icon

Je možné ostať na rodičovskom s tým, že by muž prešiel na materskú?

denver36
16. feb 2026

Keď si vyčeprem matersku dovolenku - budem na rodičovskom. Je možné ostať na rodičovskom s tým že by muž prešiel na matersku? S tým istým jedným dieťaťom.

Strana
z2
anonym_e7c786
16. feb 2026

Subeh dvoch davok, teda materskej a RP nie je mozny

denver36
autor
16. feb 2026
@anonym_e7c786

Subeh dvoch davok, teda materskej a RP nie je mozny

@anonym_e7c786 takže by som sa musela vrátiť do práce? Nie je možné ostatať na neplatenom rodičovskom?

sweet20
16. feb 2026

@denver36 ak sa mylim nech ma niekto opravi, als nie je mozne mat na jedno dieta to iste.. ak by bolo to tak, ze na starsie ty rodicak a na mladsie muz tak ano.. to za jedno dieta by si poberala 2 davky

sweet20
16. feb 2026
@denver36

@anonym_e7c786 takže by som sa musela vrátiť do práce? Nie je možné ostatať na neplatenom rodičovskom?

@denver36 bud budes do 3 rokov na rodicovskom alebo mozes byt dobrovolne nezamestnana ak chces, alebo do prace

denver36
autor
16. feb 2026

Dobre diky za odpovede

anonym_50a7d4
16. feb 2026
@sweet20

@denver36 ak sa mylim nech ma niekto opravi, als nie je mozne mat na jedno dieta to iste.. ak by bolo to tak, ze na starsie ty rodicak a na mladsie muz tak ano.. to za jedno dieta by si poberala 2 davky

@sweet20 mýliš sa. Na dve deti sa súbežne môže poberať len materské.

denver36
autor
16. feb 2026
@anonym_50a7d4

@sweet20 mýliš sa. Na dve deti sa súbežne môže poberať len materské.

@anonym_50a7d4 to viem

klara351
16. feb 2026

Ja som zostala na rodičovskej dovolenke, dala som si odňať rodičovsky príspevok. Nahlásila som sa do zdravotnej poisťovne, platila som si tých pár mesiacov zdravotku. Zamestnávateľovi som neohlásila nič. A máme len jedno dieťa

denver36
autor
16. feb 2026
@klara351

Ja som zostala na rodičovskej dovolenke, dala som si odňať rodičovsky príspevok. Nahlásila som sa do zdravotnej poisťovne, platila som si tých pár mesiacov zdravotku. Zamestnávateľovi som neohlásila nič. A máme len jedno dieťa

@klara351 ďakujem za odpoveď! Ja som počula o tom že sa to da ,len som chcela vediet či ma niekto aj reálnu skúsenosť

lilinka88
16. feb 2026

Ty ostaneš na rodičovskej dovolenke bez nároku na rodičovský príspevok - buď si oň ani nepožiadaš alebo požiadaš a potom dáš odňať. So zamestnávateľom riešiš iba nástup na rodičovskú dovolenku, inak nič. Keď bude manžel na materskej, ty sa prihlásiš v zdravotnej poisťovni ako dobrovoľný platca a budeš si sama hradiť zdravotné odvody

domka222
16. feb 2026
@denver36

@klara351 ďakujem za odpoveď! Ja som počula o tom že sa to da ,len som chcela vediet či ma niekto aj reálnu skúsenosť

@denver36 ale rátaj, že si každý mesiac zaplatíš zdravotnú cca 100€

denver36
autor
16. feb 2026
@domka222

@denver36 ale rátaj, že si každý mesiac zaplatíš zdravotnú cca 100€

@domka222 to mi je jasné

luliu
16. feb 2026
@denver36

@denver36 dá sa to, ale nesmieš poberať RP

andaluzia12
17. feb 2026

Zdravotka sa platí mesačne 121,92€. Požiadaš o odňatie RP a v práci sa hlásiš ako osoba na neplatenom voľne. (Moja aktuálna situácia).

anonym_c075d3
17. feb 2026

Dobrý deň, ako vám píšu klara a lilinka, dá sa to. Ja som takto bola presne pred rokom.
Manžel si nahlásil materskú u zamestnávateľa a požiadal o ňu v sociálnej poisťovni. Ja som šla na upsvar a požiadala o ukončenie poberania RP, dôvod som dala, že druhý rodič bude poberať materské. To, že zostávam doma ich nezaujímalo. V práci som vôbec nič nenahlasovala, keďže tam ma stále rovnako evidovali ako matku na rodičovskej a je im jedno, či poberám alebo nepoberám rodičovský príspevok. V poisťovni v aplikácii, mam vszp, som si zmenila status na samoplatcu. Na konci tohoto obdobia manžel zavolal do sociálnej, uistil sa, že všetko termínom sedí ohľadne ukončenia materskej a ja som znovu sla na upsvar sa znovu s jedným vypísaným papierom - žiadosťou o poberanie rodicovskeho. V aplikácii vszp som si znovu zmenila status na poberateľ RP.
My sme mali ťažkú rodinnú situáciu a potrebovali sme byť prechodne obaja doma s oboma deťmi, vôbec sme nijak nechceli systém zneužiť, ale keď sa niečo stane, tak ako rodina si niekedy ťažko pomôžete. Toto bola pre nás cesta. Príjmom sme klesli, keďže bol len jeden a platila som odvody do zdravotnej, ale na to má pracujúci človek nasetrenu zásobu. Nám toto 9bd9bie pomohlo vyriešiť rodinnú situáciu.
Mnoho ľudí z okolia a rodiny nám však dalo pocítiť, že sme leniví a zdierame systém. Pritom manžel pracuje naozaj veľa nonstop a ja som pred deťmi tiež riadne pracovala. Tak z toho si nič nerobte.
Držím palce.

andaluzia12
17. feb 2026
@anonym_c075d3

Dobrý deň, ako vám píšu klara a lilinka, dá sa to. Ja som takto bola presne pred rokom.
Manžel si nahlásil materskú u zamestnávateľa a požiadal o ňu v sociálnej poisťovni. Ja som šla na upsvar a požiadala o ukončenie poberania RP, dôvod som dala, že druhý rodič bude poberať materské. To, že zostávam doma ich nezaujímalo. V práci som vôbec nič nenahlasovala, keďže tam ma stále rovnako evidovali ako matku na rodičovskej a je im jedno, či poberám alebo nepoberám rodičovský príspevok. V poisťovni v aplikácii, mam vszp, som si zmenila status na samoplatcu. Na konci tohoto obdobia manžel zavolal do sociálnej, uistil sa, že všetko termínom sedí ohľadne ukončenia materskej a ja som znovu sla na upsvar sa znovu s jedným vypísaným papierom - žiadosťou o poberanie rodicovskeho. V aplikácii vszp som si znovu zmenila status na poberateľ RP.
My sme mali ťažkú rodinnú situáciu a potrebovali sme byť prechodne obaja doma s oboma deťmi, vôbec sme nijak nechceli systém zneužiť, ale keď sa niečo stane, tak ako rodina si niekedy ťažko pomôžete. Toto bola pre nás cesta. Príjmom sme klesli, keďže bol len jeden a platila som odvody do zdravotnej, ale na to má pracujúci človek nasetrenu zásobu. Nám toto 9bd9bie pomohlo vyriešiť rodinnú situáciu.
Mnoho ľudí z okolia a rodiny nám však dalo pocítiť, že sme leniví a zdierame systém. Pritom manžel pracuje naozaj veľa nonstop a ja som pred deťmi tiež riadne pracovala. Tak z toho si nič nerobte.
Držím palce.

@anonym_c075d3 v práci by ich to mohlo zaujímať, nakoľko mi personálna zamestnankyňa povedala ze ma na sociálnej poisťovni eviduje inak, ako keď som bola na RP.

anonym_7fac8b
17. feb 2026

Rodičovský príspevok a rodičovská dovolenka sú dve rozdielne veci

oskvarka
18. feb 2026
@denver36

@denver36 áno, musíš ísť ty do práce a manžel na materskú nemôžeš byť s dieťaťom na rodičovskej ak druhý rodič je s ním na materskej

klara351
18. feb 2026
@oskvarka

@denver36 áno, musíš ísť ty do práce a manžel na materskú nemôžeš byť s dieťaťom na rodičovskej ak druhý rodič je s ním na materskej

@oskvarka Prosím ťa, prečo radis v niečom o čom nemáš ani potuchy? Vôbec nemusí ísť do práce, môže zostať na rodičovskej dovolenke, akurát nesmie poberať rodičovský príspevok.
Toto nie je téma, kde sa zakladateľka pýta na názory, ale na fakty.

oskvarka
18. feb 2026
@andaluzia12

Zdravotka sa platí mesačne 121,92€. Požiadaš o odňatie RP a v práci sa hlásiš ako osoba na neplatenom voľne. (Moja aktuálna situácia).

@denver36 ale zamestnávateľ sa to dozvie a môže s tým mať problém ja som nastupovala do práce.
@andaluzia12 náhradné voľno ti musí zamestnávateľ schvalit ale tak ak v práci jej vedia takú možnosť dať je to určite čistejšie riešenie ako zatĺkať a riskovať že sa to zamestnávateľ dozvie čo sa naozaj ľahko môže stať keď ty sa musíš statnsamoplatcom dočasne. A s tým že sa ti tiež nie je problém pri následnej materskej napríklad. Nieje tam prerušenie pracovného pomeru iné ako RD?

oskvarka
18. feb 2026
@klara351

@oskvarka Prosím ťa, prečo radis v niečom o čom nemáš ani potuchy? Vôbec nemusí ísť do práce, môže zostať na rodičovskej dovolenke, akurát nesmie poberať rodičovský príspevok.
Toto nie je téma, kde sa zakladateľka pýta na názory, ale na fakty.

@klara351 manžel bol takto tri krát na materskej a tiež som to riešila so zamestnávateľom ja nevravím že sa to nedá ale mne bolo vtedy povedané od zamestnávateľa že je to problém. Ale možno sa mýlim ak teda máš iné informácie. Nerozumiem prečo si teda musíš platiť zdravotné? Nie je možné na zdravotnú dať papier že sa staras o dieťa do 3rokov a oni tá oslobodia ? A naozaj som nechcela zavádzať ak je to možné ospravedlňujem sa a fakt mi príde nevhodné hneď ľuďom nadávať keď sa mýlia. Tebe sa to zdá ok?

klara351
18. feb 2026
@oskvarka

@denver36 ale zamestnávateľ sa to dozvie a môže s tým mať problém ja som nastupovala do práce.
@andaluzia12 náhradné voľno ti musí zamestnávateľ schvalit ale tak ak v práci jej vedia takú možnosť dať je to určite čistejšie riešenie ako zatĺkať a riskovať že sa to zamestnávateľ dozvie čo sa naozaj ľahko môže stať keď ty sa musíš statnsamoplatcom dočasne. A s tým že sa ti tiež nie je problém pri následnej materskej napríklad. Nieje tam prerušenie pracovného pomeru iné ako RD?

@oskvarka Rodičovská dovolenka je pracovné voľno, na ktoré má nárok každý zamestnanec s dieťaťom do troch rokov a pokiaľ si on požiada, zamestnávateľ je povinný mu vyhovieť. Toto nemá nič spoločné s rodičovským príspevkom. Zamestnávateľ sa nemá čo zaujímať, či ho poberas alebo nie, nemá to ako na základe toho robiť problémy. Zdravotné si platia preto, pretože na konkrétne dieťa platí štát zdravotné inému rodičovi
Nemala si čo riešiť so zamestnávateľom , to je tvoj problém, že si mu niečo takéto oznamovala. Ja ti nenadavam, že sa mýliš, ale upozorňujem, že podávas nesprávne informácie.

tini27
18. feb 2026

Ahoj, napíšem ti reálnu skúsenosť, lebo mám pocit, že niektorí nemajú jasno v pojmoch a dojmoch… U zamestnávateľa si na rodičovskej dovolenke ( z tej pracovnej zmluvy z ktorej si bola aj na materskej)- na tú máš nárok do 3 rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či poberáš rodičovský príspevok, pracuješ niekde inde alebo aj u toho istého zamestnávateľa atď… a to sa nemení…
Ak pôjde manžel na materskú, tak ty si musíš dať odňať vyplácanie rodičovského príspevku- súbeh dvoch dávok v zmysle materské + rodičovský príspevok nie je možný…
Keďže za teba štát neplatí odvody, keďže nepoberáš v tej dobe rodičovský príspevok, tak si ich musíš nejakým spôsobom uhradiť- buď ako samoplatca, alebo môžeš mať iný pracovný pomer ( napríklad aj brigádu za pár €, no trvajúcu počas celej doby manželovej materskej), z ktorého sa ti odvody budú platiť.
Po skončení manželovej materskej si môžeš opäť požiadať o vyplácanie rp..

tini27
18. feb 2026

Ešte by som doplnila, keby ste mali ďalšie dieťa do 6 rokov( no neviem, či ny mohlo chodiť do škôlky a či na celý deň, to si nie som istá a nechcem zavádzať), tak vtedy sa vie druhý rodič nahlásiť ako osoba starajúca sa o také dieťa a v tom prípade mu štát platí odvody, nemusí si ich teda uhrádzať..

oskvarka
18. feb 2026
@klara351

@oskvarka Rodičovská dovolenka je pracovné voľno, na ktoré má nárok každý zamestnanec s dieťaťom do troch rokov a pokiaľ si on požiada, zamestnávateľ je povinný mu vyhovieť. Toto nemá nič spoločné s rodičovským príspevkom. Zamestnávateľ sa nemá čo zaujímať, či ho poberas alebo nie, nemá to ako na základe toho robiť problémy. Zdravotné si platia preto, pretože na konkrétne dieťa platí štát zdravotné inému rodičovi
Nemala si čo riešiť so zamestnávateľom , to je tvoj problém, že si mu niečo takéto oznamovala. Ja ti nenadavam, že sa mýliš, ale upozorňujem, že podávas nesprávne informácie.

@klara351 tak mne bolo povedané že ak na sociálnu poisťovňu dávam čestné prehlásenie že manžel berie do svojej starostlivosti dieťa tak teda ja nemôžem s tým dieťaťom byť na rodičovskej dovolenke. Upozornili na na to na sociálnej poisťovni. Keďže manžel v našom prípade naozaj reálne bol doma s tými deťmi tak ja som bola s tým ok. Ale rozumiem že keby sa to nedozvedeli....

oskvarka
18. feb 2026
@tini27

Ahoj, napíšem ti reálnu skúsenosť, lebo mám pocit, že niektorí nemajú jasno v pojmoch a dojmoch… U zamestnávateľa si na rodičovskej dovolenke ( z tej pracovnej zmluvy z ktorej si bola aj na materskej)- na tú máš nárok do 3 rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či poberáš rodičovský príspevok, pracuješ niekde inde alebo aj u toho istého zamestnávateľa atď… a to sa nemení…
Ak pôjde manžel na materskú, tak ty si musíš dať odňať vyplácanie rodičovského príspevku- súbeh dvoch dávok v zmysle materské + rodičovský príspevok nie je možný…
Keďže za teba štát neplatí odvody, keďže nepoberáš v tej dobe rodičovský príspevok, tak si ich musíš nejakým spôsobom uhradiť- buď ako samoplatca, alebo môžeš mať iný pracovný pomer ( napríklad aj brigádu za pár €, no trvajúcu počas celej doby manželovej materskej), z ktorého sa ti odvody budú platiť.
Po skončení manželovej materskej si môžeš opäť požiadať o vyplácanie rp..

@tini27 naozaj môžeš byť na rodičovskej zo zamestnania a pracovať počas tej doby niekde inde? Ako chápem že asi s ohľadom na zákony DR je to možné ale je to fakt fascinujúce že to tak je pre mňa.

saxana000
18. feb 2026

Ak mas narok mozes byt pocas manzelovej materskej este na urade prace dohodni sa so zamstnavatelom na vypovedi ak sa da a mozes vybrat podporu.vtedy za teba bude hradit poistne stat. Ale ak planujes retazovu matersku tak ti to pokazi vymer.

tini27
18. feb 2026
@oskvarka

@tini27 naozaj môžeš byť na rodičovskej zo zamestnania a pracovať počas tej doby niekde inde? Ako chápem že asi s ohľadom na zákony DR je to možné ale je to fakt fascinujúce že to tak je pre mňa.

@oskvarka áno, môžeš… zo svojej tpp zmluvy som na rodičovskej a mimo toho mám dohody o prac.pomere, nejaký čas som mala dohodu dokonca aj u toho istého zamestnávateľa.

anonym_0404e2
18. feb 2026
@oskvarka

@saxana000 prečo by mala dávať výpoveď a ísť na podporu? Ona sa na to pýta? Nechápem čo tu ty a
@oskvarka splietate. Ona môže byť normálne doma, len si musí zaplatiť ZP, nič viac.

saxana000
18. feb 2026

Aby sa vyhla plateniu zdravotky a mali este nejake peniaze do rozpoctu napriklad..teraz maju pravdepodobne muzovu vyplatu danovy bonus rodicak a pridavky.ked prejde muz na matersku budu minus rodicak minus danovy bonus a minus odvody do zdravotky.. co moze byt tak 700e a to je uz v niektorych rodinach existencny problem ak je zamestnavatel aspon trochu ludsky tak ju v pohode na toho pol roka prepusti a ona zatial moze vybrat podporu pokial splna podmienky a nemusi si platit zdravotne.po skonceni podpory moze ist naspat na rodicovsku a po skonceni rodicovskej na novu zmluvu do prace..

Strana
z2