Končí mi rodičovská dovolenka. Čo teraz?
December bude posledný mesiac kedy dostanem poslednú rodičovskú dávku....vyše roka si hladam prácu..mám dva jazyky robila som na špediciách mam pracovné skúsenosti...ale za rok si ma nik ani len na pohovor nepozve!!! A to posielm niekolko zivotopisov mesačne,,,Mám tridsať dve deti...nik nechce ženy s detmi!!!???? Volala som teraz na úrad práce ako mám dalej postupovat co robit...ci mám na niečo nárok..keby ste počuli ten arogantný smiech pani úradníčky na druhej strane, že čo chcem ?!! Aké prídavky ved mám manžela snád nie ? Z jeho platu máme vyžiť! Teraz ked poberam rodicovský sme casto v minuse a co potom ked ani tých 245 uz nedostanem? cerpame kreditku ktoru musime potom splacat , chovat dom, dve deti, dve auta....byvame 16km od mesta manzel musi nejak chodit do prace , nie su dobre spoje, ja 10km po deti do skolky...v zime sem cato ani autobus nepride ak nakyda sneh tak,,, da sa bez auta?!!! Vravim pani, takze mám smolu že nie som cigánka?! Nik nečaká neviem akú podporu ale aspoň keby matky ktoré potrebujú prežit nejakú tú dobu kým si nájdu prácu keďže vas dikriminujú všade....
Baby v prvom rade zatnite zuby a vyhrnte si rukavy... najprv ze 2jazyky plynulo nakoniec od 17 robis, vzdelanie ukoncene ake? Robila si v spedicke, krcme.... hlasis sa na ake pozicie?
Prepracovat CV a nie trieskat piate cez deviate... ja som z vychodu, ale keby som mala byt bez prijmu dvihnem rit a obidem miestnych cinakov a potraviny a idem robit blbu predavacku... ( bez urazky predavaciek ale mam VS a doposial som robila v odbore)
Dalsia kebysi mala deti... chces im dat to najlepsie..... budes doma XY rokov, prd makovy, zeny v dobrych poziciach byvaju na MD+RD 0,5-1,5r maximalne!!! nie su padnute na hlavu aby si tazko vydretu poziciu nechali ujst cez prsty, deti mam 2, mam 36r, ma MD som bola teraz pri druhej AZ! rok , ale dlhsie by mi miestecko nedrzali ( isteze uradne ano, ale teoria je jedno/prax druha)
Sorry baby ale fnukanie na konovi vam nepomoze, dvihnem zadok a idem do miestnych obchodov ci nehladaju brigadnikov, vzdy je lepsie nejake euro ako ziadne
@ywet72 Dakujem....komentar konecne k veci....lahko je byt mudrym ked im je dobre a zbytocne budes niekomu vysvetlovat ze niekomu sa v zivote darí niekomu nie,,,ved ktovie kde budem o rok...možno ešte aj na lepšom 😉
@eeffka prečítaj si všetky moje reakcie a zistis že ja som len na základe tohto príspevku začala pozerat trh s prácou pretože chvalabohu nie som odkázana iba CHCEM a autorku tu ,,obhajujem" pretože sa viem vžiť do jej kože 😉 a empatia by nam neuškodila aj ked teraz budem asi konfrontovana s mojom ,,empatiou" voči ciganom :P
@eeffka mám obchodnu akademiu, aka je zahada ze robim od 17? Dá sa aj od 15! Jazyky mám taliansky aktívny , vyrastala som s nim od malička je mi prirodzený, angličtinu zo školy a irska kde sme si s muzom boli zarobit na vlastnu svadbu aby sme nezatazovali muzovu ani moju rodinu...ešte treba niečo vysvetliť? Pozicie hladam aké sú...
@martina_martin
a ako vedia ze mas deti? Počas rodicovskej si normálne pracovala alebo celých 5 rokov si mimo pracovného procesu?
@martina_martin @ywet72 netreba sa orientovat na moju situaciu, ja tu pomoc nehladam, vidim ze to trochu vztahujete a porovnavate so mnou co nie je ucel. Napisala som ti X rad ako sa co i len trosku zmobilizovat. Je to v teda style zamyslim sa nad tvojou situaciou, nie mojou a snazim sa poradit - ako chcela ywet72. Da sa aj sediet doma, ratat eurace a hovorit si ze niekomu sa dari a niekomu nie - vid posledny prispevok od martina_martin. Ja si myslim ze to nie je o stasti, treba zdvihnut rit a vystupit zo svojej komfortnej zony.
ywet72 to co pozeras teraz je mozno menej skodne ako Modre z neba 🙂
Viem, ze mat svoje byvanie je na 1. mieste... ALE... v prvom rade by som si hladala pracu a k nej byvanie. Ked sme sa obaja s manzelom vratili po 8 rokoch, nemali sme ani 1 pracu, dcerka mala 2 roky a ani znamosti nepomohli. Pol roka sme byvali u mojej mamky a 2 tyzdne som sa nezastavila, ako som vsetko osobne obehala, po nociach citala, volala, zistovala... Obaja VS s dietatom, bez byvania, bez prace. A predsa sme sa rozhodli ostat, ale zacali sme z opacnej strany. Manzel si nasiel pracu a ja som popri materskej rozbehla podnikanie. Prvy polrok to bolo len o vybavovani, zistovani atd. nez sa to rozbehlo. Asi pol roka som bola len v strate. Najprv praca a ked toto bolo iste, kupili sme dom, na hypoteku, kde byvame aj podnikam. Tazke, narocne, ale vedela som, ze aj ked manzelovi vypadne prijem, alebo o pol roka skonci materska, s odretymi usami to utiahneme. Prisli sme byvat za pracou, aj ked by som radsej byvala inde. Ubehli 4 roky, teraz mozem povedat, ze je to to, co som chcela. Tazke 4 roky, ver mi. Manzel aj prisiel o pracu a uz vyse roka dochadza cez 80km, nastastie mu preplacaju cestak. Zacinala som sama, dnes mam 4 zamestnancov. Tiez to nemali zo zaciatku lahke, ale nevzdali to, za co som im vdacna 🙂
Ide o to, ako premyslas, co chces, coho chces dosiahnut. Mam kamaratku, ktora je na materskej uz s 3.synom a robi prekladatelku. Stale ju volaju, aj ked vedia, ze ma 3.dieta. Lebo ona chce, hladala az nasla 🙂
Dodnes mame len 1 auto, aj keby sa zisli 2. Ked treba, idem pre dcerku autobusom a pesi, alebo sa zveziem so susedom. Na oplatku ich inokedy beriem ja. Usetrime tak. Zivit 2 auta by bol u nas prepych.
To len moj pohlad, nazor, lebo viem, co je zacinat od nuly a bez pomoci. Aj teraz, ked potrebujem, deti mi strazi opatrovatelka alebo kamaratka (a potom ja jej na oplatku), a nie rodina.
@mima4 lebo ja blbá som to tam mala napisane ze od 2008 az teraz RD , minule som to vyhodila odtiaľ, bola som doma do teraz mala som pocas prvej Rd druhe dieta a plne som to v ich prospech vyuzila a bola s nimi kym sa dalo. Podotýkam v ich prospech ! Lebo sa tu zase toho niekto chytí a povie že som nejaký darebak co cerpal RD od statu...no ze som si este aj dovolila take nieco...
@martina_martin mne vysvetlovat nemusis ale uvedom si ze mas strednu skolu s maturitou. 1 jazyk malo pouzivany a 1 dajme tomu ( AJ), cize si uplny priemer, to neber v zlom, ale co vies zamestnavatelovi navyse ponuknut? Stahovat sa nechces, mas 2 deti( OCRky, PNky, kratsia doba, nulove nadcasy )
mala by si vediet uctovat zo skoly, opras, douc sa...
Lebo takto pridu 2 papiere jeden ty a druhy: mlada, bezdetna, ochotna robit od vidim-nevidim.... preco asi nevolaju?
A este obvolat rodinu, znamych, tetky a hladat robotu po znamosti...snad neveris ze sa da robota najst len tak na zaklade pohovoru.... iste da sa ale %je mizive.
@matozazzo ked pojdem po dcery autobusom do skolky budem tak napr v zime stat na zastavke a cakat kedy pojde dalsi hore o hodinu a pol! 12 km by ste sla s detmi peso cez les?
@eeffka hladam robotu po znamosti...pripominam sa uz aj v obchodoch kam chodim nakupovat...vsade kde sa da..
@martina_martin ako citam, tak citam ale zda sa mi ze len hladas cesty ako to nejde. Ty poznas svoju situaciu najlepsie a nase rady mozu byt uplne mimo, ale skus nevisiet na detailoch a skutocne sa zamysliet nad tym co mozes urobit. Stavim sa o co chces ze budes musiet aj nieco obetovat, je lepsie sa na to pripravit cim skor. Cim flexibilnejsia budes, tym vacsie sance mas.
@amelian ja sa snazim, asi necitas vsetko co pisem, vyberas len co sa ti paci... 😉 maminky v mojej situacii pochopia mna , zeny damy podnikatelky si budete nadrziavat medzi sebou a hladkat si ega 😉 ved vsetko ok clovek vam nezavidi boze chran...a na margo toho ze utocim na farebnych-ked nemame narok my bezny ludia v docasnej nedobrovolnej nudzi nech nezerú statne peniaze cvargy ktore robit ani len nechcu lebo ich zivíte aj vy mile damy podnikatelky z vasich odvodov! Tak by som nad tým nezatvarala oči ani na vašom mieste ...nech sa radsej prispieva postihnutym nech maju hodnotnejsi zivot, tí si svoj stav dobrovolne nevybrali, farební ano !
@matkamirko az teraz som si vsimla tvoj prispevok, prepac. Tato diskusia naozaj nie je o mne kedze ja problem nemam. Nie je ani o socialnych davkach a o Romoch a ich situacii.
Nemam odpracovanych 6 rokov ako pises a ani neplanujem utekat od dietata po roku a supnut ho bohviekomu. Netreba sudit na zaklade par udajov, nicomu to nepomaha.
Ja som opisovala svoju situaciu len preto ze na nu zakladatelka temy priamo narazala. Viem ze sa necita dobre ze mi je dobre a som spokojna, ved to sa nenossi, ale je to tak a preto prosim ta nehladaj problem u mna, dakujem
@amelian ano zavidim vam 🙂 urcite 😉 😉
@martina_martin asi sa nechapeme. tu nejde o nadrzanie strany, alebo o to kto pochopi teba a kto pochopi mna, o Romov ani nic podobne. Ty chces ist spat do prace a nedari sa ti to. Ja ti navrhujem ze to je v tvojom postoji a flexibilite, dostala si rady aj od inych, a mas moznosti len sa treba trochu rozhybat a cosi obetovat. Asi si to predstavujes tak ze mas problem, polutujeme ta, nadame na tych co su nadavkach, ved svet je nespravodlivy ... Sklamem ta. Je to len a len o tebe, ty si jedina strojcom svojho stastia. Ak si nespokojna mozes to zmenit len ty a ziadne porovnavanie ani vysomravanie ti nepomoze. Prisla si sem po radu tak bud trochu konstruktivna a realne zvazuj tie rady co dostavas.
@amelian 😉 ja som tiez spokojna, taktiez vlastnym pricinenim, ja a manzel mame za sebou vela rokov prace, a naozaj obcas(kym sme nemali dieta), nas den vyzeral nasledovne-rano o 4 vstavat, okolo 5 smer praca, cca okolo 6 prichod z prace(chodievali sme aj o 8), nasledne vecera, a sup prerabat(s upratovanim-kazdodennym to trvalo cca do polnoci-1 rana). Takto zhruba fungujeme uz 8 rokov( s tym, ze ten cas nocneho prerabania sa skratil, kvoli malemu). Ale vdaka nasej snahe sme tam, kde sme. Teraz je to naozaj o tom, ze pokial nieco chces mat(byvanie, komfort, ...), musis (na sebe) neustale pracovat. Zial je tazka doba, a matkam s detmi castokrat nedaju ani sancu ukazat, co dokazu. Treba byt priebojnejsie- doslova, "cez mrtvoly" (samozrejme nie na ukor deti, rodiny) 🙂
@matkamirko suhlasim s tebou, treba na sebe pracovat a snazit sa usilovnostou a priebojnostou
@martina_martin
to nechcem vycitat ze si darebak, to nie, ale realita je taka, ze 5 rokov byt nezamestnana (pre zamestnavatelov si nezamestnana - mimo pracovneho pomeru) je velmi rizikove, hlavne na slovensku. Uz po roku clovek zacina stracat pracovne navyky a radi sa do kategorie dlhodobych nezamestnanych, a tym sa proste firmy vyhybaju.
Je to fakt hlavne o flexibilite, uceni sa novym veciam, profesnom raste... ked niečo sa ucime/robime..mali by sme uvazovat ako to realne si pouzijeme v praxi, kde sa v tom vidime o nejaky cas... Moze mat clovek super vzdelanie, jazyky, ked zije v regione, kde uplatnitelnost nula bodov.
vy ste si s muzom vybrali zivot tam... v tom pripade sa musite prisposobit regionalnym charakteristikam... a mozno zacat viac chovat, pestovat...a venovat sa polnohospodarskym cinnostiam.
@martina_martin A hlavne, v pripade pohovoru pokial pride na deti, jasne zdorazni, ze ty nebudes absentovat, ze mate s muzom o deti postarane.
@mima4 Ja som bola doma s detmi venovala som sa mojim potomkom , nesedela som pred domom s cucom v ruke ako nezamestnana...ten mudrlant ktory sa dostal do nejakej tej pozicie zamestnavatela tiez bol raz dieta a matka sa o neho musela starat a je snad aj on sam rodic...polnohospodarstvu sa nema za co zacat venovat a ani sa to velmi neda na pozemku 30x7m...ci da? Lebo ako citam tu sa vsetko da , hlavne tomu co v mojich botach nepresiel ani meter ale uci ma chodit..
@mima4 o deti s muzom postarane nemam na to mi zamestnavatel pride este pocas skusobnej doby.
@martina_martin tak potom cakaj na pracu nadalej 🙂
Moj manzel hovori: kto chce - hlada sposoby, kto nechce - hlada dovody.
@martina_martin K nam tiez chodi autobus raz za hodinu, a neraz idem s 2r pre starsiu do skoly. Nemam to 12km, len 3, ale ide tu skor o to,ako efektivne vyuzit financie a pristup. Ak na nieco nemam,tak to riesim inak. Ak mi budu cbybat peniaze a nebudem pracovat,hold jedno auto musi stacit..
@mima4 precitajte si este raz prvy clanok ktorym so zacala lebo moja prvotna myslienka sa tu stratila po troch stranach a zmenila sa na to ze ma tu skoro vsetky obvinujete z darebactva...ja si robotu hladam uz velmi dlho prave preto aby som predisla presne tomuto ze jedneho mesiaca rd skonci tak aby som nehupla do toho zo dna na den....ked som mala 23r migrovala som z roboty do roboty stale za lepsim platom ako sami pacilo a ziaaaden problem som veru nemala vzdy ma prijali ked sa mi nepacilo isla som do lepsej ....teraz ked ma zena 30 a viac, ma problem lebo ma aj deti a ked potrebuje pomoc od statu mozno len na mesiac dva nedostane ju, farebný ano aj ked nikdy ale nikdy robiť nepojde ani nerobil len koti dalsie pijavice.. thats it! Takze ja nesedim doma neplacem nepoukazujem NEHLADAM DOVODY AKO NIE !!! Rodinna znama dostala padaka z vyznamnej Smreciny kde robila na dobrom poste roky ...co uz desat rocia budovana smrecina skoncila pod rukami dilina ktory ju tam dostal...na urade prace bola vyse pol roka pretoze si robotu nevedela najst, pomoc z uradu ziadna vraj ma byt? Tak ho ma predat...asi aj s hypotekou ...pijavica nema byt tak mu postavime nie?....O tomto som zacala ! Nie ci hladam dovody alebo sposoby! Ja si robotu najdem pripadne si otvorim Internetovy obchod lebo to je jediná dobrá vec ako sa starat dobre o rodinu aj mat prijem ....

@amelian zobudilo sa mi dieťa, idem, každý pozrie na problemy zo svojho hladiska 😉
ako som napísala vyššie, šikovným ja prajem aj ked nemusis veriť a svoj názor o lajdákoch nezmením a viem sa vžiť aj do situácie iných ľudí a preto tu
@martina_martin podporujem a nebudem jej písať nech ide na kurz do BA ked možno nevie z čoho navari obed deťom, ano daju sa hladať možnosti ale pozri sa na to z pohladu jej a nie tvojho kde teda ako hovoris možno pôjdeš dnes na večeru do reštiky s ochodnými partnermi - nemyslim to ironicky myslim to ako sa prezentuješ a naozaj ti tu večeru nezavidim ale trošku sa vži aj to ludi, ktorí ten nakopnutý inpulz alebo tu možnosť ešte nedostali, možno autorka najde po pár mesiacoch prácua tiež sa ako tak vypracuje 😉
P.S Modré z neba už nepozeram a TV nevyhodim pozeram Vyvolených a myslite si čo chcete :D :D :D