Kedy je výhodné odísť na materskú dovolenku?
Ahojte, prosím o radu lebo tomu celkom nerozumiem... Môžem nastúpiť 6 alebo 8 týždňov na MD. Kedy je to pre mňa výhodnejšie aby som sa neskôr neukrátila o materský aj rodičovský príspevok. Dátum pôrodu mám určený na 5.8.2025.
Ďakujem veľmi pekne.
@balerina2025 zdravotne som zatiaľ OK. Zaujíma ma teraz finančné hľadisko... mám na to svoje dôvody...
@sonasab tak neviem ja som sa rozhodla az ked sa mi to blizilo, pretoze zdravie sa ti moze zmenit. prajem vsetko dobre
financne je to predsa rovnako. dlzka je 34 tyzdnov ci nastupis skor alebo nacas
Finančne je rozdiel v tom, kedy ti materská skončí. Ak sa nič nezmenilo, tak ak skončí materská napr. dva dni pred koncom mesiaca, tak za ten mesiac dostaneš ešte materské, ale aj plnú sumu rodičovského. Čo sa týka nástupu, tak ako bolo vyššie spomenuté, štandardne sa nastupuje 6 týždňov pred pôrodom, resp. 8 týždňov, ak ide o rizikové tehotenstvo. Mal by o tom rozhodnúť lekár.
Finančne, ak pracujes a máš dobrý plat, je fajn tých 6 tyzdnov, lebo materská je tak či tak 34 tyzdnov a za tie 2 týždne, čo ešte budeš robit ti pôjde plat..mne lekár v prvom aj v druhom napísal do knizky nástup 6 tyzdnov pred, iné sme ani neriešili a to prvé som mala ako 36 ročná a druhé idem mat už ako 39 a nevidi dôvod aby som išla skôr..ale zas nie som na rizikovom a mala som kancelársku pracu.. akurat neostavaj dlhšie v praci ako tych 6 tyzdnov pred plánovaným pôrodom, to sa potom neoplatí
Presne, ako pise @gab1sol, ak by jej materske skoncilo 27.2., tak za februar dostane za ten jeden den cely rodicak, co je pri pracujucej matke cez 480€. Dlzka vyplacania materskeho je urcene v tyzdnoch, takze tam nic nevyspekulujes. Len si prepocitaj, kedy by ti skoncilo, kedy zacnes poberat rodicak.
Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpoveď, už tomu trošku viac rozumiem 🙂
@andrea_82 to je zle ze musia zeny este kurva kalkulovat

@sonasab podla toho ako sa citis, zdravotne. a nie, co je vyhodnejsie.