icon

Dostanem materskú a prídavky, keď som žila v zahraničí?

luciaamarek0
21. jún 2016

Dobrý deň. S manželom čakáme druhé dieťa a až po materskej teda skôr ukončenej (1rok) chceme ísť žiť na Slovensko len neviem ci tam vôbec dostanem materskú alebo niake rodine príspevky vôbec neviem ako to tam funguje mam na niečo nárok?Ďakujem za každú odpoveď.

jamika27
21. jún 2016

@luciaamarek0 no ak si si nič neplatila tu na sk, tak ťažko, neviem či náhodou len nie rodičovksý 200 e

tobnuf
21. jún 2016

No kedze si zila v zahranici a na Slovensku si neplatila odvody ani nic. Podla mna nemas narok na nic

loginexistuje
21. jún 2016

Tazko povedat zakony sa do tej doby mozu zmenit ved sa bavime ak spravne ratam o januari 2018. Aktualne by si mala narok na RP a RD 20 + 200 mesacne ale teda manzel tiez musi pracovat na SVK nie v zahranici.

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

Ten rodičovský príspevok to sa dostanem spolu na obidve deti či len na jedno?Druhé dieťa mi pôjde o dva roky do školy naňho budem nieco dostávať ?

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

Odvody sme na Slovensku neplatili žiadne iba za smeti keďže máme aj tam trvalé bydlisko a niaky cas sme mali aj tam poistenie ale nepametam si ako dlho

moni244
21. jún 2016

@luciaamarek0 prídavky, čo viac by si chcela? a na mladšie rodičovský a prídavky, teda možno

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

Ja absolútne neviem práve preto sa pytam

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

Tie prídavky to je aká suma?

lubiduch
21. jún 2016

niektore odpovede su fakt hrozne...ak neviete k veci tak neodpovedajte.
nepises v akej krajine si zila doteraz, predpokladam ze EU. V ramci EU su davky a prispevky prepojene. tak ako ked slovak odide do zahr ma narok na lokalne davky zo socialneho systemu, mas ty alebo aj cudzinec po prichode na SVK narok na tie slovenske.

Materska sa na SVK poskytuje len cca do 6 mesiaca veku dietata, co uz mas za sebou, takze narok na matersku nemas. Narok na matersku je pri presunoch medzi krajinami podmieneny este inymi faktami ci splnas alebo nesplnas podmienky na matersku na svk, ale kazdopadne kedze planujes sa vratit az ked bude mat dieta rok, tak nic. Ale pre tie odpovede ktore tu zazneli, nemusi si na svk platit odvody aby mala na matersku narok. v niektorych pripadoch je to celkom fain prepojene, ak napr si doteraz pracovala v zahranici a tam odvadzala odvody a prisla na matersku na sVK, tak na matersku by si narok mat mala (v ramci transferov davok medzi krajinami EU).

Na co narok po prichode na SVK mat budes je rodicovsky prispevok (cca 200 EUR mesacne ) ktory sa poskytuje do 3 rokov veku dietata bez ohladu na to ci chodis do prace alebo si s dietatom doma. Rodicovsky prispevok ale nie je na kazde dieta, je to davka pre matku, nie na dieta. cize ak mas aj 2 deti tak proste mas narok len na tych 200 eur, nie 400.
Davka na dieta su rodinne pridavky, nieco cez 20 EUR/mes/dieta. Cize pri 2 detoch je to cca 45 EUR (tie sumy presne neviem).
ak by si do veku 3 rokov zacala pracovat a dieta dala do skolky/jasli sukromnych kde platis viac ako 200 EUR/mes, tak mozes poziadat o zrusenie rodicaku (200 EUR mesacne) a namiesto toho o vyplacanie prispevku na starostlivost o dieta vo vyske 260 EUR. toto je ale viazane na to ze musis pracovat a preukazatelne platit za skolku sumu vyssiu ako tych 200 EUR. (ako platis za skolku 250, dostanes 250, ak platis 500, dostanes strop 260).

ak by si sa ty vratila na SVK ale napr manzel stal pracoval v zahranici, tak vasa ekonomicka aktivita je myslim posudzovana ak zahranicna a potom ta krajina kde pracuje manzel ti bude vyplacat davky . (ako funguje presne toto, neviem). Ale ak budete obaja po prichode na SVK bez prace tak na tie davky co som vyssie spominala narok mas!

ak sa budes vracat na SVK nezabudnite sa prihlasit samozrejme do zdravotky a ty pocas rodicovskej dovolenky (nastava po materskej) aj na socialnu poistovnu, nejde to totiz automaticky. Budes tam sice ako poistenec statu, ale ak to neurobis ty, ze sa nenahlasis, tak ti to obdobie doma s dietatom pocas rodicovskej nebude sa ratat do dochodku tusim.

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

Žijeme konkrétne vo Vedni a manžel bude pracovať na slovensku normálne na pracovnú zmluvu ďakujem za normálnu odpoved

lubiduch
21. jún 2016

@luciaamarek0 rado sa stalo ... 🙂
a k tym "benefitom" statnym na svk este teda ak manzel bude pracovat normalne na zmluvu na SVK tak mate danove ulavy. v podstate su danove ulavy na SVK celkom smiesne oproti niektorym inym krajinam,ale aj tak je to cash plus. Na kazde dieta ma narok na danovy Bonus vo vyske 250 EUR rocne =>500 EUR na dve deti (priamo sa to odrata od danovej povinnosti, ak by danova povinnost vychadzala len napr 200 EUR, tak vam danovy urad este 300 EUR doplati).
dalsia vec je ked ty budes bez prace, manzel si moze uplatnit tvoju nezdanitelnu cast, co je okolo 3.800 EUR rocne (z toho 19% je vlastne vysledny efekt) co "usetrite"....

to aby to bolo komplexne na co mate narok 🙂

luciaamarek0
autor
21. jún 2016

No tak o tomto som už vôbec nevedela ešte raz ďakujem 🙂

kaja16
22. jún 2016

Dobrý deň. Vedel by mi niekto poradiť ohľadne rodičovského príspevku v nemecku? Načo mám vlastne nárok? Pracovala som na pracovnú zmluvu od apríla 2013 do 31.10.2015 kedy som šla na materskú. Materskú som dostávala z AOK a to len 8 týždnov pred a 8 po pôrode. Teraz momentálne nedostávam nič. Žijeme na Slovensku, priateľ pracuje v Česku. Zisťovali sme o tom už pár informácií, ale nič sme sa vlastne nedozvedeli. čo vlastne musím splnat aby som mohla žiadať o rodičovsky príspevok z nemecka? Prechodný pobyt tam nemám Kde mám vlastne o a o čo žiadať? .Za každú informáciu vám vopred ďakujem.

lubiduch
22. jún 2016

@kaja16 ako stare mas dieta?

kaja16
22. jún 2016

@lubiduch Syn má 6mesiacov

lubiduch
22. jún 2016

Podla mna uz zial narok na matersku nemas. Ale urcite sa zbehni spytat na upsvar tam by ti mali povedat ci nemas narok na matersku z DE.
Ak ale nedostavas nic minamalne rodicak a pridavky by si dostavat urcite na svk mala! Co ti k tomu povedali?

kaja16
23. júl 2016

Dobrý večer.... Tak bola som si zistovat na svk na upsvar či mám tu nárok na rodičovský príspevok, vraj nie pokial stále trvá pracovná zmluva v nemecku. Tak vraj mám o to žiadať v nemecku a pokiaľ mi to neschvália tak mám prísť s odovodnenim od nemecka prečo mi to neschválili. Momentálne sa trápim so žiadosťou o Elterngeld...nenašiel by sa niekto kto o to už žiadal a vedel by mi poradiť a pomoct?

koni51
16. aug 2016

@kaja16 elterngeld si si malá zaziadat ak sa nemylim do 3 mesiacov od skoncenia materskej..ak budeš chciet poradit napis