icon

Koľko musím odpracovať, aby som dostala materskú?

lenkagol
25. sep 2011

baby, koľko musím byť zamestnaná pred nástupom na MD aby som dostala materskú dávku a nie rodičovský príspevok prvých 8 mesiacov

dena1973
10. feb 2015

@martinkaa299 Nie je zaco...

ljenka22
3. mar 2015

@dena1973 zdravim, ako to tu tak studujem, tak viete kockam poradit a ste riadne informovana🙂 Tak by som prosila aj ja o radu, kedze mam trosku komplikovany pripad. 6.3.2013 som nastupila na MD - bola som zamestnana, podmienky som splnila, vsetko ok. Momentalne som na RD, no v septembri mi konci pracovna zmluva. Viem, ze ak by som v septembri bola tehu, bola by som v ochrannej lehote 8 mesiacov a tym padom by mi vznikol aj narok na druhu matersku podla mzdy v zamestnani. Ak by som vsak znovu zacala pracovat na novu pracovnu zmluvu, musela by som si znovu odrobit min.270 dni a platit teda nemocenske poistenie, aby som mala narok na druhu matersku (myslim podla mzdy, nie vo vyske rodicovskeho prispevku), kedze planujem druhe babatko?? Dakujem krasne za odpoved...

dena1973
4. mar 2015

@ljenka22 No, nie je to úplne tak ako píšeš. Ak končí PP v 9/2015 a ak momentálne nepracuješ (nemáš obnovené nemocenské poistenie, ale si iba na RP), tak ak otehotnieš nemáš nárok na 2. materské ak by nástup bol až po ukončení PP. V takomto prípade sa na teba nevzťahuje ochranná lehota. Muselo by sa ti znova obnoviť nemocenské poistenie.
Ak by si znova nastúpila do PP u iného zamestnávateľa nemusela by si nanovo odpracovať 270 dní, lebo do splnenia tejto podmienky sa počítajú aj dni od predchádzajúcich zamestnávateľov za posledné 2 r. pred pôrodom t.j. aj dni na MD.
Ale, ak by si chcela aby sa ti materské počítalo z príjmu od nového zamestnávateľa, tak musíš odpracovať minimálne 90 kal. dní bez PN, OČR....Inak by sa ti počítalo z minima....

ljenka22
4. mar 2015

@dena1973 dakujem pekne za odpoved. Ohladom tej ochrannej lehoty, to by sa dalo osetrit, ze by som si pred koncom platnosti PP vzala napr.par dni dovolenky, cim by sa mi obnovilo nemocenske poistenie. Spravne?
Cize po obnoveni pracovnej zmluvy by som musela pracovat aspon 90 dni, aby sa mi pocitala materska nie z minima, ale z platu. Spravne?

dena1973
4. mar 2015

@ljenka22 To zn., ze napr. 28.9. do 29.9. nastup do PP (resp. dovolenka) toho terajsieho a 30.9. skonc. PP. Vtedy vznikne OL pre narok na nemocenske davky, teda aj na materske z toho terajsieho zamestnania. Tam by si uz nemusela odpracovat 90 kal. dni.
Tych 90 dni bez PN a OCR by si musela odpracovat u noveho zamestnavatela,aby sa ti mohlo materske pocitat z prijmu od noveho zamestnavatela...

ljenka22
4. mar 2015

@dena1973 dakujem krasne za radu🙂

dena1973
4. mar 2015

@ljenka22 nie je zaco... 🙂

mata.g
4. mar 2015

@dena1973 ahojky, chcem sa spytat (pre istotu), kolko dni musim odpracovat po ukonceni rd, aby mi vznikol narok na dalsiu matersku? To je tych 270 dni? V tomto obdobi mozem potom v pohode otehotniet? Ak by som chcela dosta matersku hned po ukonceni rd, musela by som dalsie dieta porodit do dovrsenia 3. roku prveho dietata? Dakujem vopred 🙂

petkasmetkakilometka
4. mar 2015

Dobry vecer, mam taku otazocku... Momentalne som zanestnana uz 4. rok. Deju sa vsak u nas personalne zmeny a mozem prist o robotu. Pokusame sa ale aj o babatko. Ak by som bola na urade prace a poberala by som davku v nezamestnanosti mam narok na celu matersku? Z coho by sa mi vyratavala? Dakujem za odpoved

dena1973
5. mar 2015

@mata.g Ak pracovný pomer bude trvať ku dňu vzniku nároku na materské, tak nárok vznikne.
1. príklad: Ak nastúpiš na materské do 3 r. veku prvého dieťaťa, tak ak si nepracovala v predchádzajúcom kal. roku ako nastúpiš na materské bude sa počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.
2. príklad: Ak nastúpiš po RP znova do PP u toho istého zamestnávateľa v r. 2015 a nástup na materské bude tiež v r. 2015, tak sa bude brať príjem z r. 2014 (ak si bola celý r. 2014 iba na RP bude sa brať pravdepodobný príjem)
3. Príklad: Ak nastúpiš po RP znova do PP u toho istého zamestnávateľa v r. 2015 a nástup na materské
bude v r. 2016, tak sa bude počítať z príjmu, ktorý dosiahneš od nástupu do PP po RP až do konca roku 2015.

mata.g
5. mar 2015

@dena1973 Dakujem Denka.... fu clovek sa musi poriadne zamysliet nad tymito alternativami 🙂 mne velmi nevyhovuje porodit tak skoro (do 3 rokov dietata), ale skor do 4. roku dietata.
Napisem konkretny priklad:
RP mi konci v 06/2016 (to bude mat moj syn 36 mes.) a popri rodicovskej prijem mat nebudem, neplanujem. Ak by som chcela porodit koncom roku 2016 (napr. v 10/2016) mozem sa zamestnat po ukonceni RP aj ako tehotna? Na ako dlho? Dik 🙂

mata.g
5. mar 2015

@dena1973 ...to bude asi priklad 2, len neviem aky pravdepodobny prijem budem mat urceny. Zamestnat by som sa chcela u toho isteho zamestnavatela a moja hruba mzda bola kazdy mesiac konstantna. Na prvu matersku som nastupila tusim v 04/2013.

dena1973
5. mar 2015

@mata.g V takom pripade by sa pocitalo z pravdepodobneho prijmu. Prav. prijem by nemal byt nizsi ako pred 1. materskou... A je jedno na aky dlhy cas by si nastupila do PP....akurat nastup na matersku podla zakona je 6 az 8 tyz. pred porodom....keby bol neskor ako 6 tyzdnov, tak by sa materska kratila....

mata.g
5. mar 2015

@dena1973 Ale teda zamestnavatel by ma mohol zamestnat uz aj ako tehotnu od 6. do 8. mesiaca tehotenstva, kym nastupim na matersku? Je to iba na jeho voli alebo mam narok na zamestnanie sa aj v druhom stave, ak to potrebujem kvoli materskemu? V mojom pripade, ak by sa to tak podarilo, by som sa teda zamestnala na dva mesiace (jul august 2016) a potom by som odisla na matersku a materska by mi bola vypocitana podla pravdepodobnej mzdy, ktora sa mi asi nebude menit ani v buducnosti - myslim si to tak spravne? 🙂 DIK

mata.g
5. mar 2015

@dena1973 .....este ma napadlo - ak by bol porod napr. v 03/2017, platil by tiez priklad 2? Moc dik 🙂

dena1973
5. mar 2015

@mata.g Mohla by si aj ten čas medzi 2. a 1. MD (1,2 mesiace) vyplniť aj PN, ak by si už nemohla nastúpiť do PP napr. zo zdravotných dôvodov...
Výpočet materského sa odvíja nie od pôrodu, ale od nástupu na materské.
Ak by bol nástup na materské v r. 2017 a v r. 2016 by bol nejaký príjem od zamestnávateľa, tak by sa počítalo z tohto príjmu. Ak by bola po ukončení RP do konca r. 2016 PN, tak by sa počítalo iba z minima....
Ak by bol nástup na materské v r. 2016, tak by sa počítalo z pravdepodobného príjmu, lebo v r. 2015 bol RP celý rok....(ak plánuješ bol celý rok 2015 iba na RP).

mata.g
5. mar 2015

@dena1973 A teda ak nastupim na dalsiu MD napr. v 01/2017 a v r. 2016 budem mat odpracovanych 6 mesiacov s konstantnou mesacnou hrubou mzdou, tak materska sa mi vypocita z tej mzdy?

dena1973
6. mar 2015

@mata.g spocita sa hruba mzda za cele obdobie r. 2016 vydeli sa poctom odpracovanych kal. dni = 100% z toho 65% = na 1. kal. den x pocet dni v mesiaci = vyska za.cely mesiac.

zuzana1202
6. mar 2015

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu? Od 01.04.2010 do 31.12.2014 som bola zamestnaná na TPP. K 31.12.2014 som ukončila dohodou pracovný pomer a momentálne som v 10.t tehotenstva. Budem mať nárok na materskú? Ďakujem veľmi pekne za Vašu radu 🙂

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 Dakujem za cenne rady 🙂
Este by som potrebovala vediet, ako by to bolo v pripade, keby som po skonceni RP dala vypoved a isla na urad prace (pred prvym tehotenstvom mam odpracovanych min 5 rokov). Mala by som po poberani davok v nezamestnanosti narok na matersku? Tam by sa to potom z coho vypocitavalo?

kika1441
6. mar 2015

@mata.g pocita sa predchadzajúci rok.

cheeku
6. mar 2015

Dobry den, chcela by som sa opytat ako budem dostavat matersku v mojom prirpade co je: Do augusta 2014 soom bola studentkou a odvtedy na urade prace . Od 1.4. budem zamestnana a niekedy po styroch mesiacoch ma prehodia do pobocky v Nemecku kedze sa jedna o medzinarodnu spolocnost. Medzitym v septembri 2015 planujeme otehotniet aby sme mali babo v juni 2016. V takomto pripade budem dostavat matersku od Nemcurov alebo od nas?
Dakujem krasne za kazdu radu 🙂)

havana_frost
6. mar 2015

@mata.g Ak by si po skočení RP dala výpoveď a neodpracovala ani 1 deň, tak by ti nemocenské poistenie zaniklo k poslednému dňu na MD (pozor, nie RD), takže by si na materskú nárok vôbec nemala.

dena1973
6. mar 2015

@mata.g Ak by si otehotnela este pocas RP musis po RP nastupit aspon na 1 den do prace (resp. dovolenka) a potom ukon. PP. Inac ti ochranna lehota nevznika.

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 A ak by som otehotnela po ukonceni RD pocas cerpania podpory v nezamestnanosti? Lebo netusim ako sa zachova zamestnavatel (napr. v pripade ze by ma donutil podpisat vypoved)...

dena1973
6. mar 2015

@mata.g No, ak by si otehotnela az po uk. PP, tak nestihnes ochrannu lehotu (8 mes. po uk. PP). Lebo, aby si stihla OL, tak musis na materske nastupit do 8 mes. po uk. PP a to by si potom bohuzial nestihla.

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 A ak ukoncim pracovny pomer uz tehotna este pocas poberania R.prispevku a hned by som nastupila na podporu - to by mi tiez padol narok na matersku? Ci to je uz divotvorny variant? 😉

dena1973
6. mar 2015

@mata.g No, to by mohlo byt, ale musela by si aspon na 1 den nastupit do PP (resp. cerpat dovolenku), aby sa ti obnovilo nemocenske poistenie. Bez obnovenia nemocenskeho poistenia aj ked ostanes tehotna pocas RP by to neslo....ochranna lehota by z tohto zamestnania neplynula....

mata.g
6. mar 2015

@dena1973 Dakujem Denka, ze si mi venovala tolko casu a vo vsetkych otazkach poradila. Dufam,.ze zamestnavatel mi vyjde v ustrety a nebudem musiet riesit ostatne varianty.
Este by som sa chcela vratit k tomu vypoctu materskej: ak by som odpracovala v r.2016 iba 2 mesiace pred nastupom na md, tak materska by sa mi pocitala iba z tych dvoch mesiacov? Vychadza mi to potom, ze cim menej odrobim po skonceni rd, tym nizsiu matersku budem mat....

dena1973
6. mar 2015

@mata.g Prijem za rok 2016 pre vypocet materskej by sa bral vtedy, ak by bol nastup na matersku v r. 2017.
Vypocet: sucet HM za r.2016 deleno sucet odpracovanych dni (pocitaju sa aj So, Ne a sviatky) = 100% z toho 65% (na jeden kal. den) x pocet kal. dni v mesiaci = materske za cely mesiac.
Ak nastupis do PP v r.2016 a aj nastup na materske bude v r.2016, tak sa pre vypocet MD bude brat r.2015 - vtedy ak bude r.2015 cely iba rodic. prispevok, tak sa bude materske pocitat z pravdepodobneho prijmu, ktory urci zamestnavatel. (Myslim, ze toto som ti uz pisala..... 🙂 ...