Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?
baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov
@evittam dakujem pekne 🙂 a ak by som sa zamestnala teraz ale za mensiu hrubu mzdu ako by sa mi potom vyratavla ta materska? z poslednej prace alebo sa to nejak zratava?alebo ked sa zamestnam a budem uz tehotna pojdem na marodku..tak potom sa mi ako bude vyratavat ta materska?z marodky?
@seva112 Ak sa znovu zamestnáš po takej dobe ako píšeš, tak tvoj VZ sa bude rátať z novej práce - napríklad nastúpiš na MD v r.2017-VZ za rok 2016 alebo teda ak napríklad nastúpiš do práce - ja neviem 1.9.2016 - tak tvoje rozhodujúce obdobie bude od toho 1.9.2016-do nástupu na MD alebo ak by si išla neskôr tak do 1.9.2017.
MD sa z PN nepočíta....
ahojte zienky momentalne som na rodicovskej este cca mesiac do konca septembra potom sa vraciam do prace a chcem vediet kolko si musim odpracovat aby som dostala znovu matersku .... velmi pekne dakujem za kazdu odpoved 🙂
@marienka4 Materskú by si dostala, ak by si bola aj znovu tehotná a napríklad porodila do konca roka. Ak nastupuješ do pôvodného zamestnania alebo teda tvoj PP trval aj počas RD a teraz sa napríklad nevrátiš do pôvodnej práce ale do novej tak nárok na MD vzniká. Ak ti počas RD PP netrval tak znovu musíš splniť hlavnú podmienku pre MD a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom.
@evittam mozem poprosit jedno odobrenie? Zamestnana som od 19.5.2016 na HPP s prijmom 1200eur a okrem toho mam aj dve dohody od 19.5.2016 do 31.8.2016 u roznych zamestnavatelov.Od 5.9.2016 nastupujem na MD. Vsak sa bude moja MD pocitat z tych 1200? Dakujem velmi pekne.
@petrolejka82 V prvom rade treba splniť podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom - kedy máš termín pôrodu - čo bolo pred 19.5.2016. Nakoľko ak si pracovala len od toho 19.5.2016 - tak tých 270 dní nemáš.t.j. nemáš nárok na MD. Ak áno a od toho 19.5.2016 je to tvoj nový zamestnávateľ a máš odpracované 90 dní bez PN a OČR tak áno bude sa ti MD počítať z tohto príjmu.
@evittam termin je 14.10.2016, pocitala som s tym, ze z ukoncenych dohod sa mi budu dopocitavat dni a teda podmienku 270 dni splnam. Pred 19.5. nebolo ine zamestnanie, bolo studium.
@petrolejka82 Nič sa ti nebude "dopočítavať" - ak by si chcela mať nárok na MD aj z dohôd tak aj z tých musíš splniť zvlášť podmienku tých 270 dní NP - takže v tvojom prípade nárok na MD nevzniká - bohužiaľ.
@evittam fuuuha, to som sa teraz dost zlakla. Len neviem, ci som to dobre napisala. Nechcem si materske uplatnoat z dohod, len z PP, dohody su len preto, aby sa z ukonceneho nemocenskeho poistenia zapocitali dni nemocenskeho poistenia. Lebo dohody su dnesnym dnom ukoncene. Takto podobne to mala nastavene aj jedna kolegyna a dohodou ukoncenou pred nastupom na materske si doplnila pocet chybajucich dni.
@petrolejka82 Ja neviem ako ti to už mám napísať - ty tými dohodami nič "nedoplníš" - ty musíš byť nemocensky poistená 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom - a je jedno či máš 1 pracovný pomer alebo 10 pracovných pomerov - ty si stále napríklad dnes poistená NP 1 deň a nie 11 dní - chápeš?! Tu ide len o to pri ďalších PP či aj z nich by si mala nárok na MD - ak túto podmienku nesplníš z každého z nich tak nie. Čiže ešte raz - ty nemáš nárok na MD, nakoľko nesplníš podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom.
@evittam ok, dakujem velmi pekne 🙂, uz to chapem 🙂
@evittam no ja súhlasím s @petrolejka82 bude sa jej dopočítavať, každá ukončená dohoda ..
čiže ak dnes má 10 dohôd a 1 TPP ... a tých 10 dohôd do nástupu na MD skončia .. tak za dnešný den sa jej zaráta 11 dní ... a nie 1 deň ako si myslíš ty evittam.
@evita68
@zalka Aha, tak ďakujem, kočky, - zase som múdrejšia. Som si myslela, že to tak nefunguje.
@petrolejka82 Prepáč, že som ti zle poradila - tak potom ti to vyjde. 😉
@evittam len musí ísť o ukončené dohody ..
ak by @petrolejka82 mala 10 dohôd a 1 TPP
a skončilo by jej do nástupu na MD 5 dohôd .. tak by sa jej rátalo za ten den ako by mala 6 dní ... tie zvyšné 5 neukončené dohody by sa neprirátali.
@evittam nevadi vobec, vsetci sa ucime, aj ja som mudrejsia 🙂
@zalka vdaka za uistenie, uz som mala z toho stiahnuty zaludok, ze co som to zas pomotala 🙂
Ahojte mam otazočku ohladom mateskej, pracovny pomer mam od 4.1.16 a zmluvu mam len na rok, a pravdepodobne mi ju nepredlžia,predpokladaný termín mam v apríli, nedalo by sa stym asi nič robiť aby mi vyšla aspoň niaka materslá.
@adrika2003 podla mna ti vyjde..ja mam zmluvu od 8.2 na rok a budem mat narok na MD
Mam otazku..teraz som ukoncila prac.pomer . pracovala som na dobu urcitu 4 mesiace. Materske je 90 per. z hrubej mzdy...musim byt 270 nemocensky poistena a v case nastupu na md musim mat aktivne NP...mozem nastupit do zamestnania kde budem mat mensi plat ..ale chcem aby sa mi pocitala materska zo zamestnania ktore som teraz ukoncila kvoli vyske materskej...ako to mam urobit? Neviem si inak predstavit byt v case nastupu na matersku byt aktivne poistena len nastupit do prace kde bude nizsi plat. Dakujem.
@zalka
@zvolsiinylogin MD je 70%
@zvolsiinylogin V prvom rade materská dávka nie je 90% z vymeriavacieho základu ale 70%. 270 dní NP musíš mať za posledné 2 roky pred pôrodom. Čo sa týka VZ, z ktorého ti budú počítať dávku. Ak nastúpiš na MD budúci rok t.j. rok 2017 tak by sa ti mala počítať MD z VZ za rok 2016 - ak si však zmenila zamestnávateľa a si u neho odpracovala pred nástupom na MD minimálne 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude MD počítať z toho.
Ahojte,mam otázku pracujem na zmluvu od 14.7.2016 kolko msim odpracovať aby mi vznikol nárok na prípadnú matersku? Zmluvu mám do konca apríla 2018 Dakujem za rady
@zvolsiinylogin no čiste teoreticky ak nastúpiš dozamestnania nového a odpracuješ menej ako 90 dní .. tj. pôjdeš na PN skôr ... tak sa ti bude rátať MD z predošlého zamestnania ..
ale zamestnanie ti počas PN to nové musí trvať ...čiže idem do roboty po týždni idem na PN ... a potom na MD ... tak by mala byť i PN i MD rátané z predošleho zamestnania.

@seva112 Tak prvá podmienka je mať 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom - čiže ak by si napríklad otehotnela cca do mesiaca - tvoj cca termín pôrodu máj-jún 2017 tak by rozhodujúce obdobie bolo od mája-júna 2015-mája-júna 2017.Čiže čisto teoreticky ak si pracovala od mája 2015 do júna 2016 - tak túto podmienku spĺňaš, len by si sa musela znovu zamestnať alebo DNP aby si mala nárok na MD - ďalšou podmienkou je totiž aktívne NP alebo ochranná lehota....Počítajú sa kalendárne dni.