icon

Kedy a v akej výške budem mať nárok na materskú?

gogce
29. okt 2013

Termín môjho pôrodu je 24.6.2014, som SZČO cca 3roky a neplatila som do sociálnej poisťovne nič (povinne som nemusela a dobrovoľne som nechcela). Chcela by som vedieť ako a v akej výške môžem získať materskú? Pred SZČO som bola 6mesiacov registrovaná na úrade práce a predtým som 10rokov bola zamestnaná s výškou hrubej mzdy 800eur. Nemám manžela, budem slobodnou mamičkou, tak by som chcela vedieť ako sa zariadiť, aby som v týchto dňoch nebola úplne bez peňazí.

katren
29. okt 2013

pokiaľ si nič neplatila tak nič nečakaj. ..bohužiaľ
jedine na čo máš nárok je rodičovský príspevok necelých 200 €

sashabb
30. okt 2013

Ja sa pozastavujem nad vetou "som SZČO cca 3roky a neplatila som do sociálnej poisťovne nič (povinne som nemusela a dobrovoľne som nechcela)"
Pokiaľ viem, tak SZČO je oslobodený od platenia do soc. poisťovne prvý rok. Určite nie stále 😕 či?

liz_lemon
30. okt 2013

môžeš si žiadať toto od otca dieťaťa
36/2005 zákon o rodine § 74
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.

ale pobavila si ma vetou, že si platiť nechcela, ale materské by si chcela 🙂

havana_frost
30. okt 2013

Ako vraví @liz_lemon sociálne poistenie si dobrovoľne platiť nechcela, ale materské by si chcela 🙂 Veď si si ako SZČO s plným vedomím našetrila na takéto situácie tým, že si neodvádzala do SP, tak použi na toto obdobie tieto úspory. Do pôrodu máš 238 dní, aby si mala nárok, musela by si platiť aspoň 270 dní (v posledných dvoch rokoch), spätne sa doplatiť nedá.
Takže materská žiadna, len rodičovský príspevok (203 € v roku 2014) od narodenia dieťaťa do jeho 3 rokov, plus ostatné štátne dávky od UPSVAR neviažúce sa na nemocenské poistenie (príspevok pri narodení, prídavky na dieťa..)

lucinkab
30. okt 2013

posledných 270 dní by si musela platit...kedze si nic neplatila nič nedostaneš. Je to hnusne ale je to tak... 🙂 Na materské máš nárk len ak platiš statu, potom ti on vrati almuznu za tie roky.... ak neplatis nic, nema ti z coho vratit 😉