Kedy ísť na materskú, 8 či 6 týždňov pred pôrodom ?
Ahojte chcem sa opýtať , zamestnala som kvoli navyseniu materskej na tych 90 dni . Ale mam to tak ze 1.10.2019 som sa zamestnala . Termin porodu mam 27.2.2020 . Do konca roka 2019 tych 90 dni splnim . Na socialne mi povedali ze sa mam dat na matersku ale 6 tyzdnov pred porodom . Ale ak sa dám na matersku vypísať 6 týždnov pred pôrodom ( 16.1.2020) tak si musim este zaplatit odvody od 1. Januara do toho 16. Januara s ktorymi som uz neratala . Ide o to ze pani na socialke mi povedala nech sa dam vypisat na MD 6 tyzdnov pred porodom. A nechapem preco nie tych 8 tyzdnov ?? Keby sa dam tych 8 tyzdnov , uz nemusim riesit za polku januara odvody (ktore su mega vysoke ).
Je v tom nejaky rozdiel , ist 6 alebo 8 tyzdnov ? Ovplyvni to nejak vysku materskej ?Lebo niekto mi povie ze mam ist kludne 8 a niekto ze 6 (hlavne ma zmiatla ta pani zo socialky ze preco teda 6 povedala) Som zmatena z toho uz . Ďakujeeeem za pomoc .
Ženy a kedy sa chodí na sociálnu poisťovňu kvôli materskej dávke. Ja si to vôbec nepamätám
@lenzas Ty si nikdy žiadne odvody ako zamestnanec neplatila👍😀😀😀😀. Ano tak si bohužiaľ financne negramotna a nevzdelana nakoľko nic sa nezmenilo vzdy ti zamestnavatel odvody strhaval aj dane. Ty si nikdy nevidela svoju výplatnú pasku či rocne zúčtovanie dane?
Zamestnávateľ za teba nic neplatí nakoľko ti odvody odpočítava z hrubej mzdy.
A on platí svoje odvody.
@evittam Vedela som, ze niekto to napise, tak som mozno nespravne sa vyjadrila 🙂 Dobre viem, ze zamestnavatel to strhne sam z mojho platu, teda hrubej mzdy a k tomu zaplati za mna aj ako zamestnavatel. Viem co je hruba mzda a studujem svoju pasku pravidelne, kedze mam vystudovane uctovnictvo, avsak uz davno, ak tomu nie na Slovensku. Myslela som to tak, ze ked som zamestnana tak neriesim platenie odvodov, neplatim to s tych peniazi co mam realne na ucte, co ale sa meni v situacie (aj ked nie v kazdej), keby som bola nezamestnana. Takze nikdy som nemala dodatocne vydavky, teda odvody s ktorymi som neratala pokial som bola zamestnana o ktorych sa pise v prispevku, preto som to pochopila tak, ako som pochopila.
Ale uz radsie nebudeme sa o tom bavit, mi uz veru na dlho presla chut pisat prispevky, budem ticho, som sa uz poucila 😂
Presne toto teraz riesim. Ak by som sla 8 tyzdnov pred vyde mi to 92 dni. Ak potiahnem.dalsie dva tyzdne zaplatim si 600€ navyse odvody. Keby sa dalo aspon 7 tyzdnov pred ale asi lepsie teda ako prist o cele odvody ktore som zaplatila ak by to dali za ucelove. No co uz

Ženy nechcem aby ste sa tu hádali , pre pana jana . Budem si musiet zaplatit Odvody aj za 15 dni v januari (ak nastupim 6 tyzdnov pred porodom) . A preto som sa opytala ze v com by to bolo proste ine keby idem 8 tyzdnov ( neplatila by som ) o toto mi slo . Nejdem vyuzit ani PN ani nic podobne . Chcem plynule prejst na matersku . Len som ratala len s tymi 3 mesiacmi platenia odvodov a potom materska ale takto sa mi odvody navysili o 15 dni a naozaj su vysoke . To je cele . Preto som riesila tych 8 tyzdnov. Clovek je z toho uz potom domotany a aj sa boji aby to vyslo a aby sa nejaka hlupa chyba neurobila .
A presne aby sa nato socialka nepozerala lepsie , kedze je to teraz taky trend . Ale tak su nastavene zakony , tak preco to nevyuzit .