lehota, ktorá bude trvať osem mesiacov, t. j. skončí sa najneskôr 31. augusta 2016. Ak jej deň uplatnenia nároku na materské (šesť týždňov pred očakávaným pôrodom, prípadne deň pôrodu, ak porodila predčasne) spadá do tohto obdobia, nárok na materské tejto poistenkyni vznikne.
A ako samé vidíte, zadávateľka nastúpi na MD do 8 mesiacov od skončenia PP. To potvrdenie od lekára by Ti malo stačiť. A ak ti zamietnu materské zo toho PP tak sa odvolaj.
dakujem vam pekne 😊 toto mi pomohlo snad to tak bude 😉
Ja si tiez myslim ze tehotenstvo sa pocita od prveho dna poslednej MS, ved tak sa udavaju aj tyzdne tehotenstva. Kedze to sa neda zistit kedy presne zena otehotnela. Ja som napriklad musela mat ovulaciu a otehotniet pri prvom dietati 8 den cyklu, pretoze potom som uz v tom mesiaci nemala pohlavny styk , takze je nezmysel ratat s tym ze otehotniet sa da iba v strede cyklu. Kazda zena to ma inak....
Podľa mňa tiež by sa tehotenstvo malo rátať 40 týždňov pred termínom pôrodu. Dátum otehotnenia je nemožné určiť pokiaľ nieje umelé oplodnenie a ak lekár na základe scanu určí konkretny termín pôrodu, tak začiatok tehotenstva je 40 týždňov predtým... Co si myslím, že v tomto konkrétnom prípade by malo vyjsť 🙂 čisto matematický pohľad na vec
Tiez som toho nazoru, ze tehotenstvo sa pocita od posledneho dna menstruacie a myslim, ze sa tym riadia a vsetci gynekologovia. Dokonca my sme boli aj na umelom oplodneni, takze sme vedeli presny datum oplodnenia vajicka a moja gynekologicka a aj potom v nemocnici pocitali tehotenstvo od prveho dna menstruacie. Neviem preco SP vymysla "teplu vodu" ked sa tym riadia aj lekari (moj nazor, ak by mal niekto iny) , ale mozno len skusaju, aby ti nemuseli uznat matersku. Momentalne to velmi radi robia s materskymi pre otcov. Ja by som na tvojom mieste skusila este raz poziadat tvojho gynekologa o potvrdenie a pripadne mu rovno doniesla svoje uz s formulaciou ako pisala miirabell, cize v cca zneni "potvrdzujem, ze pacientka XY bola 17.4.2018 tehotna. Peciatka+podpis." . Ak by to predsalen nechcel potvrdit, este by stalo za to vyskusat zajst za klinickym gynekologom v tvojom meste. Vacsinou su na oddeleni univerzitnej nemocnice a ak sa tam chystas aj rodit, tak by ti mozno s tymto aj vysiel v ustrety. Klinickeho gynekologa spominam preto, lebo napr. v suvislosti s liecbou neplodnosti v zahranici si zdravotne poistovne (viem nieje to tvoj pripad) vyzaduju aj potvrdenie od klinickeho alebo odborneho doktora v odbore gynekologie. Takze mozno by to SP odsuhlasila. No a ak to nepomoze, tak urcite by som sa skusila aj odvolat, kde by som zase argumentovala nejakym odbornym stanoviskom, ze zaciatok tehotenstva sa pocita od prveho dna tehotenstva lebo toto sa naozaj presne neda urcit presne a niektore zeny mozu mat aj pocas tehotenstva menzes. Moja kolegyna ho mala dokonca 2 mesiace po sebe. Resp. zena si moze mysliet ze sa jedna o menzes, no moze to byt aj iny problem, napr. krvacajuci hematom. Drzim päste, nech ti to uznaju.

@evittam rada za milion 🙂 horsie bude ak si ten druhý pp vymyslela