icon

Koniec pracovného pomeru a nárok na tehotenský príspevok

20. máj 2021

Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit, ci mam narok na tehotensky prispevok?
pracovala som vo firme 4 roky, no dostala som vypoved z dovodu zrusenia pracovneho miesta, ku dnu 31.1.2021 mi skoncila PP uz po 2 mesacnej vypovednej lehote .. ja som sa nebola evidovat na urade prace, hned som sla na PN v ochrannej lehote a v marci som otehotnela, teraz som na PN na rizikovom tehu

Strana
z3
autor
20. máj 2021

@lucka_ke dakujem 🙏🙏🙏

autor
20. máj 2021

@marpel @laila18 preco, ved o tehotenske mozem podat aj neskor nie? ..pise tam ze najskor od 13.tt, nepisu nikde ze potom sa to uz neda

marpel
20. máj 2021

Píše sa tam aj, že musíš mat splnené podmienky ku dnu vzniku nároku - čiže k 13tt. Požiadať o tehotenské však môžeš aj neskôr s tým, že ti doplatia. Ale iba ak si ku dnu kedy ti vznikol nárok - 13tt spĺňala podmienky. Čo si ty nespĺňala.

laila18
20. máj 2021

Ako požiadať môžeš neskôr ale nárok sa posudzuje ku začiatku trinásteho týždňa teda cca. 12+1tt (najpresnejšie je ak mi napíšeš lekárom stanovený dátum pôrodu a môžem ti to pozrieť)...ak k tomuto dňu nesplníš tu podmienku aktívneho NP tak už ti to proste neuznajú neskôr. To isté platí aj u materskej - len tam to stíhaš

laila18
20. máj 2021

Napíš ten dátum pôrodu, možno to ešte fakt tesne stihneš aké musíš ísť do tej SP zajtra

autor
20. máj 2021

@marpel @laila18 dnes som presne 12 tt ..takze to uz nestiham ked to podam zajtra

autor
20. máj 2021

@laila18 termin mam 2.12.2021

zalka
20. máj 2021

Ak máš termín 2.12.2021 tak potom lehotník ukazuje, že nárok na tehotenské vznika od 27.5.2021 tj. stíhaš
a nástup na materské budeš mať 21.10.2021

laila18
20. máj 2021

Už ti odpísala @zalka, ale stíhaš to o ten týždeň, zajtra hneď skoč do SP a vypíš ten papier (je dostupný aj na odkaze čo ti poslali baby vyššie a dopĺňať si ten týždeň, oplatí sa ti to keďže to tehotenské je min 215€ mesačne, daj vedieť ako si dopadla potom

autor
21. máj 2021

tak baby bola som dnes do SP, prihlasila som sa na NP a hned som vypisala aj odhlasku ako mi tu radili, poslali ma aj k druhej pani, ze ona mi bude vediet povedat ze ci mi takto vznikne narok, a ona na mna vystala ze to je podpod toto co ja iden urobit 😂 opytala som sa ze aky podvod, ked ja si to zaplatim tak bola ticho, potom prisla druha pani asi na dalsiu smenu, ona sa pozrela do PC, povedala ze odrobene mam, ze ked vyplatim NP tak tym splnim poziadavky na tehotensky prispevok, takze si ona mysli ze mi to schvalia.. velmi pekne vam dakujem zeny, ze ste mi takto poradili, bez vas by som o tom nevedela, ze sa to takto da, este vam potom dam vediet ci mi to ozaj schvalili 😉....ĎAKUJEM🙏

janedoe
25. máj 2021

@lucka_ke
@zalka dakujem baby. Idem vam napisat SZ 😊

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
21. jún 2021

tak to mam schvalene, dakujem vam zeny ❤️🍀

nika_mela
10. okt 2021

Prosim vas baby, ked som teraz v 7tt skončil mi PP, predtym som bola zamestnaná 2,5 roka, musim si platit do toho 13tt sama do SP aby som mala nárok na ten tehotenský?

zalka
10. okt 2021

@nika_mela nie, si v ochrannej lehote nárok na tehotenské aj materské mať budeš.

nika_mela
10. okt 2021

@zalka dakujem za info ;), prosim ta materská sa mi bude rátať za rok 2021? Ak mam termin v máji 2022? Ak som mala počas toho roka 2 zamestnania jedno bolo to kde som bola 2,5 roka za rok 2021 do 7mesiaca a druhe trvalo iba 2 mesiace bude sa mi to z coho rátať? Aj aj?

zalka
11. okt 2021

@nika_mela no tu som si nie istá, lebo u prvého máš 90 dní u druhého nie, ak by si nemala to druhé tak sa ti ráta MD z roku 2020 ... ale tým, že si mala druhé zamestnanie a to bolo krátke , tak tu ti nepoviem, že či z roku 2021 z prvého... môžu aj z minima .
Skús si napísať https://www.socpoist.sk/callcentrum napíš dátumy samozrejme , dajú ti najpresnejšiu odpoveď.

nika_mela
11. okt 2021

@zalka dakujem akurat som bola na SP teraz konecne som narazila na milú pani ktorá mi uz odpovedala, ale ďakujem 🙂

zalka
11. okt 2021

@nika_mela hm... no nemáš to písomne, neviem ja by som neverila ... 🙂 pri mojich skúsenostiach

nika_mela
11. okt 2021

@zalka ano ano ale kvazi povedala to co si aj ty napisala materská sa mi bude počítať z roka 2020, ak by som šla na brigadu a netrvala viac ako 90 a bola by aj v januári este par dni, tak sa mi bude počítať z roku 2021 🙂

zalka
11. okt 2021

@nika_mela len pozor nie dohodu radšej pracovný pomer ... aby si si dohodou nepokazila

nika_mela
11. okt 2021

@zalka hej hej dakujem

slivkovaterezka
Autor odpoveď zmazal
bibuska12323
2. feb 2022

@zalka dobrý deň ja by ste my tu už raz radili ale nemôžem nájsť diskusiu som z prvým dieťaťom na rodicaku ten bude mať 3 roky v decembri druhe sa narodí teraz v marci bohuzial nemam narok na materskú môžem z prvým ostať na rodicaku do troch rokou a druhe si prihlásiť po skončený z prvým

zalka
2. feb 2022

@bibuska12323 áno môžeš ... do decembra poberať vyšší RP ...

matka1209
8. nov 2022

@lucka_ke ahoj môžem sa ťa opýtať? Našla som diskuziu kde si dobre vedela poradiť ohľadom tehotenskej dávky🙂 tak sa ťa skúsim opýtať 🙂 od 16.8 som PN a k 31.8 mi skončil pracovný pomer momentálne som v 6tt samozrejme tehotenské mi patriť asi nebude ale je možnosť sa na pár dní prihlásiť a potom odhlásiť z dobrovoľného poistenia a vznikne mi nárok ? Ďakujem za odpoveď 🥰

matka1209
8. nov 2022

@zalka ahoj môžem sa ťa opýtať? Našla som diskuziu kde si dobre vedela poradiť ohľadom tehotenskej dávky🙂 tak sa ťa skúsim opýtať 🙂 od 16.8 som PN a k 31.8 mi skončil pracovný pomer momentálne som v 6tt samozrejme tehotenské mi patriť asi nebude ale je možnosť sa na pár dní prihlásiť a potom odhlásiť z dobrovoľného poistenia a vznikne mi nárok ? Ďakujem za odpoveď 🥰

zalka
8. nov 2022

@matka1209 nikam sa nehlas ak si pred koncom PP mala 270 dní poistenia tak nárok i na trhu i na MD mať budeš

lionelka
11. jan 2023

@lucka_ke zdravím mam takú otázku, tehotenská dávka sa berie v akom prípade? Je to prilepšenie k nemocenskej alebo je to samotne vyplácaná dávka? Ďakujem

lucka_ke
13. jan 2023

@lionelka je to nová dávka, napr. nárok majú aj študentky, ale viac sa dočítaš tu https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...

Strana
z3