icon

Kedy je výhodné odísť na materskú dovolenku?

sonasab
31. mar 2025

Ahojte, prosím o radu lebo tomu celkom nerozumiem... Môžem nastúpiť 6 alebo 8 týždňov na MD. Kedy je to pre mňa výhodnejšie aby som sa neskôr neukrátila o materský aj rodičovský príspevok. Dátum pôrodu mám určený na 5.8.2025.
Ďakujem veľmi pekne.

balerina2025
31. mar 2025

@sonasab podla toho ako sa citis, zdravotne. a nie, co je vyhodnejsie.

sonasab
autor
31. mar 2025

@balerina2025 zdravotne som zatiaľ OK. Zaujíma ma teraz finančné hľadisko... mám na to svoje dôvody...

evcagabi
31. mar 2025

@sonasab ja ti dam mensiu radu, hlavne si skontroluj potom rozhodnutie, ci tam mas spravny datum. Mne gyn dala nastup 5.7. A v rozhodnuti mi prislo 6.7.cim mi skoncila 28.2 😅😅 prisla som na to az pred skoncenim md 🤦‍♀️

balerina2025
31. mar 2025

@sonasab tak neviem ja som sa rozhodla az ked sa mi to blizilo, pretoze zdravie sa ti moze zmenit. prajem vsetko dobre

sonasab
autor
31. mar 2025

@evcagabi Ukrátila Ťa tým aj o niečo? Som prvorodička a toto všetko si len práve zisťujem...

jablko13
31. mar 2025

@sonasab Väčšinou tie, ktoré sú na rizikovom, nastupujú 8 týždňov pred pôrodom. Tie, ktoré majú fyziologické tehotenstvo, tie 6 týždňov. Rozhoduje o tom lekár. A, samozrejme, že je výhodnejšie 6 týždňov, keďže ináč by si dostávala o 2 týždne kratšie po pôrode materskú.

tana85
31. mar 2025

financne je to predsa rovnako. dlzka je 34 tyzdnov ci nastupis skor alebo nacas

luliu
31. mar 2025

@sonasab finančné je to úplne jedno

gab1sol
31. mar 2025

Finančne je rozdiel v tom, kedy ti materská skončí. Ak sa nič nezmenilo, tak ak skončí materská napr. dva dni pred koncom mesiaca, tak za ten mesiac dostaneš ešte materské, ale aj plnú sumu rodičovského. Čo sa týka nástupu, tak ako bolo vyššie spomenuté, štandardne sa nastupuje 6 týždňov pred pôrodom, resp. 8 týždňov, ak ide o rizikové tehotenstvo. Mal by o tom rozhodnúť lekár.

pl2y
31. mar 2025

Finančne, ak pracujes a máš dobrý plat, je fajn tých 6 tyzdnov, lebo materská je tak či tak 34 tyzdnov a za tie 2 týždne, čo ešte budeš robit ti pôjde plat..mne lekár v prvom aj v druhom napísal do knizky nástup 6 tyzdnov pred, iné sme ani neriešili a to prvé som mala ako 36 ročná a druhé idem mat už ako 39 a nevidi dôvod aby som išla skôr..ale zas nie som na rizikovom a mala som kancelársku pracu.. akurat neostavaj dlhšie v praci ako tych 6 tyzdnov pred plánovaným pôrodom, to sa potom neoplatí

andrea_82
31. mar 2025

Presne, ako pise @gab1sol, ak by jej materske skoncilo 27.2., tak za februar dostane za ten jeden den cely rodicak, co je pri pracujucej matke cez 480€. Dlzka vyplacania materskeho je urcene v tyzdnoch, takze tam nic nevyspekulujes. Len si prepocitaj, kedy by ti skoncilo, kedy zacnes poberat rodicak.

evcagabi
31. mar 2025

@sonasab ano, keby mi pride v rozhodnuti od toho 5.7. Ako mi dala gyn, mala by som za 27dni md a este aj rodicovsky. Ale co poriesim po pol roku ked na odvolanie bol mesiac 😅

siska53
31. mar 2025

@sonasab Ja som nasupila 8 tyzdnov pred planovanym TP. O nic som nebola ukratena.

sonasab
autor
31. mar 2025

Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpoveď, už tomu trošku viac rozumiem 🙂

balerina2025
31. mar 2025

@andrea_82 to je zle ze musia zeny este kurva kalkulovat