Koniec pracovného pomeru a nárok na tehotenský príspevok
Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit, ci mam narok na tehotensky prispevok?
pracovala som vo firme 4 roky, no dostala som vypoved z dovodu zrusenia pracovneho miesta, ku dnu 31.1.2021 mi skoncila PP uz po 2 mesacnej vypovednej lehote .. ja som sa nebola evidovat na urade prace, hned som sla na PN v ochrannej lehote a v marci som otehotnela, teraz som na PN na rizikovom tehu
Píše sa tam aj, že musíš mat splnené podmienky ku dnu vzniku nároku - čiže k 13tt. Požiadať o tehotenské však môžeš aj neskôr s tým, že ti doplatia. Ale iba ak si ku dnu kedy ti vznikol nárok - 13tt spĺňala podmienky. Čo si ty nespĺňala.
Ako požiadať môžeš neskôr ale nárok sa posudzuje ku začiatku trinásteho týždňa teda cca. 12+1tt (najpresnejšie je ak mi napíšeš lekárom stanovený dátum pôrodu a môžem ti to pozrieť)...ak k tomuto dňu nesplníš tu podmienku aktívneho NP tak už ti to proste neuznajú neskôr. To isté platí aj u materskej - len tam to stíhaš
Napíš ten dátum pôrodu, možno to ešte fakt tesne stihneš aké musíš ísť do tej SP zajtra
@laila18 termin mam 2.12.2021
Ak máš termín 2.12.2021 tak potom lehotník ukazuje, že nárok na tehotenské vznika od 27.5.2021 tj. stíhaš
a nástup na materské budeš mať 21.10.2021
tak baby bola som dnes do SP, prihlasila som sa na NP a hned som vypisala aj odhlasku ako mi tu radili, poslali ma aj k druhej pani, ze ona mi bude vediet povedat ze ci mi takto vznikne narok, a ona na mna vystala ze to je podpod toto co ja iden urobit 😂 opytala som sa ze aky podvod, ked ja si to zaplatim tak bola ticho, potom prisla druha pani asi na dalsiu smenu, ona sa pozrela do PC, povedala ze odrobene mam, ze ked vyplatim NP tak tym splnim poziadavky na tehotensky prispevok, takze si ona mysli ze mi to schvalia.. velmi pekne vam dakujem zeny, ze ste mi takto poradili, bez vas by som o tom nevedela, ze sa to takto da, este vam potom dam vediet ci mi to ozaj schvalili 😉....ĎAKUJEM🙏
Prosim vas baby, ked som teraz v 7tt skončil mi PP, predtym som bola zamestnaná 2,5 roka, musim si platit do toho 13tt sama do SP aby som mala nárok na ten tehotenský?
@nika_mela no tu som si nie istá, lebo u prvého máš 90 dní u druhého nie, ak by si nemala to druhé tak sa ti ráta MD z roku 2020 ... ale tým, že si mala druhé zamestnanie a to bolo krátke , tak tu ti nepoviem, že či z roku 2021 z prvého... môžu aj z minima .
Skús si napísať https://www.socpoist.sk/callcentrum napíš dátumy samozrejme , dajú ti najpresnejšiu odpoveď.
@zalka dobrý deň ja by ste my tu už raz radili ale nemôžem nájsť diskusiu som z prvým dieťaťom na rodicaku ten bude mať 3 roky v decembri druhe sa narodí teraz v marci bohuzial nemam narok na materskú môžem z prvým ostať na rodicaku do troch rokou a druhe si prihlásiť po skončený z prvým
@bibuska12323 áno môžeš ... do decembra poberať vyšší RP ...
@lucka_ke ahoj môžem sa ťa opýtať? Našla som diskuziu kde si dobre vedela poradiť ohľadom tehotenskej dávky🙂 tak sa ťa skúsim opýtať 🙂 od 16.8 som PN a k 31.8 mi skončil pracovný pomer momentálne som v 6tt samozrejme tehotenské mi patriť asi nebude ale je možnosť sa na pár dní prihlásiť a potom odhlásiť z dobrovoľného poistenia a vznikne mi nárok ? Ďakujem za odpoveď 🥰
@zalka ahoj môžem sa ťa opýtať? Našla som diskuziu kde si dobre vedela poradiť ohľadom tehotenskej dávky🙂 tak sa ťa skúsim opýtať 🙂 od 16.8 som PN a k 31.8 mi skončil pracovný pomer momentálne som v 6tt samozrejme tehotenské mi patriť asi nebude ale je možnosť sa na pár dní prihlásiť a potom odhlásiť z dobrovoľného poistenia a vznikne mi nárok ? Ďakujem za odpoveď 🥰
@lionelka je to nová dávka, napr. nárok majú aj študentky, ale viac sa dočítaš tu https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...

@lucka_ke dakujem 🙏🙏🙏