icon

Kedy nastúpim na MD?

9. feb 2020

Ahojte som na rizikovom tehotenstve (PN) dnes 9.2 som v 27+0 ty kedy presne mám nastupit na MD. Ako viem že 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu ten mám určený na 5.5 a tiež 9.5. (áno mám dva) no a teraz radte kedy je najlepšie ísť na MD. Viem že sa niekedy riešilo že ak stihnem nejaký dátum tak dostanem o jednuatersku viac. Viete mi niekto poradiť? Dakujem

klarissa25
9. feb 2020

O jednu materskú viac určite nedostaneš... A ide 9 to keď by ti potom skončila materská ak by ti skončila napríklad 29.12 dostaneš alikvotnu časť za december cize za 29 dní plus celý rodičak...

rebeka_02
9. feb 2020

Teraz budeš PN a ako píšeš 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu máš nástup na materskú (pokiaľ máš odpracovaných v posledných dvoch rokoch 270 dní) pokiaľ nie, tak od narodenia dieťaťa nárok na rodičovský príspevok

katkaba1
9. feb 2020

@klarissa25 Čiže za ten 1 - 2 dni čo by nej ostávalo do konca mesiaca by mala nárok na celý rodičák? Lebo asi málokomu skončí materská presne v 30. či 31. deň v mesiaci.

klarissa25
9. feb 2020

@katkaba1 no tak málokomu proste tomu komu to tak vyjde... Ale keby aj skončila materská 30 v mesiaci a mesiac ma 31 dní za ten jeden deň dostane celý rodičak.. Ale ak skončí 30 a mesiac ma 30 dní tak len materskú dostane

katkaba1
9. feb 2020

@klarissa25 wow, to som ani netušila. To je super, budem na to myslieť aj ja, ďakujem.

klarissa25
9. feb 2020

@katkaba1 proste alebo ak je dieťa narodené 1v mesiaci keď bude mať 3 roky aj za ten jeden deň v mesiaci dostaneš ešte cely rodičak...

autor
9. feb 2020

@klarissa25 ďakujem...takže to neplatí na materskú ale na rodičovskú teda. A kedy mi vychádza presný nástup na materskú neviete poradiť? Presný dátum myslím.dakujem

ikonica
9. feb 2020

Pozri si lehotnik soc. Poistovne

katkaba1
9. feb 2020

@klarissa25 rozumiem, čiže rodičak sa nevypláca štýlom alikvótna časť ale vždy plná suma. To je ozaj super vec, až sa čudujem, že to ešte štát nezrušil.

miriam1983
Autor odpoveď zmazal
jancika275
9. feb 2020

Termin nastupu moze byt hocikedy 6 az 8 tyzdnom pred termínom pôrodu. Lekar ti na to potvrdenie musi vypisat iba jeden termin pôrodu.

evittam
9. feb 2020

@rebeka_02 Nemusí mat odpracovanych 270 dni. Hlavnou podmienkou nároku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom, ďalej musí NP trvat v case nastupu na MD alebo musi byt v OL.
@katkaba1 Presne tak. Treba si to len vyrátat.

evittam
9. feb 2020

10.3.(8tyzdnov pred pôrodom), 24.3. (6tyzdnov)-ak beriem TP 5.5.
MD do 2.11. alebo 16.11.
PP trvá?

autor
9. feb 2020

@evittam áno trvá ale som PN. Ďakujem za presne datumy

krukky
11. jún 2020

Ahojte prosím aká je vaša skúsenosť zabudla som sa na to opýtať lekára lebo mi to v daný moment nenapadlo. Pôvodný termín pôrodu 1.12. po poslednom UTZ mi lekár podľa veľkosti bábätka dopísal TP 11.12.
Mali ste niekto takýto rozdiel ak áno z ktorého z dátumov ste vychádzali pri nástupe na MD? Ďakujem