icon

Končí mi rodičovská dovolenka. Čo teraz?

martina_martin
12. nov 2013

December bude posledný mesiac kedy dostanem poslednú rodičovskú dávku....vyše roka si hladam prácu..mám dva jazyky robila som na špediciách mam pracovné skúsenosti...ale za rok si ma nik ani len na pohovor nepozve!!! A to posielm niekolko zivotopisov mesačne,,,Mám tridsať dve deti...nik nechce ženy s detmi!!!???? Volala som teraz na úrad práce ako mám dalej postupovat co robit...ci mám na niečo nárok..keby ste počuli ten arogantný smiech pani úradníčky na druhej strane, že čo chcem ?!! Aké prídavky ved mám manžela snád nie ? Z jeho platu máme vyžiť! Teraz ked poberam rodicovský sme casto v minuse a co potom ked ani tých 245 uz nedostanem? cerpame kreditku ktoru musime potom splacat , chovat dom, dve deti, dve auta....byvame 16km od mesta manzel musi nejak chodit do prace , nie su dobre spoje, ja 10km po deti do skolky...v zime sem cato ani autobus nepride ak nakyda sneh tak,,, da sa bez auta?!!! Vravim pani, takze mám smolu že nie som cigánka?! Nik nečaká neviem akú podporu ale aspoň keby matky ktoré potrebujú prežit nejakú tú dobu kým si nájdu prácu keďže vas dikriminujú všade....

Strana
z4
kingstonka
12. nov 2013

ja sice nijak neporadim.... ale som v uplne rovnakej situacii- aj vek deti aj mne konci rd v decembri, zufalo hladam pracu uz dlhodobo... bud ma nikto nepozve na pohovor alebo riesia moje deti :(

martina_martin
autor
12. nov 2013

@kingstonka o detoch sa netreba pred nimi ani zmienit ich do toho nič! Dokonca sa na to ani nesmú pýtať, je to diskriminácia!

martina_martin
autor
12. nov 2013

mna ani len na pohovor nepozval za rok ešte nik!

evi12
12. nov 2013

Ahoj Matka,

no ako keby som o sebe citala s rozdielom, ze som po rodicovskej uz skoro 3 roky..Samozrejme z uradu prace polrocna podpora davno skoncila cize teraz nemam absolutne nic (sem tam mozno 2 razy do tyzdna mikro brigada aby som mala na benzin lebo takisto ako Ty chodim po deti do skoly a po dalsiu do skolky ) robota nikde ziadna a nedokazem si predstavit keby som aj niekde nastupila ako by mi tolerovali caste PN, navstevy lekarov nekonecne s detmi a podobne kedze manzel tiez robi v inom meste, cize len ja som k dispozicii na taketo veci ( apovedzme si pri 3 detoch je stale co riesit)...najradsej by som bola nejakej praci na doma proste by som si porobila kedy by som mala cas aj kolko by som stihala ..je to moj sen uz davno, pripadne si zalozit nejaky eshop ale stale sme len v rovine snivania..nemam ziaden napad, nic a pravdupovediac bojim sa ist do neovereneho rizika ze co ak nevyjde...tak len snivam,zivorim a som neskutocne sklamana, znechutena a neviem co este...s uradom prace ani necakam ze nieco bude lebo najnovsi zakon dokonca uprednostnuje uchadzacov o zamestnanie do 29 rokov veku neviem ci si si vsimla...vraj kvoli znizeniu nezamestnanosti mladych... a co potom my ostatni co mame viac???dokonca sa potom uprednostnuju uchadzaci po 50-ke a az potom je sanca pre zvysok.tak mi bolo povedane...takze ak v dnesnej dobe nemam aleze poriadne znamosti a tlacenky a siroke lakte a cojaviemco este najst slusne miesto je nemozne..na ponuky portalov ako profesia a pod. ani nereagujem lebo sa mi teda este nestalo ze by mi vobec niekto niekedy odpovedal aspon dakujeme za vas zaujem, prciom som vzdy splnala pozadovane kriteria ale nic sa neudialo...
takze ano, budem rada ked mi konecne niekto vysvetli kde sa ma matka zamestnat alebo co ma robit a ako vyzit...

cecil36
12. nov 2013

@martina_martin a pises si do zivotopisu RD? Pred RD si pracovala?

kubuliatko
12. nov 2013

to je bohuzial ta situacia , ktorej sa desim aj ja. prave preto by mali zeny aspon ciastocne pracovat aj pocas materskej. a nespoliehat sa na to ze som 3 alebo 6 rokov doma tak mam volno. treba makat aj pocas materskej lebo zeny s malymi detmi nechcu do prace. bohuzial

majasimon
12. nov 2013

a do firmy kde si robila pred materskou sa nemôžeš vrátiť? na úrade by som paničke ani nehovorila o tom, že máte dve autá, lebo to budú považovať za nadštandard... Počas mojej rodičovskej bolo bežné, že sme boli v debete...

petrina82
12. nov 2013

@kubuliatko lenze nie kazdy ma k dispozicii babky, ktore sa im staraju o deti a zena pracuje popri MD. Tak ako moze ist pracovat ked manzel je stale v praci a nema kto pomoct? Ja som nemala nikdy pomoc ani od jednej babky...

jankagun
12. nov 2013

@martina_martin Ahoj,napisala som Ti IP ohladom ponuky prace.

jankagun
12. nov 2013

@petrina82 ja pracujem aj popri MD,mame dve deti,muz nonstop v praci,a ja daleko od svojej rodiny v cudzom meste.ale dostala som prilezitost pracovat,ja si rozhodujem kedy,kolko casu tomu budem venovat,a komu bude sprostredkovana moja praca.je to super,lebo mi nikto nedrzi sekeru nad hlavou aby som makala 🙂 dá sa to.

jankagun
12. nov 2013

@kingstonka odkial si?

martina_martin
autor
12. nov 2013

@cecil36 pisala som si rd ale vymazala som to lebo som si myslela ze kvoli tomu ma nechcu,,,ale ani potom ziadna zmena. jasné robila som predtým a na celkom dobrých miestach v dobrych spedickach..

martina_martin
autor
12. nov 2013

@majasimon byvala praca uz neexistuje, firma skoncila...

martina_martin
autor
12. nov 2013

@jankagun hmmm a kolko z nás si môže vyberať a rozhodovať kolko a kedy bude robiť?

ludkas31
12. nov 2013

@kubuliatko volno???? ty mas na materskej volno? no tak to by som chcela mat to volno....ja nestiham skoro nic, pri malom sa neda, je to maly diablik a stale sa mu venujem, po nociach ked zaspi tak varim a troska obriadim byt , a potom padam na hubu, neviem si predstavit este niekde pracovat, nastastie po materskej sa mam kam vratit, tak neriesim take problemy ako vy, ale nazvat matersku volnom je dost odvazne...

jankagun
12. nov 2013

Zeny, a vy ozaj chcete pracovat v nejakej firme?niekde,kde vam kazdy mesiac hrozi prepustenie,kde na vas budu tlacit aby ste makali inak "tam su dvere",a robit ako kon za minimalku? No mne sa veru do takej prace nechce.radsej budem robit sama na seba a urcovat si vlastne tempo a riadit si svoj cas. vyhoda je napr.aj ta,ze ked ochorie dietatko nemusim sa nikoho pytat a bat sa,ze nedostanem volno atd...

martina_martin
autor
12. nov 2013

@evi12 je to tak a je to des...nie si cigáň, smola...už som si dnes aj porevala, je mi z toho nanič...predat dom ktorý sme si samy prerobili a ist do mesta do jednoizbaku?! neviem fakt..alebo do osady a cakat kedy mi da stat byt, nový so 100€ nájmom...

jankagun
12. nov 2013

@evi12 ahoj,odkial si?

jankagun
12. nov 2013

@martina_martin kazda jedna sa moze rozhodnut,preto nikam nemusis kazdy den chodit,dochadzat...ked su anpr.deti v skolke tak mozme nieco aj za hodinku zarobit

ywet72
12. nov 2013

@martina_martin ja sa tiež asi mesiac zapodievam myšlienkou že čo bude po RD, ja mam len 26, v máji som skončila VS a moje dieťa bude mať v lete 3 roky, čiže ešte pol roka ,,mám čas" ALE v lete vyjdu všetci absolventi a budem odpísana

v mojom životopise nebude síce dieťa 5 rokov len cca rok ale aj tak to nevidim ružovo a to sme západne Slovensko čiže tu by to malo byť o niečo lepšie, my by sme síce skromne ale vyžili v pluse aj bez tých 200 e ale tiež nechcem na zadku sedieť, bojim sa čo bude, je to ťažko dnes pre ženy

cecil36
12. nov 2013

@jankagun a v akej oblasti robis, ak sa smiem spytat?
@martina_martin a neskusala si oslovit byvalych zakaznikov vasje firmy, ci by sa nieco nenaslo? Respektive ak vies dobre dva jazyky, mozes doucovat.

denkaajejdeti
12. nov 2013

Ahoj,
len pre ujasnenie - prídavky na deti budeš dostávať ďalej, takže nie 245 eur, ale necelých 200 eur mínus od januára. Nemyslím to v zlom, len aby si vedela, že ti tých cca 46 eur nechajú 😉 . Pekný začiatok nového roka 😔 .
Viem, nie je to ľahké, ja som to vyriešila po troch deťoch tak, že som si založila živnosť a som spokojná - okolo domu a troch detí mám stále čo robiť a pracujem flexibilne podľa potrieb rodiny alebo podnikania. Našťastie pracujem vo svojom odbore, ktorý som vyštudovala zatiaľ sa darí - ale aj tak je hlavným príjmom ten manželov. Som však "v obraze", čo sa týka mojej profesie, nestrácam prehľad o odborných novinkách, jedinou nevýhodou je, že som spoločenská a rada pracujem v kolektíve, takže keď deti ešte trošku odrastú pooobzerám sa aj po niečom takomto na TPP (ale živnosť si nechám ako zadné dvierka 🙂 - snažím sa minimalizovať odvody do ZP a SP, aj pre daniarov - všetko sa dá 😉).
Skús si premyslieť, či by ťa niečo nebavilo a potom si dobre premyslieť podnikateľský plán (dá sa získať aj dotácia na rozbeh od štátu, len teraz je to už komplikovanejšie, ja som o to žiadala ešte pred pár rokmi a vtedy to bolo v pohode) - napr. nedávno som si kúpila cez net mydielka z prírodných olejov a kozieho mlieka (Mydlo z farmy, farma Roziak) od žienky, ktorá robí od srdca, čo ju baví (a aj to videť a hlavne cítiť 🙂 na výsledku - napr. úžasné škoricové mydielko) a asi jej to aj prinesie celkom pekný zisk do rodinnej kasy - videla som ich rodinný príbeh nedávno vo Famílii na Dvojke, tak mám akú-takú predstavu.
Držím palce, aby si to vyriešila ku svojej spokojnosti.
Denisa

libka1
12. nov 2013

@ywet72 neskusis hladat este predtym nez sa objavia absolventi? ja by som necakala na leto...

amelian
12. nov 2013

@evi12 nehnevaj sa, ale pride mi to ze si sama na seba rezignovala a spoliehas sa na pomoc od niekoho ineho. Mozno trochu pripad aj zakladatelky temy. Chapem ze si uz 3 roky nezamestnana, ale moze to byt este horsie pokial nieco ty neurobis. Zijeme v takej dobe kedy si kazdy musi sam vydobit svoje miesto a sam zariadit veci ktore potrebuje. Je naivne mysliet si ze niekto (urad prace, zamestnavatel, stat, kontaky ...) za tebou pride s pracou len preto ze si mlada mamicka. Vseobecne mi u nezamestnanych mamiciek chyba samostatnost a snaha si nieco vybavit proaktivne a citim velku bezradnost s ktorou im vo vacsine pripadov nikto nepomoze. Treba sa aktivovat najviac ako sa da, prestahovat sa, znizit naklady, riskovat, skusat ale hlavne sa nevzdavat a necakat na pomoc od niekoho ineho.

jankagun
12. nov 2013

@cecil36 prirodne doplnky vyzivy,kozmetika,parfumy.som nezavisly obchodny partner.

evi12
12. nov 2013

@jankagun jasne ze ziadna nechce byt otrokom niekde za par eur a pocuvat ako na to miesto caka dalsich x uchadzaciek...pripadne zobrat o volno kvoli navsteve doktora a podobne a bat sa kedy uz pohar trpezlivosti pretecie a znepaci sa to niekomu...ale aka je sanca ze budem robit sama na seba ??tak nad tymto sa trapim u skoro tri roky a zatial nic...ak mozes tak do IP hod prosim Ta info ako pracujes a co a tak vobec...rada budem mat kusok inspiracie ze sa to da a snad ma nieco mozno potom osvieti...vdaka

ywet72
12. nov 2013

@libka1 ano ale neviem či mi vezmu malu od januara do škôlky - to som ju musela zahlasiť v septembri a vtedy ma to ,,netrklo" :/ babky robia, manžel robí, švagriné robia, takže musim riešiť najprv škôlku - akurat som tlačila papiere do školky že niečo začnem 😉

libka1
12. nov 2013

@ywet72 pokial nevezmu tak by som si to zariadila hoc aj inak (nejaka mamicka na materskej na opatrovanie)... to sa da riesit aj za behu ked nastane situacia konkretna, urcite by som hladanie neodvijala od toho ci mi dieta do skolky zoberu alebo nie...

evi12
12. nov 2013

@amelian och mozno to tak vyznelo ze som rezignovala ale skor by som povedala ze hladim aj trochu triezvo a rozumovo dopredu...medzi mlade mamicky rozhodne nepatrim, skor mam pred 40, sancu najst pracu v nasom meste a regione je tazke ozaj bez znamosti a riskovat so zakladanim niecoho vlastneho moc nemame odvahu vzhladom na financne moznosti ci skor nemoznosti momentalne..necakam ze mi robota padne sama do lona to isto nie ale musim zvazovat aj co som ochotna jej obetovat a ake su moje moznosti a tomu prisposobit hladanie a ponuky...a to snad pochopi kazda matka viacerych deti, na ktorej pleciach lezi ta starostlivost..

martina_martin
autor
12. nov 2013

@amelian odstahovat sa? máme pat rokov dom na hypoteku? rezignovala som? dnes som sa dozvedela ze nasu ziadost a cenovu ponuku na prenajom pohostinstva tu u nas v obci zamietli lebo to pridelili domácemu nie pristahovalcom...nie som z tých co sa na niekoho spoliehaju ...ale cigan je cigan a beznemu cloveku nepomoze nik ani len tym ze by boli podmienky pre zeny s detmi na pracu lebo sa potichu toleruje diskriminacia...

Strana
z4