Kedy ísť na materskú, keď zamestnanie končí v marci?

anairam
19. feb 2014

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadom nástupu na materskú dovolenku. Bola som zamestnaná v novomenovanej spoločnosti od augusta 2011 na dohodu na zastupovanie,v okt=obri 2013 som oznámili zamestnávateľovi skutočnosť,že som tehotná, kde sme sa podľa lehotníka dohodli na nástupe materskej na dátum 16.marec 2014. Od januára som však PN z dôvodu komplikácií. Včera mi bolo oznámené ,že zamestnávateľ so mnou ukončuje PP k dátumu 02.03.2014.
Teraz neviem či mám ísť ku svojej gynekologičke a požiadať ju o vypísanie na materskú dovolenku už od bud. týždňa kde spĺňam podmienku 8 týždňov pred, alebo bude lepšie nechať to na toho 16, marca ako som sa už s bývalým zamestnancom dohodla. Taktiež Vás chcem poprosiť čo všetko je potrebné vybaviť ako náhle stratím zamestnanie, aké úrady a pod. ?Vopred veľmi pekne Ďakujem za Vaše príspevky

brumka
19. feb 2014

ak si pn tak 8t, moj gynekolog je toho nazoru ze ako je pn tak sa musi od 8tt ist, prve tehu som bola na rizikovom od zaciatku druhe len 2t pn a oba prripady som sla o 8t

vierka0
19. feb 2014

no neviem, ale podla mojich informacii ta nemozu prepustit po ohlaseni tehotenstva, ako na dohodu ano ale nemozu ti dat vypoved..teda ak si mala PP na dobu neurcitu

gapa
19. feb 2014

škoda, že si zadala otázku a nie tému, lebo každý môže odpovedať len 1x
Ak ti bude trvať pracovný pomer v den nástupu na md, tak môžeš nastúpiť na md aj 8týž. pred termínom, ale pozor, ak by v den nástupu na md už pracovný pomer netrval, tak musíš nastúpiť na md presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, čo napíše lekár na žiadosti o materské, ani o den skôr, či neskôr!!
(priznávam, že mám problém s formuláciou, ak je písané, že prac.pomer končí k 2.3.2014, neviem, či 2.3.2014 ešte trvá prac.pomer alebo už nie, čo je u teba zásadné, či môžeš nastúpiť na md 2.3.
Ale nesúhlasím, že ak je pn pred md, tak nástup na md musí byť 8týž. pred termínom, bežne sa tak robí, ale nie je to nutnost, mamička si sama stanoví, kedy v rozmedzí 6-8týž.pred termínom nastúpi na md, jedine ak netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, tak treba presne 6týž. pred!

Tiež nechápem, ako ti skončil pracovný pomer, resp. či nejde o dohodu?? lebo pri prac.pomere by potreboval tvoj súhlas s dohodou.
**********
- po pôrode si podaj v sociálnej poistovni prihlášku ako poistenec štátu - osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (myslím do 45dní po pôrode), treba k prihláške (rlfo) kopia rodn.listu+prehlásenie. odporúčam urobiť kopiu RLFO a dať pečiatkou potvrdiť prevzatie a založiť k zápočtovým listom do dôchodku
- tiež si po ukončení pp príp. po pôrode skontrokuj zdr.poistovnu, či tomáš ok, no asi bude treba doklad zo soc.poistovne o poberaní nemocenského a o materskom (možno bude stačiť rozhodnutie o priznaní mateského)