icon

Je materská dovolenka povinná?

julianka28
10. aug 2022

Maminky
Chcela by som sa opýtať či je pre mňa ako zamestnanca na TPP materská dovolenka povinná - teda či je povinne nastúpiť na materskú alebo je to len možnosť ?

Strana
z2
tramtada31
11. aug 2022

*pausalne vydavky

dori2
12. aug 2022

@tramtada31 zivnostnik si tiez olati odvody ake si navoli- v pripade ze si navolil najnizsie nemoze cakat vysike davky. to da rozum. viem, ze stale existuje mizerne percento poctivych ludi, ale gro je takych co popredaju bez blockov, spravia pracu bez faktur a ked sa nieco stane nariekaju ze nie su podporeni statom. mozno nejake vynimky cez toto “sito” prepadavaju, ale zober si ludi co ponukaju sluzby - napr taky obkladac, je u teba 5dni, zinkasuje ti 2000€- ako inak bez papiera, statu poslal minimum, prucom jeho cisty mesacny zarobok je okolo 4tis uplne v pohode ked odratam naklady co popri praci ma. potom pride covid, alebo ochorie, alebo roste mzsi na pn a narieka ze stat mu nic neda/ da almuznu. to su pripady ktore myslim ja…. vela takych najdes aj medzi zenskymi povolaniami.
sama mam mamu zivnostnicku, drobnu remeselnicku, ktora ale predava S papiermi, ma vsetko legalne, od statu tiez dostane prd kedze si plati minimum (viac sa jej pri jej obrate neoplati), ale nechodi vyplakavajuc…
naproti tomu v jej povolani je vela zien, ktore robia podobne ci rovnake remeslo totalne nacierno bez akehokolcek povolenia a legalizacie, a este pyskuju ako cjore vrany ked sa nieco stane. to myslim ja svojou narazkou na odrbanie statu

Strana
z2