Druhé dieťa počas rodičovskej

lulistek
27. máj 2015

Ahojte mam otazku. Rozmyslame nad druh dietatom. Mala bude mat v aprili tri roky. Musi sa druhe narodit do jej narodenin alebo staci ak sa narodi o mesiac, ako ked sa ide na MD mesiac pred porodom? Myslim tak aby som cerpala dalsiu matersku hned po rd dakujem

milota164
27. máj 2015

rodicovsky prispevok ti bude chodit do mesiaca v ktorom dovrsi tri roky, takze od nasledujuceho by si mala
byt na MD.Ale z pohladu zamestnavatela ti rodic.dovolenka skonci dnom narodenin a mala by si nastupit do prace alebo cerpat dovolenku ak nejaku mas alebo byt na PN....

liebling98
27. máj 2015

@lulistek Ak chceš splniť podmienky reťazovej MD, musíš na MD nastúpiť pred 3.narodeninami staršieho dieťaťa.
Ja som takto už na tretej RD, v kuse od leta 2009.

lulistek
autor
28. máj 2015

@liebling98
@milota164 dakujem 🙂

simonka3
28. máj 2015

@liebling98 ahoj,moja dcera bude mat 3 roky buduci rok v januari a teraz cakam druhe ktore by sa malo narodit v oktobri,chcela by som vediet ako je to s materskou a rodicovskou naraz,ci by som mala tych par mesiacov dostavat rodicovsku na dceru a matersku na babo spolu,myslim,ze ano

majusqa77
28. máj 2015

@simonka3 dnom materskej stracas narok na rodicak

loginexistuje
28. máj 2015

@simonka3 myslis nespravne ... neda sa dostavat oboje .. RP na starsiu sa ti ukonci a budes dostavat materske na mladsie dieta ... jedine co je narok navysek je 41 EUR mesacne prvy mesiac ci dva...

samozrejme tvoj pracovny pomer musi trvat ... aby si mala narok na materske.

simonka3
28. máj 2015

@loginexistuje dakujem

liebling98
28. máj 2015

@simonka3 presne ako Ti písali kočky vyššie. Ak Ti pracovný pomer stále trvá, keď Ti gynekológ dá papier žiadosť o materské, sprav si kópiu, originál daj personalistke v práci a kópiu odnesieš na UPSVAR. Potom im ešte dodáš papier, ktorý Ti príde zo Sociálnej poisťovne, rozhodnutie o materskom. Na základe toho Ti zastavia rodičák. Ten sa vypláca za celý mesiac, takže aj keby si na materskú nastupovala 2. v mesiaci, rodičák dostaneš za celý mesiac. Na UPSVAR môžeš ešte požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, vypláca sa od nástupu na materskú do 6 týždňov mladšieho dieťaťa, pokiaľ staršie dieťa nemá ešte 3 roky, ale len v mesiacoch, kedy nedostaneš rodičák. Výška záleží od toho, či staršie dieťa chodí do škôlky. Minimum je cca 41 €, môže byť až 230€, ak chodí do škôlky, kde máte také náklady (výšku nákladov treba samozrejme zdokladovať).

velkacica
28. máj 2015

a čo tak zapojiť sa skôr do pracovného procesu, tie dávky si trošku aj odrobiť?? Či budeš takto reťazovo rodiť, dokiaľ telo dá??

lulistek
autor
28. máj 2015

@velkacica to co je za blbu otazku? Rozmyslame nad druhym kvoli malemu odstupu medzi detmi.nechapem co za nezmyselny prispevok sem pridavas. A navyse ma nepoznas a nie som z tych co sa im robit nechce. Takze laskavo ma neurazaj.

siska53
28. máj 2015

@lulistek tu velkucicu si nevsimaj..ona mava take divne komentare.. Ja mam 2r.rozdiel medzi detmi.. A predtym roky odrobene..tiez nechapem ten jej komentar.. Tak nech sa vam co najskor podari.. Ja som.chcela maly rozdiel kvoli nasmu veku.

ivkakaa
19. jún 2015

Ahojte. Ked teraz idem na matersku a vzhladom na plat, aky som mala, budem mat narok na navyssiu moznu matersku od statu ( ved si stat na mojich odvodoch aj riadne prilepsil :-/ ), potom ked pojdem na rodicovksy a medzicasom budeme mat druhe ( co urcite chceme kvoli veku) a vznikne mi narok opat na matersku, tak ako sa bude pocitat jej vyska? Bude to zase maximum? Alebo sa to pocita uz potom nejako inak ako z platu. Dakujem.

miku1
19. jún 2015

@ivkakaa Ja som to riešila pred 2 rokmi. Materská sa mi rátala z poslednej výplaty, ktorú som dostala pred nástupom na 1-vú materskú. Na sociálke ti povedia, že je to z predpokladaného príjmu, aký by si mala, ale v skutočnosti bolo v zákone uvedené, že je to posledná výplata pred nástupom na prvú MD. Či sa odvtedy zákon zmenil neviem, ale pred rokmi to bolo takto.

ivkakaa
19. jún 2015

@miku1 dakujem 🙂

liebling98
19. jún 2015

@ivkakaa ak Ti bude pracovný pomer stále trvať, bude ďalšia materská, ak na ňu nastúpiš počas rodičovskej, vypočítaná z pravdepodobného príjmu. Čiže pokiaľ Ti teraz príjem pred nástupom na materskú nebol nejak umelo navyšovaný odmenami, ale je to Tvoj príjem podľa platového výmeru, tak by Tvoje nasledujúce materské nemalo byť nižšie. Ja som išla na MD už 2x z rodičovskej a vždy som mala materské +/- rovnaké.

nikita002
20. jún 2015

ahojte maminky chcem sa spytat poberam rodicovsky maly bude mat tri roky septemberi keby sa nam podarilo dovtedy otehotniet budem dostavat nadalej rodicovsky???alebo???som zamestnana stale na dobu neurcitu..dakujem

martinkaadominik
20. jún 2015

@nikita002 Rodičovský príspevok budeš dostávať len do 3 rokov dieťaťa. Ak zostaneš znovu tehotná, pôjdeš na materskú dovolenku a budeš dostávať tak ako predtým na toto bábätko materskú dávku. Na staršie dieťa len rodinný prídavok, okolo 20,- Eur.

nikita002
20. jún 2015

cize ked zostanem tehotna budem zasa dostavat matersku pol roka a potom zase rodicovsky???napriklad v oktobri by som mala dostat uz matersku,????ak stihnem teda otehotniet do septembra???

micha1979
20. jún 2015

@nikita002 v septembri ešte nemôžeš ísť na materskú pokial nie si ešte tehotná. Nastupis do prace a ak budeš tehotná na materskú ideš až 6-8 týždňov pred termínom pôrodu.

nikita002
20. jún 2015

ale ak stihnem napriklad do septembra otehotniet ?

micha1979
20. jún 2015

@nikita002 však aj keď otehotnies tak Ti to nevychádza, však by si bola iba cca v 3-4 mesiaci tehotenstva, jedine ak by si ostala PN a potom išla na materskú, ináč musíš nastúpiť, veď aj tehotné ženy pracujú. 🙂

nikita002
20. jún 2015

ved jasne 🙂

renifi
8. júl 2015

Ahojte. 20. oktobra bude mat syn 3 roky (cize mi konci rodicovska dovolenka). Som opat tehotna a predpokladany termin porodu je az 12. marec. Je mi jasne, ze narok na predlzenie rodicovskeho prispevku na prve dieta mat nebudem. Skor ma zaujima, z coho sa bude pocitat moja dalsia materska dovolenka. Ci budem mat taku istu ako prvu alebo nizsiu? Do prace nenastupujem, takze budem od toho 20. oktobra nezamestnana? Az do dna, kedy mi zacne dalsia materska? Dakujem?

evi5888
6. jan 2019

Ahojte žienky,
My očakávame druhé dieťatko ešte pred druhým rokom veku prvého syna.
Neodsudzuje má aj je to blbá otázka,ale chcem mať v tom jasno.
Keď dostanem MP na druhé dieťa, tak RP na prvého syna už dostávať nebudem?
Ďakujem za odpovede 😊

majusqa77
6. jan 2019

@evi5888 presne tak. Iba do veku 6 tyzdnov mensieho prispevok na starostlivost 41 eur

evi5888
7. jan 2019

@majusqa77 to je na hlavu v Tom zákone. To ako moje prvé dieťa prestane existovať 🙄