Koniec pracovného pomeru a nárok na tehotenský príspevok
Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit, ci mam narok na tehotensky prispevok?
pracovala som vo firme 4 roky, no dostala som vypoved z dovodu zrusenia pracovneho miesta, ku dnu 31.1.2021 mi skoncila PP uz po 2 mesacnej vypovednej lehote .. ja som sa nebola evidovat na urade prace, hned som sla na PN v ochrannej lehote a v marci som otehotnela, teraz som na PN na rizikovom tehu
@lucka_ke tak zdravotnu poistovnu?
si poistenec štátu
odvody sa platia do dvoch institucii
Zdravotná poistovna - tam si poistenkyna statu to je ok (a nie zamestnankyna)
Sociálna poistovna - tam uz tiez nie si zamestnankyna a odvody na NP za teba stat neplati
Socialna poistovna ti vyplaca davky a to nemocenske ....
Dan z prijmu kedze nemas prijem za teba neodvadza (preddavkovu) nikto
@lucka_ke aj ked niesom evidovana? v starom zamestnani povedali, aby som sa evidovala, lebo inac si budem sama platit zdravotne poistenie
keby si nebola na PN vtedy by si sa evidovala na úrade práce alebo si sama platila zdravotné poistenie ako samoplatca, ale kým si na PN platí za teba štát
@lucka_ke aha, takze ked niesom zamestnana plati za mna stat tak, ci tak ..dakujem
a matersku berie kazdy, bez ohladu nato ci zena pracuje alebo nie ..nie?
autor si pletieš hrušky z jablkami,
ty si nezamestnaná, to že nie si evidovaná na UP neznamená nič. Ty si nezamestnaná.
Ak by si nepoberala dávku PN, tak by si si odvody do ZP platila sama. do SP platiť povinné nie je.
Nebudeš mať nárok na tehotenskú dávku a ani na materské ak nič neespravíš a pôjdeš si svoje, že si na PN a na PN máš napísané zamestnávateľa.
Ak by si bola zamestnaná tak Ti zamestnávateľ platí prvých 10 dní PN, ty si nezamestnaná a preto od prvého dňa PN ti platí PN sociálna poisťovna. A si poistencom štátu v ZP tj. lekára môžeš navštíviť mášľ nárok na lieky.
Ale nie si nemocensky poistená v SP tj. ak by ti skončila táto PN čo ju máš. Tak nebudeš mať nárok na dalšiu PN, na MD, an tehotenskú dávku.
a každý berie rodičovský príspevok po narodení dieťaťa 270e .. ak nemáš nárok na MD,
ak máš nárok na MD tak poberáš MD a po skončení MD po 34t .. dostaneš rodičovský príspevok 378e tak si vyber akú sumu chceš mať najbližšie roky.
@janedoe kludne sa pýtaj.
@zalka aha, ja len ze svagrina nikdy nepracovala a brala ,,matersku" do 3.rokov dietata, ale tak asi je to rodicovsky a nie materska teda ..
tak ale teraz ked ukoncim PN, z coho budem platit poistenie?? z podpori? 🙈 z tehotenskeho? PN beriem 380€ a tehotensky je o dost menej.. podpora je asi rovnako ako PN, ale tu by som dostala len 6x ..tak sa mi to neoplati pre tehu prispevok ..a zamestnat sa fakt nemozem
https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s
Lebo aj ked je PN zo zamestnania tak by si dobrovolné musela platiť. Čiže preto len na 7 dní dobrovolné poistenie. A PN bude mať ako má dalej. ale tehotenské a MD jej bude rátané už z OL z dobrovolného poistenia tj. MD bude 400e a tehotenské cca 80 eur mesačne.
prihlásiť sa na dobrovolné o 7 dní sa odhlásiť .. zaplatiť si 7 dní ... a všetko ostáva ako máš .. stále budeš mať PN 380 a ked nastúpiš na MD tak budeš mať 400e a k pn ti teraz dajú 80e ...
za 7 dní zaplatíš 180,99/31*7 = ..... eur
@zalka to znie dobre, ale da sa to vyplatit aj spetne?
nie len od dna prihlásenia ...
@zalka akeho prihlasenia
Prosím ťa a v ktorom týždni už si? Lebo ak to nestihneš do toho 12tt tak už aj tak tehotenské nedostaneš. Sprav tak ako ti radi @zalka - ideálne riešenie. Len opravím, tehotenské budeš mať to minimum 215€ nie 80€, takže sa ti to oplatí. A potom už budeš v OL aj pred materskú. A je lepšie poberať materskú, keďže potom máš nárok na vyšší RP.
@jankalukasova tak 😂😂 no ale co mam robit, ked nechapem, preto som aj pisala anonymne 🙈😆 mam 22 rokov, nikdy som take veci este neriesila, po skole som hned sla do prace, tak nemam odkial vediet taketo veci 🤷
pôjdeš do Sociálnej poisťovne a vypíšeš prihlášku na dobrovoľné nemocenské poistenie, musíš tam uviesť dátum z toho dňa nedá sa uviesť skorší, povedia ti číslo účtu a variabilný symbol, podľa ktorých to potom zaplatíš
po 7 dňoch sa odhlásiš alebo môžeš hneď aj podať odhlášku, vopred sa to dá (dátum uvedieš taký, aby ti poistenie trvalo tých 7 dní)
čiže napríklad pôjdeš zajtra, podáš prihlášku s dátumom 21.5.2021 a odhlášku s dátumom ukončenia poistenia 27.5.2021, zaplatíš okolo 40 Eur a budeš mať nárok na tehotenské aj materské
zober si so sebou občiansky preukaz
to je v poriadku, že nevieš niektoré veci, ale hlavne treba čítať a snažiť sa porozumieť tomu, čo ti zalka radí, lebo ozaj nepíšeš, v ktorom si týždni a či to teda stíhaš kvôli tomu tehotenskému príspevku???
Prapac ale vysvetlili Ti to zhora zdola. Mas 22, nie 5. Ani tak nejde o to, ze sa nevyznas ale tocis si svoje ako pokazeny mlyncek, miesto toho aby si si poriadne precitala, ci Ti tie baby radia a, ze Ti radia dobre...
@lucka_ke uz som v 12tt ... mala som ochrannu lehotu od 1.2.2021 do 7.2.2021 mam uviezt tento datum?
@jankalukasova tak teda mi prosimta odpust ze som taka blba a nechapala som to, pardon..... prepacis mi to?...
Nikde som nenapisala, ze si blba... ale, ze si stale ides svoje, dookola.
prečítaj si ešte raz môj príspevok, ktorý začína "pôjdeš do Sociálnej poisťovne..."
@lucka_ke jasne chapem, ja len som si nebola ista, ci mam dat ten datum kedy som bola v ochrannej lehote po ukonceni PP alebo zajtrajsi (ked to podam zajtra) ..takze (pre istotu ci to chapem dobre) je vlastne jedno kedy som mala ochrannu lehotu, musim dat datum kedy to podavam, ano?
áno a čím skôr choď, aby si to stihla, najlepšie zajtra
Ak si už v 12tt uz to nestíhaš to tehotenské, len materské budeš mať, škoda, že si to neriešila skorej.

na PNke je uvedený tvoj posledný zamestnávateľ, pretože si nastupovala z ochrannej lehoty 7 dní po skončení PP, ale ešte raz poslednýkrát píšem, že teraz nemáš nemocenské poistenie
akú daň? nerozumiem už vôbec